'Eed op 30 april is louter folklore'

De eed die Kamerleden geacht worden af te leggen bij de inhuldiging van koning Willem-Alexander, is 'eigenlijk alleen maar folklore en protocol'. Dat zegt OSF-senator Kees de Lange, een van de twee politici van wie dinsdag bekend werd dat ze de eed niet willen afleggen.

"Dat het niet zoveel voorstelt, blijkt wel uit het feit dat het onmogelijk is de eed later af te leggen als ik op 30 april bijvoorbeeld door ziekte verhinderd zou zijn", stelt De Lange, lid van de Eerste Kamer voor de Onafhankelijke Senaatsfractie, een samenwerkingsverband van regionale partijen, en daarnaast hoogleraar natuurkunde.

De Lange heeft ook om principiële redenen moeite met de eed, waarmee Kamerleden beloven de 'rechten van het koningschap' te handhaven. "Ni Dieu, ni maître, is mijn motto: geen God, geen meester. Ik zou ook niet zo gauw de voeten van de paus kussen."

De Lange wil de mogelijkheid houden om voorstellen te doen die de monarchie inperken, bijvoorbeeld als Willem-Alexander het veel slechter blijkt te doen dan zijn moeder. "Als ik de eed, of in mijn geval de belofte, zou afleggen, zou ik het gevoel hebben dat ik dat niet meer zou kunnen."

Ook van SP-senator Geert Reuten werd dinsdag bekend dat hij de eed weigert. Reuten vindt eveneens dat de eed hem zou beperken in zijn vrijheid om in de toekomst eventueel de grondwet te wijzigen om de macht van de koning in te perken. Reuten heeft bezwaar tegen de formulering 'rechten van het koningschap'. Die strookt volgens hem niet met de grondwet.

In totaal hebben zestien parlementariërs aangekondigd de eed niet te willen afleggen, maakte de Eerste Kamer dinsdag bekend. Vier van hen komen ook niet naar de inhuldiging in de Nieuwe Kerk.