Spanje rolt dopingbendes op, 84 arrestaties

De Spaanse politie heeft twee bendes opgerold die dopingproducten importeerden en verhandelden op de Spaanse markt. In totaal werden 84 mensen gearresteerd, zo maakte het Spaanse ministerie van binnenlandse zaken zondag in een verklaring bekend.

Tijdens invallen in Madrid, Catalonië, Valencia, Andalusië en de Baskische regio nam de politie zevenhonderdduizend doses anabole steroïden, epo en groeihormonen in beslag. Onder de gearresteerden bevindt zich een apotheker, die wettelijke controles ontweek om receptplichtige geneesmiddelen te verspreiden.

In de verklaring stelt het Spaanse ministerie dat de bendes in het eerste kwartaal van dit jaar zo'n 750 kilogram drugs importeerden uit China, Griekenland en Portugal en die vervolgens doorverkochten aan onder meer sportcentra.

De geslaagde operatie, het gevolg van een maandenlang onderzoek, komt Spanje goed uit. Het land is er gezien het streven om de Olympische Spelen van 2020 naar Madrid te halen, veel aan gelegen zijn aangetaste naam op dopinggebruik te zuiveren. Twee weken terug lanceerde Spanje al een nieuwe antidopingwet.