'Noem het higgsdeeltje geen goddeeltje'

Volgens velen was het higgsdeeltje dé wetenschappelijke ontdekking van het vorige jaar. Alle massa in het universum wordt door dat deeltje veroorzaakt. Vanwege z'n belangrijke rol kreeg het al eerder de bijnaam 'goddeeltje'. Zeer tegen de zin van de ontdekker, zegt hij nu.

Waarom heeft Peter Higgs zo'n hekel aan de bijnaam voor het deeltje? "Ten eerste ben ik een atheïst," zo vertelde hij aan BBC Scotland: "En ten tweede weet ik dat de naam een grap is, en niet eens zo'n goede. Ik vind dat [de bedenker] het niet had moeten doen, omdat het zo misleidend is."

De bedenkers van de term zijn fysicus Leon Lederman en schrijver Dick Teresi. Zij schreven in 1993 het boek 'The God Particle: If the Universe Is the Answer, What Is the Question?'. De god wordt erbij gesleept omdat het deeltje zo centraal staat in de huidige fysica en cruciaal is voor ons begrip van het universum, maar tegelijk zo ongrijpbaar is.

Echter, zo zegt Lederman, het deeltje had bijna een andere bijnaam gehad: "We mochten het van de uitgever niet het 'godverdomde deeltje' noemen, hoewel dat een betere benaming zou zijn vanwege diens schurkachtige natuur en de kosten die het veroorzaakt."

Higgs zelf wil nu dat komaf gemaakt wordt met de bijnaam. Hij gelooft niet dat het deeltje geschapen is door een almachtige schepper. Die indruk wordt nu wel gewekt bij sommigen, getuige het grote aantal christenen dat de ontdekking van de higgsboson zag als hét bewijs dat er een god bestaat.

Deze figuren snappen de grap niet.Deze figuren snappen de grap niet.