Skylanders: Swap Force

Het is zo ongeveer de grootste en populairste serie kinderspellen. Dagelijks staan ouders met hun kinderen in een speelgoedwinkel om een nieuw Skylanders-poppetje te kopen. Na Skylanders: Spyro’s Adventure en Skylanders: Giants komt Activision nu met Skylanders: Swap Force. Weet de gamestudio de gekte weer op te wekken bij de kinderen?


Skylanders: Swap Force speelt zich af in een speciaal Skylanders-gebied genaamd Cloudbreak Islands. Hier is een magische vulkaan aanwezig die elke honderd jaar uitbarst en alle magische energie weer aanvult. KAOS is ook weer terug en heeft het plan opgevat om de vulkaan te bederven zodat hij enkel donkere magie uitstoot.

De basis van Skylanders: Swap Force blijft hetzelfde als in de eerdere spellen. Met de Portal of Power zet je je Skylander in het spel door het poppetje op de plaat te zetten. Vervolgens ga je door de wereld heen en neem je het tegen allerhande vijanden op. Alles zoals we het kennen dus, so far, so good.

Wat maakt dit spel dan zo bijzonder dat je het wilt kopen? Allereerst is er een feature ingebouwd waar veel mensen om hebben gevraagd, maar die wonderbaarlijk genoeg nog niet aanwezig was in de gameplay van eerdere delen. De Skylanders kunnen nu namelijk springen. Het klinkt als een simpel iets, maar het brengt wel een leuke extra dimensie in de beweging die je pas gaat missen als hij weer terug is.

Daarnaast zijn de poppetjes in tweeën te delen. Dit is de werkelijke innovatie van het spel. Elk poppetje heeft een bovendeel en een onderdeel welke van elkaar afgehaald kunnen worden. Deze kunnen vervolgens weer worden gecombineerd met andere helften van poppetjes. Hierdoor kun je de verschillende krachten en mogelijkheden van de Skylanders in elke gewenste combinatie gebruiken. Op het scherm verschijnt automatisch het gecombineerde personage, compleet met nieuwe naam die bestaat uit delen van de oorspronkelijke namen.

Elk personage heeft een eigen soort aanvalskracht in zijn handen en een speciale manier van voortbewegen in het onderlichaam. Door zoveel mogelijk combinaties te gebruiken kun je dus veel makkelijker de uitdagingen van het spel aan. Moet je tegen muren op kunnen lopen en vijanden kunnen bevriezen? Koppel de juiste twee helften aan elkaar en je nieuwe personage op het scherm is klaar voor de strijd. Het is een leuke nieuwe uitdaging voor de spelende kinderen, maar minder prettig voor de financiën van de ouders die alle poppetjes kunnen gaan kopen.

Elk Swap Force-personage heeft net als bij de vorige spellen ook een speciaal element, zoals water of vuur. In het spel zijn weer de elementenpoorten aanwezig waar je alleen met een personage van een bepaald element doorheen kunt. In Swap Force zijn er echter ook poorten met twee elementen. Hier kun je doorheen in co-op door twee personages met de benodigde elementen te kiezen. In singleplayer kun je twee helften combineren zodat je met één personage door de poort kunt.

Voor wie al wat uurtjes in de Skylanders-spellen heeft zitten is er een geruststelling. Je kunt met alle al bestaande poppetjes verdergaan in Swap Force. Alle levels blijven behouden en worden overgenomen in dit spel. Je hoeft dus niet helemaal overnieuw te beginnen als je dat niet wilt.

Ik denk dat het veilig is om te zeggen dat Activision met Skylanders: Swap Force een heel goede uitbreiding op de serie heeft gemaakt. Het bouwt voort op datgene waar de serie een succes mee is geworden en biedt een wezenlijk nieuwe feature met de combineerbare poppetjes. Het is leuk, uitdagend en kinderen zullen hier zonder twijfel weer verliefd op gaan worden en hun ouders gekzeuren om nieuwe poppetjes. Ik ben in ieder geval blij dat ik geen kinderen heb. Dat scheelt mij een hoop geld.

Skylanders: Swap Force komt in het najaar van 2013 uit op PlayStation 3, Xbox 360, Wii, Wii U en Nintendo 3DS. Later komt het ook uit op PlayStation 4 en Xbox One.