FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 21 augustus 2013

FOK!toen: CIA-staatsgrepen

Gisteren kwam in het nieuws dat de CIA achter de staatsgreep in Iran zat in 1953. Voor de meesten is dit echter geen nieuws. Hoewel meestal officieus, hebben de Amerikanen wereldwijd al in heel veel landen 'regime change' bewerkstelligd.

Logo CIA begin jaren '50

VS werpt regeringen omver, steunt vervangende dictaturen 
DE WERELD, 1947-2013. Regime change is een dermate vaak toegepaste tactiek dat er een hele handleiding voor is. De Canadese journaliste Naomi Klein schreef in 2007 het boek 'The Shock Doctrine' over deze aanpak. Zo proberen de VS een regering die hen niet zint altijd eerst om te kopen. Meestal lukt dat.

Treft men een bijzonder principiële politicus, dan probeert men 'm zwart te maken. Lukt ook dát niet, dan volgen hartstilstanden, neerstortende regeringsvliegtuigen en 'spontane' staatsgrepen bij de vleet, allemaal met één ding gemeen: de regering die op de oude opvolgt is praktisch altijd pro-VS en dictatoriaal; de oude veelal democratisch gekozen en kritisch richting de VS.

Behalve Iran in 1953 (en, volgens sommigen, ook in 1979, al pakte dat slecht uit omdat Khomeini zich niet aan zijn woord zou hebben gehouden) is er dus een heel lijstje van staatsgrepen die met hulp van de CIA werden bewerkstelligd. FOK!toen is de beroerdste niet en geeft een korte (en ongetwijfeld incomplete) bloemlezing vanaf WO2. Opvallend is dat praktisch altijd de échte beweegredenen niet de politieke cover van democratie en bevrijding van communistische tendensen waren, maar economische belangen – letterlijk van fruit- tot oliebedrijven.

VS, 1947
De CIA wordt opgericht. Het motto van de CIA komt uit de Bijbel (Johannes 8 vers 32) en is een directe quote van Jezus Christus: “U zult de waarheid kennen, en de waarheid zal u bevrijden.”

Syrië, 1949
De democratisch gekozen regering onder president Al-Quwatli werd in maart 1949 omvergeworpen door militair leider Al-Za'im. Drie jaar eerder, in 1946, was Syrië onafhankelijk geworden. Al-Za'im ontmoette vóór de staatsgreep minstens zesmaal CIA-personeel.

Na maart '49 kwamen er voor de VS gunstige veranderingen in het land: er werd een wapenstilstand met Israël gesloten, een Amerikaanse pijplijn die van Saoedi-Arabië naar de Middellandse Zee dwars door Syrië loopt ('Trans-Arabian Pipeline' ofwel TAPLINE) werd goedgekeurd en Syrië zag af van claims op een Turks/Syrische provincie.

Iran, 1953
De democratisch gekozen regering onder premier Mossadegh [foto hieronder] werd tussen 15 en 19 augustus 1953, precies 60 jaar geleden dus, omvergeworpen door een samenwerkingsverband van het VK en de VS (Operation Ajax respectievelijk het TRAJAX-project). Mossadegh nationaliseerde de olie-industrie en introduceerde sociale zekerheid en controle op huurprijzen.

De nieuwe sjah van Perzië zou vijf Amerikaanse oliebedrijven, alsmede het Nederlands-Britse Shell en het Franse nationale oliebedrijf toestemming geven om haar oliemarkt uit te baten. De sjah hield het tot '79 vol, toen hij werd omvergeworpen door het huidige Iraanse regime.
Mohammed Mossadegh, premier Iran in 1953

Guatemala, 1954
De democratisch gekozen regering onder president Árbenz werd in juni 1954 door het leger opzijgezet. De CIA hielp mee met een invasie door anticommunistische paramilitairen (Operation PBSUCCESS). De liberale Árbenz had grote lappen fantastische landbouwgrond die braak lag omdat het als investering was opgekocht door multinationals, onder de arme boeren verdeeld. Onder het mom van 'communisme voorkomen in onze hemisfeer' werd de coup uitgevoerd.

Vooral UFC, ofwel United Fruit Company, dat 42 procent van álle landbouwgrond bezat, werd hard getroffen door Árbenz' bij de bevolking populaire maatregelen. Het grootste Amerikaanse fruitbedrijf zou in de hele twintigste eeuw door heel Midden- en Zuid-Amerika dictatoriale 'bananenrepublieken' steunen (vandaar ook het woord en de negatieve bijklank). Ook nu weer volgde dictatuur.

Toenmalig secretaris-generaal van de VN Dag Hammerskjöld veroordeelde de acties van de VS in Guatemala als een directe overtreding van het Handvest van de Verenigde Naties.

Mislukt: Tibet, 1955-jaren '70
Keer op keer probeerde de CIA met geld en wapens een anticommunistische opstand in Tibet te bewerkstelligen. Vrijwel alle pogingen faalden jammerlijk en/of werden bloedig neergeslagen.

Mislukt: Indonesië, 1958
De CIA probeert met wapens en geld rebellen op Sulawesi en Sumatra in opstand te laten komen tegen de autocratische president Soekarno. Dat lukt, maar het Indonesische leger slaat keihard terug en tegen het einde van 1958, na bijna een jaar gevechten, zijn de rebellen praktisch volledig verslagen. Als sorry voor de CIA-steun aan de rebellen werd Soekarno enkele jaren later door president Kennedy uitgenodigd in het Witte Huis.

Kongo, 1960-'65
Al enkele maanden na de onafhankelijkheid breekt een burgeroorlog uit die veel te ingewikkeld is om in honderd woorden samen te vatten, maar waarin belangen meespeelden van diverse verschillende volkeren binnen Kongo, alsook zakenbelangen van multinationals.

In de jaren voortslepende crisis vielen meer dan 100.000 doden, werden blauwhelmen ingezet en stortte het vliegtuig van VN-secretaris-generaal Dag Hammerskjöld [foto hieronder] neer toen hij naar Kongo vloog om te bemiddelen. In 1965 zou de nu beruchte dictator Mobutu met steun van de VS en andere landen in het Westen de macht grijpen.
Dag Hammerskjöld, secr.-gen. van de VN (copyright Verenigde Naties, vrijgegeven)
Secretaris-generaal van de VN (1953-'61) Dag Hammerskjöld, copyright VN 

Niet op tijd: Irak, 1960-'63
De regering van premier Qasim was de eerste regering na het afzetten van de pro-Westerse Iraakse monarchie twee jaar eerder. De VS vreesden dat het land communistisch zou worden en lieten de CIA een moordaanslag plannen (met een heel Bondachtige vergiftigde zakdoek).

Uiteindelijk werd Qasim door Irakezen zelf tegen de muur gezet in 1963. De CIA gaf later aan dat “de zakdoek nooit werd ontvangen. [Qasim] was terminaal ziek voor hij werd doodgeschoten in Bagdad (en) daar hadden wij niets mee te maken.” De nieuwe dictatoriale regering was VS-gezind.

Mislukt: Cuba, 1961
De Varkensbaai-invasie was een poging om met Amerikaanse Cubanen Havana binnen te vallen en Fidel Castro af te zetten. Hoewel het onder Kennedy geschiedde (en Kennedy politiek voor het falen van de staatsgreep en de gevangenname van meer dan duizend militairen verantwoordelijk werd gehouden) gaf Eisenhower in 1959 – toen Castro aan de macht kwam – al toestemming aan de CIA om het plan in werking te zetten.  

Dominicaanse Republiek, 1961
Dictator Rafael Trujillo stond wereldwijd slecht bekend en werd eind mei 1961 afgezet door groepen die werden gesteund door de CIA. Het is één van de zeldzame bemiddelingen van de CIA die je humanitair kunt noemen.

Zuid-Vietnam, 1963
Toen het land in 1955 onafhankelijk werd van koloniaal Frankrijk greep Ngô Đình Diệm [foto hieronder] de macht. Hoewel president Diệm aanvankelijk werd gesteund door de VS verloor hij die steun toen er steeds groter protest losbrak tegen zijn anti-Boeddhistische beleid; zelf was hij Rooms-Katholiek (en extreem anticommunistisch).

Begin november 1963, daags voor de moord op Kennedy, werd Diệm uit de weg geruimd met hulp van de CIA. Een generaal nam zijn plek in. De Amerikanen zouden later toegeven dat het afzetten en vermoorden van Diem een grote fout bleek te zijn. Leider van de Noord-Vietnamese communisten Ho Chi Minh zou toen hij het nieuws hoorde hebben gezegd: “Ik kan nauwelijks geloven dat de Amerikanen zó dom zijn.”
President Diem na de staatsgreep en moord
Brazilië, 1964
De democratisch gekozen regering van president Goulart werd in maart 1964 omvergeworpen door het leger, dat politiek en logistiek werd gesteund door de VS. Goulart zou de laatste linkse president zijn van het land tot 2003. Een decennia lang aanhoudende militaire dictatuur volgde; pas halverwege de jaren tachtig begon een proces dat heel langzaam en heel geleidelijk naar het einddoel democratie zou (kunnen) leiden.

Hij introduceerde een grootschalig onderwijsprogramma en verbood o.a. private scholen. 15 procent van het nationale inkomen zou voortaan aan scholing worden gespendeerd. Ook dwong Goulart multinationals om in Brazilië opgestreken winst te investeren in Brazilië zelf, in plaats van die elders te spenderen of op te potten. Stemrecht werd uitgebreid: ook militaire officieren met lage rang en analfabeten mochten vanaf Goularts presidentschap stemmen (in theorie, in elk geval). Goulart gaf ook ongebruikte lappen multinational-landbouwgrond van 6 ha of groter terug aan de bevolking.

Gezien we na bijna drie A4'tjes nog niet eens op een derde van de lijst zijn wordt dit een twee- of driedelig lijstje, ter lering ende (meestal bitter weinig) vermaak. Morgen meer.

Nuances op en/of uitbreidingen van de hierboven sterk samengevatte verhalen zijn zoals altijd zeer welkom. Mocht FOK!toen daarnaast een (gepoogde) coup over het hoofd gezien hebben tussen 1947 en 1963, laat het hieronder weten. 

[Premier League] Ivanovic kopt Chelsea naar zege tegen Aston Villa

Chelsea heeft woensdag ook zijn tweede competitieduel van het seizoen gewonnen. De ploeg van trainer Jose Mourinho versloeg Aston Villa op Stamford Bridge met 2-1. Branislav Ivanovic kopte in de 73e minuut de beslissende goal tegen het net. Villa-aanvoerder Ron Vlaar speelde het hele duel.

Antonio Luna hielp Chelsea al na zes minuten aan een voorsprong. Een schot van Eden Hazard belandde via de Spanjaard in de Villa-goal. Christian Benteke trok de stand in de blessuretijd van de eerste helft weer gelijk, waarna Ivanovic voor een Londense zege zorgde.

Franse politie pakt Pink Panthers-lid

De Franse politie heeft na een tip van de Zwitserse autoriteiten in een villa in het zuidoosten van Frankrijk een lid van de Pink Panthers, een beruchte bende juwelendieven, in de kraag gevat. Dat heeft de politie woensdag bekendgemaakt. De man, de 47-jarige Zoran Tomovic, ontsnapte eerder dit jaar uit een gevangenis in Zwitserland.

Bij de inval maandag in de villa in het plaatsje Bedarrides waren twintig zwaarbewapende agenten betrokken. Toen ze het huis binnengingen probeerde Tomovic nog door een raam te vluchten. Het was tevergeefs. "Omdat het huis was omsingeld, kwam hij niet ver", zei politiechef Pascal Gontier. De eigenaar van het huis was een bekende van Tomovic. Volgens de politie wist hij niets van Tomovic' 'onfortuinlijke lotgevallen'.

Tomovic wordt in Zwitserland gezocht voor gewapende overvallen en wapen- en drugssmokkel. Hij ontsnapte op 14 mei, samen met vier anderen, uit een gevangenis in Lausanne. Ook wordt hij gezocht door Macedonië, waar hij bij verstek is veroordeeld tot een celstraf van twintig jaar voor de moord op een ex-vriendin. Tomovic ontkent achter de moord te zitten. Tomovic werd geboren in Mitrovica, in Montenegro. Hij diende in het Franse Vreemdelingenlegioen. Het is niet duidelijk of Tomovic de Franse nationaliteit bezit.

Tomovic is niet het enige lid van de Pink Panthers dat uit de gevangenis is ontsnapt. Twee andere Pink Panthers wisten ook uit Zwitserse gevangenissen uit te breken.

De Pink Panthers worden verantwoordelijk gehouden voor een reeks spectaculaire overvallen. Volgens Interpol heeft de bende het vooral gemunt op juweliers en winkels die dure horloges verkopen. Hun werkgebied strekt zich uit van Azië tot aan de Verenigde Staten en van Europa tot het Midden-Oosten. Geschat wordt dat de bende sinds 1999 al voor 330 miljoen euro buit heeft gemaakt.

Dressuurruiters op medaillekoers bij EK

De Nederlandse dressuurploeg houdt zicht op een medaille tijdens de Europese kampioenschappen paardensport in Herning. Daniëlle Heijkoop en Hans Peter Minderhoud voldeden woensdag aan de verwachtingen en staan beiden in de top tien met een score van meer dan 70 procent. Donderdag komen Edward Gal en Adelinde Cornelissen nog in actie.

Heijkoop maakte met Kingsley Siro haar debuut op het EK. De Rotterdamse amazone kwam tot een score van 70,228 procent. Bondscoach Wim Ernes zag dat Heijkoop nog wel wat beter kon. "Ze heeft dure punten laten liggen. Maar aan de andere kant was ze zeer gefocust en dus mag je haar deze foutjes niet kwalijk nemen."

Zelf erkende dat ook. "Maar ik reed als vierde starter en dan zijn de juryleden misschien nog wat voorzichtiger met hun punten. Daarnaast ben ik nog niet bekend bij alle juryleden. Als je bekender bent en een staat van dienst hebt opgebouwd, dan zijn ze vaak geneigd iets hogere punten te geven", aldus Heijkoop, die voorlopig zevende staat.

Minderhoud kwam met Glock's Romanov tot 71,353 procent, goed voor de vijfde plaats in de tussenstand. "Met goede ritten van Edward en Adelinde moeten we toch een medaille om onze nek kunnen krijgen", zei Minderhoud. Het Nederlands team staat derde achter Duitsland en Denemarken.

Veiligheidsraad bijeen voor spoedoverleg SyriŽ

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties is woensdag voor spoedoverleg bijeengekomen in verband met een mogelijke gifgasaanval in Syrië. Volgens Syrische oppositieleden heeft het regime van president Bashar Assad woensdag in de Syrische hoofdstad Damascus een gifgasaanval uitgevoerd, waarbij zeker honderd mensen zouden zijn omgekomen. De regering ontkent dit echter ten stelligste.

Secretaris-generaal Ban Ki-moon van de VN is volgens Del Buey 'geschokt' over de berichten dat er een aanval met chemische wapens heeft plaatsgehad. Hij is vastberaden een 'grondig onderzoek' in te stellen. Ban verklaarde 'dat het gebruik van chemische wapens, door welke partij ook onder alle omstandigheden een schending van de mensenrechten is'.

Vicesecretaris-generaal Jan Eliasson bracht de leden van de Veiligheidsraad op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Leden van de raad zeiden niet te weten of na afloop van het spoedoverleg een verklaring volgt.

Op dit moment is een team experts van de VN in Syrië om onderzoek te doen naar drie eerdere aanvallen waarbij chemische wapens zouden zijn ingezet. Volgens Del Buey is de leider van het team deskundigen, de Zweed Ake Sellström, in overleg met de Syrische regering over de kwestie. Groot-Brittannië en Frankrijk hebben Ban in een brief gevraagd om zo snel mogelijk een onderzoek in te stellen. De brief is door diverse landen, waaronder de Verenigde Staten, Australië, Luxemburg en Duitsland, ondertekend.

[CL] Uitslagen play-offs (21/08/2013)

Op woensdagavond werden er vijf duels gespeeld in de play-offs van de Champions League. De returns zijn aanstaande dinsdag. PSV zal een dag later in actie komen tegen AC Milan. De winnaars van de tweekampen plaatsen zich voor de groepsfase van het miljoenenbal. 

Dinamo Zagreb (Kro) - Austria Wien (Oos) 0-2

 68' Leovac 0-1
 71' Rukavina (Dinamo Zagreb) 
 75' Stankovic 0-2

Fenerbahçe (Tur) - Arsenal (Eng) 0-3

 51' Gibbs 0-1
 65' Ramsey 0-2
 77' Giroud 0-3 (pen)

FC Schalke 04 (Dui) - PAOK Saloniki (Gri) 1-1

 32' Farfán 1-0
 73' Stoch 1-1

Steaua Boekarest (Roe) - Legia Warschau (Pol) 1-1

 34' Piovaccari 1-0
 53' Kosecki 1-1

Ludogorets (Bul) - FC Basel (Zwi) 2-4

 12' Salah 0-1
 23' Marcelinho 1-1
 50' Stoyanov 2-1
 59' Salag 2-2
 64' Sio 2-3
 83' Caicara(Ludogorets) 
 84' Schär 2-4(pen)

FOK!auto: een paarsgepunte Snoek

In de tijd voor de komst van graflelijke Priussen en straatbeeld ontsierende C1/Aygo/107's, had je nog wel toffe wagens. Auto's waarvan menig jongen een poster op zijn kamer had hangen. Djeez neemt je mee naar deze legendarische auto's. Ditmaal de Citroën DS, oftewel de Snoek.

De naam 'DS' is niet uit de lucht gegrepen. In het Frans wordt de naam uitgesproken als "déesse", wat godin betekent. De DS was dan ook de koningin op de weg. In Nederland werd de auto echter al gauw bekend als 'Snoek' en 'Strijkijzer'. Duitsers vonden haar echter meer op een haai lijken, en Portugezen op een kikkerbek.

De DS werd op 6 oktober 1955 voor het eerst gepresenteerd op de autosalon van Parijs. Dankzij de vele nieuwe eigenschappen was de auto vanaf het begin al een succes. Binnen een week waren er al 80.000 orders geplaatst, waarna de fabriek direct met een achterstand begon. Pas in de loop van 1956 verschenen de eerste Snoeken op de weg.

Rode DS

Vooruitstrevende techniek
De DS was voorzien van vooruitstrevende techniek en wordt door velen beschouwd als de meest innovatieve, naoorlogse auto. Het belangrijkste was toch wel de befaamde hydropneumatische vering. Zo was ieder wiel voorzien van een stalen cilinder, de zogeheten veerbol. Dankzij deze hypermoderne veerbollen kan de bestuurder de auto in vijf verschillende hoogten verstellen. Zo is op de foto hierboven te zien dat het achterwiel bijna geheel in de wielkast is verdwenen. Voor het rijden worden de veerbollen volgepompt en komt de auto omhoog.

Maar er waren nog meer nieuwigheidjes. Zo was de DS de eerste auto met schijfremmen. Ook waren de raamstijlen smaller dan de afstand tussen de ogen, opdat er geen dode hoek ontstond. Ook was het de eerste auto met een kunststof benzineleiding en een vlakke, geheel gesloten bodem. Ook leuk was de afwezigheid van een rempedaal. Dit werd vervangen door een paddestoel, de champignon. Deze zou een tijdswinst van enkele tienden van seconden opleveren. Volgens kenners was de Snoek zijn tijd dan ook twintig jaar vooruit.

Van de DS verscheen ook een 'low budget'-variant. Deze ID had minder vemrogen en was soberder uitgevoerd. Zo was deze voorzien van een handgeschakelde versnellingsbak en een normaal rempedaal. De goedkoopste had zelfs geen stuurbekrachtiging! In plaats hiervan had deze pauperbak een extra groot stuur.

Een alledaagse klassieker
De DS/ID is in productie gebleven tot 1975. In die tijd zijn er maar liefst 1.455.746 stuks gefabriceerd. En niet alleen in Frankrijk, maar ook in Australië, België en Engeland. Het eerste model had een topsnelheid van 140 km/h, terwijl aan de eind van zijn levensduur een maximumsnelheid van maar liefst 188 km/h kon worden gehaald.

In 1968 onderging de DS een ingrijpende facelift. In plaats van ronde koplampjes, kreeg deze dubbele koplampen achter glas. Een leuke bijkomstigheid was de meedraaiende lamp in een bocht. Dit was leverbaar op de meeste modellen. Extra handig, omdat bij het indraaien van een bocht de verlichting meegaat. Een foefje dat nog altijd niet leverbaar is op de meeste auto's. meedraailamp

Een paarsgepunte DS, van na de facelift in 1968

De DS is ook in ons land een graag geziene gast. De Citroën ID/DS Club Nederland telt bijna drieduizend leden. Gegevens over het aantal van deze klassiekers in Nederland zijn helaas niet bekend. Maar dat aantal zal waarschijnlijk rond hetzelfde getal liggen.

Zwaan Britse koningin op de barbecue

Een zwaan van de Britse koningin Elizabeth is geroosterd en vermoedelijk grotendeels opgegeten. De overblijfselen werden gevonden in de buurt van Windsor Castle. Dat meldde de BBC woensdag.

De resten van de zwaan zijn op Baths Island gevonden. De daders hebben het dier "gevild en op een barbecue gegooid", vermoedt een medewerker van zwanenorganisatie Swan Lifeline, die de resten van de dode vogel heeft opgeruimd.

Tot de twaalfde eeuw kon het doden van een dier van de koninklijke familie gezien worden als hoogverraad. Tegenwoordig is de zwaan een beschermde diersoort.

Van der Gijp: Derksen en Genee moeten normaal doen

René van der Gijp vindt de aanvaringen tussen Johan Derksen en Wilfred Genee veel te ver gaan. Tijdens de live-uitzendingen van Voetbal International ruziën zijn collega's regelmatig met elkaar. Van der Gijp stoort zich daar best aan.

"Veel te heftig", zei hij woensdagavond in Waar is De Mol? "Die zijn vier jaar lang bezig geweest om dat programma op de buis te houden en dan gewoon elkaar de tent uitvechten... Echt zo zonde, man."

"Gewoon normaal doen", luidt zijn advies aan Derksen en Genee. Ze moeten het volgens Van der Gijp gaan waarderen 'dat je met iets wat echt leuk is je brood kan verdienen'.

Zweedse politicus vermoord in SomaliŽ

Gewapende lieden hebben woensdag in de Somalische hoofdstad Mogadishu een Zweedse politicus doodgeschoten. Dat heeft de Somalische politie gezegd.

De auto met daarin de 24-jarige Abdirahim Hassan, een lid van de jeugdafdeling van de Zweedse Vänsterpartiet, werd bij een gebouw van de universiteit in Mogadishu beschoten. Hij overleed. Ann-Margarethe Livh, groepsleider van de partij in Stockholm, raakte bij de aanslag gewond. Ze is overgebracht naar een ziekenhuis.

Livh had kort voor de aanslag een lezing gehouden voor studenten aan de universiteit, aldus student Mohamed Abdullahi. Hassan trad bij de lezing als tolk op. Na de aanslag stroomden de studenten toe. Militairen losten schoten in de lucht om de menigte uiteen te jagen.

Wie de aanslag heeft gepleegd en waarom is niet bekend. Vooralsnog heeft niemand de aanslag opgeëist.

Betoging op het Malieveld tegen bloedbad Egypte

Ruim duizend mensen hebben woensdagavond op het Malieveld in Den Haag gedemonstreerd tegen het bloedvergieten in Egypte. Dat meldt een woordvoerder van Milli Görüş, het islamitische samenwerkingsverband dat de betoging had georganiseerd.

De demonstranten willen dat de democratie in Egypte wordt behouden en dat de verschillende partijen in Egypte met elkaar een dialoog aangaan, zonder dat daar geweld aan te pas komt. De betogers eisen ook dat minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) duidelijker stelling moet nemen tegen het Egyptische leger. "Dat hoort alleen in te grijpen als de staatsveiligheid in het geding is", aldus de zegsman.

Twintig bestuursleden hangen woensdagavond nog een zwarte krans op aan het hek van de Egyptische ambassade en doen een verklaring in de brievenbus van de ambassade. Daarmee is het protest voorbij. Een politiewoordvoerder laat weten dat de demonstratie zonder incidenten is verlopen.

Milli Görüş steunt de afgezette president Mohammed Morsi. De zegsman stelt dat Milli Görüş elke door het volk gekozen leider steunt. "Als bij volgende verkiezingen iemand anders wordt gekozen, steunen we die."

Als het geweld niet stopt, dan gaan moslimorganisaties over drie weken een grote demonstratie houden die eveneens op het Malieveld moet plaatsvinden. De woordvoerder stelt dat daar naar verwachting duizenden demonstranten op af zullen komen.

[EK Hockey] Oranjemannen halen dubbele cijfers tegen Polen

De Oranjemannen hebben de poulefase glansrijk afgesloten. Nederland zette tegenstander Polen met 12-0 aan de kant. Oranje tankte daardoor vertrouwen voor de halve finale tegen Duitsland, die vrijdag wordt afgewerkt.

Tegen laagvlieger Polen begon Nederland voortvarend. Binnen tien minuten waren al twee strafcorners een en een schotje op het Poolse doel afgevuurd. Kort daarop opende Robbert Kemperman de score, na uitstekend voorbereidend werk van Jelle Galema.

Na ruim twintig minuten stortte Valentin Verga ten aarde, na een botsing met een van de uit de kluiten gewassen Polen. De aanvaller ging even naar binnen, maar keerde zo’n tien minuten later terug in het veld. In het restant van de eerste helft kreeg Oranje veel kansen, maar de minieme tussenstand bleef op het bord staan.

Daar kwam verandering in tijdens de tweede helft. En hoe. Valentin Verga heropende de schiettent in de veertigste minuut. Rogier Hofman en tweemaal Kemperman, momenteel topschutter bij Oranje, tilden de score binnen vier minuten naar 5-0.

Polen was gesloopt en Nederland zorgde voor de ene na de andere fraaie treffer. Jeroen Hertzberger (tweemaal), Seve van Ass en Tim Jenniskens zorgden voor een 9-0 tussenstand. Ook Pirmin Blaak mocht meedelen in de feestvreugde, hij viel dertien minuten voor tijd in De dubbele cijfers kwamen op het bord dankzij Kemperman, die de arme Polen op hun tiende tegentreffer trakteerde. Even later zorgde Billy Bakker voor de 11-0, gevolgd door de 12-0 van Constantijn Jonker.

Koningin MŠxima draagt trash ...Supertrash

Olcay Gulsen is ontzettend trots dat koningin Máxima haar kleding draagt. De eigenaresse van modemerk Supertrash mag haar regelmatig verwelkomen in haar winkel in Den Haag. "Ik denk altijd dat ze komt omdat ze mij zo leuk vindt", grapt Gulsen.

"Ze houdt van koopjes, dus ze winkelt ook vaak tijdens onze uitverkoop, dat vind ik tof", vertelde ze woensdagavond in RTL Boulevard. "En vooral omdat ze zelf ook afrekent. Dat vind ik zo chique, dat ze dat niet door andere mensen laat doen."

Toen Gulsen onlangs prinsesje Ariane zag in 'haar' kleding kon ze haar geluk niet op. "Ik was in het buitenland en toen zag ik het jurkje dat wij hebben ontworpen. Superleuk dat zo'n prinsesje dat draagt."

FC Kopenhagen zet trainer op straat

Ariël Jacobs is niet langer trainer van FC Kopenhagen. De Deense grootmacht ontsloeg de oefenmeester vanwege teleurstellende resultaten. Kopenhagen meldt via de clubwebsite ook gelijk een nieuwe trainer te hebben aangesteld.

Ståle Solbakken keert terug bij de club waar hij tussen 2006 en 2011 enorm succesvol was. Onder leiding van de Noor werd Kopenhagen liefst vijf keer kampioen van Denemarken. Solbakken zette zijn handtekening onder een driejarige verbintenis.

Jacobs, die in het verleden aan het roer stond bij RSC Anderlecht, kende een slechte seizoensstart met de Deense topclub. Na vijf competitieduels wacht Kopenhagen nog altijd op zijn eerste overwinning, waardoor de ploeg op een teleurstellende elfde plaats staat.

Koppers: "Laat zien dat ik goed genoeg ben"

Dico Koppers heeft nog geen spijt gehad van zijn overgang naar FC Twente. De verdediger is een vaste waarde in het Enschedese elftal.
Koppers verruilde Ajax deze zomer voor Twente en wist vrijwel gelijk een basisplaats af te dwingen.

De linksback ziet bij zijn nieuwe club overeenkomsten met zijn voormalige Amsterdamse werkgever, zo laat hij weten aan Voetbal International.
"De nieuwe voetbalvisie van FC Twente sluit aan bij datgene wat ik bij Ajax al gewend was. Ook FC Twente wil via de opbouw van achteruit de vrije man vinden", aldus Koppers. "En ook hier is er een belangrijke aanvallende rol voor de vleugelverdedigers."

"Er zijn veel overeenkomsten in de trainingsvormen. In voetbaltechnische zin hoefde ik me dan ook nauwelijks aan te passen. Ik laat gewoon zien dat ik goed genoeg ben."

'BoŽtius hervat groepstraining Feyenoord'

Feyenoord kan spoedig weer beschikken over Jean-Paul Boëtius. De aanvaller sluit komende week weer aan bij de groepstraining. Dat meldt RTV Rijnmond. Boëtius stond maanden aan de kant met een zware knieblessure, maar is inmiddels bijna aan het einde van zijn revalidatie.

De linksbuiten is niet met Feyenoord afgereisd naar Rusland, waar de Rotterdamse club zich voorbereid op het duel van morgen. Feyenoord neemt het in Europa League-verband op tegen Kuban Krasnodar. Een week later volgt de return in De Kuip. De winnaar van het tweeluik plaatst zich voor het hoofdtoernooi van de Europa League. Vorig seizoen slaagde Feyenoord daar niet in.

Destijds was Sparta Praag over twee wedstrijden te sterk (2-2 en 2-0), waardoor het Europese avontuur van Feyenoord maar van korte duur was.

Lingeriekoningin Marlies Dekkers failliet

De rechtbank in Rotterdam heeft woensdag het faillissement uitgesproken van Marlies Dekkers. Verschillende vennootschappen binnen het bedrijf van de lingerieontwerpster zijn bankroet verklaard, waaronder de winkeltak en haar eerder dit jaar geopende bed & breakfast. Volgens de website Sprout is een doorstart ook al rond met investeringsfonds Karmijn Kapitaal.

Met de doorstart verdwijnt bijna de helft van de eigen lingeriewinkels, meldt Marlies Dekkers op haar website. Van de elf filialen blijven zes open, vier in Nederland en twee in België. Een deel van de collectie wordt wereldwijd nog wel verkocht door andere winkels.

Het bedrijf draaide in 2012 een nettoverlies van bijna 2,9 miljoen euro, meldde Quote vorige week. De woordvoerder van de ontwerpster wees naar de 'lastige economische situatie' als oorzaak, en liet weten dat er met de bank werd overlegd over een herfinanciering met de hulp van nieuwe investeerders.

"Ik heb een hele pittige tijd achter de rug. Het is zwaar en vind het ook heel zwaar voor het personeel", reageerde Dekkers 's avonds in RTL Boulevard. "We gaan doorstarten, maar het moet op een hele andere manier." Het bedrijf doet in het vervolg 'veel meer online'. "Dat is waar we het verder op gaan focussen."

'Willem Janssen in belangstelling N.E.C.'

N.E.C. Nijmegen heeft zijn pijlen gericht op FC Twente-spelers Willem Janssen en Tim Breukers. Het tweetal kan in Enschede niet rekenen op een basisplaats. Dat meldt Binnenkant Paal, een televisieprogramma dat wordt uitgezonden op RTV Oost.

N.E.C. zou binnenkort voor het tweetal melden bij Twente. Eerder toonde de Nijmeegse club ook belangstelling in Peter Wisgerhof en Glynor Plet. Janssen speelt sinds 2011 voor Twente, dat hem destijds overnam van Roda JC. Breukers speelt sinds vorig seizoen voor de Enschedese club. De verdediger kwam over van Heracles Almelo, maar moet Roberto Rosales in de pikorde voor zich dulden op de rechtsbackpositie.

Cubaanse atleet keert na WK niet terug

De Cubaanse hordeloper Orlando Ortega is na het WK atletiek in Moskou van de voorbije weken niet teruggekeerd naar zijn communistische vaderland. De nationale atletiekbond meldt woensdag dat de 22-jarige Ortega de Cubaanse delegatie heeft verlaten. Het is onduidelijk waar hij nu is.

Ortega eindigde op de Olympische Spelen in Londen nog als zesde op de 110 meter. Op het WK overleefde hij de heats niet.

[Upd] PSV wijst MŠlaga de deur inzake Matavz

Tim Matavz heeft de mogelijkheid om naar Málaga CF te verhuizen. De Spaanse club zou zich bij PSV gemeld hebben voor de spits. Dat meldt televisiezender FOX Sports. PSV zou minimaal tien miljoen euro willen ontvangen voor de Sloveense spits, die nog drie jaar onder contract staat in Eindhoven.

PSV liet vorige week nog weten Matavz eigenlijk niet kwijt te willen. Matavz, die gisteravond de belangrijke treffer tegen AC Milan voor zijn rekening nam (1-1), zou niet onwelwillend tegenover een overgang staan.

De aanvaller zou balen van het nieuwe roulatiesysteem van trainer Philip Cocu. De Sloveen moet daarin de spitspositie delen met Jürgen Locadia.

Update 21.15 uur 

PSV heeft een bod van Málaga op spits Tim Matavz afgeslagen. "We hebben de delegatie van Malaga aangegeven dat we Tim niet willen verkopen", zegt technisch directeur Marcel Brands woensdag tegen het Eindhovens Dagblad. Het gaat volgens de krant om een bod van zes miljoen euro.

Brands benadrukt dat hij Matavz nog minstens een seizoen in Eindhoven wil houden. "Tim kan bij een goed seizoen meer opleveren en heeft dan zelf misschien wel de clubs voor het uitkiezen. Dat heb ik hem vorige week al verteld en vandaag ook zijn zaakwaarnemer."

PSV zou minstens twaalf miljoen euro voor de Sloveen willen vangen. Brands wil echter niet over bedragen praten. "Het probleem is ook dat PSV niet zomaar ergens een nieuwe spits vandaan kan halen, al is dat niet de hoofdreden dat we niet willen verkopen. We willen Tim gewoon niet kwijt."

Matavz ondervindt bij PSV hevige concurrentie van Jürgen Locadia. De Sloveen stond dinsdag in de eerste wedstrijd in de play-offs van de Champions League wel in de basis en scoorde het enige Eindhovense doelpunt.

Hond redt kat met bloedtransfusie

In Nieuw-Zeeland heeft een hond een kat het leven gered met een bloeddonatie. Kat Rory had een vergiftiging opgelopen en kon alleen met een snelle transfusie van bloed van labrador Maci worden gered, aldus de dierenarts. Er was op dat moment geen ander donorbloed beschikbaar, zo meldde de krant New Zealand Herald.

Volgens dierenartsen is het in noodgevallen mogelijk om honden en katten elkaars bloed te doneren. De eigenaresse van de kat zei dat haar huisdier ook na de bloedtransfusie niet is gaan blaffen.

Hond redt kat met bloedtransfusie
Hond redt kat met bloedtransfusie (Foto: ANP)

Erik de Vogel vindt Ludo-tatoeage raar

Erik de Vogel kan zich niet voorstellen dat iemand een tatoeage van zijn gezicht zou laten zetten. Een fan van de Goede Tijden, Slechte Tijden-acteur liet de door de acteur gespeelde schurk Ludo Sanders op zijn been tatoeëren.

"Toen wist ik echt niet wat ik hoorde. En al vrij snel dacht ik: daar hoef ik niets mee te maken te hebben", reageerde De Vogel woensdagavond in RTL Boulevard. Hij vindt dat iedereen zijn eigen gang mag gaan, maar vraagt zich af wel 'hoeveel schade hij zichzelf heeft berokkend'.

Het zetten van de tatoeage is in beeld gebracht voor het RTL 5-programma Tattoo Stories, dat over twee weken te zien is.

Vitesse verhuurt Pedersen aan Barnsley

Vitesse heeft aanvaller Markus Pedersen verhuurd aan Championshipclub Barnsley FC. Dat melden de Arnhemmers, die woensdag ook het contract van de 23-jarige Noor met een jaar verlengden tot medio 2015. Vitesse heeft de mogelijkheid om Pedersen in de winter weer terug te halen of te verkopen.

Pedersen kan door de aanwezigheid van Jonathan Reis en Mike Havenaar niet op veel speeltijd rekenen bij Vitesse. De drievoudig international werd al twee keer eerder verhuurd door Vitesse, aan Vålerenga in zijn thuisland en aan het Deense Odense BK.

McQuaid gelooft nog in zijn kansen

Pat McQuaid denkt dat hij nog een goede kans heeft op een nieuwe termijn als voorzitter van de internationale wielerunie UCI. De in Zwitserland wonende Ier kreeg woensdag te horen dat de Zwitserse bond hem niet gaat voordragen voor een nieuwe termijn. McQuaid ziet echter niet in waarom zijn kansen daardoor zouden slinken.

De Ierse bond liet eerder al weten McQuaid niet te steunen. Hij kan nu nog rekenen op de steun van Marokko en Thailand, die als twee kleine wielerlanden de Ier gezamenlijk willen voordragen. Hij noemt hun nominatie in een verklaring geldig en zegt dat er niets mis mee is.

Aangezien McQuaid niet in een van beide landen woont is er echter wel een regelwijziging nodig. Over de nieuwe regel wordt gestemd vlak voordat de daadwerkelijke voorzittersverkiezingen op 27 september worden gehouden. De Ier moet officieel worden voorgedragen om mee te doen aan de verkiezing.

McQuaid heeft daarnaast stevige woorden over voor Brian Cookson, zijn concurrent voor het voorzitterschap. "Hij zal niet kunnen ontsnappen aan het democratische proces", zegt McQuaid. "Wielerbonden van over de hele wereld willen dat ik me verkiesbaar stel en dat doe ik. Dat gaat niet veranderen."

"Ik roep Cookson en zijn medestanders op om dat te accepteren en te stoppen met hun pogingen om het UCI-congres een keuze te weigeren", zegt McQuaid, doelend op het congres op 27 september waarbij de voorzitter wordt gekozen.

De Ier volgde in 2005 de Nederlander Hein Verbruggen op en heeft zijn tweede termijn van vier jaar er bijna opzitten. Hij kwam zwaar onder vuur te liggen in de naslaap van de zaak-Armstrong. De UCI werd verweten te laks te zijn geweest in de strijd tegen doping.

'Arsenal heeft Alderweireld in vizier'

Arsenal zou wel eens de nieuwe werkgever van Ajacied Toby Alderweireld kunnen worden. Metro meldt dat de Londense club inmiddels een bod van ruim zeven miljoen euro heeft gedaan op de centrale verdediger van Ajax, terwijl Ajax rond de acht miljoen euro zou verlangen.

Bij Arsenal zou de 24-jarige Belg zijn landgenoot Thomas Vermaelen tegenkomen. Hij maakte in 2009 ook de overstap van Ajax naar Arsenal. Toen was er bedrag van ongeveer twaalf miljoen euro mee gemoeid.

Manager Arsène Wenger zit bij The Gunners op hete kolen na het uitblijven van grote transfers, welke beloofd waren aan de Londense achterban. Na het 3-1 verlies afgelopen weekend tegen Aston Villa scandeerden de fans 'spend, spend, spend' (besteed, besteed, besteed) door het uitblijven van gedane beloften.

[EK Hockey] Duitsland en BelgiŽ naar laatste vier

De Belgische hockeymannen staan in de halve finale van het EK Hockey. In eigen land speelde ze 2-2 tegen Spanje en dat daarmee werden ze groepswinnaar. Ook Duitsland - Tsjechië en Ierland - Engeland werden gespeeld. Nederland speelt om 20.00 uur tegen Polen. 

België - Spanje 2-2 (1-0)
Voor de Spaanse mannen was het duel met België cruciaal. Won de ploeg met ruime cijfers van onze zuiderburen, dan waren ze zeker van de halve finale. De Spanjaarden lukten het echter niet om dat kunstje te flikken. België nam via Tom Boon in de eerste helft de leiding. Na rust kwamen de Spanjaarden langszij via Pau Quemada. Jerome Truyens bracht de Belgische equipe weer op voorsprong, maar de Spanjaarden kwamen via Eduard Tubau weer op gelijke hoogte. Door het gelijkspel eindigt België als koploper in poule A.

Duitsland - Tsjechië 3-0 (2-0)
De Duitse mannen boekten een eenvoudige zege op Tsjechië. Voor rust leidden onze oosterburen met 2-0, door doelpunten van Mats Grambusch en Oskar Deecke. In de tweede helft schreef Marco Miltkau de 3-0 op zijn naam. 

# Land Gespeeld Punten Doelsaldo
1 België 3 7 5
2 Duitsland 3 6 5
3 Spanje 3 4 2
4 Tsjechië 3 0 -12

Ierland - Engeland 2-2 (0-2)
Ierland had woensdag de kans om geschiedenis te schrijven wanneer de ploeg de halve finale van het EK zou halen. Hiervoor moesten de Ieren wel Engeland verslaan, wat niet lukte. Engeland kwam voor rust op 2-0 voorsprong, via twee doelpunten van Tom Carson. Na rust bracht Shane O'Donoghue zijn ploeg op gelijke hoogte door twee keer raak te schieten uit een strafcorner. Beide teams probeerden vervolgens iets te forceren, maar de kansen werden niet verzilverd. Door de 2-2 eindstand gaat Engeland - op basis van een beter doelsaldo dan de Ieren - door naar de halve finale.

# Land Gespeeld Punten Doelsaldo
1 Nederland 2 6 2
2 Engeland 3 4 2
3 Ierland 3 4 1
4 Polen 2 0 -5

Fiorentina verlengt met hoofdtrainer Montella

Fiorentina gaat langer door met haar hoofdtrainer Vicenzo Montella. Dat bevestigt de Italiaanse club via de clubwebsite. Montella werd het voorbije seizoen knap vierde in de Serie A. Volgens de voorzitter van de club zal de succescoach zich lang aan Fiorentina binden.

"Hij zal nog lange tijd bij ons blijven. Aan het einde van het vorige seizoen hadden we al een akkoord bereikt", aldus de voorzitter. Montella zette woensdag zijn handtekening onder een nieuwe driejarige verbintenis. De oefenmeester was eerder actief als speler bij onder meer AS Roma en Fulham.

Fiorentina bouwt de afgelopen weken flink aan een nieuw elftal, en nu dus ook aan een stabiele technische staf. Mario Gómez kwam over van FC Bayern München, terwijl Stevan Jovetic de club verliet. Hij tekende bij Manchester City.

Nieuwe weblogger (deeltje 2)

Goed, mij was gevraagd of ik toch even mezelf hier wilde voorstellen.

Ik ben dus ToT, 38 jaar en kom alweer bijna 10 jaar op Fok!. Het zal vast wel opgevallen zijn dat ik al redelijk wat jaartjes de weblog bezoek en comments achterlaat bij diverse items. Een paar dagen geleden werd mij gevraagd of ik de crew wilde komen versterken, en na al die jaren hier rondgesnuffeld te hebben leek me dat ook leuk!

Om hier niet meteen een hele lap tekst neer te gooien, kun je de rest in Lees Verder lezen.

Pasqualon wint tweede etappe Tour du Limousin

Andrea Pasqualon heeft woensdag de tweede etappe van de Tour du Limousin op zijn naam geschreven. De Italiaanse renner van Bardiani Valvole - CSF Inox bleef in het Franse Ambazac Enrique Sanz (Movistar) en Julien Simon (Sojasun) nipt voor. Maurits Lammertink van Vacansoleil was op de negende plek de beste Nederlander.

De Zwitser Martin Elmiger van IAM Cycling blijft de leider in het klassement. Pim Ligthart (Vacansoleil) bezet op ruim een minuut de dertiende plaats en is de hoogst geklasseerde Nederlander. De Franse ronde duurt tot en met vrijdag.

"Donk heeft de kwaliteiten voor de absolute top"

Ryan Donk verliet Club Brugge deze zomer voor Kasimpasa. Volgens Juan Carlos Garrido had dat een veel grotere club kunnen zijn. In de ogen van Garrido, trainer van Club Brugge, bezit Donk de kwaliteiten om in de top mee te kunnen.

Hij zou dan wel tot inkeer moeten komen wat betreft de trainingsarbeid die hij bereid is om te leveren. "Ryan beschikt over de kwaliteiten voor de absolute top", zegt de Spanjaard in Sport/Voetbalmagazine. "Maar toen ik bij de club kwam, moest ik de spelers overtuigen van het belang van de trainingen. Die vormen de basis van het succes. Ryan is één voorbeeld van iemand bij wie ik dat niet heb kunnen veranderen. Dat is jammer."

Volgens Garrido had er meer in het vat gezeten voor Donk. "Ryan heeft een goed laatste seizoen bij Brugge gehad. En we hebben er echt alles aan gedaan om hem naar een hoog niveau te tillen. Maar in het algemeen was ik verbaasd dat de trainingen bij Club Brugge lange tijd werden gezien als iets dat slechts nodig was om de week door te komen."

RKC heeft geen geld voor Tavares

Mickaël Tavares heeft indruk gemaakt op de technische staf van RKC Waalwijk. Die club beschikt echter niet over de middelen om de Senegalees een aanbieding te doen.

"Aan alles kun je zien dat het een heel goede voetballers is. Maar er is geen geld", liet technisch manager Janus van Gelder optekenen door het Brabants Dagblad. Dat betekent evenwel niet dat een samenwerking uitgesloten is. "We kunnen hem alleen aanbieden om op amateurbasis in zichzelf te investeren."

De 30-jarige middenvelder kwam onlangs op voorspraak van Romeo Castelen naar Waalwijk. Castelen kende Tavares nog van hun gezamenlijke dienstverband bij Hamburger SV. Later kwam hij nog uit voor Nürnberg en Middlesbrough.

"Als hij weggaat wordt het een ander Ajax"

Nu de transferdeadline met rasse schreden nadert, loopt de spanning op bij Ajax. Viktor Fischer hoopt dat zijn werkgever Christian Eriksen weet te behouden. Volgens de Deense linksbuiten speelt zijn landgenoot en essentiële rol in het spel van de Ajacieden.

"Hij is zó belangrijk bij ons", stelt hij in Het Parool. "Je kunt altijd goed spel van hem verwachten, zelfs als hij niet in heel grote vorm is en zijn passing niet altijd secuur is."

Ajax is er in zijn ogen dan ook veel aan gelegen om Eriksen binnenboord te houden. "Eriksen is gewoon altijd goed voor ons, door zijn spelinzicht en zijn loopvermogen. Hij is een heel belangrijk stuk in de puzzel van Ajax. Als hij weggaat, wordt het een ander Ajax."

Ofschoon hij denkt dat hij de rol van Eriksen zou kunnen overnemen, blijft Fischer liever in de aanvalslinie actief. "Ik ben in de jeugd altijd spits geweest, nu ben ik linksbuiten. Ik heb altijd veel gescoord." Van het huidige arsenaal aan middenvelders tipt hij Thulani Serero als opvolger.

PSV hofleverancier selectie Jong Oranje

Jong Oranje-bondscoach Albert Stuivenberg heeft in zijn voorlopige selectie voor de EK-duels tegen Luxemburg en Schotland veel PSV-spelers opgenomen. Stuivenberg heeft voor de duels op 5 en 9 september liefst zes spelers van de huidige Eredivisiekoploper opgeroepen.

Nigel Bertrams, Joshua Brenet, Memphis Depay, Jürgen Locadia, Adam Maher en Jetro Willems maken deel uit van de selectie. Of het zestal tot de definitieve selectie behoort, is nog twijfelachtig. Stuivenberg heeft in totaal 32 spelers opgeroepen.

Voorlopige selectie Jong Oranje

Doel: Nigel Bertrams (PSV), Warner Hahn (FC Dordrecht), Mickey van der Hart (Ajax), Stefan van der Lei (FC Groningen).

Verdediging: Nathan Aké (Chelsea), Joshua Brenet (PSV), Stefano Denswil (Ajax), Mitchell Dijks (sc Heerenveen), Mike van der Hoorn (Ajax), Terence Kongolo (Feyenoord), Dico Koppers (FC Twente), Timo Letschert (FC Groningen), Ruben Ligeon (Ajax), Jetro Willems (PSV).

Middenveld: Yassin Ayoub (FC Utrecht), Thomas Bruns (Heracles Almelo), Jesper Drost (PEC Zwolle), Kyle Ebecilio (FC Twente), Joeri de Kamps (Ajax), Adam Maher (PSV), Jeremy de Nooijer (Sparta Rotterdam), Fabian Sporkslede (Ajax), Tonny Trindade de Vilhena (Feyenoord).

Aanval: Luc Castaignos (FC Twente), Memphis Depay (PSV), Guus Hupperts (Roda JC), Ola John (Benfica), Jürgen Locadia (PSV), Quincy Promes (FC Twente), Mustafa Saymak (PEC Zwolle), Alex Schalk (NAC Breda), Luciano Slagveer (sc Heerenveen).

[US Open] Huta Galung loopt hoofdtoernooi mis

Tennisser Jesse Huta Galung komt volgende week niet in actie op de US Open. De als derde geplaatste Haarlemmer werd woensdag in de eerste kwalificatieronde uitgeschakeld door de Fransman Florent Serra: 6-1, 3-6 en 6-0.

Huta Galung debuteerde maandag in de mondiale top 100 met een 99e plek. Op grond van zijn notering was de verwachting dat hij Serra (210) zonder al te veel moeite zou verslaan.

In de eerste set bleek de Nederlander echter totaal kansloos en wist de Fransman bijna tweemaal zo veel punten te scoren. Na een goede tweede set stortte Huta Galung helemaal in en kwam hij in de laatste set tot elf punten, tegenover 27 voor Serra.

De Haarlemmer wist zich alleen in 2011 te plaatsen voor de US Open. Door zijn uitschakeling zijn er geen Nederlandse mannen meer actief in het kwalificatietoernooi. Boy Westerhof werd eerder op de dag al naar huis gestuurd.

Norwich versterkt zich met Elmander

Johan Elmander keert terug in de Premier League. De Zweedse aanvaller verruilt Galatasaray voor Norwich City. Door de komst van Elmander lijkt Ola Toivonen zijn transfer naar The Canaries te kunnen vergeten.

Norwich toonde serieuze belangstelling de PSV'er, maar die zette de club in de wachtkamer. De komst van Elmander werd woensdag bekend gemaakt via de clubwebsite.

"Ik ben zeer gelukkig", aldus Elmander. "Ik kijk er enorm naar uit om te trainen met de jongens en in actie te komen tijdens wedstrijden. Het is mij bekend dat Norwich uitstekende fans heeft en dat zij een goede sfeer creëren. Bovendien ken ik al enkele spelers. Gelukkig is mijn overgang nu afgerond en kan de blik gericht worden op het seizoen."

Norwich is de tweede Engelse club voor Elmander. De voormalige spits van Feyenoord speelde eerder voor Bolton Wanderers.

FOK!filmtip van de dag: The American

Elke dag zijn er wel meerdere films op de televisie te zien. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films. Valt er vandaag nog wat te zien? Je leest het op FOK!

Soms kies je voor kwaliteit, soms speelt smaak een rol, maar soms laten we ons chauvinisme de overhand nemen en kiezen we gewoon voor iets Oer Hollands, want soms is de spijs uit eigen keuken simpelweg het lekkerst. Daarom kiezen we vandaag misschien niet de beste film voor je uit, maar wel de meest Hollandse, hoewel de titel dat niet doet vermoeden. The American werd geregisseerd door Anton Corbijn en ziet George Clooney in de hoofdrol als huurmoordenaar. Naast hem speelt Thekla Reuten - tevens uit eigen land - de rol van Mathilde. Jack (Clooney) heeft te kennen gegeven dat hij wil stoppen met moorden, maar heeft nog een klus te klaren, Mathilde. Als hij onderduikt op het platteland in Italië komt hij in aanraking met een priester en valt hij voor een vrouw, Clara. Maar of het wijs besluit was om boven te komen drijven terwijl hij zich schuild wilde houden moet nog blijken.

The American is vanavond te zien op Net 5 om 20:30 uur.

Ook meehelpen aan de FOK!filmtip? Meld je aan als redacteur nieuws voor FOK!film. Stuur een bericht met motivatie naar film@fok.nl!

Boxarts Gran Turismo 6 bekend

Gisteren werd de releasedatum van Gran Turismo 6 al bekend, vandaag kunnen we jullie de nieuwe boxart laten zien. Op de PlayStation-blog werd zowel de GT6 Standard Edition bekendgemaakt, als de GT6: Anniversary Edition.

De Gran Turismo 6: Anniversary Edition wordt geleverd met twintig ingame '15th Anniversary Edition'-auto's met een speciaal uiterlijk en uiteraard flink opgevoerde motoren. Ook heeft deze editie 1 miljoen ingame credits.

Elke pre-order ontvangt verder een speciaal 'Precision Pack' met daarin vijf ingame auto's. Verder kun je, afhankelijk van de winkel, nog een extra autopakket ontvangen of 1 miljoen ingame credits zodat je je eigen collectie kan opbouwen.

Gran Turismo 6 boxartGran Turismo 6 boxart

Handbalbond moet boeten voor teruggeven EK

Het teruggeven van de organisatie van het Europees kampioenschap handbal voor vrouwen in 2012 komt het Nederlands Handbal Verbond (NHV) heel duur te staan. Naast dat Oranje niet kon deelnemen aan het EK moet het nu ook in totaal 550.000 euro betalen aan boetes.

Dit heeft de Europese federatie (EHF) donderdag bekendgemaakt. Het NHV moet 300.000 euro betalen voor het in het diskrediet brengen van de sport. Één van de dingen die de bond wordt aangerekend is dat het EK zeer laat is teruggegeven, vlak voor de loting voor het EK. Het toernooi werd teruggegeven omdat ze de extra kosten voor de aanvullende accomodatie-eisen niet konden betalen. Uiteindelijk werd het continentale kampioenschap georganiseerd in Servië. 

Ook mag de handbalbond nog eens 250.000 euro terugbetalen om de kosten die gepaard gingen met het teruggeven van de organisatie te vergoeden. Nederland mag ook de komende drie jaar geen evenementen voor nationale teams organiseren. De NHV heeft een week te tijd om eventueel beroep aan te tekenen. 

Killzone-DLC is gratis

Ontwikkelaar Guerrilla Games bevestigt vandaag dat Killzone: Shadow Fall gratis multiplayer-DLC zal hebben. Community manager Victor Zuylen liet verder weten dat challenges de plek innemen van XP.

De Nederlandse ontwikkelaar laat vandaag weten op de officiële website dat alle multiplayermaps die als DLC uitkomen gratis zullen zijn, zodat iedereen ze kan spelen. Verder maakt Zuylen bekend dat spelers, net als in de singleplayer, zelf kunnen spelen zoals ze willen. In Warzone kunnen spelers bijvoorbeeld kiezen met hoeveel spelers ze willen spelen, welke wapens toegestaan zijn en welke regels.

Ook zullen er acht verschillende spelmodi te spelen zijn. Het spel zal drie classes met hun eigen unieke skills hebben en er zijn 22 verschillende wapens. Overigens zijn al deze wapens vanaf het begin te gebruiken, waardoor je zelf kunt kiezen in welke wapens jij je zal specialiseren.

Guerrilla wist verder nog te melden dat challenges gebruikt worden voor het progressie-systeem in multiplayer. De game zal ruim 1500 challenges hebben, de één natuurlijk lastiger dan de ander.

Killzone: Shadow Fall is een launchtitel voor PlayStation 4 en zal dus te spelen zijn vanaf 29 november.

Killzone: Shadow Fall (Foto: Sony)

SGP laconiek over vrouwelijke kandidaat

De partijtop van de SGP reageert vooralsnog laconiek op het bericht dat zich in Vlissingen een vrouw kandidaat wil stellen als lijsttrekker. Partijleider Kees van der Staaij doet het af als een 'lokale kwestie' waar hij niet op wil ingaan, zo meldt zijn woordvoerder. Het partijbestuur reageert vooralsnog ook niet.

Het is volgens de zegsman van de partij nog geen uitgemaakte zaak dat de 40-jarige Lilian Janse ook daadwerkelijk lijsttrekker wordt. "Maandag is de ledenvergadering. Op dit moment is Janse de enige kandidaat, maar mogelijk zijn er nog mannen die zich nu alsnog kandidaat stellen. Het kan nog alle kanten op." Of er intensief contact is tussen het partijbestuur en de lokale afdeling in Vlissingen wil de woordvoerder niet zeggen.

Het is voor het eerst dat een vrouw zich kandidaat stelt voor een politieke functie namens de SGP. Tot voor kort was dat onmogelijk, maar na jarenlange juridische procedures zag de streng gereformeerde partij zich dit voorjaar gedwongen haar omstreden vrouwenstandpunt aan te passen.

Strafrechters balen van alcoholslot

Strafrechters zijn kritisch over het alcoholslotprogramma van het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR). De rechters vinden dat maatwerk ontbreekt door het feit dat het CBR een alcoholslot standaard oplegt aan automobilisten met een alcoholpromillage van 1,3 promille. Dat blijkt uit een rondgang van rechtspraak.nl.

Het CBR kan het slot opleggen zonder tussenkomst van een rechter. De rechters vinden dat het CBR daarbij geen rekening houdt met de hoogte van het inkomen en de vraag of iemand een auto of rijbewijs nodig heeft voor werk. Een strafrechter in Alkmaar zei deze maand tijdens een zitting moeite te hebben met de constructie dat twee overheidsinstanties los van elkaar straffen voor hetzelfde feit.

Voor de kosten van een alcoholslot, in totaal 1066 euro, draait een automobilist zelf op. Met het alcoholslot moeten automobilisten blazen om de auto te kunnen starten. De auto rijdt alleen als degene die blaast een alcoholpromillage van minder dan 0,2 promille heeft.

Het CBR deelt de alcoholslotprogramma's sinds december 2011 uit. Sinds die tijd is het programma in totaal 6673 keer opgelegd. Inmiddels rijden 2700 auto's met een alcoholslot rond.

Brand Leiderdorp na 42 uur geblust

De brandweer heeft de brand bij een afvalverwerkingsbedrijf in Leiderdorp onder controle. Na 42 uur blussen gaf de brandweer woensdag om 14.00 uur het sein brand meester. "Het is de langste brandweeractie die we ons hier kunnen herinneren," aldus een woordvoerder van de brandweer.

De brandweer deed zo lang over het blussen omdat het een groot terrein is. Daarbij is afval niet eenvoudig te blussen en stond in een van de loodsen een afvalmachine in brand, waar de brandweerlieden moeilijk bij konden komen. De brandweer heeft daarom sloopwerkzaamheden moeten uitvoeren.

De brand brak maandag rond 20.00 uur uit. Het bedrijf aan de Achthovenerweg in Leiderdorp bestond uit diverse loodsen, waarvan weinig meer over is. De brand leidde tot veel rook, maar metingen hebben uitgewezen dat de rook geen gevaarlijke concentraties schadelijke stoffen bevatte.

Geen sneller asiel voor Egyptische christenen

Het kabinet past de asielregeling voor koptische christenen uit Egypte voorlopig niet aan. Dat schrijft minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) in antwoord op vragen uit de Tweede Kamer. Ook de aanvraag voor een visum wordt niet versoepeld. Die procedure is volgens de minister niet bedoeld voor mensen die langer dan 90 dagen in Nederland willen blijven.

Volgens Amnesty International zijn al zeker tientallen kerken van koptische christenen in brand gestoken sinds oud-president Mohammed Morsi werd afgezet. De fractie van de ChristenUnie in de Tweede Kamer riep de minister dinsdag op om koptische christenen als risicogroep aan te merken, waardoor ze makkelijker in aanmerking komen voor asiel.

Timmermans ziet daar voorlopig niets in. "De huidige situatie geeft vooralsnog geen aanleiding om koptische christenen in het asielbeleid aan te wijzen als risicogroep", schrijft de bewindsman, die het verder 'betreurenswaardig' noemt dat de Egyptische veiligheidssector het geweld tegen christenen onvoldoende voorkomt.

Volgens Timmermans is bovendien niet vastgesteld dat er een georganiseerde religieuze zuivering is in Egypte. Wel staat het volgens hem vast dat individuele Egyptenaren de onrust in het land hebben aangegrepen om geweld te plegen tegen christenen.

De ChristenUnie is teleurgesteld in het besluit van de minister. "De ChristenUnie zal zich blijven inzetten voor de bescherming en wederopbouw voor alle getroffenen, maar in het bijzonder voor de koptische christenen die vogelvrij lijken te zijn", zegt Tweede Kamerlid Joël Voordewind.

Koning JordaniŽ breidt ministersploeg uit

De Jordaanse koning Abdullah II heeft woensdag dertien nieuwe ministers beëdigd. De uitbreiding van het kabinet maakt deel uit van een reeks hervormingen die de koning eerder heeft toegezegd.

Het is de eerste herschikking van het kabinet van premier Abdullah Ensour sinds de verkiezingen van 30 maart. Die stembusgang werd gezien als een van de speerpunten van de door Abdullah beloofde hervormingen.

Diverse beleidsterreinen die voorheen onder een enkele minister vielen zijn opgesplitst. Twee vrouwen zijn toegetreden tot het kabinet, waarmee het aantal vrouwelijke ministers uitkomt op drie.

De ministeries van binnen- en buitenlandse zaken en financiën waren uitgesloten van de hervormingen.

Klokkenluider noemt Manning 'oorlogsslachtoffer'

Daniel Ellsberg, een van de bekendste klokkenluiders van de Verenigde Staten, heeft Bradley Manning 'het volgende slachtoffer van een afgrijselijke, verkeerde oorlog' genoemd. Manning werd woensdag veroordeeld tot een celstraf van 35 jaar voor het doorspelen van honderdduizenden geheime documenten aan klokkenluiderswebsite Wikileaks.

Daniel Ellsberg is een voormalig analist van het Amerikaanse leger. Hij onthulde in 1971 de zogenoemde Pentagon Papers, en daarmee de leugens over het Amerikaanse beleid in de Vietnam-oorlog , aan de New York Times en enkele andere kranten. Volgens Ellsberg is Manning een bron van inspiratie voor burgermoed. Hij noemde de eis van zestig jaar gevangenisstraf van de aanklagers 'kwaadaardig' en zei dat het vonnis van de krijgsraad een stuk beter is.

De verdediging van Manning heeft nog niet gereageerd op het vonnis. De Amerikaanse burgerrechtenbeweging ACLU had forse kritiek op de veroordeling van Manning. "Als een soldaat informatie deelt met de pers en het publiek en zwaarder wordt gestraft dan anderen die gevangenen hebben gemarteld en burgers hebben vermoord, dan is er iets ernstig mis met ons rechtssysteem", aldus Ben Wizner van ACLU.

Klokkenluidersorganisatie Wikileaks noemde het vonnis op Twitter een 'belangrijke strategische overwinning'. Wikileaks schat dat Manning al over tien jaar vrij kan komen.

Licht verlies voor Amsterdamse beurs

(Novum/ABM FN) - De Amsterdamse beurs maakte woensdag een pas op de plaats. De AEX leverde 0,4 procent in en eindigde op 367,51 punten. Heineken viel op het Damrak het meest op met een verlies van vier procent. De omzet van de brouwer steeg in het eerste halfjaar door overnames, maar onder de streep restte een lagere nettowinst.

Ook elders in Europa bleven de beurzen dichtbij huis. De Duitse DAX en de Franse beurs CAC verloren respectievelijk 0,2 en 0,3 procent.

In de AEX werden veertien fondsen lager verhandeld tegenover elf fondsen hoger. SBM Offshore won een procent op 15,35 euro nadat ING het koersdoel voor het fonds had verhoogd naar negentien euro. KPN en PostNL waren met een dagwinst van 1,6 procent de sterkste stijgers.

KPN liet weten op 2 oktober een bijeenkomst te houden waarop aandeelhouders zich kunnen uitspreken over de verkoop van E-Plus. Woensdag meldde grootaandeelhouder América Móvil de financiering van het bod van 2,40 euro per aandeel KPN rond te hebben.

In de AMX, die een half procent lager sloot, eindigde Heijmans 2,4 procent lager. De bouwer boekte over de eerste zes maanden tegenvallende resultaten. Verder kondigde het een emissie aan die vandaag bijna veertien miljoen euro opleverde.

De grootste daling in de Midkap kwam met 5,2 procent echter voor rekening van Tomtom, dat dinsdag nog een koerssprong maakte op overnamegeruchten. Deze geruchten kregen vandaag geen vervolg waardoor de koerswinst grotendeels weer uit het fonds liep.

De sterkste stijger was BAM met 0,8 procent. Donderdag voorbeurs maakt de bouwer volgens analisten een lager resultaat over de eerste jaarhelft bekend als gevolg van de moeilijke marktomstandigheden en de koude winter.

Het lokaal genoteerde Spyker leverde zestien procent in. Medio september verdwijnt het fonds van de beurs en sinds de bekendmaking hiervan vliegt de koers van de sportwagenfabrikant omlaag.

Iran vervangt afgevaardigde bij IAEA

De Iraanse gezant bij het Internationaal Agentschap voor Atoomenergie (IAEA) treedt op 1 september af. Wie Ali Ashgar Soltanieh opvolgt is nog niet bekend.

Het besluit om Soltanieh te vervangen is genomen door de Iraanse president Hasan Rouhani, die eerder deze maand werd beëdigd als president. Amper een week geleden maakte de gematigde Rouhani al bekend dat hij voormalig minister van buitenlandse zaken Ali Akbar Salehi had aangesteld als hoofd van het Iraanse atoomagentschap. Salehi wordt gezien als pragmatischer dan zijn voorganger.

35 jaar cel voor klokkenluider Manning

Bradley Manning is woensdag veroordeeld tot 35 jaar cel door de krijgsraad. De 25-jarige Amerikaanse militair heeft vertrouwelijke documenten doorgespeeld aan 'onthullingssite' WikiLeaks. Hij was eind juli al schuldig bevonden aan onder meer spionage. Tegen Manning was deze week 60 jaar cel geëist.

De militair werd in mei 2010 gearresteerd in Irak. Daar was hij gestationeerd toen hij onder meer de geruchtmakende video Collateral Murder doorspeelde. Daarin is te zien hoe Amerikaanse gevechtshelikopters in 2007 burgers beschieten in de Iraakse hoofdstad Bagdad.

35 jaar cel voor klokkenluider Manning
35 jaar cel voor klokkenluider Manning (Foto: ANP)

[US Open] Fish haakt ook af

Mardy Fish kan volgende week geen gooi doen naar de titel op de US Open. De Amerikaanse tennisser meldt via Twitter dat gezondheidsredenen zijn deelname in de weg staan. Fish speelde dit jaar pas acht wedstrijden op ATP-niveau. Hij liet eerder ook verstek gaan bij de Australian Open, Roland Garros en Wimbledon.

Deze week in Winston-Salem werd Fish bevangen door de hitte waardoor hij in zijn eerste ronde tegen Jarkko Nieminen moest opgeven. Vorig jaar stond de 1,88 meter lange Amerikaan lang aan de kant na een operatie aan zijn hart. Ook kampte hij met mentale problemen.

Fish is op de wereldranglijst geduikeld naar de 173e plaats. In 2011 bereikte hij met de zevende positie zijn hoogste notering.

CL-voetbal in trailer PES 2014

Na al het FIFA 2014-geweld van gisteren, laat concurrent Pro Evolution Soccer 2014 zich zien in deze nieuwe trailer. Bayern München en Celtic spelen de hoofdrol. Verder laat Konami weten wanneer de demo en game verschijnen.

Konami liet via het officiële Twitteraccount verder weten dat de demo van PES 2014 op 11 september te downloaden is op PlayStation 3 en een dag later op Xbox 360. De pc-demo zal 'soon after launch' verschijnen. De game zelf is op 19 september te koop.

Tetris Blitz naar Windows Phone 8

Tetris Blitz komt naar Windows Phone 8. De moderne variant van de klassieke puzzelgame kwam eerder dit jaar al uit voor iOS. Tetris Blitz zal free-to-play zijn.

In Tetris Blitz duren potjes altijd twee minuten. Het doel is om zoveel mogelijk punten te halen en munten te scoren. Ook bevat de game nieuwe controls. Zo kun je 'One-Touch' en 'Drag-and-place' gebruiken, waardoor de game makkelijker te spelen valt op mobiele telefoons.

Munten kunnen ingezet worden voor vijftien verschillende power-ups. Denk bijvoorbeeld aan het verwijderen van willekeurige rijen.

Tetris Blitz is een free-to-play spel, al heb je op iOS wel advertenties die tegen betaling zullen verdwijnen. Het is nog niet bekend of de Windows Phone 8-versie ook advertenties zal hebben.

Tetris Blitz verschijnt op 28 augustus.

DualShock 4 ook in rood en blauw

Sony heeft laten weten dat de Dualshock 4-controllers ook in de kleuren rood en blauw leverbaar zullen zijn. De controllers voor de nieuwe PlayStation 4-console zullen te koop zijn naast de standaard zwarte controller.

Sony maakte verder bekend dat de controllers 59 euro in Europa zullen kosten en 59 dollar in Noord-Amerika. Overigens worden deze kleuren Magma Red en Wave Blue genoemd.

Gisteren werd op gamescom bekendgemaakt dat de nieuwe console van Sony op 29 november in Europa in de winkels zal liggen. Of deze controllers dan meteen te koop zijn is nog niet bekend.

DualShock 4

DualShock 4

League of Legends gehackt

Slecht nieuws voor Amerikaanse League of Legends-spelers. De database van het spel is gehackt, waardoor usernames, emailadressen, salted password hashes en sommige voor- en achternamen zijn gelekt.

Riot Games maakte vandaag bekend dat ruim 120.000 creditcardtransancties zijn gestolen. Overigens was de data wel oud, het veiligheidslek betrof een betaalsysteem dat sinds juli 2011 al niet meer wordt gebruikt. Creditcard-informatie is ook gestolen, al was deze informatie wel hashed en salted. Dit betekent dat de informatie niet gemakkelijk gebruikt kan worden door de hackers.

"As a measure to make your accounts safer, within the next 24 hours we'll require players with accounts in North America to change their passwords to stronger ones that are much harder to guess," zo liet Riot weten.

"At such time, you'll be automatically prompted to change your password when you attempt to log in to the game."

Riot Games liet verder weten dat emailverificatie voor alle nieuwe registraties vereist zal zijn en email- of sms-authenticatie zal nodig zijn voor toekomstige veranderingen van emailadres of wachtwoord.

Cotillard vervangt Portman als Lady Macbeth

Marion Cotillard gaat de rol van Lady Macbeth spelen in de nieuwe verfilming van het beroemde Shakespeare-stuk Macbeth met Michael Fassbender in de titelrol. Ze vervangt daarmee Natalie Portman, die het te druk heeft met haar regiedebuut over de Israëlische schrijver Amos Oz. Dat schrijft het Amerikaanse filmtijdschrift Variety.

Macbeth is een van de bekendste tragedies van William Shakespeare, over de moedige en charismatische Schotse generaal Macbeth die van drie heksen te horen krijgt dat hij ooit op de Schotse troon zal zitten en daarna koning Duncan I om zeep helpt. Verteerd door paranoïde angst ziet hij zich genoodzaakt steeds meer mensen te doden om zijn troon veilig te stellen. Uiteindelijk sleurt hij zijn vrouw mee de dood in.

"Cotillard heeft met haar rollen in La Vie en Rose en Rust and Bone al laten zien een zeer veelzijdig actrice te zijn", zegt regisseur Justin Kurzel. "Zij brengt een geheel frisse en spannende dynamiek in dit verhaal over twee geliefden die uit elkaar worden gerukt door oorlog en ambitie."

De film wordt geproduceerd door Iain Canning en Emile Sherman, die ook al het koningsdrama The King's Speech maakten, evenals het drama Shame, ook met Fassbender in de hoofdrol. De preproductie van de film start eind dit jaar. Wanneer de film uit moet komen is nog onbekend.


Cotillard vervangt Portman als Lady Macbeth (Foto: Novum)

EU wil onderzoek VN naar gifgasaanval in SyriŽ

De Europese Unie dringt aan op een onderzoek naar de mogelijke gifgasaanval in de Syrische hoofdstad Damascus. Dat meldt de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) vanuit Brussel, waar hij spoedoverleg over Egypte bijwoont.

"Zoals gehoopt heeft de EU namens alle lidstaten om een onmiddellijk en grondig onderzoek naar het mogelijke gebruik van gifgas in Syrië gevraagd", schrijft Timmermans op Facebook. Volgens de minister zal de druk op secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-moon om de inspecteurs opdracht te geven onderzoek te doen naar de aanval hierdoor toenemen.

Eerder zei Timmermans dat het cruciaal is dat de VN, die al met een onderzoeksteam in Syrië is, direct toegang krijgen tot het gebied waar de aanval zou hebben plaatsgevonden. Het hoofd van dit team, de Zweed Ake Sellström, heeft woensdag ook al gezegd dat hij de berichten over de gifgasaanval wil onderzoeken.

Syrische oppositiegroepen beweren dat regeringstroepen gifgas hebben ingezet tegen bolwerken van de rebellen bij Damascus. Het zou gaan om de buitenwijken Zamalka, Arbeen en Ein Tarma, in het oosten van de Syrische hoofdstad. Honderden mensen zouden zijn gedood.

Sirotkin heeft stoeltje gepast bij Sauber

Sergey Sirotkin heeft deze week bij de Sauber-fabriek in Hinwil een stoeltje gepast. De pas 17-jarige Russische coureur zal volgende maand in Sochi een demonstratie geven met een 2013 Sauber om de mensen alvast warm te maken voor de eerste Russische Grand Prix die volgend jaar in de stad op het programma staat.

Sirotkin maakt onderdeel uit van een Russisch reddingsplan voor Sauber dat dringend geld nodig heeft. Het kan de Zwitserse renstal miljoenen opleveren, zeker als de jonge coureur volgend seizoen zijn F1-racedebuut gaat maken. De World Series by Renault-coureur kan ter voorbereiding hierop echter geen vrijdagtrainingen rijden omdat hij niet beschikt over de vereiste superlicentie. Een demonstratie in Sochi komt voor hem daarom als geroepen om ervaring op te doen.

Agent die overvaller neerschoot niet vervolgd

De agent die in maart een overvaller neerschoot in Almelo wordt niet vervolgd. Hij heeft zijn wapen terecht gebruikt, concludeert het Openbaar Ministerie uit onderzoek door de Rijksrecherche.

Een man pleegde op 24 maart een gewapende overval op een ijssalon aan de Wierdensestraat in de Overijsselse plaats. Vervolgens vluchtte hij te voet richting het station. Agenten zagen hem daar en probeerden hem aan te houden met behulp van pepperspray, maar de man wist te ontkomen.

Een van de agenten ging achter de man aan en waarschuwde diverse keren dat hij zijn wapen zou gebruiken. Toen de overvaller niet luisterde loste de agent eerst twee waarschuwingsschoten, waarna hij twee keer gericht op de benen van de verdachte schoot. De man werd geraakt in zijn onderrug.

De overvaller is vorige maand veroordeeld tot een celstraf van tien jaar.

Rijksmuseum krijgt zeldzame globes in bruikleen

Het Rijksmuseum in Amsterdam krijgt twee globes in bruikleen uit de collectie van Museum Het Valkhof in Nijmegen. Het gaat om twee zeldzame exemplaren die de afgelopen maanden werden gerestaureerd. Het Rijksmuseum mag de globes, van zo'n zeventig centimeter hoog, minimaal drie jaar houden.

De globes zijn gemaakt door Willem Jansz. Blaeu (1571-1638) en zijn zoon Joan (ca. 1598-1673), die als kaartenmakers voor de Verenigde Oostindische Compagnie werkten. De afgelopen maanden zijn de objecten volledig gerestaureerd. De globes waren zo sterk vervuild en verkleurd dat de oorspronkelijke afbeelding, de continenten en de sterrenhemel, niet meer te zien was.

Dinsdag werden de globes bekeken in een röntgenapparaat. Dit gebeurde bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed in Amsterdam. De globes zijn hol van binnen en zo was het mogelijk de houten constructie goed te bekijken.

Het Rijksmuseum is verguld met de aanwinst. "De grote Blaeuglobes zijn als cartografische meesterwerken absolute hoogtepunten uit de Nederlandse cultuur van de gouden eeuw", laat, conservator Geschiedenis Gijs van der Ham in een verklaring weten. "Het Rijksmuseum is hierom heel blij deze bijzondere aardglobe en hemelglobe de komende jaren als bruikleen van Museum Het Valkhof aan een groot publiek te kunnen laten zien."

De globes, die in 1663 door de stad Nijmegen werden aangekocht, zijn vanaf donderdag te zien in de Wetenschapszaal van het Amsterdamse museum.

Werkstraf voor stiekeme vrouwenfilmer

De man die stiekem vrouwen filmde in Utrecht krijgt ook een werkstraf van veertig uur. Ook moet hij meer therapiesessies volgen. Dat heeft de rechtbank in Utrecht woensdag bepaald. De 27-jarige man werd al behandeld nadat hij werd veroordeeld voor het bezit van kinderporno en ontucht met een minderjarige.

De man heeft een proeftijd van drie jaar. Als hij zich in die periode niet aan de regels houdt, moet hij alsnog drie maanden de cel in. Tegen de Culemborger was vijf maanden geëist met een proeftijd van twee jaar en een boete van 850 euro.

De man filmde onder meer onder de rokjes van vrouwen op het station Utrecht Centraal. Daarnaast had hij een camera geplaatst in de kleedruimte van het Louis Hartlooper Complex, een film- en cultuurcentrum in de Utrechtse binnenstad.

Ellen ten Damme fantaseert over wraak

Ellen ten Damme geeft niet toe aan haar wraakgevoelens, maar fantaseert er wel regelmatig over. In haar nieuwe Carré-show kan ze zich echter laten gaan. Wraak is namelijk een van de thema's van Cirque Stiletto 2, waarin de zeven hoofdzonden centraal staan.

"Ik heb er weleens fantasieën over, maar het uitvoeren gebeurt dan nooit. Zoals bij iemand een baksteen door het raam gooien", zegt ze voor de camera van Novum Nieuws. "Maar dat doe je dan toch maar niet. Wij leven in een maatschappij waarin je je moet gedragen omdat je met heel veel mensen bent. Dat is ook oké, dus ik doe mijn best. Maar in deze show hoeft dat lekker niet."

Een van de zonden waar Ten Damme wel regelmatig aan toegeeft is vraatzucht. "Vraatzucht is een van mijn favorieten", geeft de actrice toe. "Ik ben dol op eten, maar ik moet nu natuurlijk een beetje aan de sla, want ik heb pakjes aan die bijna niets verhullen."

Sovjetmonument in Sofia roze geschilderd

Een monument voor het Sovjetleger in de Bulgaarse hoofdstad Sofia is door onbekenden roze geschilderd ter ere van de Praagse Lente, waaraan 45 jaar geleden met geweld een eind werd gemaakt. Op de sokkel van het monument was in het Bulgaars en Tsjechisch de tekst 'Bulgarije biedt zijn excuses aan' gekalkt.

Op 21 augustus vielen de legers van vijf landen van het Warschaupact - de Sovjet-Unie, Polen, Hongarije, Bulgarije en de DDR - Tsjechoslowakije binnen om een eind te maken aan de democratisering die daar was ingezet onder leiding van politiek leider Alexander Dubcek. De periode van democratisering, die nog geen acht maanden duurde, staat bekend als de Praagse Lente.

Bij de invasie kwamen 108 mensen om het leven en raakten vijfhonderd mensen ernstig gewond. Bulgarije was het laatste land dat zijn excuses aanbood voor zijn deelname aan de invasie. Het deed dat in 1990.

Xabi Alonso lang aan de kant met breuk in voet

Real Madrid moet het lange tijd stellen zonder Xabi Alonso. De Spaanse middenvelder heeft woensdag tijdens de training van zijn club een middenvoetsbeentje in zijn rechtervoet gebroken. Alonso was net terug van een operatie aan zijn lies. Hij ontbrak daarom deze zomer tijdens de Confederations Cup.

Real meldt niet hoe lang Alonso uit de roulatie zal zijn, maar volgens Spaanse media gaat het om een periode van ongeveer drie maanden. De international mist daarom onder meer de resterende kwalificatiewedstrijden van Spanje voor het WK van volgend jaar in Brazilië.

Rechter gelast vrijlating Hosni Mubarak

Een rechtbank in Egypte heeft de vrijlating gelast van ex-president Hosni Mubarak. Of Mubarak ook direct op vrije voeten wordt gesteld is nog onduidelijk.

Mubarak stond terecht voor corruptie en zijn aandeel in de moord op honderden betogers tijdens de volksopstand die hem twee jaar geleden ten val bracht. De twee jaar voorarrest die hem voor de laatste aanklacht maximaal mochten worden opgelegd heeft hij er al op zitten. Hij zat daarom enkel nog vast in afwachting van de behandeling van de corruptiezaak.

De verdreven autocraat werd vorig jaar schuldig bevonden aan de dood van demonstranten en tot een levenslange gevangenisstraf veroordeeld. Maar dat vonnis is in januari in hoger beroep ongedaan gemaakt. Er zou geen concreet bewijs zijn geleverd voor Mubaraks schuld en evenmin zou zijn aangetoond dat de bijna negenhonderd betogers waren omgekomen door toedoen van de politie. De strafzaak moest daarom over.

Zwitserse bond trekt steun aan McQuaid in

Pat McQuaid heeft zijn kansen op een nieuwe termijn als voorzitter van de internationale wielerunie UCI behoorlijk zien slinken. De Zwitserse bond zou de Ier voordragen, maar heeft die nominatie woensdag ingetrokken. Eerder besloot de Ierse bond al om McQuaid, die in Zwitserland woont, niet te steunen.

De Zwitserse bond meldt op de website dat de beslissing om politieke redenen is genomen. De directe aanleiding is een rechtszaak die door drie leden, die het oneens waren met de voordracht, was aangespannen. De Zwitserse bond hing daarom een boete van ruim tachtigduizend euro boven het hoofd.

McQuaid kan nu alleen nog rekenen op de steun van Marokko en Thailand, die als twee kleine wielerlanden de Ier gezamenlijk willen voordragen. Daarvoor is echter wel een regelwijziging nodig. Over de nieuwe regel wordt gestemd vlak voordat de daadwerkelijke voorzittersverkiezingen op 27 september worden gehouden.

McQuaid moet officieel worden voorgedragen om volgende maand de strijd met de Britse kandidaat Brian Cookson aan te kunnen gaan. De Ier volgde in 2005 de Nederlander Hein Verbruggen op en heeft zijn tweede termijn van vier jaar er bijna opzitten. Hij kwam zwaar onder vuur te liggen in de naslaap van de zaak-Armstrong. De UCI werd verweten te laks te zijn geweest in de strijd tegen doping.

Amoah wekenlang buitenspel

Matthew Amoah zal voorlopig niet in actie komen voor Heracles Almelo. De Ghanese aanvaller staat wekenlang buitenspel met een hamstringblessure. De 32-jarige spits liep die kwetsuur zondag op in de gewonnen uitwedstrijd tegen sc Heerenveen.

Tien minuten voor rust ging Amoah naar de kant. Nader onderzoek wees uit dat de Ghanees waarschijlijk een scheurtje in zijn hamstring heeft. Het herstel van die blessure zal enkele weken in beslag nemen, zo meldt Heracles via de officiële clubsite. Daartegenover staat de terugkeer van Thomas Bruns. De middenvelder kampte met een bovenbeenblessure, maar traint inmiddels weer voluit mee.

Vos ontbreekt in Ladies Tour

Marianne Vos doet volgende maand niet mee aan de Holland Ladies Tour. De olympisch en wereldkampioene heeft last van haar rug en wil de tijd nemen om volledig te herstellen. De Nederlandse rittenkoers duurt van 3 tot en met 8 september. Vos schreef de afgelopen vier edities op haar naam.

Vos wil met het oog op het WK eind september in Florence geen enkel risico nemen. "Voor haar rug zou dit te veel van het goede kunnen zijn", legt teammanager Koos Moerenhout van Rabobank uit. "Het gaat nu goed, maar het is allemaal nog broos en we dienen de belasting voorzichtig op te bouwen."

Rachel McAdams wordt vriendinnetje James Franco

Rachel McAdams gaat het vriendinnetje spelen van James Franco in Every Thing Will Be Fine van Wim Wenders. Dat schrijft het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter. Het verhaal gaat over een man die de dood van een jongetje veroorzaakt en zijn heil zoekt in schrijven.

Naarmate de man beroemder wordt, raakt hij steeds meer emotioneel geïsoleerd en onderdrukt hij de gevoelens die hem juist tot schrijven hebben bewogen. Hij verwaarloost de band die hij heeft met de moeder en broer van het jongetje, gespeeld door Charlotte Gainsbourg en Robert Naylor. Uiteraard zet het ook een grote spanning op zijn relatie met zijn vriendin, de rol van McAdams.

De 34-jarige McAdams heeft al een flinke diversiteit aan grote films op haar naam staan. ze was eerder te zien in de twee Sherlock Holmes-films van Guy Ritchie, Woody Allens romantische komedie Midnight in Paris en het romantische drama To the Wonder van Terrence Malick.

De opnames voor Every Thing Will Be Fine zijn vorige week van start gegaan in Montreal. De film verschijnt volgend jaar december in de Nederlandse bioscoop.


Rachel McAdams wordt vriendinnetje James Franco (Foto: Novum)

Guy Ritchie maakt romantisch drama Empire Rising

Guy Ritchie gaat het romantische drama Empire Rising produceren. De Brit, vooral bekend van snelle actiefilms als Snatch. en Sherlock Holmes, is ook in beeld als regisseur, schrijft het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter. Het verhaal is gebaseerd op het gelijknamige boek van Thomas Kelly en vertelt over een driehoeksverhouding tijdens de bouw van het Empire State Building in New York in de jaren twintig.

Het boek uit 2006 gaat over een Ierse immigrant en staalwerker die heimelijk wapens voor de IRA smokkelt. Hij wordt verliefd op een mooie Amerikaanse kunstenares, op wie een afperser in dienst van de burgemeester echter ook zijn oogje heeft laten vallen. In het boek komen ook diverse historische personages voorbij.

Kelly gaat zijn eigen boek bewerken tot scenario. Hij heeft al enige ervaring met het in beeld brengen van de geschiedenis van New York. Zo schreef hij enkele afleveringen voor de tv-serie Copper, die hij ook produceert en die zich afspeelt in het New York van 1865. Daarnaast is hij producent en scenarist voor de serie Blue Bloods, die gaat over een Iers-Amerikaanse familie van politieagenten in New York.

Ritchie is momenteel bezig met de voorbereidingen van The Man from U.N.C.L.E., een ouderwetse spionagethriller die plaatsvindt tijdens de Koude Oorlog, gebaseerd op de gelijknamige tv-serie uit de jaren zestig. Hierin zijn onder anderen Armie Hammer, Henry Cavill en Hugh Grant te zien.


Guy Ritchie maakt romantisch drama Empire Rising (Foto: Novum)

Miniserie De Prooi in premiŤre tijdens NFF

De driedelige tv-serie De Prooi, over bankier Rijkman Groenink en de val van ABN AMRO, gaat in première op de 33e editie van het Nederlands Film Festival. Het psychologische drama is op 27 september in een speciale filmversie te zien in de Utrechtse Stadsschouwburg. Dat maakte de festivalorganisatie woensdag bekend.

Groenink treedt in 2000 aan als opvolger van bestuursvoorzitter Jan Kalff. Met zijn ambitieuze koers om de bank in de top vijf van grootste internationale banken te krijgen, blijkt hij al snel met vuur te spelen. Grote overnames kosten de bank meer geld en leveren minder op dan gecalculeerd. De waarde van de bank daalt enorm. In die tijd ontspint zich een reeks dramatische gebeurtenissen, waarbij Groenink alles op alles moet zetten om de verkoop en opsplitsing van ABN AMRO te voorkomen.

Pierre Bokma vertolkt de hoofdrol van Groenink. Andere rollen zijn weggelegd voor onder anderen Victor Löw, die DNB-president Nout Wellink speelt, en Anniek Pheifer, die de rol van de (fictieve) econome Julia Bouwens op zich neemt.

De Prooi, gebaseerd op de gelijknamige bestseller van Jeroen Smit, is geschreven door Frank Ketelaar en geregisseerd door Theu Boermans. Zij maakten eerder al de tv-film De Uitverkorene, ook met Bokma in een hoofdrol, over de broers Baan en de opkomst en ondergang van hun softwarebedrijf Baan. De film won een Prix Europa, Bokma won voor zijn rol een Emmy Award voor beste acteur.

Het Nederlands Film Festival vindt plaats van 25 september tot en met 4 oktober in Utrecht. De serie is vanaf 19 oktober te zien bij de Vara.


Miniserie De Prooi in première tijdens NFF (Foto: Novum)

Regisseur Ted Post (95) overleden

Ted Post is dinsdag overleden in een ziekenhuis in Santa Monica in de Amerikaanse staat Californië. Dat schrijft het Amerikaanse filmblad Variety. De Amerikaanse film- en televisieregisseur is 95 jaar geworden. Post was 72 jaar getrouwd en had twee kinderen.

Hollywoodveteraan Ted Post begon met regisseren in de jaren vijftig, voor tv-series als Perry Mason, The Rifleman en Gunsmoke. In de jaren zestig werkte hij onder meer aan Twilight Zone en Peyton Place.

De Clint Eastwood-western Hang 'Em High uit 1968 maakte Post wereldberoemd, en zette zijn carrière op de rails voor onder andere de Dirty Harry-klassieker Magnum Force uit 1973. De filmmaker was in de jaren zestig ook verantwoordelijk voor ruim twintig afleveringen van de westernserie Rawhide. Deze serie, wederom met Clint Eastwood, werd in Nederland vanaf begin 1963 op de zaterdagmiddag uitgezonden door de VARA. Het laatste werk van Post dateert van eind jaren negentig.

Dragon Age eind volgend jaar verkrijgbaar

Het actierollenspel Dragon Age: Inquisition ligt eind volgend jaar in de winkel. Dat heeft uitgever Electronic Arts dinsdag bekendgemaakt bij een presentatie in Keulen. Het derde spel in de Dragon Age-reeks wordt gemaakt voor de pc, Xbox One en PlayStation 4. De serie is tot nu toe goed voor zeven miljoen verkochte spellen.

De game draait om de strijd van speciale krijgers tegen een demonische invasie. Spelers kunnen als ridder of bijvoorbeeld een magiër meestrijden tegen het duivelse gespuis.

Vorige week maakte een scriptschrijfster bekend haar werk aan de game neer te hebben gelegd. Haar kinderen werden volgens haar bedreigd omdat het verhaal van Dragon Age 2 ruimte bood om gamepersonages een homoseksuele relatie met elkaar te laten aangaan.


Dragon Age eind volgend jaar verkrijgbaar

Bruma en Rekik in voorlopige selectie Oranje

Jeffrey Bruma en Karim Rekik zijn door bondscoach Louis van Gaal opgenomen in de voorlopige selectie van het Nederlands elftal voor de interlands tegen Estland en Andorra. Wesley Sneijder zit net als vorige week voor de vriendschappelijke interland tegen Portugal niet bij de groep.

De voorlopige selectie bestaat in totaal uit 22 spelers. De definitieve selectie wordt volgende week vrijdag in Zeist bekengemaakt. Oranje speelt vrijdag 6 september in Tallinn tegen Estland, vier dagen later volgt de uitwedstrijd tegen Andorra.

Als PSV'er Rekik ook de definitieve schifting haalt, kan hij zich mogelijk opmaken voor zijn debuut bij Oranje. Zijn ploeggenoot Bruma speelde vier interlands, maar de laatste dateert al van bijna twee jaar geleden.

Ricky van Wolfswinkel en Ricardo van Rhijn zitten ook weer bij de voorlopige groep. De spits van Norwich City en verdediger van Ajax vielen vorige keer bij de definitieve selectie buiten de boot. De geblesseerde spelers Jonathan de Guzman, Klaas-Jan Huntelaar en Daryl Janmaat ontbreken. Ook Kevin Strootman, die met AS Roma nog niet is begonnen aan het seizoen, zit er niet bij.

Voorlopige selectie Nederlands elftal

Doel: Kenneth Vermeer (Ajax), Michel Vorm (Swansea City).

Verdediging: Daley Blind (Ajax), Jeffrey Bruma (PSV), Bruno Martins Indi (Feyenoord), Joris Mathijsen (Feyenoord), Karim Rekik (PSV), Ricardo van Rhijn (Ajax), Paul Verhaegh (FC Augsburg), Ron Vlaar (Aston Villa), Stefan de Vrij (Feyenoord).

Middenveld: Jordy Clasie (Feyenoord), Marco van Ginkel (Chelsea), Stijn Schaars (PSV), Rafael van der Vaart (Hamburger SV), Georginio Wijnaldum (PSV).

Aanval: Dirk Kuijt (Fenerbahçe), Jeremain Lens (Dynamo Kiev), Robin van Persie (Manchester United), Arjen Robben (Bayern München), Ruben Schaken (Feyenoord), Ricky van Wolfswinkel (Norwich City).

Trailer voor Kennedy-film Parkland

De moord op John F. Kennedy is al vaker onderwerp van films geweest. Debuterend regisseur Peter Landeman heeft dit stuk Amerikaanse wereldgeschiedenis desalniettemin opnieuw centraal gesteld in zijn film Parkland, waar een trailer van uit is gebracht.

In Parkland worden vooral de ontwikkelingen vanuit het Parkland Hospital in Dallas gevolgd, het ziekenhuis waar naartoe Kennedy werd gebracht nadat hij dodelijk in het hoofd werd geraakt. Het ziekenhuis vormt hierbij het epicentrum voor al wat teweeg werd gebracht na de aanslag op de president. 

Landesman heeft een zeer behoorlijke cast bij elkaar gesprokkelijk voor zijn debuutfilm. Onder meer Zac Efron, Marcia Gay Harden, Billy Bob Thornton, Jacki Weaver, Paul Giamatti, Jacky Earle Haley en Colin Hanks vertolken namelijk rollen in Parkland.

Een Nederlandse releasedatum is nog onbekend. Parkland is vanaf volgende week te zien op het filmfestival van Venetië.

Vlaamse onderwijshervorming faalt hard

Hervormingen zijn iets waarvan menig bestuurder een strakke plasser dan wel glibberig onderbroekje van lijkt te krijgen. Zo ook bij onze zuiderburen. De Vlaamse regering wil een grote hervorming van het onderwijs doorvoeren, maar die lijkt al stevig te mislukken nog voordat 'ie doorgevoerd wordt.

Zo moet het onderscheid tussen aso, kso en tso (vergelijkbaar met het Nederlandse havo/vwo) enerzijds en het bso (vergelijkbaar met het Nederlandse vmbo) anderzijds verdwijnen. Dat moet een einde maken aan het 'watervalsysteem' waarbij leerlingen kunnen overstappen naar een makkelijkere beroepsopleiding als ze het niveau van de wetenschappelijke opleiding niet aankunnen.

Volgens de Vlaamse regering is dit watervalsysteem funest voor de motivatie van leerlingen. Leraren geven echter aan dat het systeem geen problemen oplevert. Zij klagen over hele andere dingen: de enorme administratiedruk, meer en meer leerlingen met speciale zorgnoden zoals ADHD en dyslexie, en de voortdurende hervormingen door de overheid.

Dat blijkt uit een enquête die weekblad Knack vandaag hield onder zo'n 1000 leraren en 600 ouders. 'De hervorming die niemand wil' kopt het blad, en dat blijkt ook uit de cijfers. Tachtig procent van de leraren is het oneens met de hervorming, eenderde verzet zich zelfs fors.

Van de ouders is zo'n zestig procent tegen de hervorming. Zij geven aan zich meer te bekommeren om de instroom van leerlingen met een andere moedertaal dan het Nederlands. Net als de leraren vinden ook de ouders dat de overheid het onderwijs veel te vaak hervormt.

De klachten van de leraren worden niet alleen niet serieus genomen, maar er wordt juist het tegenovergestelde gedaan. In het hervormingsakkoord staat bijvoorbeeld dat het leerlingdossier nog uitgebreider bijgehouden moet worden en dat leerlingen met een achterstand meer speciale begeleiding moeten krijgen.

Hoewel de plannen al begin juni werden gepresenteerd, is dit de eerste keer dat ouders en leerkrachten naar hun mening gevraagd werd. Totnogtoe voerden de vakbonden het woord namens de leraren. Die waren een stuk minder unaniem in hun veroordeling.

De Vlaamse minister van Onderwijs Pascal de Smet weigerde commentaar te geven op de resultaten van de enquête. Georges Monard en Dirk Van Damme, de onderwijsexperts die de hervorming aanspoorden, zeggen dat de tegenstand komt doordat er 'te weinig uitleg [is] gegeven' en door een verouderd beeld op onderwijs.

Wie het hele akkoord wil lezen, kan hier terecht.

Vrouw stelt zich kandidaat voor SGP

Het bestuur van de SGP in Vlissingen heeft een vrouwelijke kandidaat voorgedragen voor het lijsttrekkerschap bij de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar. Dat meldt het EO-programma De Vijfde Dag.

Het is voor zover bekend de eerste keer dat zich een vrouw heeft gemeld die voor de SGP de politiek in wil. Tot voor kort was dat onmogelijk, maar na jarenlange juridische procedures zag de streng gereformeerde partij zich dit voorjaar gedwongen haar omstreden vrouwenstandpunt aan te passen.

Volgens het EO-programma heeft de SGP eerst zes mannen benaderd voor het lijsttrekkerschap, maar die bedankten allemaal voor de eer. Daarop meldde Janse zich. De leden van de SGP-afdeling moeten zich nog uitspreken over haar kandidatuur.

De SGP zit nu niet in de gemeenteraad van Vlissingen.

PvdA-wethouder stapt op om diefstal boortjes

Wethouder van Assen Jaap Kuin (PvdA) stapt op vanwege de diefstal van twee boortjes uit een bouwmarkt in Groningen in juni. Dat schrijft het Dagblad van het Noorden. Zijn positie was naar eigen zeggen onhoudbaar geworden omdat een aantal fracties het vertrouwen in hem had opgezegd.

Kuin werd eind juni in een bouwmarkt door een medewerker betrapt met twee boortjes in zijn zak. De PvdA'er verklaarde aanvankelijk dat hij ze per ongeluk niet had afgerekend. Hij trof echter een schikking met het Openbaar Ministerie, dat van mening is dat er wel degelijk bewijs is voor diefstal.

'Premier liet Guardian inderdaad onder druk zetten'

De Britse premier David Cameron liet zijn topambtenaar Sir Jeremy Heywood naar The Guardian bellen om de overdracht of vernietiging van door klokkenluider Edward Snowden gelekte geheime informatie te eisen. Dat meldt de BBC woensdag op gezag van bronnen bij de Britse regering.

The Guardian-hoofdredacteur Alan Rusbridger maakte deze week bekend dat zijn krant enkele weken eerder in opdracht van de geheime dienst GCHQ harde schijven met informatie over omvangrijke afluistermogelijkheden van de Amerikaanse geheime dienst NSA had vernietigd.

De vernietiging leek Rusbridger de verstandigste keuze nadat de krant wekenlang door de autoriteiten onder druk was gezet. Effectief was de vernietiging niet, aldus de hoofdredacteur, omdat de krant over voldoende kopieën beschikt.

Rusbridger liet weten aanvankelijk te zijn benaderd door een 'hoge figuur bij de regering', die de 'visie van de premier' zei te vertegenwoordigen.

Mogelijk nog deze week besluit over ABN AMRO

De toekomst van ABN AMRO wordt mogelijk deze week nog duidelijk. Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) werkt momenteel aan een Kamerbrief waarin duidelijkheid moet komen over de verkoop van de bank. Dat zei Dijsselbloem woensdag na afloop van de begrotingsraad.

De minister zei verder dat 'we ons best doen' om de brief deze week af te hebben. Het besluit moet in ieder geval op korte termijn vallen. ABN AMRO zou binnen een paar weken verkocht kunnen worden, 'misschien zelfs sneller', aldus Dijsselbloem.

"Ik heb al eerder gezegd dat ABN AMRO niet in staatshanden moet blijven. En dat ik zo veel mogelijk van het geld wil terugverdienen", zei de minister. Hij sprak verder de hoop uit dat Gerrit Zalm voorlopig aanblijft als topman.

Amsterdam wil speelstad EK 2020 zijn

De gemeente Amsterdam heeft de KNVB laten weten dat het interesse heeft om speelstad te zijn tijdens het Europees Kampioenschap van 2020. Het EK zal in 2020 voor het eerst in een nieuw format gespeeld worden: de wedstrijden worden verdeeld over dertien stadions in even veel landen. De gemeente Amsterdam heeft in een brief aan de KNVB haar interesse duidelijk gemaakt.

"De succesvolle Europa League-finale in mei van dit jaar smaakt naar meer. De Europa Leage was een mooie voorzet. De finale was een groot voetbalfeest in de stad. Het EK voetbal past bij een voetballand zoals Nederland en waar kan dit mooier dan in de Amsterdamse Arena?", volgens wethouder Eric van der Burg (Sport) aan het Algemeen Dagblad.

Amsterdam heeft nog geen officieel bid geplaatst. Bovendien wil de hoofdstad zekerheid dat het zich kosteloos kan terugtrekken wanneer men niet aan de UEFA-eisen kan voldoen. De UEFA toonde zich eerder in elk geval wel tevreden over de Europa League-finale en roemde vooral 'de professionele samenwerking en het proportionele politieoptreden'.

'600 doden bij gifgasaanval SyriŽ'

Bij de gifgasaanval die eerder vandaag in de buurt van Damascus plaatsvond zijn honderden mensen om het leven gekomen. Dat melden Syrische bronnen woensdag. De Lokale Coördinatiecomités spraken eerder van tientallen slachtoffers. De regering ontkent chemische wapens te hebben gebruikt.

Tijdens een groot offensief nam het Syrische leger de buitenwijken Zamalka, Arbeen en Ein Tarma, in het oosten van hoofdstad, woensdag zwaar onder vuur. Volgens de oppositie werden daarbij ook 'raketten met giftige lading' afgeschoten. Volgens getuigen verspreidden de raketten een grijs gas dat bij inademing eerst kortademigheid veroorzaakt en daarna verstikking.

Rami Abdul-Rahman, hoogste baas van het Observatorium, zei dat er meer dan veertig doden zijn gevallen. Het dodental kan volgens andere bronnen oplopen tot boven de zeshonderd. De Syrische activist Mohammed Saeed zei via Skype tegen Associated Press dat honderden slachtoffers naar zes ziekenhuizen in de omgeving zijn gebracht.

Een team van de Verenigde Naties onderzoekt momenteel drie plekken in Syrië waar in het verleden chemische wapens zouden zijn ingezet. Een bron bij de regering zei daarom dat de berichten van de oppositie een 'poging zijn de VN-commissie zand in de ogen te strooien'.

Het Observatorium riep het VN-team en andere internationale organisaties op de 'getroffen gebieden te bezoeken' en een onderzoek in te stellen.


Let op: deze beelden kunnen als schokkend worden ervaren

Verpleegkundige verdacht van ontucht

Een verpleegkundige van het Atrium Medisch Centrum in Heerlen wordt verdacht van seksueel misbruik met patiënten. Dat bevestigt het Openbaar Ministerie. De 27-jarige man zou tijdens nachtdiensten ontucht hebben gepleegd twee vrouwelijke patiënten van de psychiatrische afdeling van het Limburgse ziekenhuis.

De Telegraaf schreef woensdag dat het ziekenhuis de man op non-actief heeft gesteld. Het ziekenhuis was niet direct bereikbaar voor een reactie.

Het misbruik zou hebben plaatsgevonden in april vorig jaar en januari dit jaar. De man werd in maart aangehouden na een aangifte van een van de vrouwen. Een woordvoerder van het OM kon woensdag niet zeggen of de man nog vastzit. Wanneer hij zich voor de rechtbank moet verantwoorden is nog niet bekend.

Zonderland op WK in actie op rek en brug

Epke Zonderland komt tijdens het WK turnen in Antwerpen zowel op de rekstok als op de brug in actie. Dat bleek woensdag bij de bekendmaking van de selectie voor het toernooi, dat van 30 september tot en met 6 oktober plaatsvindt. Een wereldtitel is de enige grote prijs die nog ontbreekt op de erelijst van de olympisch kampioen op de rekstok.

Bart van Deurloo en Casimir Schmidt nemen in het Antwerpse Sportpaleis de meerkamp voor hun rekening. Naast Zonderland zijn ook toestelspecialisten Yuri van Gelder (ringen), Jeffrey Wammes (vloer en sprong) en Glenn Smink (voltige) geselecteerd. Jorian Ilbrink en Karl Kosztka zijn aangewezen als reserves.

Bondscoach Mitch Fenner verwacht dat zijn team niet met lege handen zal terugkeren uit België. "Onze doelstelling is om minimaal twee individuele finales en een medaille te behalen", zegt de Brit. "Maar ik beschouw dit WK nog meer als en belangrijk onderdeel van het teambuildingproces en de volgende stap richting de teamdoelscores in 2014."

Opstelten wil burgers bespioneren met drones

Gemeentes mogen burgers in de gaten gaan houden met onbemande vliegtuigjes met camera's, zogeheten drones. Dat wil minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) mogelijk maken met een wetsvoorstel over 'flexibel cameratoezicht'.

Volgens het plan vallen drones onder 'de reikwijdte van het wetsvoorstel'. De minister noemt het 'niet ondenkbaar' dat de inzet van 'rijdende of vliegende camera's noodzakelijk is ter handhaving van de openbare orde'. Daarbij kan bijvoorbeeld worden gedacht aan situaties waarin grote mensenmassa's bij elkaar komen in de publieke ruimte.

Volgens Opstelten kan het daar 'uit het oogpunt van handhaving van de openbare orde noodzakelijk zijn om vanuit de lucht te monitoren hoe groepen mensen zich binnen een bepaald gebied verplaatsen'. "Op die manier kan effectief en tijdig worden voorkomen dat de handhaving van de openbare orde in gevaar komt doordat te veel mensen op hetzelfde moment bij elkaar komen", zo stelt Opstelten.

Volgens de minister is het onmogelijk om bij verhoogde kans op verstoring van de openbare orde doorlopend politieambtenaren of boa's in te zetten. Dan bieden drones uitkomst. Gemeenten mogen volgens het plan zelf kiezen welke vorm van cameratoezicht wordt ingezet, zolang dit proportioneel is.

Opstelten wil verder dat toezichtcamera's gemakkelijker worden verplaatst. Nu duurt dat vaak lang, omdat de burgemeester daarvoor specifieke procedures moet volgen. Dat moet anders, vindt de minister.

Volgens Opstelten is de privacy van burgers niet in gevaar. Opstelten stelt dat de burger juist gebaat is bij deze vorm van ordehandhaving. Wel moet de 'handhaving van de openbare orde altijd zorgvuldig worden afgewogen tegen het individuele recht van burgers op bescherming van hun persoonlijke levenssfeer'.

Op 12 september staat een rondetafelgesprek in de Tweede Kamer gepland over het onderwerp 'drones'.

EU-overleg over crisis in Egypte

De ministers van buitenlandse zaken van de Europese Unie zijn woensdag in Brussel bijeengekomen om een gezamenlijk standpunt te formuleren over de politieke crisis in Egypte. Op de gespreksagenda staan onder andere het eventuele beëindigen van hulpprogramma's voor Egypte en het opschorten van wapenleveranties.

De EU wil Egypte een 'krachtig signaal sturen', zei de Duitse minister Guido Westerwelle. Wel riep hij op tot 'realistische verwachtingen'. Critici menen zelfs dat de EU-ministers kunnen vergaderen wat ze willen, maar dat het hoe dan ook niets aan de situatie in Egypte zal veranderen.

Sinds vorige week zijn bij bloedige confrontaties tussen veiligheidstroepen en aanhangers van de afgezette Egyptische president Mohammed Morsi honderden doden gevallen.

Avonturengame Watch Dogs wordt verfilmd

Het avonturenspel Watch Dogs wordt verfilmd. Sony heeft de filmrechten al gekocht nog voor de game is verschenen. Dat maakte ontwikkelaar Ubisoft woensdag bekend op de gamebeurs Gamescom in Keulen. Het spel komt eind dit jaar onder meer uit op Sony's gloednieuwe spelcomputer PlayStation 4, die in november verschijnt.

Over regisseur en acteurs is nog niets bekend. Ook is het nog veel te vroeg om te kunnen speculeren over een premièredatum.

Watch Dogs gaat over Aiden Pearce, een computerkraker van ongekende behendigheid die het in een futuristisch Chicago opneemt tegen een allesoverheersende regering. Hij kan in telefoons inbreken om bij een inlogcode van een bankrekening te komen, verkeerslichten op tilt laten slaan om een verkeerschaos te creëren en zelfs het gehele cameranetwerk van de politie uitschakelen. Daarmee wordt de hele stad in feite zijn wapen.

Het spel krijgt zeer lovende kritieken en won tijdens de E3 in Los Angeles de Best of Show prijs van de Canadese gamesite Gaming Excellence en Biggest Surprise, Best New Franchise en Best PC Game van de Amerikaanse entertainmentsite IGN. Sommige critici roepen het spel zelfs al bij voorbaat uit tot game van het jaar.

Het Franse Ubisoft is de laatste tijd druk met het laten verfilmen van sommige van de meest succesvolle gametitels. Zo wordt gewerkt aan films gebaseerd op Splinter Cell en Assassin's Creed, met respectievelijk Tom Hardy en Michael Fassbender in de hoofdrol.

'Mexicaan Corona op weg naar Twente'

FC Twente lijkt Jesus Manuel Corona alsnog over te nemen van Monterrey. Volgens voorzitter Luis Miguel Salvador van de Mexicaanse club is de transfer zo goed als rond. "We hebben een officieel bod gekregen van het Nederlandse Twente met de mededeling dat ze bereid zijn de vastgestelde transfersom te betalen", zegt hij in de krant La Aficion.

De komst van Corona leek eerder nog af te ketsen, omdat de vleugelaanvaller ook in de belangstelling stond van clubs uit Portugal, Spanje en Duitsland. De clausule in het contract van de 20-jarige jeugdinternational bevat een afkoopsom van naar verluidt ongeveer 3,5 miljoen euro. Twente wil de komst van Corona niet bevestigen.

Zondag tegen Vitesse kan Twente in ieder geval beschikken over Luka Djordjevic. De 19-jarige spits uit Montenegro, die wordt gehuurd van Zenit Sint-Petersburg, is speelgerechtigd en trainde woensdag voor het eerst mee in Hengelo. Hij was de afgelopen dagen in zijn vaderland om het benodigde papierwerk rond te krijgen.

Guild Wars 2 dit weekend gratis

Dit weekend is het mogelijk om Guild Wars 2 gratis te spelen. Van vrijdag 23 augustus tot en met zondag 25 augustus kun je zonder te betalen de wereld van Tyria verkennen. Het enige wat je hoeft te doen is een trial account aanvragen op de officiële website.

Het spel speelt zich 250 jaar na de oorspronkelijke Guild Wars af in de wondere wereld van Tyria. Machtige Elder Dragons zijn uit hun diepe slaap gekomen en teisteren Tyria en de inwoners. Mensen, Charr, Norn, Asura en Sylvari zullen moeten samenwerken om de wereld te redden.

Guild Wars 2 kwam in augustus 2012 uit en heeft geen vaste abonnementskosten. Na aanschaf van het spel zijn er geen bijkomende kosten meer. Het aanvragen van een trial account kan hier.

Guild Wars 2

85 procent van huishoudens heeft digitale televisie

Meer dan acht op de tien huishoudens in Nederland kijkt televisie via een digitale aansluiting. Dat meldt marktonderzoeker Telecompaper woensdag op basis van eigen onderzoek. Het aantal aansluitingen groeide in het tweede kwartaal met een procent naar ruim 6,5 miljoen. Daarmee heeft bijna 85 procent van alle huishoudens digitale televisie.

Bij meer dan de helft van deze digitale aansluitingen gaat het om een digitale kabelaansluiting. De 3,7 miljoen klanten met zo'n aansluiting kunnen naast digitale televisie ook nog analoge televisie kijken. De onderzoekers verwachten dat digitale televisie dit gehele jaar met 7,2 procent groeit, naar 6,8 miljoen aansluitingen.

Grootste aanbieder is Ziggo, zowel op de markt voor digitale televisie als op de totale televisiemarkt. Na Ziggo zijn achtereenvolgens KPN, UPC en CanalDigitaal de grootste aanbieders.

Bejaarde de cel in voor misbruiken kleindochter

Een 76-jarige man uit het Gelderse Huissen moet anderhalf jaar de cel in voor het seksueel misbruiken van zijn kleindochter. De rechtbank in Arnhem acht bewezen dat de man zich in een periode van twee jaar aan zijn kleindochter heeft vergrepen. Het kind was 8 toen het misbruik begon.

De man heeft zijn kleindochter vermoedelijk zeer ernstig beschadigd door haar te misbruiken, aldus de rechtbank. Ook maakte hij misbruik van het vertrouwen dat het kind maar ook zijn zoon en schoondochter in hem hadden gesteld.

De man kreeg ook een voorwaardelijke celstraf van een halfjaar met een proeftijd van twee jaar. Het Openbaar Ministerie had drie jaar cel geëist, waarvan een halfjaar voorwaardelijk. De straf viel lager uit omdat niet al het ten laste gelegde bewezen kon worden. Ook heeft de rechtbank rekening gehouden met de hoge leeftijd van de man en het feit dat hij geen strafblad had.

Sylvie in 2 minuten in bed met Guillaume

Sylvie van der Vaart liet er geen gras over groeien toen ze Guillaume Zarka ontmoette in een discotheek. "Na twee minuten zijn we vertrokken en gingen we naar mijn huis", klapt Zarka volgens Duitse media uit de school in het tijdschrift Closer.

Zarka had Sylvie met haar toenmalige beste vriendin Sabia, die tegenwoordig samen is met haar ex-man Rafael van der Vaart, een dag eerder tequilashots zien drinken. De Fransman kon Sylvie toen niet aanspreken omdat hij een zakelijke bijeenkomst had. "Ik vond Sylvie zo lief en vrouwelijk."

Een dag later zag hij de presentatrice, die werd geboren als Sylvie Meis, in een discotheek. "Ineens stond Sylvie daar. Alleen! Ze kwam naar me toe", doet Zarka uit de doeken. "We belandden onmiddellijk in bed."

Op het moment dat de twee de lakens deelden, wisten Guillaume de naam van zijn bedpartner niet. "En zij wist die van mij ook niet. Voor ons allebei was het op dat moment duidelijk: dit is een onenightstand. Een vergissing!"

Sylvie kreeg een paar maanden na de aankondiging van haar scheiding van Rafael van der Vaart een relatie met Guillaume. "We spraken elkaar elke dag via de telefoon. Ze was bijna elke week drie dagen bij me in Parijs. Ze vond het heerlijk me te verleiden."

Toch kwam er na enkele maanden een einde aan hun relatie. Sylvie liet tot nu toe niets los over de reden van de breuk. Zarka heeft wel een vermoeden. "Als je een halflege fles hebt kun je deze omdraaien, maar dan blijft die halfleeg. Sylvie is leeg en eenzaam. Ze heeft niemand."

Command and Conquer krijgt verhaal

Het strategiespel Command and Conquer wordt volgend jaar voorzien van een verhaallijn. Die wordt in losse afleveringen aangeboden. De game kan alleen of samen met andere spelers worden gespeeld. Dat heeft Electronic Arts dinsdag bekendgemaakt. Of moet worden betaald voor de afleveringen is niet bekend.

In het verhaal staat een wereldwijde strijd om de macht centraal. Concurrerende groeperingen hebben een arsenaal aan wapens ter beschikking om de tegenstanders te verslaan.

Command and Conquer was tot op heden een gratis online spel waarin gamers tegen elkaar strijden. De game verkeert op dit moment in de testfase, maar moet nog dit jaar op de markt verschijnen. Het verhaal wordt volgend jaar toegevoegd.


Command and Conquer krijgt verhaal 

[Darts] Schorsing voor James Wade

De Darts Regulation Authority (DRA) heeft bekend gemaakt dat James Wade, nummer vier van de wereld, wordt geschorst voor vier toernooien. De Engelsman zal de Sydney Darts Masters, het zesde toernooi van de European Darts Tour en de derde en vierde Players Championship in Barnsley aan zich voorbij moeten laten gaan.

De DRA, tuchtcommissie van de PDC, heeft The Machine schuldig bevonden aan punt 4.1 van haar reglementen. In punt 4.1 staat beschreven dat een dartspeler de dartssport op wat voor manier dan ook niet in diskrediet mag brengen. Wat de man uit Aldershot exact heeft misdaan is niet kenbaar gemaakt. De schorsing heeft in elk geval met zijn gedrag op PDC toernooien te maken.

Doorgaans brengt de DRA de resultaten van de hoorzittingen niet naar buiten maar in dit geval betreft het een vooraanstaand speler die voor grote toernooien wordt uitgesloten, daarom is het belangrijk de reden hiervoor te verduidelijken.

Op 20 september mag Wade zijn pijlen weer ter hand nemen tijdens de zevende European Tour in Sindelfingen. De Engelsman was ook geplaatst voor de Sydney Darts Masters. Door de schorsing mag Paul Nicholson, die al op deelnemerslijst van dit toernooi stond, als achtste geplaatste speler instromen.

The Machine vier toernooien aan de kant (Foto:ProShots)
The Machine vier toernooien aan de kant (Foto:ProShots)

Poels in beeld bij Omega Pharma-Quick-Step

Wout Poels zal zijn wielerloopbaan mogelijk voort gaan zetten bij Omega Pharma-Quick-Step. De klimmer uit de Vacansoleil-ploeg is op zoek naar een nieuwe werkgever nu zijn huidige broodheer door het ontbreken van een hoofdsponsor mogelijk uit het wielrennen verdwijnt.

De 25-jarige Poels heeft al een eerste onderhoud met Patrick Lefevere gehad. De teammanager van de Belgische formatie is tegenover het AD enthousiast over de Limburger. "In het gesprek dat ik met hem voerde merkte ik dat het een intelligente renner is. En bovenal is het een talentvol coureur. Zulke jongens hebben wij nodig."

Poels bereidt zich momenteel voor op de Vuelta a España, maar houdt zich ook bezig met komend seizoen. Hij lijkt ook naar Movistar te kunnen, maar richt zich eerst op Omega Pharma-Quick-Step. "Ze kunnen op alle terreinen uit de voeten, ze doen overal mee. Maar er is de afgelopen tijd interesse van meer ploegen geweest, dat doet me echt wel iets. Er wordt aan mij gedacht. Dat vind ik een eer."

Rusland houdt Greenpeace tegen

Rusland heeft een schip van Greenpeace tegengehouden. De milieuorganisatie wilde in de Noordelijke IJszee demonstreren tegen energiemaatschappijen Rosneft en ExxonMobil, die in het gebied naar olie zoeken.

De ijsbreker Arctic Sunrise mocht geen gebruikmaken van de Noordoostelijke Doorvaart, zei Greenpeace woensdag. Het schip zou niet bestand zijn tegen het pakijs. Volgens Greenpeace is de ijsbreker echter sterker dan meer dan vierhonderd vaartuigen die dit jaar wel de toegang werd verschaft.

Greenpeace wilde tonen waar Rosneft en ExxonMobil in de Karazee mee bezig zijn. Beide oliemaatschappijen bereiden zich voor op boorwerkzaamheden volgend jaar.

Van der Meet en Hogenkamp verder in New York

Angelique van der Meet en Richel Hogenkamp zijn een stapje dichter bij het hoofdtoernooi van de US Open gekomen. Van der Meet won in de eerste ronde van de kwalificaties met 6-2, 5-7 en 6-1 van Beatriz Garcia Vidagany uit Spanje. Hogenkamp zette de Servische Jovana Jaksic met 4-6, 6-4 en 6-1 aan de kant.

In de volgende ronde stuit Van der Meet op de Italiaanse Camila Giorgi, Hogenkamp treft de Australische Olivia Rogowska. Om het hoofdtoernooi te bereiken, moeten in totaal drie kwalificatierondes worden overleefd.

De Vrij voorziet moeilijk duel in Krasnodar

Feyenoord speelt donderdag voor het eerst dit seizoen een Europese wedstrijd. In Krasnodar moet de ploeg zich herpakken. Na drie competitienederlagen op rij en daarmee de slechtste seizoensstart ooit, is Feyenoord het aan zichzelf verplicht om een goed resultaat neer te zetten donderdag.

In de play-offronde voor de Europa League spelen de Rotterdammers uit tegen het Russische Kuban Krasnodar. Kuban is een grote onbekende in Europa, maar De Vrij heeft zich al wat kunnen inlezen over de tegenstander. "Het is belangrijk dat we een goede uitgangspositie neer gaan zetten in Rusland, maar het wordt erg lastig. Kuban is een goede tegenstander, maar we hebben er alle vertrouwen in", vertelt hij tegen RTV Rijnmond.

Europees voetbal is volgens de verdediger een must voor Feyenoord. "Niet alleen voor mezelf, maar ook voor het team is het belangrijk dat we de groepsfase van de Europa League bereiken. We spelen daar op een hoger niveau en kunnen ons zo verder ontwikkelen."

Cocu: "Ook grote ploegen domineren"

PSV is na een 1-1 tegen AC Milan nog altijd in de race voor de Champions League. Trainer Phillip Cocu wil de lijn doortrekken naar San Siro. Het eerste kwartier in het Philips Stadion was het alleen PSV dat de klok sloeg. Kans na kans ontstond, maar de goal bleef uit.

"Ik heb de spelers verteld dat ik trots ben. Ik vond dat we fantastisch begonnen", vertelde Cocu aan de NOS. "We haalden in de eerste 25 minuten een heel hoog niveau. We waren dominant en creëerden kansen. Helaas maakten we ze niet af."

Na vijftien minuten was het wél raak voor Milan, Uit de eerste kans voor de Rossoneri scoorde Stephan El Shaarawy direct. "Dat weet je, het zijn topspelers. Ze weten precies wanneer ze een versnelling moeten plaatsen en kunnen met hun spitsen het verschil maken."

Ondanks dat Milan beter in de wedstrijd kwam, liet PSV niet zich overrompelen en kwam het terug via een goal van Tim Matavz. "We leven nog. We herstelden ons goed. Ook de tweede helft was prima. Gelukkig viel de 1-1, nu hebben we nog een kans waarvoor we gaan strijden."

Cocu wist dat zijn ploeg deze eerste serieuze test kon doorstaan. "Er is voor mij bevestigd wat ik van tevoren dacht. Ik geloof in onze speelwijze. We hebben al meermaals laten zien dat wij dit kunnen en dat kan ook tegen grote ploegen. Wij gaan niet achteruit lopen. Ik wil graag dominant voetballen en de spelers hebben dat goed uitgevoerd."

Emanuelson: "PSV gewoon goed"

Bij AC Milan stonden dinsdag ook twee Nederlanders in de basis. Een daarvan heeft nog een onzekere toekomst. Urby Emanuelson moest bij Milan als linksback optreden. "Dat was weer even wennen", begon hij tegenover NUsport. "Ik heb de afgelopen jaren een veel aanvallendere rol gehad. Maar ik heb nooit gezegd dat ik geen linksback wíl spelen."

Het zal nodig zijn voor Emanuelson, wiens contract dit jaar afloopt. "Het bestuur, en ook trainer Massimiliano Allegri, gaf aan dat ik rekening moest houden met veel wedstrijden als linksback. Milan wil namelijk meer van achteruit gaan voetballen, met backs die opkomen."

Over een mogelijke terugkeer in Oranje wil hij nog niet denken. "Maar ik ga niet zeggen dat ik nu zoveel wedstrijden wil spelen om in aanmerking te komen voor Oranje. Ik moet gewoon laten zien waar ik toe in staat ben en dan zie ik wel of dat genoeg is voor een uitverkiezing in het Nederlands elftal."

Emanuelson verwacht dat zijn ploeg in de return iets beter gaat spelen. "Woensdag hebben we dus wat meer wedstrijden in de benen. Dan zijn we een stuk verder, al wil ik het overwicht van PSV in Eindhoven niet afschuiven op het feit dat zij meer ritme hadden. PSV heeft gewoon goed gespeeld."

Terminator-films worden game

De klassieke actiefilms Terminator en Terminator 2: Judgement Day worden gebruikt voor de actiegame Terminators: The Videogame. Reef Entertainment maakte dinsdag bekend dat het spel in de maak is voor de pc en verschillende spelcomputers.

Wanneer het spel in de winkel moet liggen is nog niet bekend. "We bestuderen nu alle aspecten van de serie zoals deze naar voren komt in de twee films"', gaf het bedrijf aan in een verklaring.

Terminators: The Videogame is niet het eerste spel van de uitgever dat gebaseerd is op een filmreeks uit de jaren tachtig en negentig. Het bedrijf legt op dit moment de laatste hand aan Rambo: The Videogame, die dit najaar op de markt komt.


Terminator-films worden game 

Amsterdam wil damherten laten afschieten

In de Waterleidingduinen bij Zandvoort mogen als het aan het Amsterdamse gemeentebestuur ligt binnenkort damherten worden afgeschoten. Het college van burgemeester en wethouders heeft bepaald dat jagers de dieren mogen doden om de populatie te beheren. Er zitten nu te veel damherten in het gebied.

Het college vindt wel dat zo min mogelijk dieren moeten worden afgeschoten. Ook wordt de mogelijkheid bekeken damherten te vangen en te verhuizen naar natuurgebieden elders in Europa.

Het aantal damherten is de afgelopen jaren flink toegenomen. Sinds 2011 zijn er ongeveer 550 dieren bijgekomen. In het voorjaar bestond de populatie uit zo'n tweeduizend dieren, waarvan er de afgelopen winter tweehonderd zijn gestorven door voedselgebrek.

De dieren zorgen voor overlast in de omgeving en schade aan de natuur. Eerder genomen maatregelen, zoals het plaatsen van hekken en wildroosters, bieden niet voldoende soelaas. Volgens de gemeente is het daarom noodzakelijk de populatie te beheren.

De gemeenteraad moet nog instemmen met het voorstel. Het onderwerp staat volgende maand op de agenda van de raad. Eerder stuitten voorstellen voor het afschieten van herten op weerstand.

Dungeon Keeper naar Android en iOS

Dungeon Keeper maakt een comeback. De game die in 1997 oorspronkelijk voor pc uitkwam, komt komende winter naar iOS en Android.

EA belooft dat de mobiele variant van deze klassieke game alles heeft wat de oorspronkelijke game ook had. Uiteraard bevat de remake het bouwen van 'dungeons' en het het bouwen van vallen. Ook zul je de kerkers van andere spelers kunnen aanvallen met je leger. Oh en volgens EA zal de game ook grappig zijn.

Over een prijs is nog niets bekend, maar reken er maar op dat het free-to-play wordt met microtransacties.

Dungeon Keeper

Dungeon Keeper

Dungeon Keeper

Explosieve nieuwe trailer voor Getaway

Er is een nieuwe trailer verschenen voor de spetterende actiefilm Getaway. Ethan Hawke speelt de rol van Brent Magna, een voormalige racecoureur, wiens leven een drastische wending krijgt als zijn vrouw wordt ontvoerd. Een mysterieuze man met een Europees accent belt hem op met de opdracht om een Shelby Cobra Mustang te stelen, om daar een aantal 'zaken' mee af te handelen. Mocht Magna daar niet in slagen dan sterft zijn vrouw.

Getaway is geregisseerd door Courtney Solomon (Dungeons and Dragons, An American Haunting) en kent een prima cast met Ethan Hawke (Before Midnight), Selena Gomez (Spring Breakers), Jon Voight (Midnight Cowboy, 24) en Rebecca Budig (Castle) in de belangrijkste rollen. Getaway draait vanaf 30 augustus in de Amerikaanse bioscopen. Wanneer de film in Nederland uitgebracht gaat worden is nog niet bekend.


Explosieve nieuwe trailer voor Getaway

Voertuigen knutselen in Dead Rising 3

Het was al bekend dat je in Dead Rising 3 wapens kunt combineren, maar je kunt ook je eigen voertuigen maken. Bij Microsoft's pre-gamescom Xbox Showcase was te zien dat je twee voertuigen aan elkaar kunt knutselen.

Spelers moeten blauwdrukken vinden, waarna ze dan bepaalde voertuigen kunnen combineren. Zo kun je een motor en een stoomwals samenvoegen, waarna er ook nog eens vlammenwerpers toegevoegd worden. Het resultaat is dan niet erg subtiel, effectief zal het wel zijn.

Wat dacht je van een combinatie tussen vorkheftruck en een vuurwerkbusje? Kortom, er zijn genoeg interessante combinaties te maken. Elk voertuig is zo ontworpen dat het handig is voor co-op, dus er zijn altijd twee zitplaatsen en ook beide inzittenden kunnen aanvallen. De verschillende auto's, motoren en werktuigen zijn ingedeeld in bepaalde categorieën, waardoor je makkelijker bepaalde combinaties kunt maken.

Dead Rising 3 zal exclusief op Xbox One te spelen zijn en zal bij de lancering van deze console verschijnen.

Dead Rising 3

De Bakker geeft op met enkelblessure

Thiemo de Bakker heeft dinsdag in de tweede ronde van het ATP-toernooi in Winston-Salem opgegeven met een enkelblessure. De Westlander stond tegenover de als negende geplaatste Jürgen Melzer uit Oostenrijk. Op het moment dat hij de strijd moest staken keek hij tegen een break achterstand aan in de derde set: 5-7, 7-6 (4) en 2-4.

De 24-jarige De Bakker leverde tegen Melzer meteen zijn opslag in. Hij kwam nog wel terug, maar een nieuwe break was hem te machtig. In het tweede bedrijf toonde de mondiale nummer 101 veerkracht. Hij kwam van een 5-2 achterstand terug tot 5-5 en trok in de tiebreak aan het langste eind.

De Bakker kreeg in de beslissende set wederom een vroege break om de oren. Na ruim twee uur tennis gaf hij vervolgens op met een enkelkwetsuur. In zijn eerste partij op het Amerikaanse hardcourt was hij nog landgenoot Igor Sijsling de baas.

Frank soleert naar zege in USA Pro Challenge

De Zwitser Mathias Frank heeft dinsdag de tweede etappe in de USA Pro Challenge gewonnen. De BMC-renner kwam na een etappe van Aspen naar Breckenridge over 202 kilometer solo over de finish. Op korte achterstand werd Lachlan Morton uit Australië tweede. Hij neemt de leiderstrui over van Peter Sagan.

Frank en Morton bleven samen met de Amerikaan Lawson Craddock, die als derde eindigde, over van een riante kopgroep. Sagan probeerde het gat in de finale nog wel te dichten, maar strandde op de vierde plek op dertien seconden. In het spoor van de Slowaak reed Tejay van Garderen naar de vijfde plaats.

FOK! wat een weer... Sluierbewolking

Goeiedag allemaal! Het is rustig en droog zomerweer en dit duurt de rest van de week zo voort. Een krachtig hogedrukgebied is heer en meester over ons weerbeeld en pas in het weekend lijkt er een kleine verstoring aan te komen.

Vandaag is het niet stralend zonnig, want er hangt behoorlijk veel sluierbewolking. Het blijft uiteraard wel droog en ook is er maar heel weinig wind, dus eigenlijk is er niets aan de hand. De maxima liggen vanmiddag tussen de 21 en 23 graden. De komende dagen lopen de temperaturen in eerste instantie op tot ongeveer 25 graden, maar in het weekend koelt het flink af en neemt de kans op buien toe.

De buien van maandag hebben in het noordoosten een bak water van heb ik jou daar afgeleverd. In Winschoten is er maar liefst 75 millimeter gevallen en ook elders in de provincie Groningen kwamen hoeveelheden van 50 millimeter en meer naar beneden. Net over de grens viel er zelfs 100 millimeter. Ik teken ervoor!

Nederland

Ik zou graag zien waar jij vandaag uithangt en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's plaats ik bij het weerbericht van de dag erop.

Harz
Een vakantieverslag van qltel in de Harz. De uitzichten mogen er zijn!

 HArz2
Tijdens een wandeling bezocht hij dit oude kasteel.

 Harz3

 Harz4
Werkelijk schitterende uitzichten! Het weer zat ook mee, dus ideaal voor qltel om buiten te zijn.

 

 

 

 

 

 

'Grote gaten in Oosterscheldedam'

In de Oosterscheldedam zijn gaten ontstaan van meer dan vijftig meter diep. De waterkerende werking is daarmee op termijn in gevaar. Dat meldt De Telegraaf woensdag op basis van informatie van Rijkswaterstaat Zeeland die de krant in handen heeft.

Rijkswaterstaat in Middelburg acht maatregelen noodzakelijk. "Om ervoor te zorgen dat de bodembescherming zijn huidige functie kan blijven vervullen, dient te worden voorkomen dat deze verder kan verzakken, eroderen, wegspoelen, afschuiven of beschadigd raken", zo wordt geconcludeerd.

De bodem voor en achter de kering wordt beschermd door blokkenmatten. De werking daarvan zou ernstig te lijden hebben onder erosie.

Het ministerie van Infrastructuur en Milieu noemt De Zeeuwse formulering van de situatie 'niet juist'. De stabiliteit van de kering zou niet in het geding zijn. Het gaat om een natuurlijk proces, dat we goed in de gaten houden", aldus een woordvoerder in de krant.

Miyazaki's Castle In The Sky vestigt Twitterrecord

Hiyao Miyazaki’s film Castle In The Sky heeft het record voor meeste Tweets in een enkele seconde verbroken. Op 3 augustus werd de film vertoond op de Japanse tv. Vijftig seconden na 10.21 uur Oosterse tijd werden liefst 143.199 tweets in één seconde verstuurd.

Het is traditie geworden dat men in Azië bij een vertoning van Castle In The Sky het woord ‘Balse’ tweet, een gesproken woord in de film zelf. Het filmpje van deze scène is bijgevoegd, maar zonder te spoileren kan gezegd worden dat het woord refereert aan een vloek die wordt uitgesproken.

De vorige keer dat dit ‘Balse-fest’ plaatsvond was in 2011 en toen werd het vorige record gevestigd met 11.349 tweets in een seconde. Daarvoor stond het record op naam van Beyoncé, toen ze tijdens de MTV Video Music Awards haar zwangerschap bekendmaakte.

Het gemiddeld aantal tweets per seconde ligt doorgaans op 5.700 en op een normale dag worden er in totaal 500 miljoen tweets verzonden. De piek leidde niet tot enige downtime op de servers van Twitter, werd uitgelegd op de blog van twitter.

twitterrecord castle in the sky

Lange tijd werd een verpulvering van het record niet voor mogelijk gehouden door Twitter, maar een herstructurering van de site heeft ertoe geleid dat er beter geanticipeerd kan worden op wereldse impulsen als deze. 

De Japanse animeregisseur Miyazaki heeft dit jaar met The Wind Rises een nieuwe film gemaakt die onder andere op het filmfestival van Toronto te zien zal zijn. Een Nederlandse releasedatum is nog niet bekend.

'Nederlanders zwemmen steeds slechter'

De zwemvaardigheid van Nederlanders holt achteruit. Dat is de reden dat er dit jaar al drie keer zoveel zwemdoden vielen als in het hele vorige jaar, concludeert het AD woensdag op basis van een groot onderzoek naar zwemmen in Nederland van het Mulier Instituut. De komende jaren zal geen verbetering optreden, voorziet het instituut.

Het stijgende aantal zwemdoden kan volgens de onderzoekers niet worden afgedaan als een probleem van Polen. Hoewel de meeste kinderen nog wel hun A-diploma halen, en een groot deel ook het B-diploma, daalt het aantal kinderen dat het hele 'zwem-abc' afmaakt de laatste jaren.

Verder concludeert het Mulier Instituut, dat zich bezighoudt met kennis en beleid op het gebied van sport, dat Nederlanders de afgelopen jaren meer zijn gaan sporten, maar minder vaak zwemmen. Een dagje naar het zwembad komt ook minder vaak voor.

Het aantal zwembaden neemt eveneens af. De afgelopen jaren werden tientallen zwembaden gesloten. Momenteel telt Nederland minder dan zevenhonderd openbare zwembaden.

Aan het begin van deze maand meldde de Nederlandse Reddingsbrigade dat dit jaar uitzonderlijk veel mensen zijn omgekomen tijdens het zwemmen in natuurwater. Dit zwemseizoen staat de teller op zestien doden, waarvan veertien incidenten zwemgerelateerd waren. Het jaarlijkse gemiddelde is vier zwemdoden.

Bondscoach Turkije dient ontslag in

Turkije moet op zoek naar een nieuwe bondscoach. Abdullah Avci is dinsdag opgestapt, zo maakte de Turkse voetbalbond bekend. De oefenmeester stond al enige tijd onder druk. Turkije staat in de WK-kwalificatiereeks na zes duels vierde in groep D, elf punten achter koploper Nederland.

De kans lijkt nihil dat de Turken volgend jaar van de partij zijn op het mondiale eindtoernooi in Brazilië, al kunnen ze nog wel als tweede eindigen in de poule. Turkije neemt het 6 september op tegen Andorra en vier dagen later is Roemenië de tegenstander. Het is nog niet duidelijk wie er dan op de bank zit.

Volgens Turkse media is Fatih Terim, die al twee keer eerder bondscoach was, de belangrijkste gegadigde om Avci op te volgen. Terim staat momenteel aan het roer bij Galatasaray, de club van Wesley Sneijder.

Tygo Gernandt verbaasd over donkere kant

Tygo Gernandt staat versteld van de donkere kant die hij bij zichzelf ontdekte. "Somber ben je toch nooit langer dan een paar uur? Nou, bij mij dus niet", zegt de acteur in Viva. Gernandt merkte de afgelopen twee jaar dat 'de koek even op was' en zocht professionele hulp.

"Op het moment ben ik aan de beterende hand, maar ik heb het lastig gevonden om er te zijn", legt Tygo uit. Hij wilde het liefst de hele dag in bed liggen en liet premières aan zich voorbijgaan. "Ik kon het niet opbrengen. Als je niet lekker in je vel zit, is die rode loper een opgave."

De 39-jarige acteur vertelde alleen zijn vrienden en kennissen over zijn worstelingen en zocht hulp. "Medicijnen gebruik ik niet, ik wil kunnen blijven voelen. Tegelijkertijd besef ik dat ik op werkgebied gas moet terugnemen. Dat ik er dingen naast moet doen om gelukkig te zijn."

Gernandt is blij met de vrijheid die het acteervak met zich meebrengt, maar ziet ook de nadelen ervan. "Het is ook een beperking van jezelf: je bent altijd met een ander bezig, nooit met wie je zelf bent. Ik ben nu op het punt beland dat ik heb besloten om gewoon eens zélf gelukkig te worden."

Les aan kleintjes met achterstand rammelt

Peuters en kleuters met een (taal)achterstand krijgen niet altijd de 'voor- en vroegschoolse educatie' die ze nodig hebben. Dat blijkt uit een brief van staatssecretaris Sander Dekker aan de Tweede Kamer. De bewindsman baseert zich op bevindingen van de onderwijsinspectie.

Gemeenten zijn verantwoordelijk voor de uitvoering. Verschillende gemeenten bereiken niet de hele doelgroep. Zo'n 80 tot 85 procent van de peuters in kwestie krijgt genoemde educatie. Andere gemeenten hebben de doelgroep weer erg breed benoemd, waardoor er ook andere kinderen worden bereikt dan de kinderen waarvoor het bijspijkeren bedoeld is en de vraag is of dat voor die anderen goed is.

Het taalniveau van de pedagogische medewerkers is bovendien lang niet altijd genoeg. Er zijn ook onvoldoende afspraken over resultaten: slechts in 15 procent van de gemeenten. En ook met de betrokkenheid van ouders, de interne kwaliteitszorg en met de lijnen naar de basisscholen is het een en ander mis.

En ook opgedane ervaring wordt niet goed gedeeld. Dekker gaat alles op alles zetten om tot verschillende verbeteringen te komen, blijkt uit zijn brief. Hij vindt het hoog tijd dat wethouders en gemeenteraden wakker worden.

Les aan kleintjes met achterstand rammelt
Les aan kleintjes met achterstand rammelt (Foto: ANP)

Simon Cowell is trots op vaderschap

Na weken speculatie heeft Simon Cowell bevestigd dat hij een kind verwacht. "Ik ben trots om vader te zijn", liet hij de Britse zender BBC weten.

Een verslaggever van de BBC sprak Simon Cowell op de rode loper bij de première van de One Direction-documentaire This Is Us in Londen. "Het is iets waar ik niet eerder over heb nagedacht", vertelde Cowell over zijn aanstaande vaderschap. "Maar nu ik het weet, voelt het goed." Over de aanstaande moeder van zijn kind, Lauren Silverman, zei Cowell dat ze 'een heel speciaal meisje' is.

Een maand geleden werd bekend dat de 53-jarige Cowell socialite Silverman heeft bezwangerd. Volgens de Amerikaanse entertainmentwebsite TMZ hebbende de twee een vaste relatie. Lauren is onlangs gescheiden van haar man Andrew Silverman, een vriend van Cowell. De talentenscout onthield zich tot nu toe van commentaar omdat hij 'rekening moest houden met de gevoelens van een hoop mensen'.

Actrice Rutina Wesley gaat scheiden

Rutina Wesley gaat scheiden van haar man Jacob Fishel. Dat schreef de Amerikaanse entertainmentwebsite TMZ dinsdag. De actrice, onder meer bekend van haar rol als Tara in de tv-serie True Blood, en Fishel waren acht jaar getrouwd.

De 34-jarige Wesley heeft als officiële reden voor de scheiding 'onoverkomelijke verschillen' opgegeven. Ze heeft de rechter bovendien gevraagd iedere financiële claim van Fishel te verwerpen.

Wesley en Fishel kregen een relatie toen ze beiden studeerden aan de gerenommeerde Juilliard School, een conservatorium voor uitvoerende kunsten in New York. Ze trouwden in juni 2005. Het stel heeft geen kinderen.

Heijmans houdt resultaten stabiel

Bouwer Heijmans heeft in het eerste halfjaar vergelijkbare resultaten behaald als in de eerste zes maanden van vorig jaar. Het bedrijf spreekt van een markt die 'pittig en uitdagend' is. De omzet daalde van 1,06 miljard naar 929 miljoen euro. Het nettoverlies kwam uit op vijf miljoen euro, vanwege reorganisatielasten.

Heijmans verkocht 386 woningen, vorig jaar waren dat er vierhonderd. Wel verkocht de bouwer er meer aan particulieren. De bouwer noemt dit een voorzichtig signaal dat 'de markt weer enigszins aantrekt'. De omzet van de wegendivisie en de resultaten in België en Duitsland bleven eveneens stabiel.

Het beursgenoteerde bedrijf maakte ook bekend dat het de balans versterkt door het aandelenkapitaal met tien procent uit te breiden. De emissie heeft de steun van grootaandeelhouders.

Nieuwe Griekse publieke omroep in de lucht

De nieuwe Griekse publieke omroep heeft woensdag zijn eerste nieuwsprogramma uitgezonden. In de twee uur durende uitzending kwam vooral binnenlands nieuws aan bod, maar werd ook aandacht besteed aan buitenlandse onderwerpen.

De Griekse regering trok twee maanden geleden de stekker uit de publieke omroep ERT en zette alle 2700 medewerkers op straat. Ondanks deze drieste maatregel, die als bezuinigingsoperatie werd uitgelegd, bleven de medewerkers programma's maken die door de Europese Radio-unie (EBU) via de satelliet werden uitgezonden.

De EBU kondigde deze week aan te stoppen met de uitzendingen, omdat de opvolger van de ERT klaarstond. De Griekse regering heeft onlangs vijfhonderd mensen aangenomen op tijdelijke contracten om de nieuwe interim-omroep te bemannen.

Athene werd scherp bekritiseerd voor het opdoeken van de oude omroep. Een kleine linkse partij die het oneens was met de beslissing trok zich terug uit de coalitie.

De voormalige ERT-medewerkers zeggen hun programmering voort te zetten en op internet te blijven uitzenden.

Amťrica Můvil heeft financiering bod op KPN rond

Het Mexicaanse telecombedrijf América Móvil heeft de financiering van het bod op KPN rond. Dat maakte het bedrijf van miljardair Carlos Slim woensdag bekend. In de verklaring staat dat het bedrijf de kredietfaciliteiten is overeengekomen met bekende mondiale financiële instituten.

América Móvil heeft al bijna dertig procent van de aandelen KPN in bezit. Het bod op de rest van de stukken bedraagt 2,40 euro per aandeel. América Móvil verwacht het bod, na goedkeuring door de Autoriteit Financiële Markten, in september te kunnen lanceren.

Martijn Krabbť onzeker over acteerdebuut

Martijn Krabbé heeft lange tijd zijn acteerambities uit onzekerheid voor zich uitgeschoven. "Ik heb mij zo vaak afgevraagd of ik het ook zou kunnen. Maar ik durfde het simpelweg niet", vertelt de presentator aan De Telegraaf. Martijn is vanaf volgende maand met zijn vader te zien in de RTL-serie De Man met de Hamer.

"Mijn vader is een meester in het vak", legt Martijn uit. "Wanneer ik voor het acteervak zou kiezen, zou iedereen mij met hem vergelijken. Daar zag ik tegenop. Ik heb mij veel te druk gemaakt over wat anderen ervan zouden vinden."

Jeroen vindt de angst van zijn 45-jarige zoon onterecht. "Op basis van niks. Nooit heb ik ook maar een moment getwijfeld aan jouw kunnen", aldus Jeroen. "Je hebt het ontzettend goed gedaan."

Uiteindelijk is Martijn tevreden over het eindresultaat. "Eigenlijk is het heel goed geworden", vertelt hij. "Natuurlijk zie ik verbeterpunten, maar dat heb ik bij mijn presentatiewerk ook. Dat houdt me scherp en zorgt ervoor dat ik mij blijf ontwikkelen. Ik wil altijd overal nog beter in worden."

De presentator heeft veel van zijn vader geleerd. "Jeroen is echt een meester-acteur." Op de set werd Martijn zich bewust van Jeroens talent. "Ik heb dan ook in korte tijd veel van hem geleerd. Doordat wij op gelijke voet stonden, kon ik opeens veel beter oordelen over zijn kunnen."

Voor Martijn smaakt zijn acteerdebuut naar meer. "Die drempel ben ik over. Ik doe het op mijn manier zo goed mogelijk. Eigenlijk is er toch niets mooiers? Samen met mijn leermeester in een serie spelen. Nu ik de schaamte voorbij ben, heb ik zelfs zo de smaak te pakken dat ik hoop dat er een vervolg komt."

Debat over chaos bij OM Midden-Nederland

De Tweede Kamer debatteert binnenkort over de problemen bij het Openbaar Ministerie Midden-Nederland. Bij het parket is door een fusie wanorde ontstaan, erkende justitie eerder al. RTV Utrecht schrijft woensdag dat het CDA, dat eerder al vragen stelde over vergelijkbare problemen bij andere parketten, het debat heeft aangevraagd.

Dinsdag werd opnieuw een zaak uitgesteld toen bleek dat de dagvaarding niet was verstuurd. Vorige week gebeurde dat ook al.

Het parket Midden-Nederland is een fusie van het parket Utrecht en de regio's Flevoland en Gooi- en Vechtstreek, die op 1 januari in is gegaan. Een 'majeure verandering', aldus het arrondissementsparket vorige week in een verklaring. Het OM zei er alles aan te doen om fouten recht te zetten.

D66 wil opheldering over 'stealth-sms'

D66 wil opheldering van minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) over de inzet van onzichtbare sms-berichten die de politie naar mobiele telefoons stuurt om verdachten zo te kunnen volgen. Volgens D66-Kamerlid Magda Berndsen zijn deze zogeheten 'stealth-sms'jes' een inbreuk op de privacy van burgers. Dat laat het Kamerlid woensdag weten na berichtgeving over de kwestie in Trouw.

"Zonder het te weten worden burgers nu door de politie gevolgd en dat is een grote inbreuk op hun privacy", aldus Berndsen. Volgens haar ontbreekt een wettelijk kader voor de inzet van de berichten. "Het is mij onduidelijk onder welke voorwaarden dit wettelijk mag en wie de inzet van deze sms'jes bepaalt. Is dit aan de rechter-commissaris of beslissen agenten dit zelfstandig?", wil het Kamerlid weten.

De stealth-sms is een onzichtbaar sms-bericht dat de politie verzendt, waardoor de telefoon contact maakt met een zendmast. Door informatie op te vragen bij een telecommunicatieaanbieder kan de politie bepalen waar een verdachte ongeveer is.

De Nederlandse politie maakt grootschalig gebruik van deze sms'jes meldde privacywaakhond Bits of Freedom, die een interne richtlijn van de politie in handen kreeg, deze week. De organisatie vindt de regels voor de politie te ruim. Zo zou de inzet van de stealth-sms alleen moeten worden gemeld als deze als bewijs moet dienen in een zaak.

Berndsen wil duidelijkheid over de inzet van stealth-sms'jes en wil dat hier 'een fatsoenlijk gesprek' over komt in de Tweede Kamer. D66 is bezig met het opstellen van schriftelijke vragen aan minister Opstelten.

Hartaanval tijdens reanimatie in ambulance

Een ambulancebroeder uit het Amerikaanse Detroit heeft een wel heel bizarre rit achter de rug. De 47-jarige Joseph Hardman was een patiënt aan het reanimeren na een hartaanval, toen hij zelf ook een hartaanval kreeg.

Hardmans collega reed de twee naar de eerste hulp van het ziekenhuis, waar ze toch al naar op weg waren. ,,Dat is mijn geluk geweest", beseft Hardman dinsdag. ,,Als we niet al onderweg waren, had ik het niet overleefd."

In het ziekenhuis kregen Hardman en de andere hartpatiënt dezelfde behandeling en ze zijn allebei aan het herstellen. Volgens een arts is de kans dat iemand een hartaanval krijgt tijdens een reanimatie ,,een op een miljoen."

Hartaanval tijdens reanimatie in ambulance
Hartaanval tijdens reanimatie in ambulance (Foto: ANP)

FOK!filmblik: Virus (1981)

Op 21 augustus 1981 verscheen de Italiaanse horrorfilm Virus voor het eerst in de Amerikaanse bioscopen. Nu kun je bij zo'n filmtitel denken aan films zoals Outbreak of Contagion, maar in dit pareltje van Bruno Mattei hebben we het natuurlijk over een virus dat voor levende doden met een enorme eetlust zorgt en een film die meer dan eens doet denken aan de Spaanse film REC.

Virus 1

Na het grote succes van Lucio Fulci's Zombi 2 was er veel vraag naar meer zombiefilms. In 1980 kreeg Bruno Mattei zodoende de kans om in Spanje een low budget-film te maken, gebaseerd op een scenario van Claudio Fragasso en Rossella Drudi. Na vier weken van intensieve opnames in de 'oerwouden' rondom Barcelona vloog het gezelschap terug naar Rome om in de Mafera studio de filmopnames af te ronden. Mattei was echter niet tevreden over de opnames en besloot om beelden uit de Franse film La Vallée in zijn film te verwerken. Er werd nog wat muziek van Goblin 'geleend' uit de film Dawn of the Dead, wat er bijna voor zorgde dat Mattei een rechtzaak aan zijn kont kreeg.

Virus 2

Toen Virus in de bioscopen verscheen kreeg de film een behoorlijke lading negativiteit over zich heen. Zo werd de film omschreven als een slaapverwekkende rip-off van Dawn of the Dead en stond voor sommige critici al vast dat de fans van Romero deze film zouden haten. Gelukkig weten de liefhebbers wel beter. Virus, die ook werd uitgebracht onder de titels Zombie Creeping Flesh, Cannibal Virus, Night of the Zombies, Zombie Inferno, Zombies of the Savanna, Inferno dei morti-viventi, Zombi 2: Ultimate Nightmare, Zombi 4 en Zombi 5: Ultimate Nightmare, is gewoon een klassieker uit het rijke oeuvre van Bruna Mattei, die deze parel maakte onder het pseudoniem Vincent Dawn.

De film verscheen in Amerika bij Anchor Bay Entertainment op dvd. Naast de trailer en de nodige foto's van de filmset bevat deze dvd ook de featurette Hell Rats Of The Living Dead, waarin regisseur Bruno Mattei zijn zegje mag doen over de totstandkoming van deze cultfilm. Diehards willen daarnaast ook de dvd hebben die bij Cinekult in Italie verscheen, aangezien we daarop als extra de featurette Zombie Apocalypse aantreffen, waarin interviews met Margie Ewelyn Newton, Franco Garofalo, Bruno Mattei, Claudio Fragasso & Rossella Drudi te zien zijn.

Doden bij schietpartij Duitsland

Bij een schietpartij in het Duitse Dossenheim, niet ver van Heidelberg, zijn dinsdagavond drie mensen om het leven gekomen en vijf personen gewond geraakt. Een van de gewonden is per helikopter naar het ziekenhuis gebracht. Dat meldden Duitse media. In eerste instantie werd bericht dat de schietpartij plaatsvond in de kantine van de sportvereniging TSG Germania 1889, maar het bleek om een ruimte daarboven te gaan.

De dader zou bij een bijeenkomst van een vereniging van huiseigenaren na een heftige ruzie zijn weggestuurd. Hij kwam met een pistool terug en opende het vuur. Daarna ging hij naar de kantine en beroofde zich temidden van verscheidene bezoekers van het leven. In totaal waren ongeveer 50 mensen getuige van de schietpartij en zelfmoord.

,,De exacte achtergrond, motieven en de exacte volgorde van de feiten zijn nog onduidelijk", aldus een woordvoerder van de politie, die er vooralsnog van uitgaat dat de schietpartij niks te maken heeft met de sportvereniging.

Facebook investeert in internettoegang

Facebook wil er samen met grote producenten van telecomapparatuur als Samsung, Ericsson en Nokia voor zorgen dat meer mensen toegang krijgen tot internet. Via hun gezamenlijke organisatie internet.org zullen zij proberen internettoegang goedkoper te maken in opkomende landen en dataverkeer efficiënter te maken, zo maakte Facebook-topman Mark Zuckerberg woensdag bekend.

Volgens Zuckerberg heeft twee derde van de wereldbevolking op dit moment geen toegang tot internet. Via gezamenlijke projecten willen de betrokken bedrijven die situatie verbeteren. Volgens Zuckerberg heeft Facebook al ongeveer 1 miljard dollar geïnvesteerd in infrastructuur om internettoegang in ontwikkelingslanden te verbeteren en is het bedrijf van die plan die bestedingen op te voeren.

Facebook investeert in internettoegang
Facebook investeert in internettoegang (Foto: ANP)

Amsterdamse beurs begint lager

De Amsterdamse aandelenbeurs begint woensdag waarschijnlijk lager. Ook de andere Europese effectenmarkten zullen met verliezen openen. Beleggers wachten vooral op de vergaderingsnotulen van de Federal Reserve en de bijeenkomst van centrale bankiers in Jackson Hole.

,,De AEX zal iets lager openen na het gemengde beeld in Azië en New York. Het zal een rustige handelssessie worden waarbij wordt gewacht op de laatste notulen van de Fed. Beleggers zijn vooral benieuwd of daar wat in staat over het moment waarop met de afbouw van de steun zal worden begonnen. Eerder op de dag komen ook nog de Amerikaanse huizenverkopen naar buiten“, aldus marktanalist Martijn Weller van IG Nederland.

In Amsterdam opende Heineken de boeken. De bierbrouwer heeft in de eerste 6 maanden van 2013 flink de druk gevoeld van de moeilijke marktomstandigheden in de ontwikkelde markten. De omzet en winst bleven op autonome basis, dat wil zeggen exclusief overnames, vlak ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Ook voor de rest van het jaar verwacht Heineken weinig verandering in de omstandigheden.

Heijmans leed in de eerste helft van dit jaar een nettoverlies van 5 miljoen euro vanwege onder meer reorganisatielasten. Wel realiseerde het bouwbedrijf een onderliggend positief resultaat. De onderneming wil maximaal 1,7 miljoen aandelen uitgeven om de balans te versterken en in te kunnen spelen op innovatieve opdrachten.

Het Mexicaanse telecomconcern América Móvil (AMX) liet weten de financiering voor het bod op KPN rond te hebben. AMX verwacht het officiële bod op KPN in september te lanceren. KPN liet op zijn beurt weten op 2 oktober een buitengewone aandeelhoudersvergadering te houden over de voorgenomen verkoop van de Duitse dochteronderneming E-Plus aan Telefónica.

In het Verre Oosten lieten de belangrijkse beurzen woensdag een gemengd beeld zien, waarbij vooral werd gewacht op de vergaderingsnotulen van de Fed. In Tokio eindigde de Nikkei na een schommelende sessie 0,2 procent in de plus.

Na vier verliesbeurten op rij, toonden de beurzen op Wall Street dinsdag bij het sluiten van de handel een gemengd beeld. De Dow-Jonesindex werd kort voor het slot net in het rood getrokken, terwijl de S&P 500-index en de Nasdaq ruim op positief terrein eindigden. De Dow-Jonesindex eindigde 0,1 procent lager op 15002,99 punten. De S&P 500 sloot 0,4 procent hoger op1652,35 punten en de Nasdaq boekte een winst van 0,7 procent tot 3613,59 punten.

Op de Europese aandelenbeurzen werden eerder op de dag flinke verliezen geleden. Beleggers namen geen nieuwe posities meer in vanwege de onzekerheid over de mogelijke afbouw van het stimuleringsbeleid in de Verenigde Staten. De AEX-index in Amsterdam sloot 1,3 procent lager op 368,93 punten. De MidKap zakte 0,7 procent tot 553,13 punten. De beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs gingen tussen 0,2 en 1,4 procent achteruit.

De euro was woensdag voorbeurs 1,3415 dollar waard, tegen 1,3427 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op dinsdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,5 procent tot 104,64 dollar per vat. Brentolie werd ook 0,5 procent goedkoper, op 109,62 dollar.

Groningen in beroep in zaak WOB-verzoek

De provincie Groningen blijft van mening dat de 208 van de 300 'interne' documenten over de vergunningverlening voor de kolencentrale van RWE/Essent in de Eemshaven vooralsnog niet openbaar gemaakt hoeven worden.

Een woordvoerder zei woensdag dat de provincie in beroep gaat tegen de uitspraak van de rechtbank in Groningen over een zaak die Greenpeace had aangespannen.

Greenpeace had gevraagd om alle ruim 1700 documenten die betrekking hebben op de vergunning voor de bouw van de kolencentrale. De provincie Groningen weigerde 300 daarvan openbaar te maken, omdat die volgens haar onder 'intern beraad' (ambtelijk overleg met RWE/Essent) zouden vallen en dus geheim zijn. De rechtbank oordeelde in juli dat deze argumentatie in de meeste gevallen niet geldt.

Heineken stagneert in moeilijke markt

Heineken heeft in de eerste 6 maanden van 2013 flink de druk gevoeld van de moeilijke marktomstandigheden. De omzet en winst bleven op autonome basis, dat wil zeggen exclusief overnames, vlak ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Voor de rest van het jaar verwacht de bierbrouwer weinig verandering. Het consumentenvertrouwen blijft laag, aldus Heineken dat woensdag de cijfers over het eerste half jaar bekendmaakte.

De omzet steeg met 3 procent tot 10,38 miljard euro. Op autonome basis was er sprake van een daling met 1 procent. De operationele winst (beia) ging met 5 procent vooruit tot 1,45 miljard euro, op autonome basis gelijk aan vorig jaar. De nettowinst (beia) daalde licht tot 679 miljoen euro.

Heineken stagneert in moeilijke markt
Heineken stagneert in moeilijke markt (Foto: ANP)

Shadow Warrior krijgt releasedatum

Devolver Digital en Flying Wild Hog hebben de releasedatum bekendgemaakt voor hun game Shadow Warrior. De reboot van de klassieker uit 1997 is vanaf 28 september te koop via diverse digitale aanbieders.

Tegelijkertijd hebben de makers een trailer uitgebracht waaruit blijkt dat zij trouw zijn gebleven aan de donkere sfeer van het origineel. Met behulp van je zwaard en meerdere vuurwapens zul je een hoop bloed doen vloeien. Zoals het liedje van de Yeah Yeah Yeahs al zegt: "Heads will roll."

Shadow Warrior komt exclusief uit op pc.

Schrijver Get Shorty overleden

De Amerikaanse schrijver Elmore Leonard is op 87-jarige leeftijd overleden. De schrijver overleed in het ziekenhuis van Detroit aan de gevolgen van een beroerte.

Leonard werd bij velen vooral bekend door de verfilmingen van zijn werk. Zo werden er films gemaakt van 3.10 To Yuma (1957 & 2007), Mr. Majestyk (1974), Get Shorty (1995), Jackie Brown (1997) en meer recentelijk de westernserie Justified. Ook op Twitter werd al uitgebreid stilgestaan bij het heengaan van de populaire schrijver.

Elmore Leonard 1

Elmore Leonard 2

Elmore Leonard 3

Omstreden Disney World-film toch uitgebracht

De controversiële film Escape from Tomorrow wordt tóch uitgebracht. Nadat de film op het Sundance Film Festival was vertoond, werd verwacht dat hij nooit aan een echte release toe zou komen. Omdat hij volledig in guerilla-stijl is opgenomen in Disney World. Zonder toestemming van Disney.

De surrealistische, onafhankelijk geproduceerde film verhaalt over een typisch Amerikaans gezin dat een typisch, gelukkig dagje uit wil gaan in Disney World. Maar, vlak voordat ze vertrekken, krijgt de vader te horen dat hij is ontslagen. Vervolgens ontvouwt de film zich als een psychologische thriller, met het pretpark als enge en vervreemdende backdrop. De vader probeert zijn ontslag geheim te houden, uit angst hun perfecte dagje uit te verpesten, maar krijgt al gauw door sprookjesfiguren en magische omgevingen aangewakkerde waanideeën, waarna het idyllische tripje omslaat in een paranoïde en duistere nachtmerrie.

Juist deze insteek heeft ervoor gezorgd dat regisseur Randy Moore wel eens sterker in zijn recht zou kunnen staan dan critici dachten, aangezien dit de film in de categorieën commentaar en parodie nestelt, die volgens copyright-wetten toe zijn gestaan. De film gebruikt Disney World niet zomaar als leuke backdrop, maar probeert commentaar te leveren op de manier waarop Amerikaanse gezinnen een perfecte familiedag wordt beloofd door het park in een gruwelijk iets te veranderen, eindigend met een gezin dat uit elkaar gereten achterblijft.

Of het mogelijk zal zijn de film in Nederland, buiten de bekende illegale kanalen, te kunnen zien, was op moment van schrijven nog niet bekend. Wel was duidelijk dat de film in ieder geval een vanaf 11 oktober een kleinschalige bioscoop-release zal krijgen en vervolgens beschikbaar zal komen als video-on-demand.

Beelden uit de film en commentaar van twee van de acteurs.

Laatste reviews en specials
review
Voorjaarseditie Dutch Comic Con 2019 staat als een huis
review
The Division 2
special
Interview met Stefan - SunChaser - over zijn roman Kismet
special
Mariniers en CSGO-Masters
review
Devil May Cry 5
special
Fun met Funda #144 - Sfeervol wonen in Limmen
©FOK.nl e.a.