Justitie Canada onderzoekt treinramp

De Canadese autoriteiten hebben een gerechtelijk onderzoek ingesteld naar de ontsporing en explosie van een olietrein in Lac-Mégantic. Er zijn inmiddels vijftien slachtoffers van de treinramp geborgen, en er worden nog bijna veertig mensen vermist.

Onderzoekers hebben 'zaken ontdekt' die vroegen om een strafrechtelijk onderzoek, liet politie-inspecteur Michel Forget weten. Hij sloot uit dat het treinongeluk het werk van terroristen was. De politie zou eerder denken aan strafbaar verzuim.

De zwarte doos van de locomotief is gevonden en wordt aan een onderzoek onderworpen. Onderzoekers hopen te kunnen vaststellen of het brandje in de locomotief, enkele uren voor de ramp, de boosdoener was. De vlammen werden geblust en alles leek in orde, maar mogelijk werkten de remmen niet meer.

Door de explosies zijn ongeveer dertig gebouwen verwoest, waaronder een bar die op het moment van het ongeluk nog vol zat met gasten. Onderzoekers moesten wachten totdat de branden waren geblust en de overgebleven tankwagons voldoende waren gekoeld zodat het explosiegevaar was geweken.

De trein stond vrijdagnacht geparkeerd op een helling, maar begon door nog onbekende oorzaak te rollen. De trein bestond uit 73 tankwagons, die op een na allemaal gevuld waren met ruwe olie. Zeker vijf van de wagons zijn ontploft.

Golven weggelekte olie dreigden de afgelopen dagen in de rivier Saint Lawrence te stromen, maar dat gevaar is volgens minister van milieu Yves-François Blanchet vrijwel afgewend.