André Kuipers verkozen tot Grootste Nederlander 2012

André Kuipers is de Grootste Nederlander van 2012. Dat vindt althans negentien procent van de ondervraagden in een peiling van TNS NIPO in opdracht van het programma RKK Kruispunt TV. Koningin Beatrix en turner Epke Zonderland eindigen met dertien procent gezamenlijk op de tweede plaats.

De ruimtereis van Kuipers werd door 27 procent genoemd als hoogtepunt van afgelopen jaar. Het succes bij de Olympische Spelen in Londen volgt met een procentpunt minder.

Meer dan de helft van de ondervraagden noemt de bezuinigingen, de crisis en de werkloosheid het dieptepunt waar Nederland dit jaar mee te maken had. Op grote afstand volgen het skiongeluk van prins Friso (tien procent) en het slechte resultaat van het Nederlands elftal op het EK (zes procent).

De 54-jarige Kuipers ging twee keer de ruimte in voor de European Space Agency. Eind vorig jaar vertrok hij naar het internationaal ruimtestation ISS, waar hij meer dan vijftig experimenten uitvoerde tot hij in juli terugkeerde. In 2004 maakte hij een elfdaagse reis naar het ISS.


André Kuipers verkozen tot Grootste Nederlander 2012 (Foto: Novum)