Stille tocht voor walvis gaat niet door

Het plan om een stille tocht te houden voor de overleden Bultrug Johannes is afgeblazen. Dit werd zojuist naar buiten gebracht tijdens een 'persconferentie' in een restaurant in Den Helder.

Leden van de natuur-terreurbeweging 'Sea Shepherd' riepen eerder op om vandaag of morgen een stille tocht te houden voor de walvis. De bedoeling was om met zoveel mogeljk mensen met lichtjes en lampionnen over de dijk bij Den Helder te lopen om zo het verdriet rondom de dood van Johannes een plek te geven.

Na overleg tussen Lenie 't Hart en Sea Shepherd is besloten om toch af te zien van de tocht door de vele negatieve reacties op Twitter en bijvoorbeeld ook FOK!. Men zou het 'veel te veel' vinden voor een walvis. "Dan moeten we het niet doen". Uiteraard is er al een alternatief gevonden voor de stille tocht. Het plan is nu om een kleine herdenking op zee te houden voor de walvis.

Lenie 't Hart zei op Radio 1 heel verdrietig te zijn over de dood van de vis. "Dit mag nooit meer gebeuren. De mensen die hem dood wilden, hebben gewonnen." Lenie wil nu dat de politiek gaat zorgen dat dit nooit meer kan gebeuren.

FOK!er LudoSanders opperde een mogelijke oorzaak voor het aan wal lopen van walvis Johannes. Zo zou de walvis eventueel gebruik gemaakt hebben van Apple Maps. Het is onbekend of er ook een verbod op het gebruik van Apple Maps door walvissen wordt geëist.