Reizigersclubs blij met reserveringsvrije Fyra

Reizigersverening Rover en de Vlaamse zustervereniging TreinTramBus verwelkomen de maatregelen om de Fyra attractiever te maken. Vooral het kaartje zonder verplichte reservering valt in goede aarde, hoewel niet alle problemen daarmee van de baan zijn, stellen de twee organisaties zondag.

"Dit is een belangrijke stap vooruit", zegt een woordvoerder van TreinTramBus in een verklaring. "Het argument dat verplichte reserveringen nodig zijn voor de veiligheid houdt immers geen steek. Voor de Duitse hogesnelheidstrein ICE, die 300 kilometer per uur rijdt, is reserveren ook niet verplicht."

Reizigers kunnen vooralsnog tot en met april voor 39 euro zonder reservering een ticket boeken. Rover en TreinramBus willen dat dit ticket ook daarna wordt aangeboden. "We verwachten dat dit tarief gewoon in de stations verkrijgbaar is, en niet alleen via internet", zegt Rover-voorzitter Arriën Kruyt.

De NS en de Belgische spoorwegmaatschappij NMBS spraken vrijdag verder af de hogesnelheidslijn Fyra van Amsterdam naar Brussel 'robuuster en betrouwbaarder' te maken. De lijn kampt sinds de start van de treindienst, een week geleden, met problemen. Ook zondag ontstond weer vertraging. Of de technische ingrepen het gewenste effect hebben op de betrouwbaarheid van de dienstregeling is nog afwachten, stellen de reizigersclubs.

Ondertussen blijven Belgische en Nederlands kortingkaarten onbruikbaar vor de Fyra, in tegenstelling tot de vroegere Beneluxtrein. De reizigersverenigingen willen daarover overleggen met beide vervoerbedrijven.


Reizigersclubs blij met reserveringsvrije Fyra (Foto: Novum)