Gespannen sfeer VS na schietpartij

Er heerst een gespannen sfeer in de Verenigde Staten na de schietpartij vrijdag op een basisschool in het stadje Newtown, in Connecticut. Bezoekers van een kerk in de plaats verlieten het gebouw zondag in allerijl, omdat er sprake van een bommelding zou zijn. In de staat Indiana werd een man aangehouden nadat hij gedreigd had een school aan te vallen.

Schietincidenten komen vaker voor in de VS, maar na het bloedbad dat de 20-jarige Adam Lanza aanrichtte op de basisschool waar zijn moeder werkte komen ze nadrukkelijker in de aandacht. Zaterdag opende een man het vuur in een ziekenhuis in Alabama. Drie mensen raakten gewond. De schutter zelf werd door een agent doodgeschoten. In Las Vegas beroofde een man zijn vrouw en zichzelf met een vuurwapen van het leven.

De man die in Indiana dreigde 'zoveel mogelijk mensen te doden' op een basisschool werd vrijdag gearresteerd. Eerder op de dag zou hij hebben gedreigd zijn vrouw in brand te steken. De 60-jarige man bleek in zijn woning 47 vuurwapens en munitie te bewaren.

Gelovigen maakten zondag dat ze wegkwamen uit een katholiek kerkje in Newtown, omdat het gebouw doelwit kon zijn van een bomaanslag. Of er inderdaad sprake was van een bommelding kon de politie niet zeggen, maar er werd wel snel een arrestatieteam naar de kerk gestuurd. Lanza, diens moeder en acht van zijn slachtoffers bezochten het kerkje geregeld.

Het bloedbad heeft, net als eerdere schietpartijen, verhitte discussies losgemaakt over het recht op vuurwapenbezit in de VS. De senatoren Joe Lieberman en Dick Durbin drongen zondag aan op het instellen van een commissie die de wapenwetgeving en de geestelijke gezondheidszorg tegen het licht moet houden en de eventuele invloed van gewelddadige computerspelletjes en films op schutters moet overpeinzen. Een Democratische senator uit Californië, Dianne Feinstein, zei haar plan voor een verbod op semiautomatische wapens uit de mottenballen te halen.