Basketbalbond legt zich neer bij straf FIBA

De Nederlandse basketballers zijn definitief de overwinningen in de EK-kwalificatie op Estland en Portugal kwijt. In die duels speelde Oranje met twee genaturaliseerde spelers, terwijl er maar één is toegestaan. De Nederlandse basketbalbond NBB heeft dinsdag laten weten niet in beroep te gaan tegen het besluit van de internationale bond FIBA.

Volgens de NBB en de federatie van eredivisieclubs (FEB) heeft de FIBA een fout gemaakt, omdat Sean Cunningham al vanaf zijn geboorte Nederlander is. Een beroep zou echter te lang duren om de ploeg van bondscoach Toon van Helfteren alsnog toegang te verschaffen tot de halve finale van de EK-kwalificatie.

"Linksom of rechtsom, wij kunnen in een beroepsprocedure geen sportieve genoegdoening halen. De uitschakeling voor de halve finales is voor de spelers en de staf van Oranje een drama en daarin kunnen wij helaas geen verandering brengen", laat voorzitter Henk Reekers van de FEB weten.

De NBB gaat wel in gesprek met de FIBA, zodat een herhaling van het probleem kan worden voorkomen. De bond wil tevens dat de boete van vijfduizend euro wordt geschrapt.

Oranje kan zich via de volgende kwalificatiecyclus volgend jaar alsnog plaatsen voor het EK van 2015 in Oekraïne.