EU bezorgd over corruptieschandaal Turkije

De Europese Unie hoopt dat de Turkse autoriteiten het corruptieschandaal in het land op een transparante manier tegemoet treden. Dat heeft Europees commissaris voor uitbreiding Stefan Füle zaterdag gezegd. De zorg is dat de regering van premier Recep Tayyip Erdogan de kwestie in de doofpot probeert te stoppen.

De Turkse politie pakte in verband met het corruptieschandaal 24 personen op, onder wie de zonen van twee afgetreden ministers en de directeur van de Halkbank. Volgens berichten in de Turkse media betreft het onderzoek mogelijke illegale geldoverschrijvingen naar Iran en steekpenningen voor bouwprojecten. Erdogan weerspreekt dat er sprake is van een schandaal en noemt de hele zaak een complot tegen zijn regering.

Füle zei zich zorgen te maken over de kwestie en vindt dat de Turkse regering de zaak 'op een transparante en onafhankelijke manier' moet aanpakken. Hij kreeg bijval van de Zweedse minister van buitenlandse zaken Carl Bildt, die op Twitter Turkije opriep terug te keren naar een beleid van 'democratische hervormingen'.

De regering-Erdogan werd vrijdag door de rechter op de vingers getikt omdat zij de richtlijnen voor het starten van corruptieonderzoeken wilde wijzigen. De regering heeft agenten ontslagen en regels aangepast om de corruptieonderzoeken via hoge functionarissen binnen politie en justitie te laten lopen. Het Bestuurlijke Hooggerechtshof besliste dat de regering de oude protocollen moet herstellen, een besluit dat Füle verwelkomde. Volgens Füle had de regering geprobeerd de 'onafhankelijkheid van de rechtspraak te ondergraven'.

Submitter:  Bron: Novum/AP