[Tour] Renners aan de bak in tijdrit

De renners in de Tour de France wacht een individuele tijdrit van 33 kilometer. De vrijwel vlakke etappe gaat van start in Avranches en eindigt op de toeristische trekpleister Mont Saint-Michel net buiten de kust van Bretagne.

Geletruidrager Chris Froome hoopt zijn voorsprong op de concurrentie te vergroten. De Brit won vorig jaar brons in de individuele tijdrit op de Olympische Spelen en staat bekend als uitstekend tijdrijder. Op 1.25 minuten is Alejandro Valverde vooralsnog zijn grootste concurrent.

De overige concurrentie, onder wie Belkin-renners Bauke Mollema en Laurens ten Dam, zullen de schade vooral binnen te perken willen houden. Voormalig tourwinnaar Alberto Contador, in het verleden een uitstekende tijdrijder, is dit jaar minder in vorm. Hij staat in het algemeen klassement op 1.51 minuten van Froome.

Vanwege hun hoge positie in het algemeen klassement gaan Laurens ten Dam (4) en Bauke Mollema (3) pas laat van start: rond 16.45 uur. Lieuwe Westra van Vacansoleil gaat om 10.32 uur als eerste Nederlander van start. Dmitriy Muravyev bijt vier minuten eerder het spits af.

De laatste keer dat de finish van een touretappe op de Mont Saint-Michel lag won een Belg. Johan Museeuw was in 1990 de snelste in de massasprint.