'VI hoeft zich nog geen zorgen te maken om FOX'

Voetbal International hoeft zich voorlopig geen zorgen te maken over FOX Voetbal. Het programma van RTL 7 en dat van de nieuwe zender FOX stonden maandagavond voor de eerste keer recht tegenover elkaar. VI won de kijkcijferstrijd en verliest dit jaar weinig kijkers aan de concurrent, denkt Maarten Reesink, tv-deskundige en docent televisie aan de Universiteit van Amsterdam tegen Novum Nieuws. "Voorlopig absoluut niet, maar volgend jaar wel", zegt hij.

"Het was niet zo heel bijzonder, ik weet niet of heel veel mensen daar op zitten te wachten. Het voegt niet zo veel toe aan wat je die zondag al gezien hebt", is zijn eerste indruk van FOX Voetbal, dat het moest doen met 65 duizend kijkers tegenover 835 duizend kijkers voor VI. Reesink verwacht dat het programma kracht wint als de zender de uitzendrechten van de Eredivisie-samenvattingen verkrijgt, wat hij wel verwacht.

"Ik denk wel dat ze een interessant programma kunnen gaan neerzetten, door die samenvattingen te gaan integreren in de bespreking van Jan van Halst. Want Jan van Halst op zichzelf...", gaat hij verder. "Terwijl VI, zelfs zonder dat ze van die beelden gebruik mogen maken, toch een aantrekkelijk programma heeft. Bij VI hebben ze natuurlijk ook de afgelopen jaren aan een format kunnen werken dat nu langzaam maar zeker wel staat."

Volgens Reesink krijgt FOX het vooral moeilijk met zichzelf, omdat het bedrijf zowel een open zender heeft als twee betaalzenders. "Wat hun uitdaging gaat worden is dat ze aan de ene kant op deze zender aantrekkelijke content gaan weggeven en andere kant ook weer niet teveel, want uiteindelijk wil je toch dat je zoveel mogelijk abonnees voor je betaalkanalen krijgt", legt hij uit.

De zender is volgens de deskundige dan ook een 'langetermijnproject', waar de grote zenders voorlopig niet van wakker hoeven te liggen. "Ik schat dat het ergens op het niveau van Veronica blijft hangen, onder het marktaandeel van RTL 7", zegt Reesink. "De echt grote zenders, de publieke zenders en een RTL 4, die hoeven zich hier echt geen zorgen over te maken."

FOX zendt sinds maandagavond uit. Op de open tv-zender van het Amerikaanse concern is voornamelijk sport te zien en worden series en films uitgezonden. Eerder deze maand gingen de twee betaalzenders van Fox, Fox Sports Eredivisie en Fox Sports International, al van start.