Mii Plaza

De 3DS komt al met wat geïnstalleerde spelletjes. Het Mii Plaza is voor het eerst enorm uitgebreid. Wij gingen weer op Mii-jacht met Streetpass aan om te kijken of het de moeite is.

Header

Mii Plaza, ik denk bij mij wel het meest opgestarte stukje software op Nintendo 3DS. Vlak voor de E3 had ik alle puzzels compleet en ik was trots. Eindelijk. Vlak na de E3 komt Nintendo met een enorme uitbreiding, waaronder vijf te verzamelen puzzels en een hele mik nieuw te kopen minigames. Verdomme, moet ik wéér aan de bak.

Er zijn nu zeven minigames. De puzzels zijn gebleven zoals ze waren. Je krijgt een paar te maken puzzels en één puzzelstukje daarvan. Het doel is Mii’s te ontmoeten en puzzelstukjes uit te wisselen of willekeurig puzzelstukjes kopen met muntjes die je verdient door de stappenteller in je 3DS. Dan wordt de kans op een puzzelstukje dat je al hebt steeds groter, dus je loopt je de blaren onder je voeten als je dat wil gaan doen. Heb je een puzzel compleet? Dan krijg je een korte animatie als je de puzzel bekijkt. En eeuwige trots, alleen voor jezelf dan.

Reggie

Mii in Misère is niet uitgebreid, dat bestaat nog steeds uit twee delen. Met beide delen kun je hoofddeksels voor je Mii in Mii Plaza verzamelen. Het eerste deel moet je drie keer uitspelen om alle hoofddeksels uit dat avontuur te verzamelen, het tweede deel heeft minimaal vijf hele avonturen nodig. En dan ga je nog even door voor de heldendaden, zeg maar de achievements/trophies voor Mii Plaza.

Het werd dus tijd voor iets nieuws, want als je zelfs de nieuwe puzzels weer bijna compleet hebt en de levels en snelste volgorde om de hoedjes uit Mii in Misère deel twee kunt dromen is het ernstig met je gesteld. Tijd voor de nieuwe minigames Ruimtepolitie, Tuiniersplezier, Veldslag en Huiverhuis. Bij deze games verdien je cadeaubonnen om in de nieuwe Mii Plaza-shop in te ruilen voor nieuwe hoofddeksels of soms zelfs hele kostuums. Ik ren tegenwoordig rond als Link van The Legend of Zelda.

Ruimtepolitie is een beetje R-Type, maar dan zijn de upgrades in de vorm van de Mii’s die je bent tegengekomen. Je hebt tien plekken op je schip waarvan er vier aanvalsplekken zijn. De overige zes zijn eigenlijk de reserveplekken. Mocht je geraakt worden door een wapen van een vijandelijk vliegtuig dan valt de Mii op de aanvalsplek eruit en wordt zijn plek ingenomen door de Mii achter hem. Hoe meer Mii’s er achter een wapenplek zitten, hoe sterker dat wapen wordt.

En ja, natuurlijk boeien de kleurtjes van de shirts weer, elke kleur zorgt voor een ander wapen. Het grootste probleem bij dit spel is eigenlijk de duur van een spelletje. Dit had net zo goed een los spelletje kunnen zijn. Jammer is nu namelijk dat je echt wel meer Mii’s nodig hebt om verder te geraken. Uit ervaring lukken de eerste zeven missies ook met één Mii en flink wat doorzettingsvermogen, maar het achtste level vraagt echt om wapens aan alle kanten. Gelukkig kun je oude bekenden en huurlingen inhuren, wat weer muntjes kost.

Tuiniersplezier is een kleine puzzel waarin je als tuinier, no shit, zoveel mogelijk soorten plantjes moet telen. Het is een heel zen-spel, maar toch erg uitgebreid. Alle Mii’s die je onderweg tegenkomt telen een willekeurige plant, of ze nu het spel ook spelen of niet. Jouw zaaigoed in een potje groeit met elke Mii die je tegenkomt totdat ie in bloei is. Als dat gebeurt dan heeft de plant een stuk of tien zaadjes die middels bestuiving met het bloemenzaad van de bloem van de tegengekomen Mii weer nieuw zaaigoed oplevert. Dat kan een van de twee planten in een nieuwe kleur zijn, of een geheel nieuwe soort. Dat is door goed naar de vorm van het zaaigoed te kijken van te voren te weten en je moet dus een beetje vooruit zien om jouw gewenste bloem te telen.

Of dat nog niet alles was is er ook een winkelcentrum waarin je naast allerlei plantenpotten, tuinaccessories en al ooit geteelde zaaigoed kunt kopen of verkopen ook opdrachten kunt aannemen van mensen die een specifieke bloem willen hebben. Daar verdien je dan weer ingame geld mee wat je kunt uitgeven in het winkelcentrum, bijvoorbeeld om je tuin groter maken, zodat je meer bloempotten kwijt kunt. Op het eerste gezicht is dit het saaiste spel, maar het gaat dieper dan je vermoedt.

Veldslag is een grappig concept. Dit keer zijn niet alleen de tegengekomen Mii’s belangrijk, maar ook hoeveel Mii’s zij in totaal zijn tegengekomen. Spelen zij het spel niet, dan krijg je dat aantal als soldaten toegevoegd aan je leger. Spelen zij het wel, dan krijg je een veldslag, net zoals de singleplayer in dit spel. Dat gaat als volgt: je krijgt een scherm voor je neus met het aantal soldaten dat jij hebt en het aantal soldaten van de vijand. Beide partijen verdelen de soldaten over soldaten te paard, lansdragers en boogschutters.

Als het gevecht begint dan wordt het een ‘papier, rots, schaar’-spel. Soldaten met lans maken korte metten met ruiters te paard, boogschutters ownen soldaten met lans en ruiters slaan boogschutters voor de lol. Het is dus een kwestie van goed kijken hoe de verdeling is van de vijand. Heb jij een overmacht van een bepaalde groep dan win je sowieso die partij, maar je moet er twee winnen, dus goed verdelen is de sleutel tot succes. Persoonlijk vind ik dit een van de origineelste spellen in Mii Plaza en het is ook lekker kort. Je krijgt nog mogelijkheden om je kasteel te upgraden ten koste van wat soldaten en met bepaalde upgrades krijg je de mogelijkheid soldaten te kopen voor, je raadt het al, de Mii Plaza-muntjes.

Huiverhuis is Mii in Misère meets Tetris. Je komt in een spookhuis zonder vloer. Elke Mii die je tegenkomt of inhuurt met muntjes geeft jouw een Tetris-achtig blokje om de vloer verder af te maken. De tegels zijn in de kleur van het shirtje. Sluit een kleur niet aan op dezelfde kleur, verschijnt er een deur en achter die deur kan een spook, zombie of wat dan ook wachten. Deze versla je met een speciaal geweer. Sluit een stukje wel aan qua kleur, dan verschijnen er een of meer kistjes en deze bevatten nieuwe wapens, edelstenen om wapens mee te upgraden, elixers of andere upgrades. Wapens kun je weer inruilen voor edelstenen, gebruiken om andere wapens mee te upgraden of in je inventaris stoppen voor later gebruik.

Als ik niet het voordeelpakket had gekocht en moest kiezen welke minigames ik los zou aan moeten schaffen dan staan Huiverhuis en Veldslag hoger op mijn lijstje dan Tuiniersplezier en Ruimtepolitie. De laatste twee hebben namelijk als probleem dat ze echt niet opschieten als je bijna geen Mii’s tegenkomt. Bij Ruimtepolitie heb je eigenlijk meer Mii’s nodig, dus dat betekent veel muntjes inwisselen. Omdat je maar tien muntjes per dag mag, ben je al snel door je muntjes voorraad heen. Dat probleem heb je sowieso met alle minigames, maar Ruimtepolitie kost je gewoonweg te veel. Tuiniersplezier gaat erg diep, maar je moet er maar net van houden. Huiverhuis is juist een typisch Mii Plaza-game en Veldslag is kort genoeg om even snel te doen en doet dat met een leuke Mii-twist. Nu ga ik mijn dagelijkse duizend stappen weer zetten om zo weer tien muntjes per dag te verzamelen. Ik moet nog Mii’s inhuren om nieuwe cadeaubonnen te verdienen voor dat Tyrannosaurus Rex-masker. Hopelijk blijven nieuwe Mii Plaza-puzzels nog even achterwege…

4