China heft verbod op consoles mogelijk op

China gaat het verbod op gameconsoles misschien versoepelen. Het verkopen en ontwikkelen van consoles en games is sinds de afgelopen eeuwwisselling verboden door het Chinese ministerie voor cultuur.

De reden voor de verbanning is vooral de mening van het ministerie van cultuur dat gewelddadige games mogelijk te veel slechte invloeden hebben op de ontwikkeling van jonge Chinezen.

Wegens veranderingen op het gebied van internationale handel rondom de 'Shanghai free-trade zone' lijken bedrijven als Microsoft, Sony en Nintendo hun consoles ook op de Chinese markt te kunnen uitgeven. Hier zitten echter wel strikte voorwaarden aan.

"Chinees-talige documenten afkomstig van de regering over het beleid, noemen dat buitenlandse bedrijven, als ze toestemmen te registreren in de nieuwe 'free-trade zone' in Shanghai, hun producten mogen adverteren en verkopen op de binnenlandse markt . Dit mag alleen nadat ze goedkeuring hebben verzocht en gekregen van 'cultuur gerelateerde autoriteiten'."

De consolegiganten moeten dus alsnog toestemming vragen aan de Minister voor Cultuur en andere relevante regeringstakken voordat ze een console of game in productie kunnen brengen en uit mogen geven in het land. Hierbij draait het vooral om de nog steeds strenge censuur in China, games mogen bijvoorbeeld niet te gewelddadig of politiek incorrect zijn. 

Chinese vlag

Wat denken jullie over de censuur? Is het de moeite waard om in China uit te gaan geven terwijl de regering nog alle controle over een product heeft?