FOK! Wishlist #4: South Park: The Stick of Truth

Stefan Walthie (StefanW)

Op de een of andere manier moet ik bij de volgende game altijd denken aan André van Duin op een scooter. Effe wachten nog, nog effe wachten. Ondanks meerdere uitstellen door eerst THQ en later Ubisoft blijft South Park: The Stick of Truth hoog op de wensenlijstjes van de FOK!games-crew staan. Sterker nog, bij mij staat deze met ruime voorsprong bovenaan.

In South Park: The Stick of Truth stappen we in de wereld van de vier bekendste inwoners van South Park in Colorado. Er heerst een grote strijd op de school. Er is namelijk een oorlog gaande tussen de mensen en de elfen. Zij zijn allebei op zoek naar de legendarische stick of truth, die er, bijzonder genoeg, uitziet als een doodgewone tak. Als speler ben je een nieuwe leerling op school en word je zo snel mogelijk meegesleurd in deze epische strijd.

Maar wat maakt deze game nu zo bijzonder dat iedereen ernaar blijft uitkijken, ondanks inmiddels bijna anderhalf jaar uitstel? Is het de gameplay? Nee. Ondanks dat het de eerste rpg is over de South Park-serie, is de gameplay niet bijzonder hoogstaand. Wie een rpg verwacht van het niveau Final Fantasy of Tales of komt van een koude kermis thuis. Niet dat het er slecht uitziet, maar van wat er naar buiten is gekomen is het niet een onderdeel wat je uit je schoenen blaast.

Een van de dingen die deze game interessant maakt is het verhaal. Geschreven door bedenkers Trey Stone en Matt Parker is het alles wat je van een South Park-game mag verwachten. Het is echt alsof je een interactieve televisieaflevering in handen hebt. Het is heel herkenbaar en doet de serie alle vormen van recht aan.

Er is echter één onderdeel dat de game voor mij een absolute must-have maakt. Ik kan mij namelijk nog heel goed de demonstratie herinneren die ik heb mogen bijwonen op de afgelopen E3-beurs in Los Angeles. Met ongeveer veertien andere mensen keek ik toe hoe twee mensen van ontwikkelaar Obsidian Games ons door een deel van het spel meenamen. Van het begin tot het eind was er een geluid dat de boventoon voerde in het kleine zaaltje. Een keihard bulderend lachen van alle aanwezigen.

Wat de televisieserie heeft gemaakt is het hoofdbestanddeel van de game geworden, de humor. Verschrikkelijk flauwe humor, grappen van het niveau poep en pies. Wie de serie een warm hart toedraagt zal zonder twijfel van begin tot eindbaas kromliggen van het lachen. Het maakt mij persoonlijk dan ook niet uit hoe vaak de game nog wordt uitgesteld. South Park: The Stick of Truth is een game die koste wat kost in huis wordt gehaald. Of het nu komende maart is of Kerstmis 2016.