Protest bij Witte Huis om begrotingsplannen Obama

Een groep progressieve Amerikaanse Congresleden heeft dinsdag samen met gelijkgezinden geprotesteerd bij het Witte Huis tegen de begrotingsplannen van president Barack Obama. De betogers zijn ontevreden met voorgestelde bezuinigingen van de president op pensioenen en de gezondheidszorg voor ouderen.

De demonstranten - zo'n honderd in totaal - hadden negen dozen bij zich waar volgens hen meer dan twee miljoen handtekeningen inzaten van mensen die willen dat Obama zijn plannen intrekt. Een van de bezuinigingen die de president voorstelt in zijn begroting, die woensdag officieel wordt gepresenteerd, is om het percentage waarmee pensioenuitkeringen jaarlijks stijgen te verlagen. De uitkeringen stijgen elk jaar enkele procentpunten om de stijgende kosten voor levensonderhoud bij te benen. Daarnaast stelt Obama voor de komende tien jaar omgerekend ruim 234 miljard euro te snijden in de gezondheidszorg voor ouderen. Obama heeft gezegd deze bezuinigingen alleen te willen uitvoeren als de Republikeinen hem tegemoetkomen en instemmen met belastingverhogingen.

Onder de demonstranten waren onder meer leden van de vakorganisatie AFL-CIO en de Nationale Vereniging voor Vrouwen. Democratisch Congreslid Mark Pocan zei dat de bezuinigingen een belediging zijn voor de 'morele belofte van Amerika'. Onafhankelijk senator Bernie Sanders waarschuwde Congresleden voor de gevolgen van de bezuinigingen. "Als ze ervoor stemmen te snijden in de sociale zekerheid zullen ze wellicht niet terugkeren naar Washington", aldus Sanders.

Het Witte Huis zegt dat de begrotingsplannen niet ideaal zijn, maar dat ze een compromis zijn om het huishoudboekje van de Amerikaanse overheid op orde te krijgen.


Protest bij Witte Huis om begrotingsplannen Obama (Foto: Novum)