'NMBS eist tot 26 miljoen van Fyra-bouwer'

De Belgische spoorwegmaatschappij NMBS dient een schadeclaim die kan oplopen tot 26 miljoen euro in tegen de bouwer van de Fyra, de Italiaanse fabrikant AnsaldoBreda. Dat melden Belgische media dinsdag. Eerder kreeg de NMBS al 37 miljoen euro aan voorschotten terug op de aankoop van de hogesnelheidstrein.

De maatschappij zal de schadevergoeding in september eisen bij de rechtbank in Utrecht. Alle mogelijke schadeposten worden nog onderzocht, maar volgens bronnen binnen de NMBS zal het gaan om een bedrag tussen de 17 en 26 miljoen euro.

Een woordvoerder van de Belgische spoorwegmaatschappij laat dinsdag weten dat het bedrijf inderdaad een schadevergoeding eist. Het bedrag wil zij echter niet bevestigen.

In juli besliste de rechtbank al dat de NMBS de voorschotten, van ruim 37 miljoen euro, terugkrijgt. Dat bedrag werd betaald voor de drie Fyra-treinstellen die de Belgen bestelden. Dat geld is inmiddels overgemaakt.

Een woordvoerder van de NS wil dinsdag niet ingaan op vragen rondom een mogelijk schadevergoeding van AnsaldoBreda. "De juridische afwikkelingen met AnsaldoBreda zijn nog bezig". Daarop wil hij niet vooruit lopen. Of een schadevergoeding deel uitmaakt van die 'afwikkelingen' wil de woordvoerder evenmin bevestigen.

De NS bestelde eerder zestien treinen van AnsaldoBreda. Inmiddels zijn negen daarvan geleverd. De NS besloot in juni om de stekker definitief uit de Fyra te trekken als gevolg van de vele gebreken die de trein vertoonde sinds deze in december vorig jaar werd ingezet op het spoor tussen Amsterdam en Brussel. Het debacle met de trein was voor de Tweede Kamer reden om een parlementaire enquête te beginnen.