Erdogan wil wet tegen populaire soap

Een van de meest populaire tv-series in Turkije is op dit moment Muhteşem Yüzyıl, oftewel 'Glorieuze Eeuw'. Het verhaalt over de wederwarigeheden aan het hof van sultan Süleyman I 'De Grote'. De sultan moet zich staande zien te houden tussen intriges, twisten, en ongebreidelde lust.

Dit laatste stoot de Turkse premier Erdogan tegen de borst. De grote sultan wordt afgebeeld als een man die niet ongevoelig is voor de charmes van de dames in zijn harem, maar dat was hij volgens Erdogan helemaal niet: "Hij bracht drie decennia te paard door, niet in het paleis zoals we in die serie zien."

Hoewel hij het nooit expliciteerde, is het volgens commentatoren duidelijk dat Erdogan de serie wil censureren of zelfs verbieden: "Echter, Erdogan ging te ver toen hij justitie vroeg een 'noodzakelijk oordeel over deze zaak' te geven, wat een duidelijke oproep aan het OM en rechters om de serie te stoppen of te censureren," schrijft de conservatieve columnist Mustafa Akyol.

De verontwaardiging heeft zich snel omgezet in actie: de heersende AK-partij een wetsvoorstel gedaan dat 'vernedering van historische personen en het perverteren van echte feiten [sic]' verbiedt, zegt parlementariër voor Istanbul Oktay Saral.

Het verbod is ook gericht op fictie, en zou een toevoeging aan het omstreden Artikel 301 van de grondwet worden. Dat artikel, dat belediging van de Turkse identiteit verbiedt, wordt nu al veelvuldig gebruikt om onwelgevallige opinies te onderdrukken.

Dirk Vermeire, VRT-correspondent in Turkije, plaatst het in een groter kader van hernieuwde pro-Ottomaanse sentimenten onder conservatie Turken: "De Turkse premier Tayip Erdogan zegt het niet met zoveel woorden, maar voor hem is het Ottomaanse Rijk een inspiratiebron met morele, religieuze en zelfs politieke dimensies, en dat laat zich steeds concreter voelen in Turkije anno 2012."