Microsoft wil Europees onderzoek naar macht Google

Een groep van bedrijven geleid door Microsoft heeft de Europese Commissie gevraagd onderzoek te doen naar mogelijk oneerlijke handelspraktijken door concurrent Google. Dat maakten de bedrijven, waaronder ook Nokia en softwarebedrijf Oracle, dinsdag bekend. Steen des aanstoots is het besturingssysteem voor mobiele apparaten Android.

Volgens het gezelschap handelt Google oneerlijk door Android gratis weg te geven en tegelijkertijd van makers van mobiele telefoons te eisen dat andere software van Google, zoals Youtube, op de telefoon wordt geïnstalleerd. Android heeft het grootste marktaandeel op smartphones.

De Europese Commissie is niet verplicht om een onderzoek te starten naar aanleiding van de klacht. De commissie doet al sinds 2010 onderzoek naar Google vanwege de mogelijke te grote dominantie op de zoek- en advertentiemarkt. De commissie was niet direct bereikbaar voor commentaar.

Microsoft kreeg zelf eerder dit jaar een half miljard euro boete van Brussel. Het bedrijf gaf Europese consumenten sinds mei 2011 ruim een jaar geen vrije keuze bij het kiezen van een internetbrowser. Volgens het bedrijf was dat het gevolg van een technische fout. Microsoft moet consumenten sinds 2009 bij de installatie ook de keuze geven voor andere browsers dan Internet Explorer.