'Euskaltel verdwijnt definitief uit wielerpeloton'

Euskaltel verdwijnt aan het einde van het seizoen uit het wielerpeloton. De Baskische wielerploeg is er niet in geslaagd een vervanger te vinden voor scheidend hoofdsponsor Euskaltel-Euskadi, meldt de Spaanse krant Diario Vasco dinsdag. Maandag werd het personeel van Euskaltel ingelicht dat ook voor een doorstart op een lager niveau geen geld beschikbaar is.

Euskaltel was sinds 1994 actief in het profpeloton en had tot dit jaar enkel Baskische renners in dienst. Om op het hoogste niveau actief te kunnen blijven, werd dit seizoen met die traditie gebroken. Euskaltel had nog veertien renners, waaronder boegbeeld Samuel Sanchez, vastliggen voor volgend seizoen. Zij hadden reeds toestemming gekregen om te onderhandelen met andere wielerteams.

Euskaltel had nog een licentie voor drie seizoenen. Volgens de geruchten zou Oleg Tinkov, tot het einde van het seizoen geldschieter van het Deense Saxo-Tinkoff, plannen hebben om de licentie over te nemen. De Vuelta, die zaterdag begint, wordt het laatste grote kunstje voor Euskaltel.

De kans is groot dat er op korte termijn nog een wielerploeg van het hoogste niveau verdwijnt. In navolging van Euskaltel is ook het Nederlandse Vacansoleil al maanden tevergeefs op zoek naar een nieuwe hoofdsponsor.