Hoogerland pakt Nederlandse titel in Kerkrade

Johnny Hoogerland is zondag voor de eerste keer in zijn carrière Nederlands kampioen op de weg geworden. De Zeeuw van Vacansoleil liet op drie kilometer van de meet medevluchter Sebastian Langeveld (Orica-Greenedge) zijn hielen zien en kwam na 228 kilometer solo aan in Kerkrade.

Langeveld werd nog gepasseerd door Tom Dumoulin (Argos-Shimano) en moest uiteindelijk genoegen nemen met de derde plaats. Titelverdediger Niki Terpstra werd vijfde, Lars Boom, de andere grote favoriet, eindigde buiten de top tien.

Hoogerlands ploeggenoot Lieuwe Westra, Nederlands kampioen tijdrijden, eiste aanvankelijk de aandacht op. Westra bleef als laatste over van een kopgroep van vier en werd uiteindelijk na een vlucht van 150 kilometer teruggepakt.

Vervolgens kwam er een spervuur aan aanvallen, maar de eerste serieuze ontstond op z'n 25 kilometer van de meet. Langeveld, Hoogerland en Bram Tankink sloegen al snel een gaatje van zo'n twintig seconden.

Op acht kilometer van de meet moest Tankink als eerste passen. De Blanco-coureur werd al snel opgeslokt door Dumoulin, die aan een indrukwekkende opmars bezig was.

Langeveld was op papier de betere sprinter en daarom koos Hoogerland op het venijnige slotklimmetje Duivels Bosch, met een maximaal stijgingspercentage van achttien procent, het hazenpad. Langeveld was niet bij machte aan te haken en zag Hoogerland pas na de finish weer terug. Dumoulin kwam uiteindelijk als tweede over de meet.

Hoogerland glunderde na afloop van oor tot oor. "Na alle ellende van de laatste twee jaar is dit echt fantastisch", sprak hij voor de camera's van de NOS. "In begin voelde ik me niet heel goed, maar dat werd gedurende de koers steeds beter."

Voor Blanco, dat met liefst zeventien renners van start ging, verliep het NK teleurstellend. Robert Gesink kwam al vroeg in de wedstrijd ten val, kon zijn weg vervolgen, maar gaf in de slotfase van de koers toch op. Hij volgde daarmee het voorbeeld van ploeggenoot Bauke Mollema. De Groninger wilde met het oog op de Tour, waar hij zaterdag als kopman van start gaat, geen risico nemen en kneep vroegtijdig in de remmen.