'Lindsay Lohan acteert beter dan Marilyn Monroe'

Paul Schrader vergelijkt Lindsay Lohan, die de hoofdrol speelt in zijn drama The Canyons, met Marilyn Monroe. "Ik denk dat Lohans acteertalent natuurlijker is dan dat van Monroe. Maar haar zwakte is, net als bij Monroe, haar onvermogen om te doen alsof", schrijft de regisseur in het Amerikaanse filmblad Film Comment.

Volgens Schrader kost deze manier van acteren te veel energie. "Die methode leidt tot allerlei emotionele beroering, om nog te zwijgen van vertragingen", gaat hij verder.

In de erotische thriller The Canyons, die nog moet verschijnen, speelt Lohan een actrice uit Los Angeles die een affaire met een collega-acteur verborgen probeert te houden voor haar vriend. De film werd geweigerd door enkele internationale filmfestivals omdat hij te slecht zou zijn. Schrader krijgt tijdens het filmfestival van Venetië, dat eind volgende maand begint, de kans de film toch te tonen.

De Amerikaanse regisseur ziet veel andere vergelijkingen tussen Lohan en Monroe, die in 1962 op 36-jarige leeftijd overleed. "Traag, onvoorspelbaar, driftbuiten, afwezig, behoeftig en psychodramatisch, maar ook iets waardoor je naar haar blijft kijken op het witte doek."

"Monroe en Lohan bestaan in een wereld tussen acteurs en beroemdheden", gaat Schrader verder. "Mensen wier professionele en persoonlijke uitspattingen nauwelijks van elkaar te onderscheiden zijn." De 66-jarige Schrader regisseerde American Gigolo en schreef de scenario's van films als Taxi Driver en Raging Bull.


'Lindsay Lohan acteert beter dan Marilyn Monroe' (Foto: Novum)