VS beraden zich over militaire hulp Egypte

De Amerikaanse regering beraadt zich over de militaire en economische hulp aan Egypte. Een zitting van de Nationale Veiligheidsraad staat dinsdag gepland en verschillende kabinetsleden onder wie minister van buitenlandse zaken John Kerry zullen er aan deelnemen, zei een woordvoerder van het Witte Huis.

De hulp omvat 1,5 miljard dollar (ruim 1,1 miljard euro) per jaar. Bepaalde onderdelen van deze hulp kunnen in reactie op het afzetten van president Mohammed Morsi door het leger, de buitenwerkingstelling van de grond en de later ingezette campagne tegen Morsi's Moslimbroederschap worden opgeschort, zeiden regeringsfunctionarissen.

De regering houdt vol dat zij nog geen definitieve beslissing over de hulp heeft genomen. In de afgelopen week zijn in Egypte bijna duizend mensen om het leven gekomen. President Barack Obama en zijn adviseurs zoeken een manier om het Amerikaanse ongenoegen hierover te laten blijken, zonder ook het laatste beetje invloed van Washington op zijn vroegere Arabische bondgenoot te verspelen.

Obama wil overhaaste stappen vermijden. Het zou niet in het belang van de Verenigde Staten zijn om plotseling een punt te zetten achter de financiering van operaties als de bestrijding van Al-Qaida, het verzekeren van de stabiliteit rond het Suezkanaal of het tegenhouden van de stroom wapens naar Hamas in de Gazastrook. Angstvallig heeft de regering vermeden de afzetting van Morsi als een 'coup d'etat' te betitelen, omdat dan de meeste Amerikaanse hulpprogramma's volgens de wet automatisch moeten worden gestopt.

Het ministerie van buitenlandse zaken zegt dat de meeste vormen van economische hulp gewoon kunnen doorgaan, ook als het inderdaad een staatsgreep was. Alleen de militaire hulp zou sneuvelen.

Eerder dinsdag zei een medewerker van senator Patrick Leahy, voorzitter van een subcommissie van de Senaat, dat de 'overdracht van militaire hulp is gestopt'. Witte Huis-woordvoerder Josh Earnest zei echter dat iedere suggestie dat de regering de hulp heeft stopgezet onjuist is. Er is nog niets besloten, zei hij, wat door de ministeries van buitenlandse zaken en defensie werd beaamd.

De regering heeft wel de aflevering van vier F-16's opgeschort, evenals tweejaarlijkse militaire oefeningen die voor volgende maand gepland stonden. Maar tegelijkertijd zijn er bepaalde kleinere onderdelen die wel door zijn gegaan, zei Earnest. "Er kunnen nog meer tranches volgen, maar dat wordt van geval tot geval bekeken."

Van de hulp voor dit jaar ligt 585 miljoen dollar (438 miljoen euro) nog op de plank, liet het ministerie van buitenlandse zaken weten. De regering heeft nog tot 30 september, wanneer het begrotingsjaar wordt afgesloten, de tijd om het uit te geven.