Tsjechië nu technocratie

De president van Tsjechië heeft woensdag een nieuwe regering van technocraten beëdigd. De vorige regering van ex-premier Petr Necas zag zich gedwongen af te treden naar aanleiding van een spionage- en omkoopschandaal. De vertrekkende coalitie is woedend over de gang van zaken.

Acht mensen werden vorige maand gearresteerd in verband met het schandaal, onder wie een naaste medewerker van Necas. Deze medewerker is aangeklaagd wegens omkoping. Ook zou hij de militaire inlichtingendienst de echtgenote van Necas, van wie de premier vervreemd is geraakt, hebben laten bespioneren.

Met de beëdiging door president Milos Zeman zal waarschijnlijk geen einde komen aan de politieke instabiliteit in Tsjechië. De nieuwe premier, Jiri Rusnok, is een bondgenoot van de president en de rest van het kabinet bestaat ook grotendeels uit Zeman-getrouwen. De afzwaaiende coalitie heeft geen goed woord over voor de nieuwe regering.

"Ik verwerp de nieuwe regering compleet", zei parlementsvoorzitter Miroslava Nemcova, die woensdag weigerde het glas te heffen na de ceremonie op de Praagse burcht, het presidentieel paleis. De drie coalitiepartners hadden Nemcova, die lid is van de Democratische Burgerpartij van Necas, naar voren geschoven als nieuwe premier. De coalitie is in het parlement in de meerderheid en wil tot de volgende verkiezingen in mei 2014 aan de macht blijven.

Het presidentschap in Tsjechië is grotendeels een ceremoniële functie. De president is echter wel degene die een nieuwe premier moet aanwijzen. Het is ongebruikelijk dat de president de voordracht van een parlementaire meerderheid negeert, maar dat is in dit geval precies wat Zeman heeft gedaan. Voor de presidentsverkiezingen van vorig jaar zei Zeman dat hij als president zijn best zou doen om de centrumrechtse regering van Necas te wippen.

De nieuwe regering moet binnen dertig dagen een vertrouwensstemming overleven in het parlement. Als de oude coalitie vereend blijft kunnen Zeman en zijn premier Rusnok het dus schudden. Als de nieuwe regering de vertrouwensstemming niet overleeft mag Zeman opnieuw een nieuwe premier aanwijzen.

Het parlement stemt 17 juli of er vervroegde verkiezingen moeten worden gehouden.