SP wil zes miljoen euro voor cultureel talent

De SP wil zes miljoen euro investeren in talentontwikkeling bij zes cultuurfondsen. Dat voorstel doet SP-Kamerlid Jasper van Dijk maandag bij de behandeling van de cultuurbegroting. Het geld is onder meer bestemd voor podiumkunsten, muziekles aan kinderen, het Filmfonds en de Rijksacademie van beeldende kunsten.

Het vorige kabinet van VVD en CDA schrapte tweehonderd miljoen euro uit de cultuurbegroting, maar dat heeft het kabinet-Rutte 2 niet gerepareerd. "Met deze investering kunnen we de schade van de bezuinigingen van Rutte 1 enigszins herstellen", denkt Van Dijk. "Het biedt kansen aan talenten die anders verloren zouden gaan."

De zes miljoen moet worden verdeeld over het Fonds Podiumkunsten, het Letterenfonds, het Mondriaanfonds, het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie, het Fonds Cultuurparticipatie en het Filmfonds.

Minister van Cultuur Jet Bussemaker (PvdA) zei zondag in Buitenhof een luisterend oor te hebben voor eventuele plannen vanuit de Tweede Kamer. "Dat Bussemaker een andere toon aanslaat dan haar voorganger Halbe Zijlstra is oké, maar dat kost geen geld", zegt Van Dijk. Hij wijst erop dat in het PvdA-verkiezingsprogramma staat dat de partij vijftig miljoen euro extra in cultuur wil steken. "Maar er komt geen cent bij. Als ze de daad bij het woord zou voegen, zou ze iets moeten doen om instellingen te redden."

Van Dijk brengt in herinnering dat hij eerder met huidig staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Jetta Klijnsma (PvdA) 'op de barricades' stond om te protesteren tegen de cultuurbezuinigingen van het vorige kabinet. "En nu toch geen cent voor cultuur. Ik noem dat hypocriet."