FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 16 december 2012

Next-gen video Warhorse Studios uitgelekt

Vandaag is er een video uitgelekt van Warhorse Studios. Deze video toont de omgeving van een nieuwe RPG. Dit, opzich, is niet zo gek, maar het schijnt dat deze video een tech-video is voor de volgende generatie consoles.

Deze next-gen RPG loopt op een gemodificeerde versie van de CryEngine 3. Als je het "bootleg-gevoel" van deze video in acht neemt, blijft het feit aanwezig dat het er nog steeds verdomd goed uitziet. De video toont aardig wat indrukwekkende textures. Naast deze textures is ook het water van hoge kwaliteit. Troebel, maar toch flink reflecterend.

Deze video is afkomstig van een recente presentatie in Praag. Creative Director Dan Vavra heeft duidellijk gemaakt dat het label next-gen ietwat misleidend is. Deze demo is getoond op een twee jaar oude laptop met een mobiele GeForce 555M, of zoals Vavra het zelf noemt: "Not exactly state-of-the-art PC or next gen Xbox."

De getoonde omgeving is 200 bij 200 meter, en volgens Vavra is deze omgeving nog niet afgewerkt. "It doesn't have the final lighting and there are no effects in it. It's simply an example of the environment."

Ondanks dat er verwacht wordt dat deze game op de volgende generatie consoles zal draaien, heeft Vavra duidelijk gemaakt dat deze omgeving niet bedoeld is om de claim van de volgende generatie aan te sterken. "This video is not at all originally intended officially to support the claim that this is what next gen should look like."

[Serie A] Napoli laat zich verrassen door Bologna

Napoli heeft zondag verzuimd de tweede plaats in de Serie A terug te pakken. De Zuid-Italianen verloren in eigen huis met 3-2 van Bologna en blijven de nummer drie op een punt achter Internazionale. Koploper Juventus staat zeven punten voor op blauwzwarten uit Milaan.

Bologna ging in het San Paolo stadion in Napels dankzij een goal van Manolo Gabbiadini met een 1-0 voorsprong de rust in. Vlak na de thee bracht Alessandro Gamberini Napoli langszij en in de zeventigste minuut verzorgde Edinson Cavani de 2-1 voor de thuisploeg.

Die score leek de eindstand te worden totdat Bologna in de laatste vijf minuten een opleving kreeg. Panagiotis Kone maakte de 2-2 en in de laatste minuut was het Daniele Portanova die het San Paolo in rouw dompelde.


Napoli laat zich verrassen door Bologna (Foto: Novum)

Wiggins troeft Ennis af om Britse sportprijs

Bradley Wiggins is in Groot-Brittannië sporter van het jaar geworden. De eerste Britse tourwinnaar en olympisch kampioen op de tijdrit liet tienkampster Jessica Ennis en tennisser Andy Murray achter zich. De Jamaicaanse sprinter Usain Bolt werd de beste buitenlandse sporter. Dave Brailsford, de baas van wielerploeg Sky en de Britse wielerbondscoach, was de beste coach.

Lord Sebastian Coe werd beloond met de Lifetime Achievement Award. De voormalig atleet won bij de Olympische Spelen van 1980 in Moskou en 1984 in Los Angeles goud op de 1500 meter en zilver op de 800 meter en verruilde vervolgens zijn spikes voor de aktetas van sportbestuurder. Hij was de drijvende kracht achter het binnenhalen van de Spelen in Londen en werd vervolgens directeur van het organisatiecomité.

In België werd wielrenner Tom Boonen voor de derde keer verkozen tot sporter van het jaar. Hij liet tienkamper Hans van Alphen en collega Philippe Gilbert achter zich. Zeilster Evi Van Acker werd de sportvrouw van het jaar in België. De Belgische mannehockeyploeg werd de sportploeg van het jaar, terwijl atletiektrainer Jacques Borlée met de trofee voor beste coach aan de haal ging.

In Duitsland werden discuswerper Robert Harting en biatlete Magdalena Neuner verkozen tot de atleten van 2012. Voor Neuner was het, net als voor Boonen in België, de derde keer dat ze de trofee won. De Duitse roeiers in de mannenacht kregen de prijs voor de beste sportploeg en volgen Borussia Dortmund op.

'Buemi kan voor Ferrari testen'

Volgens Blick-journalist Roger Benoit bestaat er de mogelijkheid dat Sébastien Buemi de overstap van Red Bull naar Ferrari zal gaan maken. De 24-jarige Zwitser zou dan net als nu een testrol op zich moeten gaan nemen. Een andere mogelijkheid is dat hij bij Force India instapt.

Buemi bezette dit jaar een testzitje bij Red Bull en de Zwitser leek dit ook volgend seizoen te gaan doen. Volgens Benoit zou Ferrari op hem azen omdat hij veel geheimen van Red Bull weet. Met deze technische kennis zouden de Italianen hun bolide kunnen verbeteren.

Bultrug niet voor dinsdag ontleed

De zondag overleden bultrug wordt niet eerder dan dinsdag ontleed. Het walvisteam van Naturalis Biodiversity Center neemt deze taak op zich. Waar dit gaat gebeuren is nog niet bekend. Dat meldt Naturalis zondag.

De twaalf meter lange bultrug Johannes strandde woensdag op een zandplaat bij Texel en kon ondanks een aantal pogingen niet worden gered. Hoe, wanneer en waarheen het kadaver wordt vervoerd is nog niet duidelijk. Eerder werden Den Helder en Texel genoemd.

Deskundigen van diverse organisaties gaan sectie verrichten om meer duidelijkheid te krijgen over de gezondheidstoestand van het zeezoogdier en de eventuele oorzaak van de stranding. Onder meer de faculteit diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht wordt hierbij betrokken.

Het bultrugskelet wordt opgenomen in de collectie van Naturalis Biodiversity Center, het onderzoeksinstituut van het natuurhistorisch museum in Leiden. Biologen gaan later de walvisbotten onderzoeken. Kennis over de anatomie en ontwikkeling van zeezoogdieren kan toekomstige strandingen mogelijk voorkomen. Het skelet krijgt wellicht een plaats in museum Naturalis, maar niet op korte termijn.

Naturalis Biodiversity Center is het enige instituut in Nederland dat dode walvisachtigen mag vervoeren en ontleden. Dat geldt dus ook voor de potvis die zaterdag in de buurt van Johannes strandde.

Reizigersclubs blij met reserveringsvrije Fyra

Reizigersverening Rover en de Vlaamse zustervereniging TreinTramBus verwelkomen de maatregelen om de Fyra attractiever te maken. Vooral het kaartje zonder verplichte reservering valt in goede aarde, hoewel niet alle problemen daarmee van de baan zijn, stellen de twee organisaties zondag.

"Dit is een belangrijke stap vooruit", zegt een woordvoerder van TreinTramBus in een verklaring. "Het argument dat verplichte reserveringen nodig zijn voor de veiligheid houdt immers geen steek. Voor de Duitse hogesnelheidstrein ICE, die 300 kilometer per uur rijdt, is reserveren ook niet verplicht."

Reizigers kunnen vooralsnog tot en met april voor 39 euro zonder reservering een ticket boeken. Rover en TreinramBus willen dat dit ticket ook daarna wordt aangeboden. "We verwachten dat dit tarief gewoon in de stations verkrijgbaar is, en niet alleen via internet", zegt Rover-voorzitter Arriën Kruyt.

De NS en de Belgische spoorwegmaatschappij NMBS spraken vrijdag verder af de hogesnelheidslijn Fyra van Amsterdam naar Brussel 'robuuster en betrouwbaarder' te maken. De lijn kampt sinds de start van de treindienst, een week geleden, met problemen. Ook zondag ontstond weer vertraging. Of de technische ingrepen het gewenste effect hebben op de betrouwbaarheid van de dienstregeling is nog afwachten, stellen de reizigersclubs.

Ondertussen blijven Belgische en Nederlands kortingkaarten onbruikbaar vor de Fyra, in tegenstelling tot de vroegere Beneluxtrein. De reizigersverenigingen willen daarover overleggen met beide vervoerbedrijven.


Reizigersclubs blij met reserveringsvrije Fyra (Foto: Novum)

Politie vindt lijk in Limburgse loods

In een loods in Maastricht is zondagochtend een stoffelijk overschot gevonden. Vermoedelijk gaat het om een vermiste man van 25 jaar uit Wijk bij Duurstede, laat de politie weten. Over de doodsoorzaak is niets bekendgemaakt.

De vader van de vermiste man deed dinsdag aangifte van vermissing, omdat hij al een week niets van zijn zoon had vernomen. Die verbleef volgens zijn vader geregeld in een loods aan de Vic. Reindersstraat in de Limburgse hoofdstad.

Agenten namen afgelopen week twee keer een kijkje in de loods, maar troffen niemand aan. Daarop werd besloten een forensisch onderzoek te doen, waarna het stoffelijk overschot zondag werd aangetroffen.

[PDC WK] Van Barneveld maakt gehakt van Smith

Raymond van Barneveld heeft met groot machtsvertoon de tweede ronde bereikt van de PDC World Darts Championship. Onze landgenoot, die een gemiddelde van boven de 108 noteerde, liet niets heel van Michael Smith; 3-0. In de volgende ronde wacht Brendan Dolan.

Smith, die vorig jaar in de eerste ronde met 0-3 verloor van Co Stompé, mocht de partij beginnen en wist de eerste leg naar zich toe te trekken. Van Barneveld trok de stand echter meteen weer gelijk in de tweede leg. Barney wist in de derde leg zijn jonge opponent te breaken en mocht vervolgens de vierde leg beginnen om de eerste set binnen te slepen. Deze opdracht wist onze landgenoot te voltooien en pakte daarmee een voorsprong van 1-0 in sets.

Van Barneveld, dit jaar winnaar van de World Grand Prix, wist in de eerste leg van de tweede set een 121-finish uit te gooien. Ook de tweede leg ging naar Barney en in de derde leg was hij goed op weg naar een 9-darter. Hij wist deze helaas niet te benutten, maar schreef wel de derde leg en daarmee de tweede set op zijn naam.

Smith kreeg in de eerste leg van de derde set kansen om de leg naar zich toe te trekken, maar de jonge Engelsman faalde op de dubbels. Van Barneveld wist vervolgens de leg alsnog naar zich toe te trekken. Ook de tweede leg ging opnieuw naar onze landgenoot en zodoende had Barney aan één leg genoeg om de partij te winnen. Met een 111-finish maakte hij het in stijl af.

Griekenland bouwt hek langs grens Turkije

In zijn poging om de toestroom van illegale migranten in te dammen heeft Griekenland aan de grens met Turkije een 10,4 kilometer lang hek gebouwd. De werkzaamheden, die begin dit jaar begonnen, zijn nu afgerond, meldde het persbureau AMNA zondag.

Het hek is vier meter hoog en voorzien van prikkeldraad. Het hek staat op een gebied, waar de grens tussen beide landen niet wordt gemarkeerd door de rivier Evros (of Meriç in het Turks). Volgens de aannemer kan niemand zonder speciale uitrusting over het hek klimmen.

Migranten kunnen nog wel via de zee naar Griekenland. Vrijdag zonk bij het eiland Lesbos een primitief vaartuig, waardoor zeker 21 mensen omkwamen.

Griekenland bouwt hek langs grens Turkije
Griekenland bouwt hek langs grens Turkije (Foto: ANP)

Kamer kritisch over inspectie na lek patiëntdossiers

Een meerderheid in de Tweede Kamer wil dat de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) de beveiliging van patiëntendossiers beter controleert. Dat meldt nu.nl zondag na een rondgang.

50Plus-Kamerlid Henk Krol kreeg onlangs enkele vertrouwelijke dossiers van de kliniek Diagnostiek voor U in bezit. De patiëntgegevens waren versleuteld met een viercijferige pincode. De inspectie zag geen aanleiding om maatregelen te treffen. Een Kamermeerderheid van ieder geval D66, CDA, PvdA, SP en 50Plus had meer actie van de IGZ verwacht, aldus de nieuwssite.

Krol wordt vervolgd voor het hacken van de dossiers. "Als justitie de moeite neemt iemand te vervolgen dan is het kennelijk heel ernstig dat medische gegevens zo toegankelijk zijn, zegt SP-Kamerlid Sharon Gesthuizen. "Dat is het in mijn ogen ook. Vervolgens doe je als inspectie niets? Dat is toch wel een beetje raar."

Ook Krol snapt de houding van de IGZ niet."De inspectie had wel degelijk onderzoek moeten doen, zo blijkt uit de taakstelling op hun website. Mij lijkt dat er wel degelijk aanleiding was om deze kwestie nader te bestuderen, gezien de privacy van patiënten."

Aftrap campagne strafbaarheid alcohol jeugd

Staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn (PvdA) verricht maandag de aftrap van een campagne die jongeren weg moet houden van alcohol. Jongeren onder de 16 jaar zijn vanaf 1 januari strafbaar als ze op een openbare plek alcohol bij zich hebben. De boete bedraagt 45 euro.

De campagne genaamd 'Alcohol bij je? Komt je duur te staan' is bedoeld om jongeren en ouders te informeren over deze maatregel uit de aangescherpte Drank- en Horecawet. Vanaf maandag verschijnen er advertenties in dagbladen en op internet. Omdat veel jongeren op Facebook te vinden zijn, wordt daar vanaf donderdag een speciaal ontwikkeld spel ingezet. Na de kerst verspreiden alle supermarkten miljoenen flyers.

De verhoging van de leeftijdsgrens voor verkoop en bezit van alcohol naar 18 jaar was afgesproken in het regeerakkoord. Alcohol heeft niet alleen een negatief effect op de ontwikkeling van de hersenen en andere organen van jongeren, ook de kans op alcoholvergiftiging is groter voor deze groep, zegt Van Rijn. "Bovendien is er vaak sprake van overlast van jongeren onder invloed van alcohol."


Campagne waarschuwt jeugd voor strafbaarheid alcohol (Foto: Novum)

Griekse politicus aangevallen bij voetbalwedstrijd

Een parlementariër van de Radicaallinkse Coalitie in Griekenland is zondag bij een voetbalwedstrijd door drie mannen aangevallen. Dat heeft de Griekse politie gezegd.

De drie zouden tegen parlementslid Dimitris Stratoulis hebben gezegd dat ze van de extreemrechtse partij Gouden Dageraad waren en hem met de dood hebben bedreigd. Stratoulis, die de voetbalwedstrijd in het Olympisch Stadion in Athene met zijn zoon bijwoonde, werd diverse keren tegen het hoofd geslagen voordat andere toeschouwers te hulp schoten. De drie aanvallers gingen ervandoor.

De molestatie van Stratoulis vond plaats in de rust van de wedstrijd tussen AEK Athene en Atromitos, die in 1-1 eindigde. Stratoulis liep geen ernstige verwondingen op en diende een aanklacht in bij de politie.

[Primera División] Barcelona neemt afstand van Madrid

FC Barcelona heeft uitstekende zaken gedaan in de Primera División. De Catalanen wonnen van Atlético Madrid met 4-1 en lopen zo uit op de twee Madrileense ploegen.

De Spaanse media spraken voorafgaand aan het duel vooral over de confrontatie tussen Radamel Falcao en Lionel Messi. De twee sterspelers stonden dan ook volop in de schijnwerpers en beide aanvallers deden van zich spreken in Camp Nou.

Falcao deelt eerste tik uit
Atlético Madrid begon uitstekend aan de wedstrijd en was in de beginfase de betere ploeg in Barcelona. Na tien minuten was het Falcao die zijn eerste waarschuwing gaf me een uitstekende kopbal tegen de paal. Iets later stormde El Tigre op doelman Valdés af, maar ging zijn inzet voorlangs over de achterlijn. Bij de derde poging van Falcao was het wel raak. De Colombiaan lanceerde zichzelf en kwam opnieuw oog in oog met Valdés, maar stifte ditmaal beheerst raak en zette zijn ploeg op 1-0.

Barcelona was wat overrompeld door de felle strijdwijze van Atlético, maar ging op zoek naar de gelijkmaker. Deze viel eigenlijk uit het niets toen gelegenheidsrechtsback Adriano op rechts de bal kreeg, naar binnen dribbelde en formidabel raak schoot in de kruising. Of de treffer verdiend was viel te betwijfelen, maar wonderschoon was de gelijkmaker absoluut. Nog voor rust wist Barcelona op voorsprong te komen. Uit een corner kwam de bal wat gelukkig voor de voeten van Sergio Busquets, die na een schijnbeweging hard raak schoot in het dak van het doel.

Messi op negentig
Na de pauze maakte Barcelona het krachtsverschil duidelijk. Atlético was niet in staat om negentig minuten lang de speelwijze vol te houden en zag de Catalanen uitlopen naar 3-1 via wie anders dan Lionel Messi. De Argentijnse dribbelaar schoot vanaf ongeveer twintig meter op karakteristieke wijze raak en liet Thibaut Courtois kansloos. In de absolute slotfase scoorde Messi nogmaals, toen de Atlético-defensie ernstig in de fout ging. Messi tekende zo voor zijn 89e en 90e doelpunt van dit kalenderjaar.

Door de zege blijft Barcelona ongenaakbaar aan kop van de Primera División. Het verschil met nummer twee Atlético is nu negen punten, terwijl aartsrivaal Real Madrid door de remise tegen Espanyol op dertien punten achterstand staat.

Zwangere Kate Middleton weer aan het werk

Kate Middleton voelt zich weer goed genoeg om aan het werk te gaan. De zwangere vrouw van de Britse prins William bezoekt zondagavond BBC's Sports Personality Award Show. Dat heeft een woordvoerder van St. James's Palace laten weten.

Middleton bezoekt het evenement als ambassadrice van de Britse olympische en paralympische teams. Ze reikt ook prijzen uit aan sporters.

Het is de eerste keer dat Middleton in het openbaar verschijnt sinds haar ziekenhuisopname. De 30-jarige hertogin van Cambridge werd begin deze maand opgenomen vanwege acute ochtendmisselijkheid. Na een paar dagen mocht ze weer naar huis.

Haar zwangerschap kwam de afgelopen tijd negatief in het nieuws na een grap van twee dj's. De Australiërs namen een verpleegster van Kate in de maling door zich voor te doen als koningin Elizabeth en prins Charles. Jacintha Saldanha, die de dj's doorverbond waardoor gevoelige informatie werd gelekt, pleegde vervolgens zelfmoord.

Cássio Ramos in de wolken na winst WK

Cássio Ramos wist in Nederland nooit door te breken, maar zondagmorgen kroonde de Braziliaanse doelman zich met Corinthians tot wereldkampioen. De Zuid-Amerikanen versloegen Chelsea in de finale met 1-0 door een doelpunt van Paolo Guerrero.

Doelman Cássio Ramos blonk uit en werd zelfs gekozen tot beste speler van het toernooi. Ook Chelsea-manager Rafael Benítez had lovende woorden voor de sluitpost die bij PSV via de achterdeur moest vertrekken begin dit jaar.

"Ik was enorm geconcenteerd op deze wedstrijd. Dat ik die individuele prijs won is ook mooi, maar daar hield ik geen rekening mee. Meestal zie je dat de speler die het winnende doelpunt maakt een dergelijke prijs wint, daarom was het zo verrassend voor me", aldus Ramos.

Tegen Chelsea toonde Ramos zijn klasse met enkele uitstekende reddingen. "Dit was mijn beste wedstrijd ooit", zei de sluitpost zonder twijfel.

Fransen betogen voor homohuwelijk

Tienduizenden Fransen hebben zondag gedemonstreerd om hun steun te betuigen voor de plannen van de regering om het huwelijk open te stellen voor homoseksuelen. Op de Place de la Bastille in Parijs waren volgens de organisatie 150.000 mensen op de been, maar de politie schatte het aantal op 60.000.

De organisatie kondigde voor 27 januari weer een betoging aan, twee dagen voordat het parlement begint met de behandeling van het wetsontwerp.

Ook in de stad Toulouse gingen duizenden mensen de straat op om hun steun te betuigen voor het homohuwelijk. Ze eisten gelijke rechten voor iedereen en protesteerden tegen homofobie.

'Guardiola gaat aan de slag bij Arsenal'

Sierd de Vos weet zojuist bij Sport1 te melden dat de kans groot is dat Josep Guardiola vanaf volgend seizoen de nieuwe trainer van Arsenal zal worden. De Spanjaard liep in 2007 al eens stage bij de voetbalclub uit Londen.

Guardiola zal bij Arsenal de opvolger worden van Arsène Wenger. Het contract van Wenger loopt weliswaar nog een jaar door, maar de tijd lijkt rijp bij Arsenal om een nieuw gezicht aan het roer te zetten. De resultaten van The Gunners vallen al een aantal seizoenen flink tegen.

De laatste weken werd Guardiola in verband gebracht met diverse clubs. Onder meer de namen van AC Milan, Internazionale en Chelsea gingen rond. Guardiola vertrok vorig seizoen bij FC Barcelona en geniet nu een jaar lang van een sabbatical in New York.

[Eredivisie] Uitslagen speelronde 17

Afgelopen weekend stond de zeventiende speelronde op het programma in de Eredivisie. Koploper PSV en Vitesse liepen averij op en daar profiteerden FC Twente, Ajax en Feyenoord optimaal van. Ook onderin loopt de spanning steeds meer op. Hieronder de uitslagen, stand, topscorers en het programma voor volgende week.

Top-vijf kruipt steeds dichter bij elkaar

De zeventiende speelronde in de Eredivisie heeft ertoe geleid dat de top-vijf nog meer in elkaar is geschoven. PSV bleef tegen N.E.C. Nijmegen op een gelijkspel (1-1) steken, terwijl ook Vitesse tegen RKC Waalwijk niet verder kwam dan 2-2. FC Twente is na dit weekend weer mede-koploper. De Tukkers wonnen in eigen huis moeizaam met 3-2 van Heracles Almelo. Luc Castaignos was ruim een kwartier voor tijd de gevierde man. Hij scoorde de 3-2.

Ook Ajax profiteerde opnieuw van het puntverlies van PSV en Vitesse. De Amsterdammers hadden weliswaar moeite met Willem II, maar wonnen wel met 2-4. Voor rust kwam Ajax snel op 0-2, maar de Tilburgers toonden veerkracht en trokken de stand nog voor rust gelijk. Dankzij doelpunten van Niklas Moisander en Jody Lukoki won Ajax alsnog met 2-4. De ploeg staat nu derde, slechts één punt achter PSV en FC Twente.

Behalve Ajax profiteerde ook Feyenoord, aangezien de Rotterdammers in eigen huis afrekenden met ADO Den Haag. De Rotterdammers wonnen het enerverende duel met 3-2. Beide ploegen eindigden het duel met tien man. Bruno Martins Indi kreeg namens Feyenoord de rode kaart, terwijl Tom Beugelsdijk bij ADO Den Haag het einde van de wedstrijd niet haalde. De achterstand van Feyenoord op de koplopers bedraagt slechts drie punten.


Ajax kruipt steeds dichter naar de koppositie (Foto: Pro Shots)

AZ wint weer eens, spanning onderin stijgt

AZ heeft na zes duels zonder overwinning eindelijk weer eens de volle buit gehaald. Op bezoek bij PEC Zwolle won de ploeg van trainer Gertjan Verbeek met 1-2. Jozy Altidore wist het net weer eens te vinden en deed dit meteen tweemaal. PEC Zwolle kwam via Danny Avdic nog terug tot 1-2, maar meer zat er niet in voor de ploeg van trainer Art Langerer.

NAC Breda en Roda JC, de huidige nummers zestien en zeventien van de Eredivisie, hielden elkaar in een rechtstreeks duel in toom (0-0). VVV-Venlo (veertiende) en sc Heerenveen (dertiende) wisten ook niet tot winst te komen en daardoor blijven de verschillen onderin miniem. Het verschil tussen Heerenveen en hekkensluiter Willem II bedraagt na de zeventiende speelronde slechts vier punten.

Uitslagen:

Thuis Uit Uitslag
FC Twente Heracles Almelo 3-2
PEC Zwolle AZ 1-2
FC Groningen VVV Venlo 0-0
Roda JC Kerkrade NAC Breda 0-0
NEC PSV 1-1
FC Utrecht SC Heerenveen 3-1
Vitesse RKC Waalwijk 2-2
Feyenoord ADO Den Haag 3-2
Willem II Ajax 2-4


Stand:

# Club Wedstrijden Winst Gelijk Verlies Punten Doelsaldo
1 PSV 17 12 1 4 37 54-17
2 FC Twente 17 11 4 2 37 32-14
3 Ajax 17 10 6 1 36 42-20
4 Vitesse 17 10 5 2 35 33-16
5 Feyenoord 17 10 4 3 34 35-22
6 FC Utrecht 17 8 5 4 29 24-19
7 NEC 17 6 6 5 24 24-28
8 RKC Waalwijk 17 5 6 6 21 24-22
9 ADO Den Haag 17 4 8 5 20 28-29
10 FC Groningen 17 5 5 7 20 17-26
11 Heracles Almelo 17 4 7 6 19 34-34
12 AZ 17 4 6 7 18 23-29
13 SC Heerenveen 17 3 6 8 15 25-37
14 VVV Venlo 17 3 6 8 15 20-34
15 PEC Zwolle 17 3 5 9 14 16-28
16 NAC Breda 17 3 5 9 14 14-31
17 Roda JC Kerkrade 17 2 6 9 12 18-35
18 Willem II 17 2 5 10 11 16-38


Topscorers:

# Naam Club Doelpunten
1. Bony Vitesse 16
2. Finnbogason sc Heerenveen 13
3. Pellè Feyenoord 12
4. Altidore AZ 11
5. Immers Feyenoord 10


Programma:

Datum Thuis Uit
vr 21 dec, 20:00 AZ FC Twente
za 22 dec, 18:45 SC Heerenveen Vitesse
za 22 dec, 19:45 Heracles Almelo PEC Zwolle
za 22 dec, 19:45 ADO Den Haag NEC
za 22 dec, 20:45 NAC Breda PSV
zo 23 dec, 12:30 RKC Waalwijk Willem II
zo 23 dec, 12:30 FC Utrecht Ajax
zo 23 dec, 14:30 Feyenoord FC Groningen
zo 23 dec, 16:30 VVV Venlo Roda JC Kerkrade

Twee nieuwe clips uit Django Unchained

De eerste trailers van Django Unchained kregen gemengde reacties, maar de hype rondom de nieuwste film van Quentin Tarantino neemt steeds grotere vormen aan. Inmiddels zijn er twee nieuwe clips uitgebracht.

In de eerste clip is de kennismaking te zien tussen Leonardo DiCaprio’s personage Calvin Candie en het titelpersonage, gespeeld door Jamie Foxx, terwijl in de tweede clip Django door Dr. Schultz (Christopher Waltz) wordt berispt.

Naar aanleiding van deze twee clips mogen ouderwetse Tarantineske dialogen worden verwacht en lijken de Golden Globe-nominaties voor Beste Mannelijke Bijrol voor Waltz en DiCaprio niet uit de lucht te komen vallen.

Naast de twee nominaties voor Beste Mannelijke Bijrol ontving Django Unchained Golden Globe-nominaties voor Beste Regisseur, Beste Drama en Beste Scenario.

[Primera División] Puntverlies voor Real Madrid

Real Madrid heeft opnieuw puntverlies geleden in de Primera División. De ploeg van de geplaagde trainer José Mourinho speelde met 2-2 gelijk tegen Espanyol.

De tweede ploeg uit Barcelona kwam na een half uur spelen op voorsprong door een doelpunt van Sergio Garcia. Nog voor rust stelde Real orde op zaken. Christiano Ronaldo wist zijn ploeg op 1-1 te zetten.

Ronaldo's landgenoot Fábio Coentrão zorgde vrijwel direct na rust voor de 2-1 en Real Madrid leek de drie punten in eigen huis te houden. De Madrilenen kregen veel mogelijkheden om de stand uit te breiden, maar Espanyol-goalie Kiko Casilla hield zijn doel knap schoon. Zijn collega Iker Casillas lukte dit niet. Hij incasseerde kort voor tijd de gelijkmaker van Juan Albin.

Espanyol, dat tot en met vandaag slechts elf punten verzamelde, blijft ook na het gelijkspel op de negentiende en voorlaatste plaats in de Primera Division. Real Madrid staat nog altijd derde, maar heeft al tien punten achterstand op koploper FC Barcelona. Zij komen vanavond nog in actie tegen nummer twee Atlético Madrid.

[Premier League] West Brom struikelt over West Ham

West Bromwich Albion heeft zondag in eigen huis puntenverlies geleden in de Premier League. De verrassing van de eerste seizoenshelft kwam niet langs West Ham United: 0-0. Tottenham Hotspur won eerder zondag wel van Swansea City. Oud-Ajacied Jan Vertonghen scoorde een kwartier voor tijd de enige treffer.

Door de zege van de Spurs staan de Londenaren nu vierde met 29 punten uit zeventien duels. Dat zijn er evenveel als nummer drie Chelsea, maar die club speelde een wedstrijd minder. West Bromwich laat de kans liggen om zich naast die clubs te scharen en staat na zeventien wedstrijden op 27 punten. Achter Everton is het daarmee goed voor een zesde plaats.

West Ham en Swansea staan beide in de middenmoot. Beide ploegen haalden 23 punten en daarmee staan ze respectievelijk elfde en tiende.


West Brom struikelt over West Ham (Foto: Novum)

Grosjean wint Race of Champions

Romain Grosjean heeft vandaag de Race of Champions op zijn naam geschreven. De Fransman wist in in het Rajamangala Stadion in Bangkok in de finale de Deen Tom Kristensen eenvoudig te verslaan. Gisteren won Duitsland voor de zesde maal op rij al de Nations Cup.

Grosjean had het in de eerste ronde lastig, in het evenement dat opgezet is om de in 1986 verongelukte Henri Toivonen te gedenken. Grosjean was ingedeeld in een groep met onder meer Michael Schumacher en had het lastig. Hij verloor de eerste ronde van Schumi, won vervolgens van IndyCar-coureur Ryan Hunter-Reay en had daarna geluk dat Kazuya Ohshima een straf opliep, waardoor hij met twee zeges naar de tweede ronde ging.

Kristensen kende een al even bewogen eerste ronde, want hij won de eerste manche en kwam in de manche tegen de Nederlandse Ho-Pin Tung niet over de streep. In het duel tegen Andy Priaulx ging de strijd op het scherpst van de snede, zodanig zelfs dat Priaulx met de Lamborgini Gallardo Super Trofeo crashte. De Engelsman moest risico nemen nadat hij verrassend had verloren van de Thaise coureur Nattavude Charoensukawattana.

In de kwartfinales klopte Kristensen de winnaar van vorig jaar Sébastien Ogier, terwijl in de tweede manche David Coulthard nipt sterker was dan Tung. De derde kwartfinale bracht een verrassing, omdat de tot dan superieure Sebastian Vettel het af moest leggen tegen Grosjean. De drievoudig wereldkampioen in de Formule 1 raakte zelfs de muur, waardoor de vering van de KTM X-Bow het begaf. In de laatste manche was Schumacher eenvoudig te sterk voor voormalig motorcoureur Mick Doohan.

In de eerste halve finale had Kristensen geen enkel probleem met Coulthard, terwijl Grosjean verrassend revanche nam voor zijn verloren heat door Schumacher er uit te kegelen. De finale bracht weinig verrassingen met zich mee. Grosjean won in de, door het Fast & Speed van Johnny Hakvoort gebouwde, RoC Buggy eenvoudig de eerste heat. Ook in de tweede heat in de X-Bow was de Formule 1-coureur de sterkere over de voormalig tourwagenrijder.

Janssen boos op publiek: "Heel frustrerend"

Theo Janssen speelde zondagmiddag met 2-2 gelijk tegen RKC Waalwijk. De linkspoot had met name problemen met de houding van het thuispubliek in Arnhem.

Bij een 1-0 stand keerde het Arnhemse publiek zich tegen de eigen ploeg met enkele luide fluitconcerten. "Ze fluiten alleen maar", aldus Janssen tegen Omroep Gelderland. ''Ze zijn zeker verwend met het geweldige spel en de goede resultaten van de laatste jaren. Ach, het Vitesse-publiek is altijd al heel erg kritisch, dat is niks nieuws. Iedereen heeft daar last van."

De middenvelder liet zijn ongenoegen blijken met een cynisch applaus richting de supporters. Enkele momenten daarna kopte Janssen een bal te kort terug op doelman Piet Velthuizen. RKC-spits Teddy Chevalier was er als de kippen bij en tekende voor de gelijkmaker. "Maar ik reageerde er ook op en vervolgens valt de 1-1 door een domme fout van mij. Heel frustrerend.''

Janssen was echter nog het meest boos op zijn eigen supporters. "Ze snappen kennelijk niet dat je een voorsprong moet koesteren als het niet goed loopt en dat ze ons dan juist moeten ondersteunen. Wat we eraan kunnen doen? Niks. Wij draaien bovenin mee, we verdienen echt meer steun."

[Bundesliga] Werder redt punt, zege Dortmund

Werder Bremen heeft zondag een punt overgehouden aan het laatste Bundesligaduel van dit jaar. De ploeg van Eljero Elia speelde tegen FC Nürnberg met 1-1 gelijk. Timo Gebhardt scoorde acht minuten voor tijd voor de bezoekers uit Beieren, maar Bayern-huurling Nils Petersen bracht Werder met zijn zevende competitiegoal van het seizoen op gelijke hoogte.

Borussia Dortmund had eerder zondag een 3-1 zege geboekt bij 1899 Hoffenheim. In de Rhein-Neckar-Arena van Hoffenheim zette Mario Götze de titelverdediger op voorsprong, maar zorgde Sven Schipplock voor een gelijke stand bij rust. Na de thee waren namens Borussia Kevin Grosskreutz en Robert Lewandowski doeltreffend.

Dortmund blijft door de zege derde met dertig punten uit zeventien duels. Dat zijn er twaalf minder dan koploper Bayern München en drie minder dan Bayer Leverkusen. Werder Bremen verzamelde 22 punten en staat daarmee op de twaalfde positie. Nürnberg heeft twee punten minder en is de nummer veertien van Duitsland. Hoffenheim haalde pas twaalf punten en staat zestiende.


Werder redt punt, zege Dortmund (Foto: Novum)

Mountainbiker Lejarreta (29) overlijdt na ongeluk

De Spaanse mountainbiker Inaki Lejarreta is zondag overleden na een ongeluk. Dat melden Spaanse media. De 29-jarige zou in de Baskische plaats Iurreta zijn geraakt door een auto terwijl hij aan het fietsen was.

Lejarreta, de neef van wielrenner Marino Lejarreta die in 1982 de Vuelta won, was in 2007 Spaans kampioen op de cross-country. Een jaar later deed hij mee aan de Olympische Spelen van Beijing. Hij reed voor de Baskische Orbea-ploeg.

Vukcevic bedankt Hoffenheim-fans voor steun

Boris Vukcevic heeft de fans van Hoffenheim bedankt voor hun steun tijdens zijn revalidatie. De 22-jarige middenvelder kan sinds kort weer zelf praten nadat hij na een zwaar auto-ongeluk eind september ongeveer zeven weken in coma lag. "Ik wil iedereen groeten en ze tegelijkertijd verzoeken me de nodige tijd en rust te geven om mijn weg in mijn leven terug te vinden", laat hij op de website van Hoffenheim weten.

Naast zijn verbale vaardigheden werkt Vukcevic tijdens zijn revalidatie ook hard aan het terugkrijgen van zijn beweeglijkheid. Het goede nieuws komt bij het slechtdraaiende Hoffenheim als geroepen. "Het was wekenlang nauwelijks te verwachten dat Boris' genezing zich zo positief zou ontwikkelen", laat technisch directeur Andreas Müller weten.

Müller en de inmiddels ontslagen trainer Markus Babbel gaan binnenkort op bezoek bij Vukcevic. Dat bezoek was al gepland, maar een definitieve datum is er nog niet. "De jongen heeft nog altijd heel veel rust nodig", verklaart Müller. "Iedere kleine opwinding kan voor hem nadelig zijn."


Vukcevic bedankt Hoffenheim-fans (Foto: Novum)

Allegri: "Robinho wil terug naar Brazilië"

Robinho wil AC Milan verlaten en keert mogelijk in januari al terug naar zijn geboorteland Brazilië. "Hij is daar nu acht jaar weg en wil terug", vertelt coach Massimiliano Allegri aan de FIFA. "Maar als hij blijft hoop ik dat hij ons doel heel serieus blijft nemen."

De Braziliaanse aanvaller kwam na zes jaar bij Real Madrid en Manchester City bij AC Milan terecht. Daar is hij redelijk op dreef geraakt, met als hoogtepunt het winnen van de landstitel in 2011, onder meer dankzij veertien goals van Robinho. "Ik kan niet meer doen dan hem laten spelen", zegt Allegri. "Al het andere is tussen hem en de club."

Milan begon uitermate teleurstellend aan het seizoen, maar de laatste weken is het elftal weer een beetje in vorm aan het raken. Zondag versloeg het, met Robinho in de basis, Pescara met 4-1.


Allegri: Robinho wil terug naar Brazilië (Foto: Novum)

Lammerts ook bondscoach mannenwielrenners

Johan Lammerts volgt Leo van Vliet op als bondscoach van de Nederlandse wielrenners. Dat heeft de KNWU zondag bekendgemaakt. Lammerts was al bondscoach van de vrouwenploeg en heeft ook de veldrijders onder zijn hoede. Per 1 januari wordt zijn takenpakket uitgebreid.

Lammerts toont zich content met zijn extra taken. "Deze aanvulling maakt in mijn ogen het plaatje compleet. Ik ben blij met het vertrouwen van de bond en vind het een hele eer en uitdaging met deze groep te gaan werken."

Technisch directeur Thorwald Veneberg vindt de aanstelling van Lammerts logisch. "Hij is fulltimer binnen de bond en heeft aangegeven dat hij het graag wil doen. Wij hebben enorm veel vertrouwen in hem."

Eind november maakte de KNWU bekend na vier jaar niet meer verder te gaan met Van Vliet als bondscoach. De koersdirecteur van de Amstel Gold Race moest plaats maken voor een fulltime bondscoach. Van Vliet lag het laatste jaar overhoop met met name de Raborenners, die in zijn optiek te verwend waren. Ook bij zijn afscheid haalde hij nog naar hen uit.

De Boer: "Ging boos en teleurgesteld de kleedkamer in"

Ajax-trainer Frank de Boer was in de rust om te spetteren. De Amsterdammers kwamen tegen Willem II snel met 0-2 voor, maar gingen met een 2-2 stand de rust in.

"Als je met 0-2 voorstaat, mag je dat nooit binnen zo´n korte tijd weggeven. Ik ging boos en teleurgesteld de kleedkamer in", liet De Boer weten. De trainer had echter nooit het gevoel dat de Tilburgers voor een stunt gingen zorgen. "Ze liepen op een gegeven moment wel op hun tenen en kregen last van kramp", aldus de trainer van Ajax.

Gespannen sfeer VS na schietpartij

Er heerst een gespannen sfeer in de Verenigde Staten na de schietpartij vrijdag op een basisschool in het stadje Newtown, in Connecticut. Bezoekers van een kerk in de plaats verlieten het gebouw zondag in allerijl, omdat er sprake van een bommelding zou zijn. In de staat Indiana werd een man aangehouden nadat hij gedreigd had een school aan te vallen.

Schietincidenten komen vaker voor in de VS, maar na het bloedbad dat de 20-jarige Adam Lanza aanrichtte op de basisschool waar zijn moeder werkte komen ze nadrukkelijker in de aandacht. Zaterdag opende een man het vuur in een ziekenhuis in Alabama. Drie mensen raakten gewond. De schutter zelf werd door een agent doodgeschoten. In Las Vegas beroofde een man zijn vrouw en zichzelf met een vuurwapen van het leven.

De man die in Indiana dreigde 'zoveel mogelijk mensen te doden' op een basisschool werd vrijdag gearresteerd. Eerder op de dag zou hij hebben gedreigd zijn vrouw in brand te steken. De 60-jarige man bleek in zijn woning 47 vuurwapens en munitie te bewaren.

Gelovigen maakten zondag dat ze wegkwamen uit een katholiek kerkje in Newtown, omdat het gebouw doelwit kon zijn van een bomaanslag. Of er inderdaad sprake was van een bommelding kon de politie niet zeggen, maar er werd wel snel een arrestatieteam naar de kerk gestuurd. Lanza, diens moeder en acht van zijn slachtoffers bezochten het kerkje geregeld.

Het bloedbad heeft, net als eerdere schietpartijen, verhitte discussies losgemaakt over het recht op vuurwapenbezit in de VS. De senatoren Joe Lieberman en Dick Durbin drongen zondag aan op het instellen van een commissie die de wapenwetgeving en de geestelijke gezondheidszorg tegen het licht moet houden en de eventuele invloed van gewelddadige computerspelletjes en films op schutters moet overpeinzen. Een Democratische senator uit Californië, Dianne Feinstein, zei haar plan voor een verbod op semiautomatische wapens uit de mottenballen te halen.

[WK] Verlinden vijfde op 200 meter vlinder

Joeri Verlinden is bij de wereldkampioenschappen zwemmen kortebaan in Istanbul vijfde geworden op de 200 meter vlinderslag. Halverwege lag Verlinden nog op medaillekoers, maar hij wist zijn positie niet vast te houden.

Uiteindelijk finishte Verlinden als vijfde in een tijd van 1.53,49. De titel ging naar de Japanner Kazyua Kaneda met een tijd van  1.51,01. het zilver was voor de Hongaar Laszlo Cseh in 1.51,66, dus Nikolai Skvortsov werd derde (1.52,33).

Wormgoor: "Streek soms door Pellé zijn haar"

ADO Den Haag-verdediger Vito Wormgoor had vandaag zijn handen vol aan Feyenoord-spits Graziano Pellè. De Italiaanse aanvalsleider van de Rotterdammers zorgde voor veel onrust in de Haagse verdediger en was door zijn lengte en fysieke kracht moeilijk af te stoppen.

Met een doelpunt en een versierde strafschop bewees Pellè opnieuw zijn waarde voor Feyenoord, dat de wedstrijd uiteindelijk met 3-2 won. Wormgoor, die zich zichtbaar stoorde aan de fratsen van Pellè, probeerde zijn opponent met een aantal 'handige' foefjes de baas te zijn.

"Ik streek soms met mijn handen door zijn haar", liet Wormgoor weten. "Dat vond hij niet leuk, nee. Even hoopte ik zelfs dat hij tijdens de wedstrijd naar de kleedkamer zou gaan om nieuwe gel in zijn haar te smeren."

City-verdediger Kolarov verdacht van racisme

Aleksander Kolarov zou afgelopen weekend supporters van Newcastle United racistisch hebben bejegend. De verdediger van Manchester City, dat met 1-3 won van The Magpies, heeft een onderzoek van de Engelse politie aan zijn broek.

Terwijl Kolarov zich aan het voorbereiden was om in te vallen, kreeg hij het aan de stok met twee supporters van Newcastle United. Zij zouden met een Albanese vlag richting Kolarov hebben gezwaaid. Tussen Servië en Albanië zijn in het verleden politieke conflicten voorgevallen, en dat zou de reden van het voorval zijn geweest. Kolarov, Servisch international, ontkent echter alles.

Na de wedstrijd ging de verdediger met zijn teamgenoten terug naar Manchester, maar de politie heeft bekendgemaakt dat ze volgende week met de speler zullen praten. Beide ploegen willen nog geen commentaar leveren.

Aanhouding vistrawler 'administratief misverstand'

Het Franse onderzoek naar de vistrawler Maartje Theadora lijkt het gevolg van een onzorgvuldige notering in het scheepslogboek. Dat meldt de eigenaar van het schip, de Katwijkse rederij Parlevliet & Van der Plas. De Franse autoriteiten geleidden het schip van ruim 140 meter dinsdagavond naar de haven van Cherbourg op verdenking van schending van het visserijrecht.

De rederij laat zondag weten geen enkele aanwijzing te hebben voor een serieuze schending van het visserijrecht. Wel zouden de gebruikte netten en de maaswijdte onzorgvuldig zijn weergegeven in het scheepslogboek. Hiervoor kan een waarschuwing of bekeuring worden gegeven.

De rederij benadrukt dat al het door het schip gebruikte vistuig voldoet aan de internationale regelgeving. Ook zouden geen visquota zijn overschreden. Tegen de eigenaar is vooralsnog geen aanklacht ingediend. Het bedrijf zegt alle medewerking aan de Franse autoriteiten te geven en wacht de onderzoeksresultaten af.

De Maartje Theadora is een doorn in het oog van Greenpeace. Volgens de milieuorganisatie is dit een van de schepen die met subsidie van de Europese Unie de wereldzeeën leegvissen. Greenpeace heeft al diverse acties ondernomen tegen het schip, onder meer bij Mauretanië.

De Jong: "Soms moet het uit een corner"

Ajax-aanvoerder Siem de Jong wist dat Ajax niet zonder moeite van Willem II won. De 2-4 overwinning kwam tot stand mede door een kopbal uit een corner.

Ajax kwam in de eerste helft met 0-2 voor door doelpunten van Siem de Jong en Danny Hoesen. "In de eerste helft is er niks aan de hand en komen we op 0-2. We konden daardoor voetballen, maar gaven de voorsprong toch weg", aldus aanvoerder De Jong tegen Eredivisie Live. "Ze maken twee keer uit het niets een doelpunt en daarom ga je met 2-2 de rust in. Dan weet je dat het moeilijk wordt."

Moeilijk werd het inderdaad voor Ajax, dat pas twintig minuten voor tijd op 2-3 kwam via een kopbal van Niklas Moisander uit een corner. "We kregen wel kansen na rust, maar het was moeizaam. Soms moet het uit een corner. We scoren dit seizoen veel uit hoekschoppen en weten dat we dit goed kunnen."

Vervolgens tekende invaller Jody Lukoki voor de 2-4 in de slotfase. "Gelukkig valt de 2-4 nog anders gaan zij het met hoge ballen proberen en wordt het nog billenknijpen. We hadden de voorsprong voor rust eigenlijk moeten uitbouwen en Willem II niet terug laten komen."

Vrouw doodgestoken in Rotterdam

In Rotterdam is zondagmiddag een vrouw overleden door een steekpartij in een woning. De politie heeft een aanhouding verricht.

Het incident gebeurde aan het eind van de middag in de Boudewijnstraat, in de wijk Feijenoord. Het slachtoffer werd aangetroffen bij een deur in een portiek. De politie onderzoekt wat zich in de woning heeft afgespeeld, laat een woordvoerder weten.

Een medisch team heeft hulp geboden aan het slachtoffer, maar ze overleed kort na de steekpartij aan haar verwondingen. De omgeving is afgezet voor onderzoek. De identiteit van slachtoffer en verdachte is nog niet bekendgemaakt.

[Serie A] Juventus en Milan winnen, Roma onderuit

Juventus blijft op koers voor de tweede opeenvolgende landstitel. De club uit Turijn won zondag dankzij goals van Mirko Vucinic, Andrea Pirlo en Claudio Marchisio met 3-0 van Atalanta en neemt met 41 punten de koppositie in.

AC Milan stijgt ook weer op de ranglijst. De Milanezen versloegen Pescara, dat liefst twee keer het eigen doel vond, in San Siro met 4-1. Ze bezetten nu plek acht met 27 punten. Oud-Ajacied Urby Emanuelson mocht niet invallen bij de thuisploeg.

AS Roma, met de van een blessure teruggkeerde Maarten Stekelenburg nog altijd op de bank, ging bij Chievo Verona met 1-0 onderuit. Sergio Pellissier werd de matchwinner tegen de Romeinen, die zevende blijven met 29 punten. Chievo staat elfde.

Uit het duel tussen Genoa en Torino kwam geen winnaar: 1-1. Parma wist een klapper te maken door Cagliari met 4-1 naar huis te sturen. Middenmoter Sampdoria ging met 3-1 onderuit bij nummer acht Catania.

Internazionale en Napoli blijven de grootste concurrenten van Juventus. De Napolitanen staan op acht punten achterstand en hebben nog een wedstrijd tegoed. Inter, dat zaterdag bij Lazio verloor, staat op zeven punten.


Juventus en Milan winnen, Roma onderuit (Foto: Novum)

Metal Gear Rising-demo in januari

Hoewel sommigen de demo van Metal Gear Rising: Revengeance al gespeeld hebben, omdat ze in het bezit zijn van Zone of the Enders HD collection, is het goed om te weten dat Konami heeft aangegeven dat de demo in januari voor iedereen beschikbaar zal zijn op Xbox live en PSN.

In de demo kun je met Raiden op twee manieren door een klein stadje manoeuvreren. Eén manier is gebruikmaken van stealth en je dus voorzichtig, zonder ontdekt te worden rond te bewegen. Of je kunt simpelweg iedereen die je pad kruist in stukjes hakken.

Mg rising

Toerist springt uit raam

In het centrum van Amsterdam is zondag een man zwaargewond geraakt toen hij op klaarlichte dag uit het raam sprong van een pand aan de Keizersgracht. De 23-jarige toerist sprong vanaf de derde verdieping. Hij was volgens de politie vermoedelijk onder invloed van drugs. Hij ligt in zorgwekkende toestand in het ziekenhuis.

In het pand waren meerdere mensen aanwezig. Ook zij waren waarschijnlijk onder invloed van verdovende middelen. Een van hen, een jonge vrouw, liep door glas een verwonding op. In het pand vond de politie diverse soorten drugs.

Het appartement ligt in een redelijk drukke winkelstraat. De meeste winkels waren zondag open zodat de nodige mensen getuige waren van het incident, dat in de middag plaatsvond.

Toerist springt uit raam
Toerist springt uit raam (Foto: ANP)

Fayyad: boycot Israëlische producten

Palestijnen moeten Israëlische producten boycotten. Dat heeft de Palestijnse premier Salaam Fayyad zondag gezegd. Op die manier kan protest worden aangetekend tegen de beslissing van Israël om fondsen voor de Palestijnse Autoriteit achter te houden, aldus de premier.

Israël int belastinggeld voor de Palestijnen, waarmee in de Palestijnse gebieden salarissen worden betaald van ambtenaren en veiligheidspersoneel. Na de Palestijnse gang naar de Verenigde Naties, waar de Algmene Vergadering instemde met een hogere status voor de Palestijnen, besloot de Israëlische regering zo'n 75 miljoen euro in te houden. Met het geld worden Palestijnse schulden in Israël afbetaald, aldus Jeruzalem.

De Palestijnen doen er beter aan een 'eigen economie op te bouwen, dan die van een ander te boycotten', liet woordvoerder van het Israëlische ministerie van buitenlandse zaken Yigal Palmor in een reactie op de oproep van Fayyad weten.

Uitslag Willem II - Ajax

Ajax is helemaal terug in de titelrace in de Eredivisie. De Amsterdammers staan dankzij een 4-2 zege op Willem II nu derde in de Eredivisie op één punt van koplopers PSV en FC Twente. Makkelijk kwam de zege in Tilburg niet tot stand, want de nummer laatst gaf de regerend kampioen goed partij.

Willem II

2 - 4

AFC Ajax

 16' Joachim
 28' Snijders
   11' De Jong
 14' Hoesen
 72' Moisander
 87' Lukoki
 
 
Stadion: Koning Willem II Stadion, Tilburg
Toeschouwers: 10.000
Arbiter: Blom
 
Opstelling:   Opstelling:
Meul
Van Buuren (Höcher/81)
Akouili
Haastrup
Jallo
Mulder (Ippel/62)
Guyt
Vossebelt
Misidjan
Joachim
Snijders (Podevijn/59)
  Vermeer
Van Rhijn
Alderweireld
Moisander
Blind
De Jong
Schøne
Eriksen
Boerrigter
Hoesen (Poulsen/76)
Fischer (Lukoki/67)

FOK!filmtip van de dag: The Curious Case of Benjamin Button

Elke dag zijn er wel meerdere films op de televisie te zien. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daaraan een dvd-tip. Valt er vanavond nog wat te zien? Je leest het op FOK!

Weet je niet wat je moet doen op een regenachtige, grijze zondag? FOK!film is de plek waar je moet zijn voor de filmtips. Gelukkig valt het met de regen nog wel mee als je het vergelijkt met de orkaan Katrina die op New Orleans afstormt. Dit staat centraal in de FOK!filmtip van de dag die om 20:00 op NET 5 te zien is. In The Curious Case of Benjamin Button ligt een bejaarde vrouw op haar sterfbed terwijl Katrina in aantocht is. Aan haar dochter vraagt ze om voor te lezen uit een oud dagboek met daarin het bijzondere verhaal van Benjamin Button, die geboren werd als bejaarde man maar met de dag jonger wordt. Halverwege hun levens werden de bejaarde vrouw en Benjamin verliefd, maar is een dergelijke liefde niet bij voorbaat al kansloos? De film van vanavond is werkelijk een must-see!

Veel kijkplezier vanavond!

Prison Architect alpha-versie 5 nu verkrijgbaar

Vanaf nu is alpha-versie 5 beschikbaar voor de indie-game Prison Architect. In Prison Architect bouw en beheer je je eigen gevangenis. De game wordt ontwikkeld door indie-ontwikkelaar Introversion.  

De alpha fase van de game is alleen toegankelijk voor degenen die dit project hebben gesteund. Als je de ontwikkelaar graag wilt steunen met wat geld dan kun je hier terecht. Wanneer je eenmaal betrokken bent bij dit project krijg je toegang tot de laatste versie, alle toekomstige updates en uiteindelijk de complete versie van Prison Architect. 

Hieronder kun je de video bekijken van de laatste versie. 


Universiteit Chicago ontvangt mysterieus pakketje rondom Indiana Jones

Eerder deze week heeft de universiteit van Chicago, de universiteit waar Indiana Jones in de films werkte, een mysterieus pakketje ontvangen. In dit pakketje zaten allerlei zelfgemaakte memoribilia rondom Indy. Het pakketje was geadresseerd aan ene Henry Walton Jones, Jr.

"We weten niet waarom we dit ontvangen hebben," aldus een woordvoerder van de universiteit. "Het pakketje bevat geen echte postzegels, de buitenkant was verkreukt en vies (alsof het echt via de post was verstuurd) en het was geadresseerd aan onze Natuurkunde-afdeling. Deze heeft een heel ander adres dan alle andere afdelingen waar het heen gestuurd had kunnen worden."

De grote vraag is nu wie dit verstuurd heeft. Is het een Indy fan? Een originele toelatingsbrief voor de universiteit? Of misschien wel van Paramount zelf? Mocht het van Paramount komen, dan zou het wel eens een teaser kunnen zijn voor een mogelijk vijfde deel.

pakketje


memoribilia

creepy..


Met dank aan Jay_Snake voor de submit!

NAC-fans mishandelen stewards Roda

Twee supporters van NAC zijn zaterdagavond in Kerkrade opgepakt nadat zij twee Roda JC-stewards hadden mishandeld. Een steward kreeg een klap in zijn gezicht en de andere liep letsel op aan nek en schouder. Dat gebeurde voor de wedstrijd Roda JC - NAC, meldt de politie.

De twee mannen van 29 en 30 jaar maakten deel uit van een groep van ongeveer twintig Bredase voetbalfans. Een van hen had een ongeldig kaartje en mocht daarom het Parkstad Limburg Stadion niet in. Na het geweld werden de twee opgepakt, maar de hele groep is na het incident de toegang tot de wedstrijd ontzegd. Het duel eindigde in 0-0.

Ecomare doet aangifte van bedreiging

Ecomare gaat aangifte doen van bedreiging. Dat bevestigt een woordvoerder na berichtgeving op RTV Noord-Holland. Het Texelse natuurcentrum werd de afgelopen dagen op Twitter bedreigd vanwege zijn standpunt in het debat rondom de inmiddels overleden bultrug Johannes.

In tweets stond onder meer dat 'ze bij Ecomare zelf maar een spuitje moesten krijgen'. Ecomare was betrokken bij het overleg over de bultrug, maar niet verantwoordelijk voor pogingen het zeezoogdier te euthanaseren.

Strategische wapenkeuzes in Dust 514

Producer Thomas Farrer geeft een uitleg over de mogelijkheden van de wapens in Dust 514. Spelers kunnen hun wapens aanpassen om verschillende situaties en speelstijlen het hoofd te bieden.

Met skillpoints en ingame geld krijg je toegang tot verschillende wapens, armor en ander materiaal. Strategisch gezien kun je dus je breed specialiseren om zoveel mogelijk wapens te kunnen dragen, maar nergens in uit te blinken of koop je een plasma-snipergeweer en specialiseer je volledig in het irriteren van vijanden van afstand? Er zijn namelijk ook skills om het gedrag van wapens te upgraden, waardoor je een wapen beter gaat beheersen.

Dust 514 wordt gratis en zal in open bèta gaan in het begin van 2013. Het zal alleen op PlayStation 3 uitkomen. De PlayStation Vita wordt ondersteund voor community en aanpassingsmogelijkheden via de handheld.

Homo-demonstratie in Vaticaanstad om uitlatingen paus

Op het Sint-Pietersplein in Vaticaanstad heeft zondag een kleine betoging plaatsgehad. De demonstranten protesteerden tegen de opmerkingen van paus Benedictus XVI over het homohuwelijk. Ze droegen protestborden mee met teksten als 'Het huwelijk voor iedereen' en 'Homofobie is de dood'.

De politie greep snel in en nam de protestborden in beslag van een viertal dat het plein probeerde te betreden, terwijl pelgrims en toeristen naar de paus luisterden.

Vrijdag noemde de paus het homohuwelijk een bedreiging voor de wereldvrede. De organisatoren van de betoging zeiden in een verklaring dat homoseksuelen geen gevaar vormen voor de vrede. "Wapens doen dat wel."


Demonstratie in Vaticaanstad om uitlatingen paus (Foto: Novum)

Messi, Wiggins of Bolt?

Wat hebben Bradley Wiggins, Lionel Messi, Michael Phelps, Mo Farah, Sebastian Vettel en Usain Bolt met elkaar gemeen? En wat hebben Allyson Felix, Jessica Ennis, Lindsey Vonn, Missy Franklin, Serena Williams en Shelly-Ann Fraser-Pryce met elkaar gemeen? De sportvolgers zullen het wel weten: allen zijn genomineerd voor de Laureus Award 2012, de prijs voor de beste sporter van het jaar. Een logisch lijstje, voor een volkomen onlogische prijs.

[JL] Volendam klopt Go Ahead in doelpuntenfestijn

FC Volendam heeft zondag in eigen huis gewonnen van Go Ahead Eagles. Aan de Dijk in het Noord-Hollandse vissersdorp werd het in een waar doelpuntenfestijn 4-3 voor de thuisploeg. Brandley Kuwas scoorde twee doelpunten voor de Wijdbroeken, maar Raymond Fafiani werd de held van Volendam. Hij scoorde de winnende goal en maakte de Volendamse comeback van een 3-1 achterstand compleet.

Volendam kwam thuis na ruim een kwartier op voorsprong via Kuwas, maar daarna namen de bezoekers uit Deventer het heft in handen. Quincy Promes maakte acht minuten na de openingstreffer de 1-1 en Jarchinio Antonio zette de Eagles even later op voorsprong. Vlak na rust was het Xander Houtkoop die de marge naar twee verhoogde.

Na een klein uur was het weer Kuwas die met zijn tweede goal de spanning in de wedstrijd terugbracht. Jack Tuijp zorgde twintig minuten later voor de gelijkmaker en daarna ging Volendam op jacht naar de volle winst. Pas vijf minuten voor tijd zorgde Fafiani daarvoor.

Door de nederlaag verliest Go Ahead de aansluiting met de top van de Eerste Divisie. De Deventenaren staan achtste met 26 punten uit zestien duels. Volendam staat nu een plaats hoger met 27 punten uit zestien duels.

Handbalvrouwen loten topploeg Rusland

De Nederlandse handbalsters moeten zich via Rusland naar het WK knokken. Dat bleek zondag tijdens de slotdag van het EK in Belgrado uit de loting. De Russinnen behaalde in het recente verleden grote successen. De ploeg werd in 2001, 2005, 2007 en 2009 wereldkampioen en pakte in 2008 olympisch zilver, maar won nog nooit een Europese titel.

Bondscoach Henk Groener weet dat de dubbele ontmoeting met Rusland niet makkelijk wordt. "Wij zullen twee topdagen moeten hebben om straks tegen Rusland een kans op WK-kwalificatie te maken." Toch is hij niet verbaasd dat er topper uit de koker kwam. "Gelet op de mogelijke tegenstanders was het vooraf logisch dat we een zware tegenstander zouden treffen."

Eerder deze maand won Nederland een WK-kwalificatietoernooi. In Apeldoorn werden Israël, Slovenië en Oostenrijk aan de zegekar gebonden. Daarmee werd een plaats in de play-offs van het WK van volgend jaar in Servië veiliggesteld. In het eerste weekend van juni ontvangt Nederland Rusland, een week later is de return in Rusland.

Update je Nokia Lumia naar Windows 7.8

De Windows Phone 7.8-update is vanaf vandaag beschikbaar voor Noka Lumia Windows Phone 7.5-toestellen. Als het  toestel aangesloten wordt op een pc of mac, zal er door Zune automatisch gevraagd worden of je het toestel wilt updaten.

Het hele update proces van Windows Phone 7.8 bestaat uit vier updates, je krijgt als eerste een Nokia Update, vervolgens de 7.10.8773 naar 7.10.8783, waarna je dan de update naar 7.10.8858.136 kunt doen.

Als alle updates zijn geïnstalleerd en de telefoon opnieuw opgestart wordt, zie hetzelfde scherm als die van de Windows Phone 8, heb je de mogelijkheid om je Tiles te verkleinen en Bing achtergronden te gebruiken voor je lock-screen.

Het kan zijn dat sommige toestellen nog even moeten wachten, maar waarschijnlijk krijgen die ook in de komende dagen de nieuwe versie aangeboden.

Wp7.8


Protest regisseurs tegen opheffing Mediafonds

Nederlandse film- en televisieregisseurs houden maandag een protestactie. Omdat ze het niet eens zijn met de mogelijke opheffing van het Mediafonds, willen ze het pand van het fonds aan de Herengracht tot het begin van de middag bezetten.

Dat meldt de Dutch Directors Guild zondag. Bij die vereniging zijn bijna 300 regisseurs aangesloten.

De regisseurs zeggen zichtbaar te willen maken aan het publiek en de politiek waarom het fonds behouden moet blijven. Staatssecretaris Sander Dekker (Media) gaf vorige week in de Tweede Kamer aan vast te willen houden aan het verdwijnen van het Mediafonds, waarin geld zit voor drama en documentaires voor de publieke omroep.

De Tweede Kamer stemt deze week over de voorstellen van Dekker.

Protest regisseurs tegen opheffing Mediafonds
Protest regisseurs tegen opheffing Mediafonds (Foto: ANP)

Uitslagen eredivisie (16/12/2012)

Vanmiddag begonnen om 14.30 uur twee wedstrijden in de eredivisie. Vitesse kreeg RKC Waalwijk op bezoek en Feyenoord trad in De Kuip aan tegen ADO den Haag. Hieronder lees je de uitslagen en statistieken van deze wedstrijden. 

Vitesse

2 - 2

RKC Waalwijk

 8' Bony
 81' Cziommer
   78' Chevalier 
 90+3' Duits 
 
 Gele kaart: v.d. Heyden, Bony, (Vitesse), Boukhari, (RKC Waalwijk)
 
Stadion: Gelredome, Arnhem
Toeschouwers: 18.000
Arbiter: Wiedemeijer
 
Opstelling:   Opstelling:
Velthuizen
Kalas
Kashia
v.d.Heijden
v.Aanholt
Darri (Ibarra/ 46)
v.Ginkel
Bony
Janssen
Kakuta (Cziommer/65)
Reis
  Zoet
Martina
Drost
v.Mosselveld (Lieder/86)
v.Peppen
Najah
Braber
Duits
Jozefzoon
Chevalier
Boukhari

Feyenoord

3 - 2

ADO Den Haag

 15' Pellè
 45+1' Immers(pen)
 86' Chery (e.d)
   16' v. Duinen 
 57' Holla (pen) 
 
 Gele kaart: Elabdellaoui, (Feyenoord), Toornstra, Wormgoor, Supusepa, Meijers, (ADO Den Haag)
 Rode kaart: Martins Indi (57) (Feyenoord), Beugelsdijk (58) (ADO Den Haag)
 
Stadion: De Kuip, Rotterdam
Toeschouwers: 45.000
Arbiter: Bossen
 
Opstelling:   Opstelling:
Mulder
Elabdellaoui (Nelom/ 62)
De Vrij
Mathijsen
Martins Indi
Clasie
Immers
Vilhena
W.Verhoek (Boëtius/69)
Pellè
Schaken (Mokotjo/ 90)
  Coutinho
Omeruo
Wormgoor
Beugelsdijk
Supusepa (Vicento/89)
Toornstra
Holla
Meijers
Poepon (Elbers/ 24
Malone/62)
v.Duinen
Chery

Texel weet niets van 'mannen in witte pakken'

De 'mannen in witte pakken' en helikopters die zaterdagavond door ooggetuigen in de buurt van bultrug Johannes zijn gezien, waren daar in ieder geval niet in opdracht van de gemeente Texel of het ministerie van Economische Zaken. Een woordvoerster van de gemeente zei zondag dat er ook geen tweede euthanasiepoging is gedaan. Dat werd gesuggereerd door natuurbeschermers.

"We weten dat andere partijen een paar keer hebben geprobeerd om in de buurt van de bultrug te komen. Vanaf de dijk in Den Helder is overigens niet precies te zien of mensen ook echt bij hem zijn gekomen", aldus de gemeente.

Porno veroorzaakt geheugenverlies

Dat je van rukken doof wordt, is al langer bekend. Maar het kijken van porno blijkt nog schadelijker dan gedacht. Het bekijken van vieze plaatjes blijkt namelijk geheugenverlies te veroorzaken.

Wetenschappers van de Universiteit van Duisburg-Essen wilden onlangs een onderzoek doen naar online porno. Ze zetten 28 heteroseksuele mannen voor een computerscherm en lieten hen afbeeldingen bekijken. Het ene plaatje bevatte snoeiharde porno, het andere sport, wapens of andere niet-opwindende tafereeltjes.

Tijdens het bekijken van de afbeeldingen moesten de mannen van de Duitsers op een knop met 'JA' of 'NEIN' drukken om aan te geven of ze het plaatje een tijdje geleden ook al hadden gezien. Met een opmerkelijke uitslag. Mannen die geile plaatjes hadden bekeken, hadden slechts 67 procent van de vragen goed. Mannen die hadden getuurd naar saaie foto's, hadden acht van de tien vragen goed.

Hieruit concluderen de onderzoekers dat porno kijken je geheugen aantast. Uw schrijver is inmiddels vergeten wat hij zojuist heeft geschreven.

Vuurwerk vernielt ramen Zaanse horecatenten

De ramen van drie horecatenten in Zaandam zijn zondagochtend gesneuveld door zeer zwaar vuurwerk. Het was een geluk dat er geen personen in de buurt waren, laat de politie weten.

Surveillerende agenten hoorden rond 04.50 uur zware klappen en zagen bij de Oostkade een grote rookwolk. Diverse ramen van restaurants waren gesneuveld. Verder ging een deel van de overkapping kapot en de gevel werd ontzet.

De politie verzoekt eventuele getuigen die verdachte personen hebben gezien contact op te nemen.

Ferguson wil geen winteraankopen bij United

Manchester United-manager Sir Alex Ferguson houdt zich komende transferperiode gedeisd. "Ik ga in januari niemand aantrekken, zeker niet", zegt hij tegenover Sky Sports. Naar verluidt wilde de Schot zijn selectie deze winter versterken met Wesley Sneijder, maar hij blijkt nu toch tevreden met zijn huidige selectie. Vanaf 1 januari gaat de transfermarkt weer open.

Eerder lieten Paris Saint-German en Manchester City al weten Sneijder deze winter niet over te nemen van Internazionale. Beide clubs zouden volgens geruchten geïnteresseerd zijn in de spelmaker. Alleen het Anzhi Makhachkala van trainer Guus Hiddink, dat de oud-Ajacied ook graag binnen zou willen halen, heeft nog geen uitlatingen gedaan over een eventuele komst van de middenvelder.

Sneijder leeft sinds een paar maanden in onmin met zijn Italiaanse werkgever en lijkt snel te gaan vertrekken. De Nederlander drukt zwaar op de Milaneze begroting. Inter wil dat hij daarom een deel van zijn salaris inlevert, maar Sneijder weigert dat. De spelmaker behoort al tijden niet meer tot de wedstrijdselectie van Inter.

Ferguson versterkte zijn selectie afgelopen zomer nog met onder meer de Nederlanders Robin van Persie en Alexander Büttner. Ook werd aanvallende middenvelder Shinji Kagawa overgenomen van Borussia Dortmund.

Van Calker stelt teleur in La Plagne

Edwin van Calker heeft in het Franse La Plagne teleurgesteld in de viermansbob. De Nederlander werd met remmers Arnold van Calker, Sybren Jansma en Jeroen Piek slechts twintigste op bijna twee seconden van de Zwitserse winnaar Beat Hefti en zijn equipe.

In de eerste run eindigde Van Calker in 59,51 seconden nog als dertiende, maar in de tweede run viel Nederland ver terug doordat de oranjeploeg de langzaamste tijd neerzette. Van Calker en zijn team eindigden in een totaal van 1.59,89 seconden.

Family Guy van de buis gehaald na bloedbad VS

De afleveringen van Family Guy en American Dad worden zondag niet uitgezonden. De Amerikaanse zender Fox heeft de humoristische animatieseries van de buis gehaald vanwege de schietpartij die vrijdag plaatsvond in de Amerikaanse staat Connecticut.

De inhoud van de series ligt nogal gevoelig na de schietpartij, waarbij zes volwassenen en twintig kinderen om het leven kwamen. De aflevering van American Dad gaat over een duivel die stoute kinderen straft met kerst.

SP wil zes miljoen euro voor cultureel talent

De SP wil zes miljoen euro investeren in talentontwikkeling bij zes cultuurfondsen. Dat voorstel doet SP-Kamerlid Jasper van Dijk maandag bij de behandeling van de cultuurbegroting. Het geld is onder meer bestemd voor podiumkunsten, muziekles aan kinderen, het Filmfonds en de Rijksacademie van beeldende kunsten.

Het vorige kabinet van VVD en CDA schrapte tweehonderd miljoen euro uit de cultuurbegroting, maar dat heeft het kabinet-Rutte 2 niet gerepareerd. "Met deze investering kunnen we de schade van de bezuinigingen van Rutte 1 enigszins herstellen", denkt Van Dijk. "Het biedt kansen aan talenten die anders verloren zouden gaan."

De zes miljoen moet worden verdeeld over het Fonds Podiumkunsten, het Letterenfonds, het Mondriaanfonds, het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie, het Fonds Cultuurparticipatie en het Filmfonds.

Minister van Cultuur Jet Bussemaker (PvdA) zei zondag in Buitenhof een luisterend oor te hebben voor eventuele plannen vanuit de Tweede Kamer. "Dat Bussemaker een andere toon aanslaat dan haar voorganger Halbe Zijlstra is oké, maar dat kost geen geld", zegt Van Dijk. Hij wijst erop dat in het PvdA-verkiezingsprogramma staat dat de partij vijftig miljoen euro extra in cultuur wil steken. "Maar er komt geen cent bij. Als ze de daad bij het woord zou voegen, zou ze iets moeten doen om instellingen te redden."

Van Dijk brengt in herinnering dat hij eerder met huidig staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Jetta Klijnsma (PvdA) 'op de barricades' stond om te protesteren tegen de cultuurbezuinigingen van het vorige kabinet. "En nu toch geen cent voor cultuur. Ik noem dat hypocriet."

Deadmau5 vraagt Kat von D per tweet ten huwelijk

Deadmau5 en Kat von D gaan trouwen. De 31-jarge dj vroeg Kat via Twitter ten huwelijk. De twee zijn sinds enkele maanden een stel.

"Ik kan niet wachten tot kerst. Dus Katherine Von Drachenberg, wil je met me trouwen?", twitterde Deadmau5, die eigenlijk Joel Thomas Zimmerman heet. Bij zijn aanzoek plaatste hij een foto van een ring.

Kat von D bedankte iedereen voor de felicitaties. "En nu ga ik mijn verloofde knuffelen", twitterde de tatoeagekunstenares. "Holy fucking shit", reageerde Deadmau5. "Ik ben verloofd!"

De 30-jarige Kat von D was eerder verloofd met tv-persoonlijkheid Jesse James. Ze zouden vorig jaar in de zomer trouwen, maar het huwelijk werd afgeblazen.

André Kuipers verkozen tot Grootste Nederlander 2012

André Kuipers is de Grootste Nederlander van 2012. Dat vindt althans negentien procent van de ondervraagden in een peiling van TNS NIPO in opdracht van het programma RKK Kruispunt TV. Koningin Beatrix en turner Epke Zonderland eindigen met dertien procent gezamenlijk op de tweede plaats.

De ruimtereis van Kuipers werd door 27 procent genoemd als hoogtepunt van afgelopen jaar. Het succes bij de Olympische Spelen in Londen volgt met een procentpunt minder.

Meer dan de helft van de ondervraagden noemt de bezuinigingen, de crisis en de werkloosheid het dieptepunt waar Nederland dit jaar mee te maken had. Op grote afstand volgen het skiongeluk van prins Friso (tien procent) en het slechte resultaat van het Nederlands elftal op het EK (zes procent).

De 54-jarige Kuipers ging twee keer de ruimte in voor de European Space Agency. Eind vorig jaar vertrok hij naar het internationaal ruimtestation ISS, waar hij meer dan vijftig experimenten uitvoerde tot hij in juli terugkeerde. In 2004 maakte hij een elfdaagse reis naar het ISS.


André Kuipers verkozen tot Grootste Nederlander 2012 (Foto: Novum)

[Serie A] Fiorentina zet sterke thuisreeks voort

Fiorentina is zondagmiddag in de Serie A ongeslagen gebleven in eigen stadion. De ploeg van Vincenzo Montella won thuis met 4-1 van Siena. Uit negen duels op eigen bodem pakte Fiorentina dit seizoen liefst 23 punten. Daarmee is de basis voor de huidige vijfde plaats genoemd.

Fiorentina leidde bij rust comfortabel met 3-0, door goals van Luca Toni, David Pizarro en Alberto Aquilani. In de tweede helft bracht Reginaldo Ferreira de spanning terug, maar Toni zorgde later weer voor een marge van drie. In de slotfase miste Aquilani een door Mounir El Hamdaoui versierde strafschop. De oud-Ajacied kwam na een uur in het veld voor Stevan Jovetic.

Oud-president Mubarak ten val in gevangenis

De voormalige Egyptische president Hosni Mubarak is zaterdag lelijk ten val gekomen in de badkamer van de gevangenis waar hij wordt vastgehouden. Hij stootte daarbij hard zijn hoofd.

Volgens een bron bij de veiligheidsdiensten moest Mubarak behandeld worden aan enkele hoofdwonden en een kneuzing van zijn borstkas. Twee maanden geleden is Mubarak ook al eens uitgegleden, toen bleef hij echter ongedeerd.

Stille tocht voor walvis gaat niet door

Het plan om een stille tocht te houden voor de overleden Bultrug Johannes is afgeblazen. Dit werd zojuist naar buiten gebracht tijdens een 'persconferentie' in een restaurant in Den Helder.

Leden van de natuur-terreurbeweging 'Sea Shepherd' riepen eerder op om vandaag of morgen een stille tocht te houden voor de walvis. De bedoeling was om met zoveel mogeljk mensen met lichtjes en lampionnen over de dijk bij Den Helder te lopen om zo het verdriet rondom de dood van Johannes een plek te geven.

Na overleg tussen Lenie 't Hart en Sea Shepherd is besloten om toch af te zien van de tocht door de vele negatieve reacties op Twitter en bijvoorbeeld ook FOK!. Men zou het 'veel te veel' vinden voor een walvis. "Dan moeten we het niet doen". Uiteraard is er al een alternatief gevonden voor de stille tocht. Het plan is nu om een kleine herdenking op zee te houden voor de walvis.

Lenie 't Hart zei op Radio 1 heel verdrietig te zijn over de dood van de vis. "Dit mag nooit meer gebeuren. De mensen die hem dood wilden, hebben gewonnen." Lenie wil nu dat de politiek gaat zorgen dat dit nooit meer kan gebeuren.

FOK!er LudoSanders opperde een mogelijke oorzaak voor het aan wal lopen van walvis Johannes. Zo zou de walvis eventueel gebruik gemaakt hebben van Apple Maps. Het is onbekend of er ook een verbod op het gebruik van Apple Maps door walvissen wordt geëist.

Paus 'diepbedroefd' door bloedbad VS

Paus Benedictus XVI bidt voor de mensen die geliefden of kinderen hebben verloren bij het bloedbad dat vrijdag werd aangericht op een school in het Amerikaanse Newtown. Dat zei hij zondag in zijn preek. Hij verklaarde 'diepbedroefd te zijn door het zinloze geweld van vrijdag'.

"Ik verzeker de nabestaanden van de slachtoffers, in het bijzonder diegenen die een kind hebben verloren, dat ik in mijn gebeden bij ze ben", zei de paus in het Engels. "Moge de God van troost hun harten aanraken en hun pijn verzachten." Bij de schietpartij, in de Amerikaanse staat Connecticut, kwamen twintig kinderen en zes volwassen om het leven.

De paus werd zaterdag op de hoogte gesteld van het bloedbad en stuurde direct een boodschap aan het bisdom waar Newtown in ligt. Hij bracht daarin zijn 'diepgevoelde verdriet over de schokkende gebeurtenis' over. Hij zei tevens dat hij tot God heeft gebeden om 'de gehele gemeenschap te steunen met spirituele kracht die triomfeert over het geweld door de macht van de vergiffenis, hoop en de troostende liefde'.

Balotelli klaagt City aan wegens boetes

Mario Balotelli sleept zijn club Manchester City voor de rechter. De Italiaan vindt dat hij de 418.000 euro die de club hem aan boetes heeft opgelegd niet hoeft te betalen. City hield dat bedrag, twee weken salaris voor Balotelli, in nadat hij zich had misdragen. Dat meldt de Sunday Mirror. De aanvaller tekende eerder bij City zelf bezwaar aan tegen de straf, maar werd niet in het gelijk gesteld.

Trainer Roberto Mancini lijkt langzamerhand een beetje klaar te zijn met zijn spits. Zo liet hij hem dit weekeinde buiten de selectie voor de wedstrijd tegen Newcastle United (3-1 winst). Volgens Mancini deed Balotelli de dagen voorafgaand aan het duel niet goed zijn best op de training en is de aanvaller, waar City zo'n dertig miljoen euro voor neertelde, niet in vorm.


Balotelli klaagt City aan wegens boetes (Foto: Novum)

Webber: "Auto niet alleen voor Vettel ontwikkeld"

Het Formule 1-team Red Bull Racing ging er dit seizoen weer met beide titels in de Formule 1 vandoor. Sebastian Vettel domineerde de laatste helft van het seizoen, terwijl teamgenoot Mark Webber in de hoek zat waar de klappen vielen. De Australiër denkt niet dat dit aan de auto lag.

Webber sprak met ESPN F1 over het feit dat hij in de slotfase van het seizoen slechts 47 punten scoorde, terwijl Vettel er 141 pakte. "In Singapore ging het voor mijzelf sowieso niet goed. In Suzuka was ik sterk, net als in Korea en India. Het was dus niet dat ik niet competitief was na Singapore. We hadden echter een probleem met de alternator en een incident met Grosjean. Het was zeg maar alsof onze toast altijd met de boterkant naar beneden viel. Het zat soms tegen."

Uitslag FC Utrecht - SC Heerenveen

Vanmiddag werd in stadion de Galgenwaard het eredivisieduel tussen FC Utrecht en SC Heerenveen gespeeld. De wedstrijd eindigde in een 3-1 overwinning voor FC Utrecht. Hieronder lees je de statistieken van deze wedstrijd.

FC Utrecht

3 - 1

sc Heerenveen

 67' De Kogel
 70' De Kogel
 89' Mulenga
   78' Finnbogason (pen) 
 
 Gele kaart: Sarota, vd Hoorn, De Kogel, (FC Utrecht), Finnbogason, Marecek, (sc Heerenveen)
 
Stadion: De Galgenwaard, Utrecht
Toeschouwers: 15.000
Arbiter: Higler
Bijzonderheden: Mulenga (FC Utrecht) mist strafschop (70')
 
Opstelling:   Opstelling:
Ruiter
v.d.Maarel
v.d.Hoorn
Wuytens
Bulthuis
Sarota
Kali
Asare (Takagi/23)
Oar
Mulenga
Gerndt (De Kogel/63)
  Nordfeldt
v.Anholt
Kum (Otigba/75)
Zomer
Kruiswijk
De Roon (Tannane/87)
Marecek (De Ridder/90)
Kums
v.La Parra
Finnbogason
Djuricic

Organisaties eisen opheldering over dood bultrug

Organisaties eisen opheldering over de gang van zaken rond de dood van de woensdag gestrande bultrug bij Texel. Volgens directeur Geert Vons van Sea Shepherd Nederland was sprake van een gebrekkige samenwerking en belangenverstrengeling.

Natuurmuseum Naturalis toonde nog voor de dood van het dier interesse in het karkas en dat is bij verschillende partijen in het verkeerde keelgat geschoten. "Het is natuurlijk geen verrassing dat je zo'n groot dier met een spuitje niet dood krijgt", zegt Vons. "De voornaamste reden dat geen explosieven zijn gebruikt is volgens mij dat Naturalis dan niks meer aan het karkas had gehad."

De directeur ontkent overigens geruchten dat Sea Shepherd een stille tocht voor het dier wil organiseren. "Wat mensen hebben geroepen dat er een stille tocht zou moeten komen, maar dat komt niet van ons af."

Dat organisaties niet eens mochten proberen het dier alsnog vlot te trekken, vindt Vons verdacht. De Koninklijke Nederlandse Reddingsmaatschappij had meerdere pogingen gewaagd, maar volgens de Partij voor de Dieren mislukten die door materiaalpech. "De conclusie dat redding daarmee onmogelijk werd bleek voorbarig", schrijft de partij op haar website.

De partij noemt het 'buitengewoon storend' dat al werd gepraat over tentoonstelling van het skelet terwijl het dier nog leefde. Er zou een plan van aanpak moeten komen voor gestrande zeezoogdieren waarin staat dat het karkas in beginsel niet uit de natuur wordt gehaald maar als voedsel voor andere zeedieren dient. Belanghebbenden zoals Naturalis zouden geen rol meer moeten krijgen in de besluitvorming rond gestrande dieren.

De dood van het dier werd zondagochtend gemeld door Lenie 't Hart nadat medewerkers van haar zeehondencrèche met een rubberboot ter plaatse waren gegaan. Zij is woedend over de gang van zaken. "Het museum kan zijn skelet binnenhalen", zei ze in een eerste reactie. Bij de autoriteiten kunnen volgens haar de vlag uit.

Texel heeft de dood van de bultrug inmiddels bevestigd op haar website. De gemeente had de ligplaats verboden gebied verklaard om het dier in rust te laten sterven. Dat verbod blijft voorlopig van kracht. 't Hart had burgemeester Francine Giskes zaterdagavond nog gevraagd het verbod op te heffen zodat een nieuwe poging kon worden gewaagd, maar zij zou hebben opgehangen.

Vrijdagavond werd een dodelijk slaapmiddel toegediend. Twee dierenartsen hadden volgens de gemeente geconcludeerd dat het dier ondraaglijk leed. De bultrug bleek zaterdag nog altijd te leven.

Naturalis gaat de walvis ontleden in Den Helder of op Texel. Het skelet wordt geheel of gedeeltelijk tentoongesteld. De faculteit diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht gaat onderzoeken of er iets aan de gezondheid van het dier mankeerde.

De beschuldiging van belangenverstrengeling roept herinneringen op aan orka Morgan, die verzwakt door het Dolfinarium in Harderwijk werd opgevangen. Later werd de orka overgebracht naar dieren park Loro Parque op Tenerife. Belangengroepen stelden dat de orka moest worden vrijgelaten in zee en stelden dat het Dolfinarium de orka had opgevangen om er aan te verdienen.


Organisaties eisen opheldering over dood bultrug (Foto: Novum)

Bombardement op vluchtelingenkamp Damascus

Syrische gevechtsvliegtuigen hebben zondag het Palestijnse vluchtelingenkamp Yarmouk in het zuiden van de hoofdstad Damascus gebombardeerd. Verscheidene bewoners van het kamp zouden gewond zijn geraakt. Dat heeft het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten zondag gemeld.

Er zouden bommen zijn terechtgekomen bij het al-Basselziekenhuis in het kamp. Het is volgens het observatorium de eerste keer dat het Syrische leger het kamp heeft aangevallen. Het ligt dicht bij wijken die het toneel zijn van hevige gevechten tussen de regering en de oppositie.

Andere aanhangers van de oppositie meldden dat een moskee in Yarmouk is aangevallen. Zij zeiden dat tientallen mensen zijn gedood.

Islamisten Egypte: meerderheid steunt grondwet

Een krappe meerderheid van de mensen die zaterdag een stem hebben uitgebracht in een referendum voor een nieuwe Egyptische grondwet steunt deze. Dat heeft de Egyptische Moslimbroederschap zondag gezegd.

In een tweet zei de Broederschap dat uit haar tellingen is gebleken dat 57 procent van de kiezers achter de omstreden nieuwe grondwet staat. De opkomst lag volgens de Broederschap op 32 procent. Er werd zaterdag gestemd in 10 van de 27 provincies in het land. Op 22 december gaan de overige provincies naar de stembus.


Islamisten Egypte: meerderheid steunt grondwet (Foto: Novum)

[WK Clubs] Corinthians klopt Chelsea in finale

Corinthians heeft de wereldtitel voor clubteams veroverd. In de finale versloegen de Brazilianen Chelsea verrassend met 1-0. Paolo Guerrero kroonde zich tot matchwinner.

Chelsea begint de finale tegen Corinthians uiteraard als topfavoriet, maar kon die kwalificatie niet waarmaken. Toch zijn de Engelsen gevaarlijk, voor het eerst in de tiende minuut, wanneer oud-PSV-keeper Cássio Ramos redding brengt op een schot van Victor Moses.

In de 26ste minuut schreeuwen ze bij Corinthians om een strafschop na een duel tussen Guerrero (ex-Hamburger SV en ex-Bayern München) en Gary Cahill. Laatstgenoemde zou er in de 90ste minuut met rood afgaan, na een overtreding op Emerson.

Chelsea krijgt in de eerste helft meer kansen dan Corinthians, maar de Engelsen vergeten ze te benutten. Vooral in het laatste kwartier voor rust zijn er genoeg mogelijkheden voor Chelsea om de ban te breken. Een snel genomen vrije trap van Frank Lampard, bereikt Fernando Torres, maar de Spanjaard struikelt.

Ook Corinthians komt aan bod. Emerson ziet zijn inzet via de buitenkant van de paal naast gaan en Gary Cahill kan enkele minuten daarvoor opgelucht ademhalen als Emerson de bal na een fout van de verdediger hoog en breed overschiet.

Na rust ook genoeg kansen. Cássio komt op tijd van zijn lijn bij een kans van Eden Hazard en Victor Moses verprutst een grote kans van ver. Guerrero zet namens de Brazilianen voor op Paulinho die naast schiet. Even later is Guerrero zelf wél succesvol: Paulinho verovert de bal, speelt op Danilo, die Branislav Ivanovic uitspeelt en het doel van Petr Cech onder vuur neemt. De rebound wordt ingekopt door Guerrero.

Na de 1-0, die de winnende blijkt, zijn er nog enkele kansen voor Chelsea op 1-1. Onder meer Fernando Torres heeft zijn vizier niet op scherp staan. In blessuretijd, als Cahill is weggestuurd, is er nog controverse omdat Torres buitenspel wordt gevlagd. Het blijkt de juiste beslissing van de scheidsrechter die twee minuten later voor de laatste keer fluit. Corinthians verrast met het binnenhalen van de Wereldtitel.

Gérard Depardieu levert Frans paspoort in

Gérard Depardieu wil geen Fransman meer zijn. De 63-jarige acteur laat in een brief weten, die in Journal du Dimanche is gepubliceerd, dat hij zijn Franse paspoort inlevert. Depardieu kreeg veel kritiek over zich heen toen hij aankondigde naar België te verkassen vanwege het belastingklimaat.

De acteur richt de brief aan de Franse premier Jean-Marc Ayrault, die Depardieus vertrek eerder 'zielig' noemde. "Niemand die Frankrijk heeft verlaten, is net zo gekwetst als ik", schrijft hij. "Ik ga, nadat ik 85 procent belasting over mijn inkomsten van 2012 heb betaald. Ik lever mijn paspoort en sociale verzekering in, waar ik nooit gebruik van heb gemaakt."

De Franse regering heeft een belasting van 75 procent voor de hoogste inkomens ingevoerd, terwijl in België rijke inwoners maximaal vijftig procent belasting betalen. Depardieus vermogen wordt op 85 miljoen euro geschat.

[Upd] Inbrekers: Groene of toch de grijze bak?

Twee cultuurverrijkende inbrekers hebben zich in Alkmaar gemeld voor een eervolle vermelding in het TV-programma ‘Worlds Dumbest Criminals’ en maken daarmee nog net kans om op een oudejaarslijstje te komen.

Na een melding op 112 door twee alerte jongedames kon de politie het tweetal op heterdaad betrappen bij een inbraak in een woning, waarvan de bewoner op vakantie was.  Ondanks de vier man sterke politiemacht wisten beide inbrekers te ontvluchten via het raampje naast de achterdeur. Een van de inbrekers klom vervolgens over de schutting van de buren en kreeg alle vier de agenten achter zich aan, die het helaas conditioneel moesten afleggen tegen deze Noord-Afrikaanse hardloper. De andere inbreker ging een stuk sportiever met de situatie om en verstopte zich in een kliko een stukje verderop in de straat, waar ie letterlijk kon worden uitgevist door een speurhond, die schijnbaar een stuk slimmer was dan zijn  'baasjes'.

De gepakte liefhebber van grijze bakken kon na een tetanusprik worden ingerekend, zijn hardlopende collega is, ondanks de inzet van een politiehelikopter, nog steeds spoorloos.

Update 13.32
Betrouwbare bronnen weten te melden dat onze hardlopende vriend inmiddels ook ingerekend is. Deze rakkers worden ervan verdacht in dezelfde buurt al 7 keer te hebben ingebroken.

'Cultuurbezuinigingen niet eigenhandig herschikken'

Het is als minister geen optie om bezuinigingen op de cultuursector eigenhandig te herschikken. "Ik kan alleen samen met de Kamer kijken of er ergens nog ruimte is", zei minister van Cultuur Jet Bussemaker (PvdA) zondag in Buitenhof.

Onder de voorgangers van de minister zijn veel bezuinigingen op cultuur doorgevoerd. Gevraagd of ze bijvoorbeeld niet het Metropole Orkest alsnog kon redden, zei ze dat zoiets niet aan haar is. "Ik kan niet zeggen: ik heb niets met toneel en wel met muziek, dus toneel krijgt minder en muziek krijgt meer."

Het blijft volgens Bussemaker belangrijk dat de cultuursector subsidie krijgt. "Maar we mogen ook vragen: wat is nou de legitimiteit voor het krijgen van overheidsmiddelen?" Als voorbeeld noemde ze het bewaren van zaken die voor iedereen belangrijk zijn en nooit mogen vergaan.

De sector zou ook toegankelijker moeten worden. "Op werkbezoeken vraag ik weleens: leg mij nou eens uit hoe ik de PVV ervan moet overtuigen dat jullie subsidie moeten krijgen. Daar komen soms heel verrassende antwoorden op", zei de minister. "Zo wees iemand erop dat cultuur de creativiteit ontwikkelt en dat creativiteit ook belangrijk is voor de economie."

Cultuur krijgt volgens Bussemaker juist subsidie om te voorkomen dat het iets wordt dat alleen voor de elite is. Dat is volgens haar nog niet tot de hele sector doorgedrongen. Ze wees op een project waarbij kunst via een documentaire op televisie toegankelijker werd gemaakt. De subsidie daarvoor moest volgens haar van buiten de cultuursector komen omdat de mening binnen de sector was dat de kunst te mooi was om voor een breed publiek te presenteren. "Daar moeten we van af, van die mentaliteit."

De minister debatteert maandag met de Kamer over de begroting voor haar ministerie. Ze kondigde aan vooral te willen luisteren naar de voorstellen van de Kamer in plaats van met eigen plannen te komen.

Dodental tyfoon Bopha boven de duizend

Het dodental als gevolg van tyfoon Bopha, die eerder deze maand de Filipijnen geselde, is opgelopen tot 1020. Dat heeft Benito Ramos van de Filipijnse nooddiensten zondag gezegd. Het dodental is gestegen, omdat mensen alsnog dodelijke slachtoffers hebben aangegeven bij de autoriteiten. Naar honderden vermiste mensen, onder wie veel vissers, wordt nog steeds gezocht.

Militairen, politieagenten en ambtenaren hebben de kerstvakantie afgezegd om de overlevers te helpen hun leven weer op de rit te krijgen en om te zoeken naar vermisten. De meeste slachtoffers vielen in de provincies Davao Oriental en Compostela Valley.


Dodental tyfoon Bopha boven de duizend (Foto: Novum)

Rolling Stones staan stil bij bloedbad VS

The Rolling Stones stonden zaterdagavond stil bij de slachtoffers van de schietpartij op een basisschool in de Amerikaanse staat Connecticut. Bij het bloedbad kwamen 26 mensen om het leven, onder wie twintig kinderen.

"We sturen onze liefde en condoleances naar iedereen die een dierbare heeft verloren door de tragedie in Connecticut", zei Mick Jagger tijdens het laatste jubileumconcert in Newark. De 69-jarige zanger zei dat de hele wereld de pijn voelt.

The Rolling Stones vierden hun vijftigjarig jubileum met vijf concerten, twee in Groot-Brittannië en drie in de Verenigde Staten. De muzikanten stonden zaterdag op het podium met Bruce Springsteen en Lady Gaga. Het optreden was tegen betaling live via internet te volgen.

Jagger wekte de indruk dat de Stones niet voor de laatste keer het podium opklommen. "Dit was de laatste show van onze jubileumtoer, en hopelijk zien we jullie snel weer", zei de zanger tegen het publiek.

Jan Smit niet nerveus voor release Het Bombardement

Jan Smit is niet zenuwachtig voor de release van Het Bombardement. In de film, die dinsdag in première gaat, maakt de zanger zijn acteerdebuut. "Ik ben niet zenuwachtig, maar misschien komt dat nog", zei Smit bij Eva Jinek op Zondag.

De 26-jarige Volendammer is niet meer zo snel nerveus. "Wel toen ik moest afrijden", lacht Smit. "Maar dit zijn dingen, ik heb daar geen invloed meer op. De film is prachtig mooi geworden."

Smit weet nog niet of hij nog een keer een filmrol aanneemt. "Dat is moeilijk te zeggen, ik vond het heel leuk om te doen." Als de film aanslaat en er komt een mooi script, dan gaat de zanger er wel over nadenken.

Om zich in te leven in de rol in de oorlogsfilm dacht Smit terug aan de cafébrand tijdens nieuwjaarsnacht van 2000 op 2001 in Volendam. "Dat was een hele emotionele gebeurtenis voor het hele dorp, daar heb ik wel inspiratie uit gehaald."


Jan Smit niet nerveus voor release Het Bombardement (Foto: Novum)

Bussemaker wil Cultuurkaart behouden

Minister Jet Bussemaker (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) gaat op zoek naar geld om de Cultuurkaart voor middelbare scholieren te behouden. Ze zei dat zondag in het tv-programma Buitenhof. Als ze nog ergens op haar begroting geld kan vinden, is de Cultuurkaart haar eerste prioriteit, zei Bussemaker.

De kaart biedt scholieren de mogelijkheid om goedkoper culturele instellingen zoals musea te bezoeken. In de vorige kabinetsperiode dreigde ze kaart door bezuinigingen te verdwijnen, maar voor het komend jaar is ze toch nog gered. Voor de jaren daarna is het voortbestaan van de kaart echter niet verzekerd.

Bussemaker wil Cultuurkaart behouden
Bussemaker wil Cultuurkaart behouden (Foto: ANP)

Hockeyers leveren veel geld op bij veiling Hockey India League

Oud-international Teun de Nooijer is tijdens de veiling van de Hockey India League(HIL) voor 66.000 dollar gekocht door de Uttar Pradesh Wizards, de club van de stad Lucknow. De Nooijer wordt bij dit team gecoacht door voormalig bondscoach Roelant Oltmans. De HIL is een nieuwe profcompetitie in India.

De Hockey India League bestaat uit zes clubs, al deze clubs moesten hun spelers kopen op de veiling. Iedere club heeft een selectie van 24 spelers, waarvan tien buitenlanders. Er was een budget van ongeveer $650.000 per club om spelers te kopen. De competitie zal gespeeld worden van 17 januari tot 17 februari 2013. 

De Nooijer gaat meer geld opstrijken dat het bedrag waarvoor hij is vastgelegd. Dat kwam doordat voor zijn teamgenoot VR Raghnunath ook 66.000 dollar is betaald. Omdat de Bloemendaler de status van 'marquee player' heeft, moet hij tenminste vijftien procent meer verdienen dan zijn op-een-na bestverdienende ploegmaat. Dit meldt The Times of India.

De duurste speler op de veiling is Sardar Singh, aanvoerder van het Indase mannenteam. Hij werd voor 78.000 dollar geveild. De Nederlander met het hoogste prijskaartje is tot dusver Jaap Stockmann. Hij werd voor 68.000 dollar gekocht door de Punjab Warriors. Stockmann zal in dit team samenspelen met onder andere Australiërs Jamie Dwyer en Simon Orchard en de Argentijn Lucas Rey. Goalie Pirmin Blaak is voor 33.000 dollar binnengehaald door de Wave Riders. Sander Baart ging voor 24.000 onder de hamer, hij speelt onder Oltmans bij Pradesh Wizard. 

Genomineerden Gehandicapte sporter van het Jaar 2012

Dinsdag 18 december vindt het traditionele NOS / NOC*NSF Sportgala weer plaats. Op deze avond zullen de sportprijzen voor beste sportman, sportvrouw, gehandicapte sporter, talent, ploeg en trainer worden uitgereikt. In aanloop naar deze avond zullen we in zes specials alle genomineerden de revue laten passeren en nog eens terugblikken op hun prestaties in het afgelopen jaar. Vandaag bekijken we de genomineerden voor de gehandicapte sporter van het jaar.

[NBA] Clippers boeken negende zege in successie

Los Angeles Clippers blijft aan de winnende hand in de Amerikaanse basketbalcompetitie NBA. De ploeg noteerde tegen Milwaukee Bucks indrukwekkende cijfers (111-85) en boekte de negende zege in successie. Matt Barnes werd met 21 punten topscorer voor de nummer drie van de Western Conference.

De nummer twee van het westen, San Antonio Spurs, won ook. Na twee opeenvolgende nederlagen werd Boston Celtics met 103-88 verslagen. Tony Parker en Gary Neal waren met respectievelijk 22 en twintig punten redelijk op dreef voor de Spurs, die vroeg in de wedstrijd Manu Ginobili met een blessure kwijtraakten.

De koploper van de Eastern Conference New York Knicks had opvallend veel moeite met het laaggeklasseerde Cleveland Cavaliers, maar won uiteindelijk nipt: 103-102. Voor Cleveland-guard Kyrie Irving mocht zijn beste productie ooit van 41 punten niet baten. Voor de Knicks, die alle tien de thuisduels dit seizoen nog wonnen, was Raymond Felton met 25 punten het schotvaardigst.

Titelhouder Miami Heat had geen enkele moeite met Washington Wizards en zegevierde in eigen huis met 102-72.

Overige uitslagen
Atlanta Hawks - Golden State Warriors 93-115
Charlotte Bobcats - Orlando Magic 98-107
Detroit Pistons - Indiana Pacers 77-88
Chicago Bulls - Brooklyn Nets 83-82
Minnesota Timberwolves - Dallas Mavericks 114-106
Utah Jazz - Memphis Grizzlies 86-99

Duitsland wint RoC Nations Cup

Duitsland heeft voor de zesde maal op rij de Race of Champions Nations Cup gewonnen. Sebastian Vettel en Michael Schumacher waren in het Rajamangala Stadion in Bangkok veel te sterk voor Frankrijk.

In de finale wist Schumacher Romain Grosjean in een KTM X-Bow eenvoudig te kloppen nadat de Fransman in de laatste bocht een foutje maakte en hierbij flink weggleed. Hierna was het een koud kunstje voor Vettel om rallycoureur Sebastien Ogier te kloppen en zo de zesde titel op rij binnen te halen voor Duitsland. In de halve finale had Vettel nog wel even een momentje door met een Lamborghini Gallardo Super Trofeo even de muur te raken, maar de Duitser won wel en versloeg zo Australië. Later vandaag is het individuele evenement.

ANC kiest nieuwe leider

In het Zuid-Afrikaanse Bloemfontein zijn zondag zo'n vierduizend afgevaardigden van het Afrikaans Nationaal Congres (ANC) bijeengekomen om een nieuwe leider te kiezen. De strijd gaat tussen de Zuid-Afrikaanse president Jacob Zuma en vicepresident Kgalema Motlanthe.

Het is zeer waarschijnlijk dat de nieuwe partijleider ook de nieuwe Zuid-Afrikaanse president zal worden, omdat de oppositiepartijen in Zuid-Afrika niet op dezelfde steun kunnen rekenen als het ANC. Zuma kan rekenen op brede steun bij de achterban van het ANC.

Sieneke wint RadioNL MPF Award

Sieneke heeft zaterdagavond de RadioNL MPF Award gekregen. Dat heeft RadioNL laten weten. De 20-jarige zangeres kreeg de prijs tijdens het Mega Piraten Slot Festijn in het Gelredome in Arnhem.

Luisteraars van RadioNL konden stemmen op hun favoriete Mega Piraten Festijn-artiest. "Wauw! Wat een eer!", twitterde de zangeres. "Dankzij jullie heb ik deze RadioNL MPF Award in ontvangst mogen nemen, dank jullie wel! Zo trots!"

De 20-jarige Sieneke Peeters werd bekend dankzij haar deelname aan het Eurovisie Songfestival, met Ik Ben Verliefd (Sha La Lie). Afgelopen jaar bracht ze de cd Eindeloos uit.

FOK!gamers in dubio over VGA

Afgelopen week vroegen wij jullie welke game terecht een prijs heeft gewonnen tijdens de Video Games Awards. Tijdens de VGA werd bekend dat The Walking Dead: The Game de Game of the Year had gewonnen. Daarnaast waren enkele andere games ook in de prijzen gevallen. Terecht volgens jullie?

Over de uitslag valt te twisten. Uiteindelijk is The Walking Dead wel tot de winnaar gekroond met 23% van de stemmen. De rest volgt echter op zeer korte afstand. Borderlands 2 staat op een tweede plek met 22,4% van de stemmen, een verschil van 0,6% dus. Op plek drie en vier volgen Mass Effect 3 en een andere optie dan genoemd. Games die genoemd worden, zijn onder andere Sleeping Dogs en Dishonored. Dishonored had tijdens de VGA nog de Best Action Adventure Game gewonnen, Sleeping Dogs heeft geeneens een prijs opgepikt. 

Enkele quotes:

Chef_M: "Geen FarCry3?"

SiGNe: "Sleeping Dogs had er ook een moeten winnen, erg goed spel!"

Crazy Harry: "Journey had het moeten zijn. combinatie van singleplayer en multiplayer die veel eerder op die manier uitgewerkt had moeten worden."

NrTH: The Walking dead is meer dan verdiend GOTY geworden imho. Die game is een ervaring die je bij zal blijven. 

Kans op witte kerst nog uiterst klein

De kans op een witte kerst is nog uiterst klein. Voor zover het zondag te voorspellen valt, worden de kerstdagen grijs en regenachtig met een graad of zeven, zegt een woordvoerder van weeronline.nl zondag.

Toch is nog niet alle hoop verloren. Rond vrijdag botsen koude en warme lucht boven Nederland op elkaar. De weermodellen gaan er nu nog vanuit dat het warme front wint, maar er is nog een kleine kans dat de koude lucht wint.

Het weerbureau houdt op wittekerst.nu per plaats bij wat de kans op een witte kerst is. In Amsterdam is er voorlopig dertien procent kans op een witte kerst. Naar de kust toe is de kans kleiner en naar het noorden en zuiden toe wordt die groter. Zo is er in Maastricht 21 procent kans op een sneeuwdek en in Leeuwarden twintig procent.

Een animatie op de website laat voorlopig dan een beteuterd meisje op een slee zien, met nauwelijks sneeuw om in te spelen. Als de kansen stijgen, verandert ook de uitdrukking op haar gezicht, belooft de woordvoerder.

Een officiële witte kerst is sinds 1901 maar acht keer voorgekomen. Daarvan is sprake als het meetveld van het KNMI in De Bilt beide dagen volledig is bedekt met sneeuw. Lokaal is er vaker sprake geweest van een witte kerst. De laatste officiële witte kerst was in 2010. Toen lag in het grootste deel van Nederland een flink pak sneeuw.

Ook in 2009 was sprake van een witte kerst. Dat was toen voor het eerst in lange tijd, tussen 1982 en 2009 was van een witte kerst geen sprake geweest.

[WK] Verlinden naar finale 200 meter vlinderslag

Joeri Verlinden heeft zich in Istanbul bij het WK korte baan op het nippertje geplaatst voor de finale van de 200 meter vlinderslag. Hij zwom met 1.53,91 minuten de achtste tijd van het veld en eiste daarmee het laatste finaleticket op. De Rus Nikolay Skvortsov was met 1.52,64 veruit de snelste.

Wellicht is driemaal scheepsrecht voor Verlinden. Zijn eerdere twee finales op dit WK leverden hem geen medailles op. Verlinden werd vierde op de 100 meter vlinderslag en beëindigde de halve afstand als zevende.

Het uitstapje naar de vrije slag leverde Sharon van Rouwendaal geen succes op. De rugslagspecialist bleef in de series van de 200 meter vrije slag ver verwijderd van een finaleplaats. De zwemster uit Baarn noteerde met 1.58,38 de 21e tijd. Voor een finaleplaats, weggelegd voor de acht snelste zwemsters, had Van Rouwendaal ruim twee seconden sneller moeten zwemmen.

Pastoor weer blij met N.E.C.

N.E.C. herpakte zich zaterdagavond van de nederlaag tegen RKC Waalwijk, door PSV op 1-1 te houden. Trainer Alex Pastoor was dan ook weer 'happy' met zijn ploeg.

Woest was Pastoor een week geleden, nadat N.E.C. met 2-0 had verloren bij RKC Waalwijk. Tegen PSV werd dat voor eigen publiek rechtgezet: 1-1. De remise was verdiend volgens de trainer en de wijze waarop die tot stond kwam, maakte hem tevreden.

"Ik vond dat we er met vijftig procent van de wedstrijd heel goed inzaten", zegt Pastoor tegen Omroep Gelderland. "Wij mogen als N.E.C. heel blij zijn met een punt tegen PSV en zeker over de manier waarop dat tot stand kwam."

"We hadden al twee à drie kansen en de manier waarop de bal erin gaat, is schitterend. We zagen er alleen bij de corners tegen gewoon armoedig uit", was het enige puntje van kritiek. De vieze smaak van de wanprestatie tegen RKC werd weggespoeld. "Die kan ik wel vergeven, maar niet vergeten."

[WK Clubs] Monterrey verslaat Al-Ahly in troostfinale

Het Mexicaanse CF Monterrey is derde geworden op het WK voor clubteams in Japan. De club, die in de halve finale van Chelsea verloor, was met 0-2 te sterk voor Al-Ahly.

De wedstrijd barst vroeg los, want Jesús Manuel Corona zet de Mexicanen al na twee minuten op een 0-1 voorsprong. Na een misverstand tussen doelman Mahmoud El Saoud en verdediger Sayed Moawad valt de bal voor de voeten van Corona die eenvoudig kan binnenwerken.

Al-Ahly is niet kansloos, wat blijkt uit de mogelijkheden die de Egyptenaren krijgen. Emad Moteab kopt op de paal, Aboutrika's kopbal verdwijnt net naast het doel en doelman Orozco stopt in de tweede helft een inzet van Abdalla El Said.

Kort daarna verdubbelt César Fabián Delgado de score namens Monterrey. Hij wipt de bal over goalie El Saoud. Aboutrika is twaalf minuten voor het einde nog dicht bij de aansluitingstreffer, maar Orozco blijkt in topvorm te steken en redt Monterrey, waardoor de Mexicanen het WK voor clubteams met 'brons' verlaten.

Kwart vindt Samsom politicus van het jaar

Bijna een kwart (23 procent) van de Nederlanders ziet PvdA-leider Diederik Samsom als politicus van het jaar. Daarmee scoort hij in een peiling van Maurice de Hond het hoogst van alle politici. De optie die na hem de meeste stemmen kreeg, was 'niemand' met negentien procent.

PVV-leider Geert Wilders en voormalig minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) volgen op een gedeelde plaats met ieder elf procent. SP-leider Emile Roemer haalt acht procent.

Van de PvdA-kiezers vindt 44 procent Samsom de politicus van het jaar. Ook bij andere partijen scoort hij goed. Zo vindt een derde van de D66-kiezers dat hij de titel verdient, en rond de vijftien procent van de VVD-, CDA-, en SP-kiezers. Geert Wilders scoort van alle politici het hoogst bij de eigen partij. Van de PVV-stemmers vindt 76 procent dat hij het het best heeft gedaan. Bij de aanhang van andere partijen scoort hij tussen de nul (D66, 50Plus) en zeven procent ( VVD).

Ook Roemer doet het bij de eigen partij goed. Van de SP-kiezers vindt 51 procent dat hij de titel verdient. Andere partijleiders zijn bij de eigen aanhang minder populair. Zo haalt premier Mark Rutte (VVD) slechts achttien procent bij de VVD-kiezers.

Twee derde wil referendum over ruimere invloed EU

Over de plannen om de Europese Unie meer invloed te geven op de begroting van Nederland en andere lidstaten moet een referendum worden gehouden. Dat vindt bijna twee derde van de kiezers (64 procent), concludeert Maurice de Hond zondag uit een peiling. Ruim een kwart (26 procent) vindt een referendum niet nodig en de rest weet het niet.

De PVV en de SP pleitten deze week voor een referendum over de voorstellen van EU-voorzitter Herman Van Rompuy. De Belg wil contracten invoeren die afzonderlijke lidstaten moeten afsluiten met de EU over handhaving van de begrotingsdiscipline. Ook wil hij een aparte begroting voor de eurozone.

De meeste voorstanders zijn te vinden onder de PVV- (95 procent) en de SP-kiezers (84 procent). Ongeveer zes op de tien VVD- en PvdA-kiezers zijn voor een referendum. Bij de CDA-kiezers zijn er net iets meer tegenstanders. Daar is 47 procent voor en 48 procent tegen. Het referendum krijgt de minste steun bij de D66-kiezers. Daar is bijna twee derde (65 procent) tegen en slecht dertig procent voor.

In de zetelpeiling verandert deze week niets. De PVV blijft met 24 zetels de grootste partij, gevolgd door de PvdA met 23 zetels en de VVD met 22 zetels.

Meldpunt voor foie gras in kerstpakket

Werknemers die foie gras in hun kerstpakket hebben gekregen kunnen hun baas verklikken bij een meldpunt. De productie van foie gras is vanwege de dieronvriendelijke methode verboden in Nederland, maar het levergerecht wordt nog wel geïmporteerd. Rond de feestdagen duikt het omstreden gerecht nog regelmatig op in horeca, winkels en kerstpakketten, stelt stichting Wakker Dier zondag in een bericht.

Om foie gras te maken worden ganzen en eenden in korte tijd vetgemest door een buis in de keel te stoppen en maïspap naar binnen te pompen. Wakker Dier ageert al langer tegen het gerecht. Inmiddels hebben meerdere winkelketens, waaronder Albert Heijn en de Bijenkorf, foie gras uit de schappen gehaald.

Werkgevers die worden verklikt krijgen van Wakker Dier een zogenoemd wakkerschudkerstpakket opgestuurd. Daarin zit een blikje faux gras, een vegetarisch alternatief van de Belgische dierenbeschermingsorganisatie Gaia. Wakker Dier zegt volgend jaar geen foie gras in de kerstpakketten te willen zien.

De stichting waarschuwt dat diervriendelijke foie gras niet bestaat. Er zouden steeds meer verhalen opduiken over een diervriendelijke variant, maar foie gras is volgens Wakker Dier een merknaam voor levers die minstens vier keer zo groot zijn als een normale lever. Dat zou alleen mogelijk zijn met dwangvoeding. "In Frankrijk is dwangvoeding voor de productie van foie gras zelfs in de wet voorgeschreven."

[WB] Schwarz verslaat Davis en Otterspeer

Samuel Schwarz heeft de tweede 1000 meter gewonnen tijdens de wereldbekerwedstrijden in het Chinese Harbin. De Duitser was met 1.09,69 net iets sneller dan Shani Davis(1.09,87) en Hein Otterspeer(1.09,92). Davis was gisteren nog de beste op de kilometer.

Kjeld Nuis werd met 1.09,94 vierde. Michel Mulder, Sjoerd de Vries en Pim Schipper hebben ook een top-10 notering te pakken. Denny Morrison werd vijfde vandaag, maar blijft wel leider in het wereldbekerklassement. In het weekend van 19 en 20 januari gaat het wereldbekercircus verder in het Calgary.  

# naam land punten verschil
1 Samuel Schwarz Dui 1.09,69  
2 Shani Davis VS 1.09,87 0,18
3 Hein Otterspeer Ned 1.09,92 0,23
4 Kjeld Nuis Ned 1.09,94 0,25
5 Denny Morrison Can 1.10,17 0,48
6 Michel Mulder Ned 1.10,46 0,77
7 Sjoerd de Vries Ned 1.10,79 1,10
10 Pim Schipper Ned 1.11,12 1,43

Klassement

# naam land punten
1 Denny Morrison Can 325
2 Samuel Schwarz Dui 314
3 Hein Otterspeer Ned 310
4 Kjeld Nuis Ned 310
5 Shani Davis VS 240
9 Pim Schipper Ned 158
11 Michel Mulder Ned 150
14 Sjoerd de Vries Ned 98

Suge Knight verdedigt gedrag Katt Williams

Het opstandige gedrag van Katt Williams is het gevolg van fans die hem lastigvallen. Daarvan is Suge Knight, een goede vriend van de komiek, overtuigd. "Mensen stellen hem op de proef omdat hij klein is en de beste komiek aller tijden." Onlangs was Williams in Seattle betrokken bij een vechtpartij in een bar.

Volgens de muziekproducent vergeten fans dat Katt, die al verschillende keren in aanraking kwam met justitie, een 'echt mens is met echte gevoelens'. Als gevolg daarvan haalt de komiek uit naar mensen die grapjes maken over onder meer zijn kapsel en zijn lengte.

"Als mensen hem zien, zien ze geen onderscheid tussen de Katt Williams die op het podium staat en de 'mens' Katt Williams", vertelt Knight aan entertainmentsite TMZ. De producent vergelijkt het gedrag van zijn vriend met dat van Mike Tyson. "Dit is wat er gebeurt als je de beste bent in je vak."

De 39-jarige Williams liet zijn fans vrijdagavond echter zitten toen hij niet kwam opdagen bij een optreden in Kansas. Toeschouwers kregen pas een kwartier voor de show zou beginnen te horen dat het concert niet doorging. Een reden werd niet gegeven. Vorige week zegde de komiek ook optredens in Houston en New Orleans af.

Afghanistan wil buitenlandse troepen weg uit dorpen

De militairen die deel uitmaken van de internationale troepenmacht in Afghanistan zouden zich moeten terugtrekken naar hun bases, weg uit de dorpen in het land. Dat heeft de Afghaanse president Hamid Karzai zaterdag gezegd.

De Verenigde Staten en hun bondgenoten hebben eerder al aangegeven halverwege 2013 de terugtrekking van voorraden en militair materieel te willen versnellen. De uitlatingen van Karzai duiden erop dat hij wil dat hij de verantwoordelijkheid voor de veiligheid in het land sneller wordt overgedragen aan de Afghaanse autoriteiten.

"In 2013 zal onze relatie met de rest van de wereld veranderen", zei Karzai. "De troepen van de VS en de NAVO trekken zich eind 2014 terug uit Afghanistan, maar daarvoor - in 2013 - wordt de verantwoordelijkheid voor de veiligheid al overgedragen, en zullen buitenlandse troepen niet meer militair actief zijn in Afghanistan."

Karzai zei niet bang te zijn dat in Afghanistan een burgeroorlog uitbreekt als de buitenlandse troepenmacht eenmaal is vertrokken. Hij zei zelfverzekerd te zijn dat de Afghaanse politie en het leger zorg kan dragen voor de veiligheid in het land. "Ik weet zeker dat de terugtrekking van de internationale troepen in 2014 ons de kans zal geven de veiligheid te verbeteren. Dit is ons land, en we moeten laten zien dat dit ons land is", aldus Karzai.

'Tegenstanders vuurwapens hebben bloed aan handen'

De lijken van de slachtoffertjes van de schietpartij in Newtown, Connecticut zijn nog niet koud, maar de voor- en tegenstanders van vuurwapens proberen alweer over hun rug zieltjes te scoren. Larry Pratt doet zijn duit in het zakje door te stellen dat voorstanders van wetten om wapens te reguleren bloed aan hun handen hebben.

De directeur van de Gun Owners of America schrijft in een open brief op hun website: "Naast de schutter hebben ook de leden van het Congress en de wetgevers van Connecticut bloed aan hun handen omdat ze stemden voor verboden op vuurwapens in alle scholen in Connecticut (en de meeste andere staten)." Hij klaagt dat ze de 'enige effectieve manier om een schutter te weerstaan' verboden.

Ook noemt hij de vuurwapenvrije zones 'vrijplaatsen voor criminelen', die een 'dodelijke valse zekerheid' geven: "Al onze massamoorden in de afgelopen 20 jaar hebben plaatsgevonden in vuurwapenvrije zones." Hij hoopt dat deze laatste schietpartij aanleiding geeft tot een 'groeiend koor Amerikanen, die het afschaffen van de vuurwapenvrije zones eisen'.

Tenslotte lanceert hij nog een 'preemptive strike' op één van de argumenten van tegenstanders van vuurwapens: "Oh, en we moeten er ook op staan dat deze crimineelvriendelijke volksvertegenwoordigers niet de eigenaars van vuurwapens of de 'vuurwapencultuur' de schuld geven van wat een crimineel deed. Waren een paar van ons met onze vuurwapens aanwezig geweest bij de school in Newtown, dan zouden de meeste slachtoffers nog leven."

Schalke 04 stuurt coach Stevens de laan uit

Huub Stevens is ontslagen als trainer van Schalke 04. De Nederlandse coach wordt verantwoordelijk gehouden voor de slechte resultaten van de laatste weken. Schalke verloor zaterdag thuis met 3-1 van SC Freiburg en zakte terug naar de zevende plaats in de Bundesliga. Voormalig jeugdcoach Jens Keller vervangt Stevens per direct bij de Königsblauen, meldt de club zondag.

Stevens was bezig aan zijn tweede periode in Gelsenkirchen. Eerder had hij Schalke tussen 1996 en 2002 onder zijn leiding, met het nodige succes overigens. Stevens won eenmaal de UEFA Cup en twee keer de Duitse beker. In 2001 greep Schalke na een dramatische ontknoping op de laatste speeldag net naast de Duitse titel.

De 59-jarige Stevens, die in 1999 verkozen werd tot coach van de eeuw, schoot zijn oude liefde vorig jaar september te hulp. Hij nam de positie over van Ralf Ragnick, die plotseling was opgestapt vanwege een burn-out. Aanvankelijk leek Stevens ook van zijn tweede dienstverband een succes te maken. Hij leidde de club naar de derde plaats en ging ook dit seizoen met Schalke uitstekend van start.

De laatste weken kwam de klad er echter in. Het gat met koploper Bayern München is inmiddels opgelopen tot zeventien punten. In de Champions League verging het Schalke beter. De groepsfase, met onder meer Arsenal als opponent, werd als eerste afgesloten. Stevens had bij Schalke de beschikking over de Nederlandse internationals Klaas-Jan Huntelaar en Ibrahim Afellay.

Stevens, die nog een contract tot het einde van het seizoen had, was in de Bundesliga eerder ook werkzaam bij Hertha BSC, 1.FC Köln en Hamburger SV. In zijn vaderland diende Stevens tweemaal Roda JC en ook PSV.

[WB] Zhang sterkste op kilometer

Waar zaterdag Karolina Erbanová haar eerste zege boekte op de wereldbeker in Harbin was het vandaag de beurt aan Hong Zhang die haar eerste overwinning pakte. De Chinese klopte Erbanová in een rechtstreeks duel met 0,001. Olga Fatkulina werd derde.

Laurine van Riessen en Margot boer vielen net naast het podium. Van Riessen, zaterdag tiende in 1.18,64, verbeterde zich aanzienlijk en werd met 1.17,26 vierde. Boer, zaterdag nog derde, was ook sneller dan de dag ervoor, maar werd met 1.17,28 slechts vijfde.

Heather Richardson, Lotte van Beek, Christine Nesbitt, Marrit Leenstra en Brittany Bowe (de topvijf van de wereldbekerstand na Nagano) ontbraken in Harbin. Het wereldbekerseizoen wordt halverwege januari vervolgd in Calgary. 

# naam land Tijd verschil
1 Hong Zhang Chi 1.16,71  
2 Karolina Erbanová Tsj 1.16,71 0,00
3 Olga Fatkulina Rus 1.17,12 0,41
4 Laurine van Riessen Ned 1.17,26 0,55
5 Margot Boer Ned 1.17,28 0,57

Klassement 

# naam land punten
1 Karolina Erbanová Tsj 305
2 Heather Richardson VS 280
3 Hong Zhang Chi 260
4 Olga Fatkulina Rus 224
5 Lotte van Beek Ned 210
7 Laurine van Riessen Ned 206
8 Margot Boer Ned 174
9 Marrit Leenstra Ned 160

Erdogan wil wet tegen populaire soap

Een van de meest populaire tv-series in Turkije is op dit moment Muhteşem Yüzyıl, oftewel 'Glorieuze Eeuw'. Het verhaalt over de wederwarigeheden aan het hof van sultan Süleyman I 'De Grote'. De sultan moet zich staande zien te houden tussen intriges, twisten, en ongebreidelde lust.

Dit laatste stoot de Turkse premier Erdogan tegen de borst. De grote sultan wordt afgebeeld als een man die niet ongevoelig is voor de charmes van de dames in zijn harem, maar dat was hij volgens Erdogan helemaal niet: "Hij bracht drie decennia te paard door, niet in het paleis zoals we in die serie zien."

Hoewel hij het nooit expliciteerde, is het volgens commentatoren duidelijk dat Erdogan de serie wil censureren of zelfs verbieden: "Echter, Erdogan ging te ver toen hij justitie vroeg een 'noodzakelijk oordeel over deze zaak' te geven, wat een duidelijke oproep aan het OM en rechters om de serie te stoppen of te censureren," schrijft de conservatieve columnist Mustafa Akyol.

De verontwaardiging heeft zich snel omgezet in actie: de heersende AK-partij een wetsvoorstel gedaan dat 'vernedering van historische personen en het perverteren van echte feiten [sic]' verbiedt, zegt parlementariër voor Istanbul Oktay Saral.

Het verbod is ook gericht op fictie, en zou een toevoeging aan het omstreden Artikel 301 van de grondwet worden. Dat artikel, dat belediging van de Turkse identiteit verbiedt, wordt nu al veelvuldig gebruikt om onwelgevallige opinies te onderdrukken.

Dirk Vermeire, VRT-correspondent in Turkije, plaatst het in een groter kader van hernieuwde pro-Ottomaanse sentimenten onder conservatie Turken: "De Turkse premier Tayip Erdogan zegt het niet met zoveel woorden, maar voor hem is het Ottomaanse Rijk een inspiratiebron met morele, religieuze en zelfs politieke dimensies, en dat laat zich steeds concreter voelen in Turkije anno 2012."

[WB] Kato verslaat M. Mulder en Smeekens op 500m

Joji Kato heeft in Harbin de zesde 500 meter van het wereldbekerseizoen gewonnen. De Japanner dook als enige onder de 35 seconden. Het duo Ronald Mulder en Jan Smeekens werden tweede en derde. Mulder klokte 35,21 en Smeekens 35,27. 

Michel Mulder werd, toch wat gehinderd door Smeekens, in 35,51 achtste. Wereld- en olympisch kampioen Mo Tae-bum kwam met 35,62 niet verder dan plaats elf. Smeekens blijft leider in het wereldbekerklassement. 

# naam land tijd verschil
1 Joji Kato Jap 34,94  
2 Ronald Mulder Ned 35,21 0,27
3 Jan Smeekens Ned 35,27 0,33
4 Keichiro Nagashima Jap 35,36 0,42
5 Gilmore Junio Can 35,39 0,45
8 Michiel Mulder Ned 35,51 0,57
13 Hein Otterspeer Ned 35,67 0,73
18 Kjeld Nuis Ned 35,87 0,93

Klassement 

# naam land punten
1 Jan Smeekens Ned 430
2 Joji Kato Jap 386
3 Michiel Mulder Ned 307
4 Artur Was Pol 293
5 Keiichiro Nagashima Jap 290
8 Ronald Mulder Ned 210
12 Hein Ottespeer Ned 154
21 Kjeld Nuis Ned 74

Meer details Dark Souls II bekendgemaakt

In de nieuwe Edge is een groot artikel verschenen met nieuwe details rondom de verrassing van de VGA 2012, Dark Souls 2. De titel wordt een direct vervolg op het eerste deel.

Ze hebben tien minuten van de game mogen zien en de schrijver geeft aan dat het grafisch een grote stap voorwaarts is. De kwaliteit van de beelden zijn op het niveau van Star Wars 1313 en Watch Dogs. Het verhaal speelt zich niet af in Lordran. Waar dan wel wordt later bekendgemaakt, omdat het een belangrijk gegeven is in het verhaal. De grootte van de wereld zal ongeveer hetzelfde zijn als het eerste deel, maar er is meer content in elk gebied.

From Software, de ontwikkelstudio, wilde een frisse kijk op het tweede deel en daarom werkt Miyazaki niet aan de ontwikkeling van Dark Souls 2. Hij wordt wel op de hoogte gehouden, maar zit aan een ander project. Tomohiro Shibuya en Yui Tanimura staan nu aan het roer van de game.

Shibuya wil het Covenant-systeem duidelijker en toegankelijker maken, en een moraalsysteem toevoegen. Het verhaal gaat minder subtiel worden, met verborgen elementen over de gehele wereld waarin het zich afspeelt. Ook de actie in de game wil hij verbeteren.

Dark Souls 2 is pas 25% af, sinds de ontwikkeling ervan startte in september vorig jaar. Omdat de content in de wereld veel groter is, is het team wel verdubbeld. Desondanks komt Dark Souls 2 misschien pas na 2013 uit. Het is bevestigd dat deze voor Xbox 360, PlayStation 3 en pc verschijnt.[WB] Lee weer superieur op 500 meter

Sang-Hwa Lee heeft in Harbin ook de zesde wereldbekerwedstrijd over 500 meter gewonnen. Waar gisteren het verschil met Jenny Wolf slechts 0,01 was vandaag het verschil weer ouderwets groot. De 23-jarige Lee had het baanrecord zaterdag op 37,94 gebracht en scherpte dat zondag aan tot 37,65.

De Koreaanse was er maar liefst 0,69 sneller mee dan Jing Yu (38,34), die na het brons van zaterdag opnieuw het podium haalde. Het brons ging naar Nao Kodaira met 38,38. Jenny Wolf werd vierde. 

Margot Boer, zaterdag vijfde, was opnieuw de beste Nederlandse; ze werd zevende in 38,66. Laurine van Riessen eindigde als negende en Thijsje Oenema als elfde.

# naam land tijd verschil
1 Sang-Hwa Lee ZKo 37,65  
2 Jing Yu Chi 38,34 0,69
3 Nao Kodaira Jap 38,38 0,73
4 Jenny Wolf Dui 38,41 0,76
5 Olga Fatkulina Rus 38,52 0,87
7 Margot Boer Ned 38,66 1,01
9 Laurine van Riessen Ned 38,82 1,17
11 Thijsje Oenema Ned 38,91 1,26

Klassement 

# naam land punten
1 Sang-Hwa Lee ZKo 600
2 Jenny Wolf Dui 400
3 Nao Kodaira Jap 386
4 Heather Richardson Dui 275
5 Jing Yu Rus 245
7 Margot Boer Ned 231
11 Thijsje Oenema Ned 139
14 Laurine van Riessen Ned 132
19 Marrit Leenstra Ned 67
27 Anice Das Ned 45
28 Mayon Kuipers Ned 34

Popgroep Leger des Heils wedijvert met Anouk

De Nederlandse zangeres Anouk zal het bij het Eurovisiesongfestival in de Zweedse stad Malmö onder meer moeten opnemen tegen een popgroep van het Zwitserse Leger des Heils. De Zwitsers verkozen zaterdag in de voorronde het nummer You and Me van de groep Heilsarmee, een mengeling van volksmuziek en gitaarrock, boven acht andere nummers.

De groep bestaat uit twee vrouwen en vier mannen in de leeftijd van 20 tot en met 94 jaar. Het Leger des Heils werd in 1865 door William Booth in Londen opgericht. Het kerkgenootschap kenmerkt zich door het in praktijk brengen van het geloof door hulp aan onder meer daklozen en prostituees. Het is sinds 1887 in Nederland actief.

De finale van het festival heeft op 18 mei in de Malmö Arena plaats. Anouk en het Heilsarmee zullen zich daarvoor in de halve finales enkele dagen eerder moeten plaatsen.


Popgroep Leger des Heils wedijvert met Anouk (Foto: ANP)

Demo's next-gen engine van Square Enix

Er zijn videodemo's verschenen van Luminous Studio, de next-gen game-engine van Square Enix. Hierin zien we hoe ontwikkelaars met gemak personages kunnen aanpassen.

Tijdens de E3 werd er backstage demo's getoond van de nieuwe grafische engine van Square Enix. Om de kracht en flexibiliteit te showen lieten ontwikkelaars ook aan FOK! zien waarmee de nieuwe games van Square Enix gebouwd gaan worden. De eerste video toont een met veren uitgedoste vrouw, bij wie de engine in realtime van alles kan aanpassen. In de tweede video zijn we een gerimpelde man bij wie de baarddikte, en hoeveelheid zweet aangepast wordt door het verplaatsen van een slider. Was alles maar zo gemakkelijk.

Wanneer we de eerste game zien met deze technologie is nog niet bekend. Het draait met minder detail op current-gen, maar de makers hebben op de E3 al gezegd dat deze engine niet alleen voor PlayStation 3 en Xbox 360 is gemaakt. 

Gestrande bultrug overleden

De bultrug die woensdag strandde op een zandplaat in de Waddenzee is dood. Dat hebben medewerkers van zeehondencrèche van Lenie 't Hart geconstateerd, laat de oprichtster weten.

't Hart is woedend dat het organisaties werd verboden een poging te wagen het dier vlot te trekken. "De autoriteiten hebben hun zin gekregen. Bij hen kan de vlag uit", zegt ze vlak nadat ze bericht kreeg van het overlijden.

De politie is volgens haar onderweg naar de medewerkers die met een rubberboot ter plekke waren gegaan om te kijken hoe het met de bultrug is. "Ze zullen wel gearresteerd worden."


Gestrande bultrug overleden (Foto: Novum)

Producent BlackBerry uit Nasdaq

Research in Motion (RIM) , de Canadese producent van de BlackBerry, maakt geen deel meer uit van de index van de Amerikaanse technologiebeurs Nasdaq. Dat heeft het bedrijf laten weten. Op de graadmeter staan de 100 grootste niet-financiële technologische ondernemingen. Met RIM zijn in het jaarlijkse proces van opschoning van de index nog negen bedrijven geschrapt.

De populariteit van de Blackberry is de laatste jaren afgenomen door de felle concurrentie van smartphones als de iPhone van Apple en de toestellen die draaien op Googlesbesturingssysteem Android. RIM hoopt terrein terug te winnen met de Blackberry 10, die op 30 januari wordt gelanceerd.

Producent BlackBerry uit Nasdaq
Producent BlackBerry uit Nasdaq (Foto: ANP)

Mogelijk brandstichting bungalowpark Opmeer

Op een bungalowpark in Opmeer (Noord-Holland) is in de nacht van zaterdag op zondag brand uitgebroken in een chalet. De politie vermoedt dat sprake is van brandstichting, vertelde een woordvoerster. Kort voordat de brand uitbrak, werd een 'verdacht persoon' gezien op het recreatiepark West-Friesland.

Eén chalet vloog in lichterlaaie. De brandweer probeert het vuur te blussen en te voorkomen dat het overslaat.

Op het park woedde begin november ook al brand. Toen gingen volgens regionale media meerdere caravans in vlammen op. De oorzaak van die brand is nog niet opgehelderd.

Mogelijk brandstichting bungalowpark Opmeer
Mogelijk brandstichting bungalowpark Opmeer (Foto: ANP)

Republikeinen bereid tot hogere miljonairsbelasting

In de vastgelopen Amerikaanse begrotingsonderhandelingen hebben de Republikeinen voorgesteld een belastingverhoging in te voeren voor huishoudens met een inkomen van meer dan een miljoen dollar. Het voorstel komt van John Boehner van het Huis van Afgevaardigden, zegt een ingewijde.

De Democratische president Barack Obama zou het aanbod hebben geweigerd. Hij wil dat de hogere belastingen al gelden bij een inkomen van meer dan 250.000 dollar. Het voorstel zou wel aangeven dat er beweging zit in de gesprekken die in een impasse waren geraakt.

Belastingverlagingen die nog onder de vorige president George Bush werden ingevoerd lopen met de ingang van het nieuwe jaar af. Als de Republikeinen en de Democraten het niet eens worden over nieuwe maatregelen, wordt de belasting voor iedereen met een inkomen verhoogd. Dit wordt in de Verenigde Staten fiscal cliff (fiscale afgrond) genoemd. Tegelijk met de belastingverhoging worden bezuinigingen ingevoerd, tenzij die worden uitgesteld.

De fiscale afgrond dreigt volgens sommigen het herstel van de economie in de kiem te smoren. De Federal Reserve, de centrale bank van de VS, heeft gewaarschuwd dat de onzekerheid hierover de economie al schade heeft toegebracht.

Boehner was tot nu toe fel tegen het verhogen van welke belasting dan ook. Hij stelde voor in tien jaar tijd 800 miljard dollar op te halen door mazen in de fiscale wetgeving te dichten. Hij staat echter onder toenemende druk van Republikeinse senatoren die zeggen dat hij moet toegeven aan de eis van Obama om de belasting voor rijken te verhogen. In ruil daarvoor zou Obama begin volgend jaar extra bezuinigingsmaatregelen moeten treffen en de federale leenlimiet moeten verhogen.

Sly Cooper steelt de show in maart

Sly Cooper: Thieves in Time heeft nu een exacte releasedatum gekregen. Op 27 maart kunnen we naar de winkels om het spel te stelen kopen.

Amerika mag 5 februari al aan de gang met Sly Cooper en zijn dievenbende. Het vermoeden bestaat dat de vertalingen langer duren of dat de Amerikanen aangewezen zijn als bètatesters.

Sly Cooper: Thieves in Time vertelt een verhaal over de familiehistorie van Sly die vol meesterdieven zit. Het vak wordt van vader op zoon doorgegeven en alle kennis is verzameld in een dik boek. Als het boek opeens langzaam gewist wordt, blijkt dat er iemand de geschiedenis herschrijft door middel van een tijdmachine. Sly gaat samen met Bentley en Murray achter de mysterieuze tijdsreiziger aan om de familiegeschiedenis te redden.

Het spel is 27 maart verkrijgbaar voor PlayStation 3 en PlayStation Vita.

Lenie 't Hart weer op weg naar bultrug

Dierenactiviste Lenie 't Hart is zondagochtend opnieuw op weg naar de bultrug die woensdag strandde op een zandplaat in de Waddenzee. Verschillende organisaties willen zondag samen proberen de bultrug vlot te trekken. Medewerkers van de zeehondencrèche van 't Hart waren rond 07.30 uur met een rubberboot onderweg om na te gaan of de bultrug nog leeft.

De gemeente Texel heeft de locatie waar de bultrug ligt verboden gebied verklaard. Zolang die noodverordening niet wordt ingetrokken, wordt volgens 't Hart geen actie ondernomen.

"Er staan twee bergingsschepen klaar. Die zijn van bedrijven die daar gewoon de kost mee moeten verdienen en zich gratis voor ons inspannen. Als hun schepen in beslag worden genomen, kunnen ze de zaak wel sluiten. Het is niet zo dat ze zich net als Greenpeace een inbeslagname kunnen veroorloven", legt 't Hart uit. Zaterdag gaf ze nog aan dat mogelijk ondanks een verbod actie wordt ondernomen.

De activiste heeft zaterdag rond 23.30 uur nog gebeld met burgemeester van Texel Francine Giskes (D66) gebeld om te vragen de noodverordening in te trekken. "Maar het was al een beetje laat en dus hing ze op."

't Hart had eerder onder meer contact met D66-leider Alexander Pechtold om Giskes ertoe te bewegen het gebiedsverbod in te trekken. Volgens 't Hart kan het dier binnen anderhalf uur worden vrijgemaakt door een geul te graven. De Koninklijke Nederlandse Reddingsmaatschappij stelde zaterdag dat al te hebben geprobeerd, zonder resultaat.

Vrijdagavond werd een dodelijk slaapmiddel toegediend. Twee dierenartsen hadden volgens de gemeente geconcludeerd dat het dier ondraaglijk leed. De bultrug bleek zaterdag nog altijd te leven. Naast de zeehondencrèche vinden onder meer Sea Shepherd en leider van de Partij voor de Dieren Marianne Thieme dat het dier moet worden gered.

Man doodgeschoten in Amsterdam-Zuidoost

Een nog onbekende man is in de nacht van zaterdag op zondag doodgeschoten in Amsterdam-Zuidoost. Er zijn nog geen verdachten in beeld.

Omwonenden meldden rond 1 uur dat ze schoten hadden gehoord. Agenten troffen het slachtoffer zwaargewond aan in de parkeergarage van de flat Hoogoord in de Bijlmer. Hij overleed ter plaatse, vertelde een woordvoerder van de politie.

De parkeergarage en de omgeving zijn na de schietpartij afgezet voor onderzoek.

FOK! wat een weer...Licht wisselvallig weer

Goedemorgen! Gisteren was er vrij veel bewolking en de zon had veel moeite om daar doorheen te breken. Als we geluk hebben komt de zon er vanmiddag op een aantal plaatsen wél door, maar de kans op een buitje blijft ook aanwezig. Veel regen valt hier echter niet uit.

Het weer komt de komende dagen even in het slop te zitten en ik ben bang dat er eigenlijk voor niemand wat wils is. Er is geen duidelijk weersysteem dat zijn stempel op ons weer gaat drukken in de vorm van echt winterweer óf echt herfstweer. We krijgen van alles een beetje en ook de temperatuur zal voortdurend rond de 7 graden liggen. Van nachtvorst is weinig tot geen sprake. Af en toe schijnt de zon even of valt er er wat regen, maar ook nu zullen de hoeveelheden niet groot zijn. De wind waait de komende dagen uit het zuidwesten. Bijna weer om van in slaap te vallen.......

Er ligt een zeer krachtig hogedrukgebied boven het noorden van Rusland, maar dit systeem heeft geen plannen om zich uit te gaan breiden. Ook boven Scandinavië is er geen sprake van hogedrukvorming en dat is voor winterweer bij ons van groot belang. Verder bijzonder grote hoeveelheden regen in Spanje en Portugal en de waterbassins zijn daar voor de komende zomer inmiddels goed gevuld.

Wij zouden graag zien waar onze users vandaag uithangen en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's verschijnen bij het weerbericht van morgen.

Wil je eindelijk wel eens weten waarom het steeds precies boven jouw hoofd regent? Of waarom de zon altijd lijkt te schijnen op het moment dat jij met een kater wakker wordt? Mail je vragen over het weer naar weer@fok.nl en de weercrew maakt je weer wijzer.

KoudOp 1500 meter hoogte in de Franse Alpen zakte de temperatuur die nacht naar -25 graden. Deze paarden vonden het wel prima. Persoonlijk liep ik zelf in 3 lagen kleding bij -15 overdag. Brrrrrrrr......'Dood Guantanamo Bay was zelfmoord'

Een 32-jarige man uit Jemen die in september om het leven kwam in het Amerikaanse gevangenenkamp Guantanamo Bay, heeft volgens het leger zelfmoord gepleegd. Volgens de schouwarts stierf hij aan een overdosis medicatie die hij zelf had ingenomen, stelde het leger zaterdag in een verklaring.

Adnan Farhan Abdul Latif was de negende gevangene die omkwam in de speciale gevangenis voor terreurverdachten, die in 2002 werd geopend onder de toenmalige president George W. Bush. Zijn lichaam wordt naar Jemen gestuurd.

'Dood Jemeniet Guantanamo Bay was zelfmoord'
'Dood Jemeniet Guantanamo Bay was zelfmoord' (Foto: ANP)

[PDC WK] Taylor zonder te imponeren naar tweede ronde

Vandaag was de tweede dag van het PDC wereldkampioenschap. Onze landgenoot Jerry Willems kwam onder meer in actie en won overtuigend zijn wedstrijd. Hieronder lees je een verslag van deze tweede dag.

Burnett - Hubbard

Burnett leek in een uitermate teleurstellende wedstrijd met gemak te gaan winnen en kwam snel met 2-0 voor. Maar de twee daaropvolgende sets gingen naar het veelbelovende talent Hubbard. Burnett kreeg wel wat matchdarts, maar miste deze. De vierde set werd na een tiebreak alsnog beslist in het voordeel van de Welshman.

Chisnall - Tichowitsch

De Engelsman Chisnall won de wedstrijd met 3-0. Maar dit is een wat geflatteerde uitslag, aangezien zijn Australische tegenstander goed partij bood. Nadat Chisnall de eerste set met 3-2 won, gingen de gemiddelde van beide spelers flink omhoog (98 voor Chisnall en 95 voor Tichowitsch). Maar omdat de Australiër niet sterk was op zijn dubbels ging de tweede set naar Chisnall, die vervolgens ook, hetzij met moeite bij de laatste dubbel, de derde set naar zich toe kon trekken.

Jenkins - Brown

Jenkins, voor wie een plaats in de Premier League op het spel staat, had totaal geen moeite met zijn tegenstander en won zonder al te veel inspanningen alle sets, 3-0.

Jones - Hendriks

Jerry Hendriks uit Venlo haalde eenvoudig de volgende ronde door met 3-0 te winnen van Wayne Jones. Lees het uitgebreide verslag

Part - Cullen

Meervoudig winnaar van dit WK John Part liet zien dat hij een speler is om zeker rekening mee te houden. Hij won zijn partij eenvoudig met 3-0 van Joe Cullen. Part liet door een aantal mooie finishes (127 en twee maal 108) een goede indruk achter. 

Smith - Gurney

Daryl Gurney kwam vandaag al eerder in actie in het kwalificatietoernooi en won deze best-of-seven-legs met 4-3 van Robert Marijanovic. Daarin gooide hij uitstekend, maar liet het op de dubbels afweten. De goede lijn van deze eerste partij zette hij voort in de wedstrijd tegen Andy Smith, met het verschil dat hij zijn dubbels nu wel wist te vinden. Smith maakte daarentegen fout na fout en daardoor kon Gurney vrij eenvoudig winnen. Smith wist echter nog wel een set te winnen, waardoor de eindstand 3-1 werd.

Taylor - Mansell

Ook voor Phil Taylor begon vandaag het WK. De grootste darter in de historie van de PDC had niet veel moeite met zijn tegenstander Michael Mansell. Taylor imponeerde niet, maar omdat Mansell er al helemaal niks van bakte en een gemiddelde haalde van amper 70 punten per beurt haalde, won Taylor eenvoudig met 3-0. In de volgende ronde zal hij aantreden tegen Jerry Hendriks.

Ovens - Hopp

De Zestienjarige Duitser begon goed aan zijn wedstrijd en won de eerste set, maar kon daarna niet echt meer imponeren en kon zijn ervaren tegenstander Dennis Ovens de partij naar zijn hand zetten. Mede door het lage tempo van Ovens kon Hopp niet echt in zijn spel komen en werd de wedstrijd in vijf sets won (3-2).

Zondag is er weer een dag op het wereldkampioenschap. Dan zal Raymond van Barneveld zijn opwachting maken. De verwachting is dat zijn partij tegen Michael Smith om omstreeks 23.00 uur zal beginnen. 

[Primera División] Málaga behoudt vierde plek

Málaga CF handhaafde zich in Spanje op de vierde plaats door de uitwedstrijd tegen Sevilla met 2-0 te winnen. De Argentijn Martin Demichelis en de Portugees Eliseu maakten de goals.

Getafe kwam in eigen huis niet verder dan een 1-1 gelijkspel tegen Osasuna. Real Mallorca verloor op eigen veld van Athletic de Bilbao door een treffer van Aritz Aduriz. Granada en Real Sociedad kwamen beide niet tot scoren; het werd 0-0.  

Zondag staat de topper tussen FC Barcelona en Atlético Madrid op het programma. Real Madrid speelt thuis tegen Espanyol.

[Bundesliga] Verlies Schalke, rood Huntelaar

Schalke 04 leed vanavond een pijnlijke nederlaag in de Bundesliga. Op eigen veld ging de ploeg van trainer Huub Stevens met 3-1 onderuit tegen SC Freiburg. Jefferson Farfan zette Schalke nog wel op voorsprong, maar twee treffers van Jan Rosenthal en eentje van Jonathan Schmid kregen het publiek in de Veltins Arena stil.

Voor Klaas-Jan Huntelaar eindigde de eerste seizoenshelft helemaal in mineur. De spits, dit seizoen pas goed voor vijf doelpunten, moest een kwartier voor tijd met twee keer geel naar de kant.

Eerder op de dag zegevierden Bayer Leverkusen, Eintracht Frankfurt, FSV Mainz en Fortuna Düsseldorf al in de Duitse competitie.

[Serie A] Klose loodst Lazio langs Inter

Internazionale heeft de druk op koploper Juventus niet weten op te voeren. De nummer twee van de Serie A, waar Wesley Sneijder opnieuw buiten de selectie was gelaten, verloor uit bij Lazio met 1-0. Miroslav Klose maakte acht minuten voor tijd het winnende doelpunt.

De achterstand van Inter op Juventus blijft vier punten. Bovendien heeft Juventus zondag nog een thuiswedstrijd tegen Atalanta Bergamo tegoed. Lazio, dat al negen wedstrijden ongeslagen is in alle competities, komt in punten gelijk met Napoli en staat vierde.


Klose loodst Lazio langs Inter (Foto: Novum)

Slachtoffertjes school hebben meerdere wonden

Alle 20 kinderen die vrijdag zijn omgekomen in hun school in het Amerikaanse Newtown vertonen meerdere schotwonden. Dat heeft de lijkschouwer zaterdag bekendgemaakt.

De tv-zender CNN meldde dat de kinderen met een semi-automatisch geweer zijn gedood. Bij het lichaam van de 20-jarige dader Adam Lanza zijn nog drie geweren gevonden, aldus CNN.

Alle slachtoffers zijn inmiddels geïdentificeerd. Het gaat om 20 kinderen van 6 en 7 jaar, 12 meisjes en 8 jongens. De meesten waren nog maar 6 jaar oud. Daarnaast zijn 6 vrouwen omgekomen in het schoolgebouw.

Onderzoekers bevestigden ook dat Lanza, die zichzelf doodschoot, eerder zijn moeder in haar huis heeft gedood. Amerikaanse media berichtten dat al eerder.

In totaal zijn 28 mensen omgekomen.

Laatste reviews en specials
review
Death Stranding
review
Blu-ray: Fast & Furious: Hobbs & Shaw
review
Ring Fit Adventure
review
CD: Robbie Williams - The Christmas Present
special
Fun met Funda #174 - Terug in de tijd met Café de Veehandel
review
Pokémon Sword en Shield
©FOK.nl e.a.