Bultrug niet voor dinsdag ontleed

De zondag overleden bultrug wordt niet eerder dan dinsdag ontleed. Het walvisteam van Naturalis Biodiversity Center neemt deze taak op zich. Waar dit gaat gebeuren is nog niet bekend. Dat meldt Naturalis zondag.

De twaalf meter lange bultrug Johannes strandde woensdag op een zandplaat bij Texel en kon ondanks een aantal pogingen niet worden gered. Hoe, wanneer en waarheen het kadaver wordt vervoerd is nog niet duidelijk. Eerder werden Den Helder en Texel genoemd.

Deskundigen van diverse organisaties gaan sectie verrichten om meer duidelijkheid te krijgen over de gezondheidstoestand van het zeezoogdier en de eventuele oorzaak van de stranding. Onder meer de faculteit diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht wordt hierbij betrokken.

Het bultrugskelet wordt opgenomen in de collectie van Naturalis Biodiversity Center, het onderzoeksinstituut van het natuurhistorisch museum in Leiden. Biologen gaan later de walvisbotten onderzoeken. Kennis over de anatomie en ontwikkeling van zeezoogdieren kan toekomstige strandingen mogelijk voorkomen. Het skelet krijgt wellicht een plaats in museum Naturalis, maar niet op korte termijn.

Naturalis Biodiversity Center is het enige instituut in Nederland dat dode walvisachtigen mag vervoeren en ontleden. Dat geldt dus ook voor de potvis die zaterdag in de buurt van Johannes strandde.