FOK!filmblik: Hard Target (1993)

Vandaag gaan we voor een film die precies 20 jaar geleden in de bioscopen verscheen. Hard Target was de allereerste Hollywoodproductie die was geregisseerd door een Chinese regisseur. De spetterende actiefilm was namelijk het Amerikaanse debuut voor de legendarische John Woo, die in cult-kringen al naam had gemaakt met klassiekers als A Better Tomorrow, The Killer, Bullet in the Head en Hard Boiled.

Hard Target 1

Voor Hard Target werkte de regisseur met Sam Raimi, die door de filmmaatschappij was ingehuurd voor het geval Woo de klus niet aan zou kunnen. Raimi was echter al een groot bewonderaar van de Oosterse filmmaker en was er van overtuigd dat Woo zelfs op halve kracht meer zou kunnen presteren dan de meeste Amerikaanse filmmakers op volle kracht. Woo wou eigenlijk Kurt Russell in de hoofdrol, maar toen hij ontdekte dat de acteur al voor twee jaar bezet was ging hij in zee met Jean-Claude Van Damme.

Hard Target 2

Van Damme speelt de rol van Chance Boudreaux, een zeeman die een jonge vrouw genaamd Natasha Binder (Yancy Butler) weet te redden van een groepje tuig. Binder is op zoek naar haar vader die spoorloos is verdwenen en Boudreaux besluit om haar te gaan helpen. Al snel ontdekt hij dat Binder senior is vermoord door de excentrieke miljonair Emil Fouchon (Lance Henriksen), die mensenjacht heeft uitgeroepen tot een soort van sport. Met Boudreaux krijgt hij echter een prooi die zich van zich af weet te bijten.

Hard Target 3

John Woo baseerde zijn film op het korte verhaal The Most Dangerous Game van Richard Connell uit 1924. Het verhaal werd in 1932 ook al eens verfilmd. Hard Target werd in 74 dagen opgenomen in New Orleans en werd een succesvolle film voor de Aziatische cineast.