Dwangvoeding gevangenen Californië mag

Hongerstakende gevangenen in gevangenissen in Californië mogen onder dwang worden gevoed. Dat heeft een Amerikaanse rechter bepaald. Tienduizenden gevangenen in Californië zijn in hongerstaking gegaan om te protesteren tegen eenzame opsluiting.

De gevangenen protesteren tegen de eenzame opsluiting van bendeleiders en andere gewelddadige gedetineerden. De eenzame opsluiting kan tientallen jaren duren. Toen de staking 8 juli begon deden bijna dertigduizend van de 133 duizend gevangenen in Californië er aan mee. Dat aantal is sindsdien echter drastisch geslonken. Inmiddels weigeren zo'n 136 mensen nog altijd te eten. De autoriteiten vrezen inmiddels voor de gezondheid van zo'n zeventig hongerstakers.

Het is het beleid van het gevangeniswezen om gevangenen te laten sterven als ze hebben aangegeven niet in leven te willen worden gehouden. De rechter bepaalde maandag echter dat dit niet zal gelden voor de gevangenen die onlangs een dergelijke verklaring hebben ondertekend. De autoriteiten in Californië hadden hier om gevraagd omdat deze gevangenen mogelijk onder dwang zo'n verklaring hebben afgelegd.