Leger Egypte bereid protesten neer te slaan

De Egyptische legercommandant heeft zondag gewaarschuwd dat de strijdkrachten bereid zijn in te grijpen om te verhinderen dat het land afglijdt in een 'donkere tunnel' van binnenlandse strijd.

Generaal Abdel-Fattah el-Sissi, die tevens minister van defensie is, sprak zondag, een week voor geplande massabetogingen van tegenstanders van de islamitische president Mohammed Morsi. Egyptenaren vrezen dat demonstraties waarin het aftreden van Morsi wordt geëist zullen uitlopen op botsingen met radicale aanhangers van de president. Sommigen hebben aangekondigd de tegenstanders te 'verpletteren', anderen hebben ze als ongelovigen bestempeld die het verdienen te worden gedood.

De uitlatingen van generaal El-Sissi maken duidelijk dat het leger bereid is in te grijpen als de tegenstanders van de president door diens aanhangers worden aangevallen. De legerchef riep alle partijen op deze week tot een 'echt' vergelijk te komen om de crisis te bezweren.

Tegenstanders van Morsi beschuldigen hem en zijn Moslim Broederschap ervan hun meerderheid te misbruiken om hun islamistische plannen door te drukken. Wael Ghonim, een van de bekendste figuren van de opstand tegen de toenmalige president Hosni Mubarak in 2011, heeft Morsi zondag opgeroepen af te treden. In een videoboodschap op internet zegt Ghonim dat Morsi beloften die hij voor zijn verkiezing in 2012 heeft gedaan, niet is nagekomen. De president, zegt Ghonim, moet als 'vaderlandslievende Egyptenaar' aftreden om strijd te voorkomen.

Aanhangers van Morsi zeggen dat diens tegenstanders maar via de stembus moeten proberen hem weg te krijgen.