Kleuterburgemeester VS gaat op voor tweede termijn

De inwoners van het Amerikaanse gehucht Dorset kunnen zo vaak stemmen in de burgemeesterverkiezingen als ze willen. De huidige burgervader - niet bepaald een boomlange kerel - staat vooral bekend om zijn voorliefde voor ijsjes en vissen. En niet geheel onbelangrijk: burgemeester Robert 'Bobby' Tufts is 4 jaar oud en wil zijn baan nog wel even behouden.

Dorset heeft formeel geen stadsbestuur. Bobby was pas 3 toen hij vorig jaar de verkiezingen won in Dorset, een stad met 22 tot 28 inwoners (afhankelijk van of de predikant en zijn familie thuis zijn of niet). Elk jaar wordt de naam van de nieuwe burgemeester uit een hoge hoed getrokken tijdens het Taste of Dorset Festival. Iedereen kan zo veel stembiljetten in de bus gooien als hij of zij wil, voor de schappelijke prijs van een dollar per stem. Burgemeester Bobby gaat op voor een tweede termijn en hij mag op 4 augustus de winnende naam trekken.

Bobby, met op zijn hoofd doorgaans een zwarte deukhoed met vishaken en lokaas eraan, wordt op straat begroet met 'meneer de burgemeester' terwijl hij visitekaartjes uitdeelt. Op de ene kant staat een foto van Bobby, met zijn donkere haar plat tegen zijn hoofd gekamd en een vissersvest over een colbertje. Op de andere kant van het kaartje staat een foto van Bobby op een schommelbank met zijn vriendinnetje, Sophie. "Ik houd net zo veel van burgemeester zijn als dat ik van Sophie houd", staat op het visitekaartje.

"Hij heeft het goed gedaan. Goede pr voor het stadje", zegt Bobby's moeder Emma. Ik denk dat hij het uitstekend heeft gedaan." Het is Bobby's taak om bezoekers aan Dorset, in het noorden van Minnesota, welkom te heten. Toerisme is de belangrijkste industrie in het stadje, dat prat gaat op zijn reputatie als de restauranthoofdstad van de wereld. Twee straten in Dorset staan vol met eetgelegenheden: van Mexicaans tot Italiaans en de meer traditionele Amerikaanse keuken.

Bobby's grootste wapenfeit tot dusver is ijs bovenaan de voedselpiramide, de Amerikaanse versie van de schijf van vijf, plaatsen. Een enkele favoriete smaak vindt de burgervader moeilijk om te noemen. "Chocola. Vanille. Aardbei. Suikerspinsmaak", zegt Bobby over zijn favoriete soorten ijs.

De piepjonge burgemeester kan ook de sheriff van Dorset tot zijn steunbetuigers rekenen. "Ik denk dat hij een schattige drommel is en ik denk dat een boel mensen het met me eens zijn. Het is leuk", zegt sheriff Cory Aukes. "Hoe vaak zie je nou een jochie die het goed voor de camera doet, een leuke persoonlijkheid heeft en niet bang is om dat te laten zien. Het is gewoon tof."