Geweld Syrië blijft doorgaan

anoniem_22072019025900

Bij een zelfmoordaanslag in de Syrische hoofdstad Damascus zijn zondag zeker drie doden en tien gewonden gevallen. In Aleppo ontplofte een autobom. Daarbij kwamen twaalf soldaten van het regeringsleger om. In Damascus tracht het leger van president Bashar Assad de laatste opstandelingen uit de stad te verdrijven. Rond Aleppo is het regeringsleger een nieuw offensief begonnen.

De aanslagen komen een dag nadat de 'Vrienden van Syrië', waaronder de VS, Groot-Brittannië en Frankrijk, in Doha besloten de opstandelingen van meer wapens te voorzien om zo de 'barbaarse aanvallen' van het regime-Assad beter het hoofd te kunnen bieden.

Volgens de deelnemers aan het beraad is het machtsevenwicht op het slagveld nu verstoord. Het wapentuig zal alleen aan het Vrije Syrische leger geleverd worden. Zo moet voorkomen worden dat het in handen komt van radicale moslims.

De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken John Kerry zei in Doha dat het besluit niet meteen veel zal uitmaken voor Assad maar wel in de nabije toekomst. "Ik hoop binnen niet al te veel maanden." Kerry gaf te kennen dat de VS geen militaire oplossing voor de burgeroorlg in Syrië zoekt. Het doel blijft de vorming van een overgangsregering bestaande uit vertegenwoordigers van het regime-Assad en de opstandelingen.

De 'Vrienden van Syrië ' hekelden de deelname van buitenlandse moslimextremisten aan de gevechten in Syrië. Genoemd werden met name Hezebollah alsmede terroristen uit Irak en Iran.

Welke wapens het Vrije Syrische leger nu extra krijgt is onduidelijk. Gesproken wordt over luchtafweergeschut en antitank-wapens. Overigens liet de premier van Qatar zich in Doha ontvallen dat zijn land eventueel bereid is troepen naar Syrië te sturen om mee te vechten aan de kant van de opstandelingen, mocht dat nodig blijken.

De Iraanse minister van buitenlandse zaken, Ali Akbar Salehi, hekelde de besluitvorming in Doha. "Ik ben verbaasd dat het Westen, dat de mond vol heeft over mensenrechten, wapens zendt aan kanibale terroristen." Salehi zei verder dat Iran het 'nooit' zal toestaan dat van buitenaf een politieke oplossing van het conflict in Syrië aan de Syriërs wordt opgelegd.