Afghanistan wil buitenlandse troepen weg uit dorpen

De militairen die deel uitmaken van de internationale troepenmacht in Afghanistan zouden zich moeten terugtrekken naar hun bases, weg uit de dorpen in het land. Dat heeft de Afghaanse president Hamid Karzai zaterdag gezegd.

De Verenigde Staten en hun bondgenoten hebben eerder al aangegeven halverwege 2013 de terugtrekking van voorraden en militair materieel te willen versnellen. De uitlatingen van Karzai duiden erop dat hij wil dat hij de verantwoordelijkheid voor de veiligheid in het land sneller wordt overgedragen aan de Afghaanse autoriteiten.

"In 2013 zal onze relatie met de rest van de wereld veranderen", zei Karzai. "De troepen van de VS en de NAVO trekken zich eind 2014 terug uit Afghanistan, maar daarvoor - in 2013 - wordt de verantwoordelijkheid voor de veiligheid al overgedragen, en zullen buitenlandse troepen niet meer militair actief zijn in Afghanistan."

Karzai zei niet bang te zijn dat in Afghanistan een burgeroorlog uitbreekt als de buitenlandse troepenmacht eenmaal is vertrokken. Hij zei zelfverzekerd te zijn dat de Afghaanse politie en het leger zorg kan dragen voor de veiligheid in het land. "Ik weet zeker dat de terugtrekking van de internationale troepen in 2014 ons de kans zal geven de veiligheid te verbeteren. Dit is ons land, en we moeten laten zien dat dit ons land is", aldus Karzai.