Kamer stemt voor opheffen Beneluxparlement

Redactie

De Tweede Kamer wil het Beneluxparlement opheffen. De regering moet het verdrag met België en Luxemburg uit 1955 over het parlement niet verlengen, staat in een motie van de VVD en SP waarmee de Kamer dinsdag heeft ingestemd.

Tijdens het debat over de Benelux werd al duidelijk dat een meerderheid van de Kamer het parlement wil opheffen. De zaken kunnen ook via de nationale parlementen of via de bilaterale betrekkingen worden geregeld, vindt een meerderheid van VVD, SP, PVV, SGP, ChristenUnie en 50Plus. Deze partijen zijn goed voor 81 zetels.

SP-Kamerlid Harry van Bommel is blij dat het voorstel is aangenomen. "Het sloopwerk kan beginnen", twittert hij in een reactie. Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) verzette zich vorige week nog fel tegen de afschaffing van het Beneluxparlement. Het parlement moet dat zelf besluiten, vindt hij. Tot die tijd onderneemt hij geen actie.

De Tweede Kamer heeft ook een motie aangenomen van VVD'er Mark Verheijen die het kabinet oproept om een forse bezuiniging door te voeren op het secretariaat van de Benelux. Ook hier verzette Timmermans zich tegen. "Dan kun je maar beter de hele Benelux opdoeken."

De coalitie is verdeeld over de kwestie. Michiel Servaes (PvdA) diende nog een motie in om het verdrag niet op te zeggen, maar die haalde geen meerderheid.