De beste albums van 2013, volgens de Rolling Stone

Lijstjesfetisjisten kunnen weer hun lol op. Het is namelijk alweer eind december en het jeukt dus weer van de eindejaarslijstjes. Ook het toonaangevende popblad Rolling Stone doet waar het goed in is: zij hebben een top 50 samen gesteld, van wat naar hun mening de beste CD’s van 2013 geweest zijn.

Hieronder volgt een overzicht van de bovenste 10:

10. John Fogerty – Wrote a Song For Everyone.
Ooit lid van een bandje genaamd The Creedence Clearwater Revival, maar nu alweer zo’n 41 jaar solo. Op deze album staan wat nieuwe nummers, maar ook oudere nummers van zijn indrukwekkende collectie. Zo zijn een aantal CCR-nummers opgeleukt in samenwerking met artiesten als de Foo Fighters, Bob Seger en Tom Morello.

9. Arctic Monkeys- AM.
Na het drama dat Suck It and See heet, eindelijk weer een album van de heren uit Sheffield dat de moeite van het beluisteren waard is. De inspiratie voor dit werk hebben de jonge muzikanten gezocht bij David Bowie (maar wie doet dat eigenlijk niet) en…. Aaliyah. Ja, het staat er echt.

8. The National – Trouble Will Find Me.
Misschien wel de beste CD van het gezelschap bestaande uit broertjes en vriendjes uit Cincinnati. Treurig klinkende Indie-pop zoals we van ze gewend zijn. De ambitie om de meest zwartgallige band uit Amerika te zijn is aardig gelukt met dit album.

7. Lorde – Pure Heroine.
Een piepjonge singer-songwriter wiens eigenlijke naam veel te lang is om hier neer te plempen. Haar eerste album smaakt naar meer. In Nederland doet de hit Royals het –terecht- erg goed. De zeventienjarige zet zich op een leuke manier af tegen de gangbare muziekscene waarin status belangrijker is dan originaliteit of het kunnen vasthouden van een gitaar. Haar stijl is minimalistisch te noemen.

6. Queens of the Stone Age - …Like Clockwork
Gepokt en gemazeld. Deze ultieme vertegenwoordigers van de stoner-rock timmeren weer geweldig aan de weg met dit, ietwat ondergewaardeerde album. Elton John, die zelf een gastrolletje op het werk heeft, noemde het al het beste album van het jaar. Josh Homme en drie andere muzikanten hebben weer een werkje afgeleverd dat weer net zo strak klinkt als een gemiddeld optreden van Qotsa.

5. Arcade Fire – Reflektor
70 minuten lang opzwepende dance-rock, mede geproduceerd door James Murphy, voormalig lid van LCD Soundsystem. Opnieuw een familieband uit Canada die het lukt om met rockmuziek de beentjes van de vloer te krijgen. Verschillende en zeer uiteenlopende muziekinvloeden komen voorbij.

4. Paul McCartney – New.
De enige echte Beatle die nog leeft (Richard Starkey reken ik even niet mee). 71 jaar oud, maar nog steeds de arena niet uit te meppen. Dit album ademt de typische Beatles-sound, hoewel het nummer Queenie Eye dan weer wat meer aan Lady Gaga doet denken. Een van de producers van dit nieuwe meesterwerkje is trouwens de zoon van Sir George Martin.

3. Daft Punk – Random Acces Memories
Franse elektro/house/punk/waanzin/pop. Streep zelf maar door wat niet van toepassing is. Ze doen het al vijftien jaar, maar worden nog steeds beter. Op Random Acces Memories grijpt het duo terug op de jaren zeventig, een geweldige keuze met een geweldig resultaat.

2. Kanye West – Yeezus
Op de tweede plaats een man die een aantal dingen niet in zijn woordenboek heeft staan. 'Bescheidenheid' is er eentje van. Opmerkelijke genoeg omarmde Lou Reed dit album en de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat Yeezus een zeer opmerkelijke verzameling van geluid is. Hoge notering voor de Gay Fish.

1. Vampire Weekend – Modern Vampires of the City
Volgens Rolling Stone het allergoeiste album van 2013. Muziek maken alsof het beeldhouwen is. Het blad omschrijft het album als: "geen enkel andere plaat weet emotionele zwaarheid te verwerken in studio-meesterschap en blijft nog dagen in je hoofd hangen".