'Cultuurbezuinigingen niet eigenhandig herschikken'

Het is als minister geen optie om bezuinigingen op de cultuursector eigenhandig te herschikken. "Ik kan alleen samen met de Kamer kijken of er ergens nog ruimte is", zei minister van Cultuur Jet Bussemaker (PvdA) zondag in Buitenhof.

Onder de voorgangers van de minister zijn veel bezuinigingen op cultuur doorgevoerd. Gevraagd of ze bijvoorbeeld niet het Metropole Orkest alsnog kon redden, zei ze dat zoiets niet aan haar is. "Ik kan niet zeggen: ik heb niets met toneel en wel met muziek, dus toneel krijgt minder en muziek krijgt meer."

Het blijft volgens Bussemaker belangrijk dat de cultuursector subsidie krijgt. "Maar we mogen ook vragen: wat is nou de legitimiteit voor het krijgen van overheidsmiddelen?" Als voorbeeld noemde ze het bewaren van zaken die voor iedereen belangrijk zijn en nooit mogen vergaan.

De sector zou ook toegankelijker moeten worden. "Op werkbezoeken vraag ik weleens: leg mij nou eens uit hoe ik de PVV ervan moet overtuigen dat jullie subsidie moeten krijgen. Daar komen soms heel verrassende antwoorden op", zei de minister. "Zo wees iemand erop dat cultuur de creativiteit ontwikkelt en dat creativiteit ook belangrijk is voor de economie."

Cultuur krijgt volgens Bussemaker juist subsidie om te voorkomen dat het iets wordt dat alleen voor de elite is. Dat is volgens haar nog niet tot de hele sector doorgedrongen. Ze wees op een project waarbij kunst via een documentaire op televisie toegankelijker werd gemaakt. De subsidie daarvoor moest volgens haar van buiten de cultuursector komen omdat de mening binnen de sector was dat de kunst te mooi was om voor een breed publiek te presenteren. "Daar moeten we van af, van die mentaliteit."

De minister debatteert maandag met de Kamer over de begroting voor haar ministerie. Ze kondigde aan vooral te willen luisteren naar de voorstellen van de Kamer in plaats van met eigen plannen te komen.