Geen bonus voor top Rabobank

Het bestuur van de Rabobank heeft over vorig jaar geen bonus uitgekeerd gekregen. Dat blijkt uit het dinsdag gepubliceerde jaarverslag van de coöperatieve bank. Over 2011 werden nog bonussen uitgedeeld van in totaal 1,8 miljoen euro.

De vijf topmannen van de bank kregen in 2012 gemiddeld 1,7 miljoen euro per persoon uitgekeerd aan salaris en pensioenuitkering. De niet-beursgenoteerde bank maakt niet bekend hoeveel de individuele bestuursleden, zoals topman Piet Moerland, precies verdienen.

De raad van commissarissen heeft de bonus weggelaten in het licht van de economische crisis in 2012, waardoor de bank en de klanten een lastig jaar hadden. Ook hebben de commissarissen volgens een woordvoerder geluisterd naar de 'maatschappelijke kritiek' op de bonussen bij banken. De raad van bestuur heeft 'met instemming gereageerd' op het besluit om geen bonussen uit te keren.

De Rabobank was in totaal 11,5 miljoen euro kwijt aan salarissen, pensioenkosten en bonussen voor de top. Hoewel de bonus over 2012 op nul is gezet, was de bank nog wel 0,2 miljoen euro kwijt aan bonussen over het jaar ervoor. Ook was de bank eenmalig 2,8 miljoen euro kwijt aan het afkopen van latere vut- en pensioenafspraken.

Voor het gehele personeel heeft de Rabobank in 2012 naar eigen zeggen een 'beheerst beloningsbeleid' gevoerd. De bank heeft naar eigen zeggen hiermee voorkomen dat er ongewenste prikkels zijn geweest die tot schade konden leiden voor klanten of de financiële langetermijnpositie van de Rabobank.

Eerder op dinsdag meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek dat medewerkers in de financiële sector er in het eerste kwartaal van dit jaar er het hardst op vooruit zijn gegaan qua cao-loon. De salarissen in de sector stegen met 2,6 procent door twee nieuwe ruime bank-cao's. Die loonstijging geldt echter niet voor de Rabobank-medewerkers. De oude cao is verlopen op 1 juli 2012 en de bank is er nog altijd niet uit met de bonden over een nieuwe cao. Hierdoor loopt de oude cao nog door.


Geen bonus voor top Rabobank (Foto: Novum)