Prehistorisch schrift gevonden in China

In het oosten van China zijn vijfduizend jaar oude tekstfragmenten gevonden. Archeologen ontdekten de inscripties op aardewerk dat was begraven op een heilige plaats ten zuiden van Shanghai. Het schrift is veertienhonderd jaar ouder dan de oudste tot nu toe bekende geschreven fragmenten die in China zijn gevonden.

Chinese wetenschappers zijn verdeeld over de vraag of de inscripties woorden of symbolen zijn. Wel zijn zij het eens over het grote belang van deze vondst voor de kennis over de oorsprong van het Chinees en de Chinese cultuur.

Hoofdarcheoloog Xu Xinmin meent dat de vorm van de inscripties en de op zinnen lijkende volgorde waarin ze staan erop wijzen dat de tekens woorden zijn. Bovendien zijn er tekens gevonden die lijken op het moderne Chinese karakter voor het woord mens. Zijn collega Liu Zhao vindt echter dat er te weinig aanwijzingen zijn om de inscripties te classificeren als echt schrift.

De oudste tot nu toe gevonden tekstfragmenten in China zijn 3600 jaar oud. De tekens werden ten tijde van de Shang-dynastie in dierenbotten gekrast. De oudste tekstfragmenten ter wereld zijn meer dan vijfduizend jaar oud en komen uit Mesopotamië.