Moslims hielpen Morsi

Leiders van de Moslim Broederschap, waaronder de huidige president Muhammed Morsi, hebben op 29 januari 2011 met hulp van buitenlandse moslims kunnen ontsnappen uit een gevangenis in Cairo. Dat heeft een Egyptische rechtbank zondag geoordeeld.

De ontsnapping was mogelijk door hulp van de Palestijnse organisaties Hamas en Hezbollah alsmede de Al Qassam-brigades. Er deden ook Egyptische militanten aan de bevrijdingsactie mee.

De uitspraak is een tegenvaller voor Morsi en zijn partij. De betrokkenen hebben altijd beweerd bevrijd te zijn door gewone Egyptenaren.

Morsi en zijn lotgenoten zaten vast in de Wadi-el-Natroungevangenis. Bij de ontsnapping kwamen totaal 11.171 gevangenen vrij waaronder ook leden van Hamas en Hezbollah.

Ze waren daar opgesloten onder het regime van toenmalig president Hosni Mubarak. Mubarak trad onder druk van een volksopstand begin 2011 af. Tegen hem loopt nu een rechtszaak. Hij zit gedurende het proces in de cel.

De rechtbank hoorde 26 topfunctionarissen van politie, veiligheidsdiensten en het gevangeniswezen. De zaak was aangespannen door een ex-gevangene die wegens de ontsnapping door een lagere rechtbank was veroordeeld tot drie maanden cel. Die straf is nu teruggedraaid.

Voor 30 juni zijn massaprotesten in Egypte aangekondigd tegen het bewind van Morsi en zijn Moslim Broederschap.