'The Guardian moest harddisks vernietigen'

Agenten van de Britse geheime dienst GCHQ hebben erop toegezien dat een aantal harde schijven van The Guardian is vernietigd. Dat heeft hoofdredacteur Alan Rusbridger maandag gezegd in een stuk op de website van de Britse krant.

Twee medewerkers van GCHQ zagen in het kantoor van Rusbridger toe op het vernietigingsproces, aldus de hoofdredacteur. Waarom de harde schijven vernietigd moesten worden, zei hij niet, maar de actie moest mogelijk voorkomen dat geheime informatie in handen van 'Chinese spionnen' kwam.

Wanneer de GCHQ bij The Guardian langskwam is niet duidelijk, maar mogelijk was dat afgelopen maand. Het was 'een van de bizardere momenten in de lange geschiedenis van The Guardian', aldus Rusbridger. Volgens de hoofdredacteur werd er al weken druk uitgeoefend op de krant, die als eerste berichtte over de geheime informatie die door klokkenluider Edward Snowden is gelekt.

Kort na de eerste berichten over omvangrijke afluistermogelijkheden van de Amerikaanse geheime dienst NSA nam een 'hoge figuur bij de regering' contact op met de krant. Deze persoon zei de 'visie van de premier' te vertegenwoordigen en eiste de overdracht of vernietiging van Snowdens materiaal. Uiteindelijk werd zelfs gedreigd met juridische stappen, waarna Rusbridger besloot de GCHQ-medewerkers toegang te verlenen tot de kelder van het kantoor van de krant, in het noorden van Londen, waar de harde schijven kapot werden gemaakt.

Veel schade is er met de actie niet aangericht, aldus Rusbridger, omdat elders kopieën van de Snowden-bestanden worden bewaard. Berichtgeving wordt van buiten Groot-Brittannië vervolgd. Daar brengt ook de arrestatie van David Miranda, de partner van journalist Glenn Greenwald, geen verandering in. Greenwald is de verslaggever van The Guardian die de onthullingen van klokkenluider Edward Snowden wereldkundig maakte. Miranda werd zondag op de luchthaven Heathrow aangehouden en negen uur ondervraagd. Zijn telefoon, laptops en usb-sticks werden daarbij in beslag genomen.