Rutte brengt bezoek aan Indonesië
Premier Mark Rutte (VVD) brengt in november een bezoek aan Indonesië. Hij leidt een handelsmissie en ontmoet de Indonesische president Susilo Bambang Yudhoyono. Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst dinsdag bekendgemaakt.
"De verdere versterking van de politieke en economische banden tussen Nederland en Indonesië staan centraal tijdens het bezoek", meldt de RVD. Rutte wordt vergezeld door een delegatie van het Nederlandse bedrijfsleven. Bedrijven die mee willen, kunnen zich vanaf dinsdag inschrijven. De handelsmissie vindt plaats van 20 tot en met 22 november.
De relatie tussen Nederland en Indonesië liep een deuk op in 2010, toen president Yudhoyono een staatsbezoek aan Nederland op het laatste moment afzegde. Dat had te maken met een kort geding dat de Zuid-Molukse regering in ballingschap (RMS) had aangespannen. De RMS eiste, overigens vergeefs, de arrestatie van Yudhoyono in verband met mensenrechtenschendingen op de Molukken.
Vorig jaar keerde de Tweede Kamer zich tegen de voorgenomen verkoop van tanks aan Indonesië, uit angst dat de staat ze zou inzetten tegen de eigen bevolking. Het kabinet wilde de tanks wel verkopen, maar Indonesië bedankte na het verzet uit de Tweede Kamer voor de deal en kocht tanks van Duitsland, voor zo'n 225 miljoen euro.
Daarnaast wordt de relatie tussen Nederland en Indonesië overschaduwd door het koloniale verleden. Eerdere kabinetten hebben spijt betuigd over de politionele acties. Excuses zijn er tot nu toe alleen gekomen voor het bloedbad dat Nederlandse militairen aanrichtten in het Javaanse dorp Rawagede.
Binnenkort komen er ook excuses voor tien weduwen in Zuid-Sulawesi, van wie de echtgenoten zijn geëxecuteerd. Net zoals aan de weduwes in Rawagede betaalt Nederland ook hier herstelbetalingen aan een beperkt aantal nabestaanden.
De VVD is 'geen voorstander van bredere excuses', zegt VVD-Kamerlid Han ten Broeke dinsdag in NRC Handelsblad. Excuses voor specifieke slachtoffers zijn volgens de VVD'er 'proportioneel', maar van uitbreiding wil hij niet weten. Ten Broeke vreest dat de 'doos van Pandora' wordt geopend 'als we excuses gaan maken voor allerlei fouten uit het verleden'.
Toenmalig minister van Buitenlandse Zaken Ben Bot (CDA) heeft in 2005 tijdens een bezoek aan Indonesië voor het eerst spijt betuigd. Hij zei onder meer dat Nederland 'aan de verkeerde kant van de geschiedenis' stond met de pogingen om de onafhankelijkheid van Indonesië met geweld te voorkomen.