Duitse drones falen vaak

Het Duitse leger is de afgelopen jaren veel meer onbemande vliegtuigen (drones) kwijtgeraakt dan tot nu toe bekend was. Van de 871 toestellen zijn er 124 verongelukt door technische mankementen, fouten in de bediening of slecht weer.

Dat heeft de Frankfurter Algemeine Zeitung bericht. Het blad baseert zich op antwoorden op kamervragen die het ministerie van defensie tot nu toe geheim heeft gehouden.

Eerder dit jaar kwam de Duitse minister van defensie Thomas de Mazière in opspraak toen hij het droneproject Euro Hawk stopte. Het toestel zou nooit toestemming krijgen te vliegen. Desondanks is door het departement zo'n 600 miljoen euro in de ontwikkeling van de drone gestoken.

De Mazière wordt verweten dat hij al lang van die problemen wist doch die informatie achterhield. Een speciale onderzoekscommissie van het Duitse parlement moet die zaak nu gaan uitzoeken.

In maart 2011 berichtte het ministerie dat er twaalf drone's verloren waren gegaan. In februari 2012 was dat aantal zeventien.

Die Linke-kamerlid Andrej Hunko stelt nu dat het parlement bewust foutief is geïnformeerd. Dat vinden ook De Groenen en de sociaaldemocratische SPD.

Een zegsman van De Mazière liet weten dat er bij de verongelukte toestellen ook drones zijn die bij de landing zodanig beschadigd raakten dat reparatie niet meer lonend was.

Het Duitse leger heeft nu nog 626 drones in actieve dienst waaronder 153 grote toestellen. Overigens heeft het ministerie dronefabrikanten in Israël en de VS offerten gevraagd voor de levering van grote aantallen grote drones. Medio 2014 zou over de aankoop een beslissing genomen moeten worden.