Tan: "Mackay hing de vuile was buiten"

Maarten (rubbereend)

Cardiff City-eigenaar Vincent Tan besloot vrijdag manager Malky Mackay te ontslaan. De Maleisiër legt uit waarom Mackay moest vertrekken. De relatie tussen Tan en Mackay was al langere tijd niet goed. De eigenaar houdt de manager verantwoordelijk voor de tegenvallende resultaten.

Cardiff staat op de zestiende plaats in de Premier League. De 0-3 nederlaag tegen Southampton was voor Tan de druppel. De vermogende preses verzocht Mackay vorige week via de mail al om op te stappen. De Schot stemde niet in.

Eén van de oorzaken van de problematische relatie tussen de twee was dat Mackay volgens Tan erg openhartig was tegenover journalisten. "De laatste paar maanden is er flink wat publiciteit gegenereerd door en over mister Mackay. Hij heeft veel teveel vuile was voor iedereen zichtbaar buiten gehangen", vertelt de 61-jarige Tan in gesprek met Engelse media.

De clubeigenaar, rijk geworden door vestigingen van McDonalds in Maleisië en een loterij, vindt niet dat hij iets verkeerds heeft gedaan in de samenwerking met Mackay. "Ik heb bewust niet gereageerd op alle uitspraken en berichten, hopende dat de club beoordeeld zou worden op het spel. Niet op basis van persoonlijke argumenten en wie wat zei over een ander. Ik heb echter geconcludeerd dat het niet langer eerlijk was tegenover de club, de spelers, de fans en de buitenwereld om dit zo door te laten gaan", aldus Tan.

De Aziaat is sinds de zomer van 2010 eigenaar van Cardiff City. Tot onvrede van de supporters introduceerde hij nieuwe clubkleuren en een nieuw clublogo. De naam van Ole Gunnar Solskjaer wordt genoemd als opvolger van Mackay. De Noor (oud-speler van Manchester United) heeft op dit moment nog Molde FK onder zijn hoede.