Afghanistan verslaat Pakistan in historisch duel

Afghanistan heeft voor het eerst in tien jaar tijd een internationale voetbalwedstrijd gespeeld voor eigen publiek. Het lange tijd door oorlog verscheurde land versloeg in de hoofdstad Kabul Pakistan in een vriendschappelijke interland met 3-0. De laatste thuiswedstrijd van de nationale voetbalploeg dateerde uit 2003. Toen werd met 1-0 gewonnen van Turkmenistan.

Circa zesduizend mensen in het uitverkochte stadion zagen Sanjar Ahmadi, Harash Atefi en Marouf Mohammadi de doelpunten maken. In en buiten het stadion waren veel politieagenten en soldaten op de been om de veiligheid te waarborgen. Een groepje vrouwen mocht de wedstrijd op een aparte tribune bijwonen.

De interland was vooraf betiteld als de 'wedstrijd van de vriendschap'. Afghanistan en Pakistan stonden al 36 jaar niet meer tegenover elkaar op het voetbalveld. De verhoudingen tussen beide landen in de regio zijn al lange tijd gespannen.

De voetbalbond van Afghanistan spreekt van een grote stap in de goede richting. "Dit maakt de weg vrij voor andere landen om naar Afghanistan te komen en er een geweldige wedstrijd te spelen", zegt voorzitter Karamudeen Karim. "Het geeft ook een positief signaal af over de steeds beter wordende situatie in Afghanistan."