FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 28 september 2012

[Bundesliga] Scorende Huntelaar geeft met Schalke voorsprong weg

Schalke 04 heeft vrijdagavond in de Bundesliga een comfortabele voorsprong uit handen gegeven bij Fortuna Düsseldorf. De promovendus maakte in de tweede helft door twee goals van spits Dani Schahin een 0-2 achterstand goed. In het eerste bedrijf was Schalke aan de leiding gekomen door een schitterende goal van Klaas-Jan Huntelaar en een kopbal van Joel Matip.

Huntelaar had in de twaalfde minuut een primeur te pakken. De spits bezorgde Düsseldorf na 462 minuten het eerste tegendoelpunt van de competitie. Zijn derde competitietreffer mocht er zijn. Huntelaar stuurde drie tegenstanders het bos in en pegelde vervolgens van buiten het zestienmetergebied raak.

Na negentien minuten werd het 0-2. Een vrije trap van Christian Fuchs werd door verdediger Matip binnengekopt. De voorsprong was verdiend, want Schalke had het betere van het spel. In de tweede helft kantelde de wedstrijd echter.

Geholpen door de vroege aansluitingstreffer van Schahin kwam de nog ongeslagen thuisploeg beter in de wedstrijd. Schalke moest terug, maar kreeg op de tegenstoot nog wel twee kansen om de wedstrijd te beslissen. Huntelaar liet ze echter beide liggen, waarvan eenmaal op aangeven van landgenoot Ibrahim Afellay.

Een kwartier voor tijd maakte Schahin met een schitterende kopbal de gelijkmaker. Huntelaar werd even later gewisseld, terwijl Afellay voor het eerst de negentig minuten volmaakte. Aan de stand veranderde niets meer. Schalke blijft derde in de Bundesliga met elf punten uit zes duels. Düsseldorf volgt op de vijfde plaats met een puntje minder.

WMSC bekrachtigt F1-kalender 2013

De World Motor Sport Council van de FIA heeft de Formule 1-kalender voor het seizoen 2013 vastgesteld. Ten opzichte van de in Singapore uitgelekte twintig races tellende kalender zijn er enkele kleine wijzigingen doorgevoerd.

De Grand Prix van Duitsland is een week naar voren gehaald en zal nu op 14 juli op de Nürburgring gehouden gaan worden. Ook de Grand Prix van België op Spa-Francorchamps heeft dat lot ondergaan. In plaats van 1 september is de racedatum nu 25 augustus. De race in New Jersey is nog onder voorbehoud, omdat het contract voor deze wedstrijd nog niet rond is.

De kalender

Datum Race
17 maart Australië (Melbourne)
24 maart Maleisië (Sepang)
14 april China (Shanghai)
21 april Bahrein (Sakhir)
12 mei Spanje (Barcelona)
26 mei Monaco (Monte Carlo)
9 juni Canada (Montreal)
16 juni Amerika (New Jersey)*
30 juni Groot-Brittannië (Silverstone)
14 juli Duitsland (Nürburgring)
28 juli Hongarije (Hungaroring)
25 augustus België (Spa-Francorchamps)
8 september Italië (Monza)
22 september Singapore (Marina Bay)
6 oktober Japan (Suzuka)
13 oktober Zuid-Korea (Yeongam)
27 oktober India (Buddh International Circuit)
3 november Abu Dhabi (Yas Marina)
17 november Verenigde Staten (Austin)
24 november Brazilië (Interlagos)

Politiebond: plan nationale politie onvoldoende

Politiebond ACP vindt het realisatieplan voor de nationale politie onvoldoende. Dat blijkt vrijdag uit de reactie van de bond op het plan. Volgens de bond, die aan de hand van de metafoor van een huis reageert, gaat het al mis met de heipalen en het fundament, 'om over de muren van het huis nog maar te zwijgen'.

Volgens de bond zijn onder meer de belangrijkste pijlers van de organisatie, cultuur en leiderschap, nog niet voldoende uitgewerkt en geborgd. "Het beeld op de werkvloer is dat de politietop het stuur van de oude niet gewenste cultuur nog steeds stevig in handen heeft."

Afwegingen zijn daarbij onvoldoende gebaseerd op wat zich afspeelt op de werkvloer. Volgens de bond is een juiste wijze van het opbouwen van een organisatie van beneden naar boven. "Na een inventarisatie van de inhoud, hoeveelheid en zwaarte van het werk kan worden bepaald welke kwaliteiten en kwantiteiten nodig zijn om de taken te verrichten."

Maar voor dit plan was het uitgangspunt de operationele sterkte van 49500 man en het beschikbare geld, 5,2 miljard euro. Of met de mensen en middelen in de hierbij opgestelde organisatiestructuur het werk te doen is, was daarbij niet het leidend thema, aldus de ACP.

De capaciteit voor vooral robuuste basisteams is volgens de bond veel te laag. Ook heeft minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) volgens de bond toezeggingen aan de Eerste en Tweede Kamer gedaan, waardoor een te hoog verwachtingspatroon is ontstaan over wat de nationale politie aan taken en opdrachten aankan. "De nationale politie is niet de oplossing voor alle problemen."

Babel leermeester voor Lukoki

Jody Lukoki blikt al terug op een prettige samenwerking met Ajax-aanwinst Ryan Babel. De aanvaller heeft veel steun aan zijn nieuwe ploeggenoot. "Hij besteedt veel aandacht aan me", verklaart Lukoki aan de officiële website van Ajax.

"Het is voor mij als jonge aanvaller fantastisch om er zo’n ervaren medespeler bij te hebben. Met al zijn interlands en ervaring in het buitenland kan ik heel veel van hem leren. Hij coacht me vaak tijdens trainingen en wedstrijden. Zijn tips zijn me veel waard."

Lukoki hoeft voor zijn part niet alleen naar Babel op te kijken om een betere voetballer te worden. "Ik wil van iedereen leren", zegt hij. "Het is ook mooi om te zien hoe hij zich als een 'echte prof' gedraagt. Hij leeft voor het voetbal. En hij wil het ook overbrengen aan de jonge talenten in de selectie. Hij laat me tevens beseffen dat alles zo dichtbij is. Het motiveert me nog meer om er vol tegen te gaan."

Het talent ziet zijn ontwikkeling razendsnel vorderen door de huidige situatie. "De afgelopen tijd ben ik met sprongen vooruitgegaan. Mijn acties brengen meer rendement en ik ben ook sterker geworden door de vele uren in het krachthonk. Het is geweldig om in korte tijd zoveel grote wedstrijden te spelen. Vooral als je jong bent, leer je daar ontzettend veel van."

Voor Ajax staat komend weekeinde de topper tegen FC Twente op het programma. Daarna staat de zware opdracht op het programma om Real Madrid te verslaan in de groepsfase van de Champions League. "Vorig seizoen heb ik elf minuten in de Champions League gespeeld, hopelijk worden dat er dit seizoen meer", aldus Lukoki.

'Melkpak is homopropaganda'

Zuivelfabrikant Vesjoli Molochnik (De blije melkboer) heeft weinig reden meer om blij te zijn. Een ultrarechtste groep in Rusland wil namelijk actievoeren tegen de melk, omdat er op de pakken een leuke regenboog staat afgebeeld. En, zo redeneert de groep, een regenboog geldt als symbool van de homobeweging.

De antihomogroepering heeft justitie in Rusland vrijdag gevraagd op te treden. Dat is echter niet alles. Ook wil ze een bezoekje brengen aan winkels die de melk verkopen. "We willen mensen informeren dat het geld dat ze uitgeven aan melk wordt gebruikt om homopropaganda te financieren", aldus een activist.

Het is in Rusland verboden om "propaganda te maken die de gezondheid en morele en spirituele ontwikkeling van minderjarigen schaadt”. Daarmee wordt gedoeld op homoseksualiteit. Op overtreding staat een boete van maximaal 500.000 roebel (bijna 12.500 euro).

Iraans persbureau tuint in nepbericht The Onion

Een Iraans persbureau heeft de knipoog gemist in een nepbericht van de Amerikaanse satirische krant The Onion. Persbureau Fars nam het nieuws dat de meerderheid van de blanke Amerikanen de Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad liever in het Witte Huis zouden zien dan Barack Obama voor waar aan.

Het nepbericht over de zogenaamde opiniepeiling was al enkele dagen eerder door The Onion, de Amerikaanse evenknie van De Speld, uitgebracht. Het semiofficiële Fars nam het bericht vrijdag nagenoeg woord voor woord over. Slechts de omschrijving van Ahmadinejad als 'een man die herhaaldelijk heeft ontkend dat de Holocaust heeft plaatsgevonden en verscheidene politieke gevangenen heeft laten terechtstellen' werd geschrapt.

'Sfeer in tentenkamp Osdorp wordt grimmig'

De sfeer in het tentenkamp in Nieuw-West, waar sinds een paar dagen enkele tientallen Afrikanen verblijven, wordt 'grimmig'.

Dit stelt een woordvoerder van stichting Migrant 2 Migrant (M2M), die momenteel in het kamp aanwezig is. Volgens de zegsman zorgen de dalende temperatuur en het gebrek aan sanitaire voorzieningen voor een 'steeds grimmigere sfeer'.

M2M wil dan ook dat de gemeente te hulp schiet. In het kamp aan de Notweg, waar inmiddels zo'n 35 vluchtelingen zijn neergestreken, moeten als het aan de stichting ligt voor zes uur vrijdagavond basale sanitaire voorzieningen komen. 'Anders gaan we op een of andere manier actie voeren. Dit zijn mensen die hier niet mogen blijven, maar ook niet naar hun eigen land terug kunnen. Ze zitten vast, maar hebben daardoor natuurlijk niet minder recht op een menswaardig bestaan.'

SP-voorman Laurens Ivens gaat vragen stellen over de situatie in het vluchtelingenkamp aan de Notweg in West. 'Er zijn geen fatsoenlijke sanitaire voorzieningen. Douches zijn er niet en het toilet bestaat uit een stuk triplexhout met een emmer eronder. Ook zijn de tenten niet bestand tegen de regen. Daar komt bij dat dit alles plaatsvindt in een buurt die het al niet makkelijk heeft. Er werd de afgelopen tijd juist hard gewerkt om meer samenhang in de buurt te creëren, maar dit tentenkamp werkt averechts', stelt Ivens.

Hij wil onder meer van het college weten of de stad van plan is te hulp te schieten.

Medeverdachte in zaak dode inbreker opnieuw vast

Een 25-jarige man is opnieuw aangehouden voor een woningoverval begin augustus in Voorthuizen waarbij een medeverdachte om het leven kwam. De man uit Beekbergen was eerder vrijgelaten wegens gebrek aan bewijs, maar volgens de politie zijn nieuwe feiten aan het licht gekomen. Ook een 33-jarige Culemborger en een 28-jarige vrouw uit Arnhem zitten nog vast.

De vierde verdachte werd na de woningoverval een paar honderd meter verderop zwaargewond aangetroffen. De 27-jarige Edenaar overleed in het ziekenhuis.

De bewoners van het huis, een 33-jarige vrouw en een 34-jarige man, raakten gewond bij de overval. Wat zich in het huis heeft afgespeeld is nog niet duidelijk.

De politie wil meer weten over de auto die de vier gebruikten bij de overval. De Mercedes uit de A-klasse was voorzien van nummerplaten die in Amersfoort waren gestolen. De auto werd een dag na de overval geparkeerd in een parkeergarage in Arnhem en was drie dagen later weer verdwenen. Getuigen wordt gevraagd zich te melden bij de politie.

[Jupiler League] De Graafschap wint weer eens

De Graafschap heeft vrijdagavond weer eens gewonnen in de Jupiler League. De degradant uit de Eredivisie boekte bij FC Eindhoven de tweede seizoenszege: 0-2. Milan Massop opende vlak voor rust de score, waarna Jochem Jansen in de tweede helft de wedstrijd op slot gooide. De Graafschap was al vijf competitiewedstrijden zonder overwinning, nadat de seizoensopening tegen Excelsior wel werd gewonnen.

Ook AGOVV en FC Emmen kwamen voor de tweede keer dit seizoen tot winst. Emmen trakteerde FC Den Bosch op een pijnlijke thuisnederlaag. Door goals van Alexander Bannink, Wout Weghorst en Kay Velda werd het 0-3. AGOVV won bij FC Oss eveneens op vreemde bodem. De 0-2 eindstand was al bij rust bepaald. Hayri Pinarci en Joey Godee vonden het net.

Sparta steeg naar de gedeelde tweede plaats. De Rotterdammers boekten een moeizame 4-3 zege op Almere City FC. Sparta schoot uit de startblokken en nam via Steef Nieuwendaal en Sandro Calabro binnen een kwartier een 2-0 voorsprong. De bezoekers kwamen echter terug door goals van Stefano Lilipaly en Charles Dissels.

Calabro zette Sparta nogmaals op voorsprong, maar Fabian Serrarens bracht Almere wederom op gelijke hoogte. Op de 4-3 van Donovan Deekman hadden de Almeerders geen antwoord meer. Sparta heeft nu net als MVV veertien punten, twee minder dan koploper Helmond Sport.

Fortuna Sittard haakte door een 2-0 zege in eigen huis op Go Ahead Eagles aan bij de subtop. Patrick Nkoyi en Abdelaziz Khalouta waren de gevierde mannen bij de Limburgers, die Go Ahead achterhaalden op de ranglijst. Beide ploegen hebben elf punten. De top vier van de ranglijst komt later in actie.

Elf Nederlanders van start in Lombardije

Morgen staat de laatste wielerklassieker van dit jaar op het programma; de Ronde van Lombardije. Elf Nederlanders zullen aan de start van deze wedstrijd verschijnen.

Rabobank levert met zes Nederlandse renners het grootste deel daarvan; Bauke Mollema, Tom-Jelte Slagter, Laurens ten Dam, Wilco Kelderman, Steven Kruijswijk en Stef Clement. De overige Nederlanders die in Bergamo van start gaan, zijn ohnny Hoogerland (Vacansoleil-DCM), Tom Dumoulin (Argos-Shimano), Joost van Leijen (Lotto-Belisol), Sebastian Langeveld en Pieter Weening (Orica-GreenEdge).

Forse boetes UEFA en KNVB voor Feyenoord

Feyenoord moet zowel geld over maken naar de UEFA als naar de KNVB. Beide voetbalbonden hebben de club uit Rotterdam boetes opgelegd voor diverse incidenten.

Tijdens de uitwedstrijd in Oekraïne tegen Dinamo Kiev zag de Europese bond een spandoek met de tekst UEFA Maffia in het bezoekersvak. Dit kost Feyenoord 10.000 euro. De UEFA wil tevens 20.000 euro zien omdat tijdens de return in de Kuip diverse voorwerpen op het veld werden gegooid en er vuurwerk werd afgestoken. 

Van de KNVB kreeg Feyenoord een boete van 7500 euro vanwege kwetsende spreekkoren richting de scheidsrechter in de thuiswedstrijd vorige maand tegen sc Heerenveen. Feyenoord betreurt de boetes en probeert de boetes te verhalen bij de daders.  

The Killers willen show op de maan

The Killers zouden dolgraag een optreden geven op de maan. "'Maanrock' heeft de toekomst", vindt Ronnie Vannucci Jr, de drummer van de Amerikaanse rockband.

"Als er een gig op de maan was, zouden wij erbij zijn", vertelt hij aan de Britse boulevardkrant Daily Star. "Ik heb het idee dat wij als band zo dominant zijn dat je ons toch wel kunt horen in de ruimte."

De 36-jarige drummer en zijn bandmaatjes zijn blij dat ze na enkele jaren afwezigheid weer terug zijn met een nieuwe plaat. Battle Born kwam vorige week uit. "Onze grootste angst was dat het een warrig album zou worden. Maar ondanks het feit dat de producers met wie we werkten allemaal een uniek geluid hebben, klinkt het nog steeds als The Killers."

Informatie bij borstonderzoek schiet tekort

Vrouwen die deelnemen aan het bevolkingsonderzoek naar borstkanker zouden vooraf beter geïnformeerd moeten worden over het psychologische effect dat een eventuele doorverwijzing kan hebben. Nu kampen veel vrouwen met angst en depressieve klachten, zelf als blijkt dat er toch niets aan de hand was. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Tilburg.

Het is zelfs goed mogelijk dat de nadelen van het bevolkingsonderzoek niet opwegen tegen de voordelen. Verschillende wetenschappers twijfelen of de mammogrammen - de borstfoto's - wel leiden tot een lager aantal vrouwen dat sterft aan borstkanker.

Patty Brard gebruikt voor verkoop Sterren Springen

Reinout Oerlemans maakt dankbaar gebruik van de mislukte sprong van Patty Brard om Sterren Springen in het buitenland aan de man te brengen. De zangeres kwam verkeerd terecht toen ze voor het schoonspringprogramma van de duikplank ging.

"Vanuit de hele wereld is er interesse", vertelde Oerlemans in De Wereld Draait Door over het SBS-programma, dat wekelijks zo'n anderhalf miljoen kijkers wist te trekken. Matthijs van Nieuwkerk wilde vervolgens weten of het klopt dat de producent aan geïnteresseerden de mislukte sprong van Brard laat zien. "Ja, dat klopt", reageerde een lachende Oerlemans. "Patty gaat de wereld over."

De producent, die naar eigen zeggen al 'jaren' met het idee rondliep voor Sterren Springen, vindt het vervelend dat mensen geblesseerd zijn geraakt tijdens de wedstrijd. Zo liep Patty Brard een whiplash en een lichte hersenschudding op en Jody Bernal een beschadigd trommelvlies. Kimberley Klaver brak haar neus. "Blessures, dat hoort een beetje bij het spel. Dat er een neus is gebroken, is wel heel vervelend."

Kean stapt op als coach van Blackburn Rovers

Steve Kean heeft zijn ontslag ingediend als manager van Blackburn Rovers. Volgens de 44-jarige Schot was zijn positie onhoudbaar geworden. De fans van Blackburn schreeuwden al lange tijd om het vertrek van Kean, die niet geliefd was na de degradatie uit de Premier League. Hij genoot wel het vertrouwen van de Indiase clubeigenaars.

In een verklaring laat Kean vrijdag weten met pijn in zijn hart afscheid te nemen, na al zijn 'harde werk van de laatste jaren'. Kean zegt zich gedwongen te voelen omdat zijn positie onhoudbaar was geworden. Hij laat Blackburn achter op de derde plaats in de Championship, het tweede niveau van Engeland. Blackburn verloor vorige week vrijdag thuis met 2-1 van Middlesbrough.

Over de opvolging van Kean is nog niets bekend.

Gratis huwelijk bij Leids filmfestival

Op een originele manier trouwen? Dat kan tijdens het Leids Filmfestival dat van 23 tot en met 28 oktober gehouden wordt. Bezoekers van dit festival kunnen een geheel verzorgde trouwerij winnen met alles er op en er aan. De verloting van deze bruiloft vindt plaats ter gelegenheid van een speciale vertoning van de film Four Weddings And a Funeral. Het gelukkige stel dat in de echt zal worden verbonden zal dit doen in de Pieterskerk ten overstaan van familie, vrienden én bezoekers van het filmfestival.

De bruiloft en het filmprogramma wordt georganiseerd in samenwerking met bovengenoemde kerk die voor de gelegenheid mooi aangekleed zal worden als trouwlocatie. Mensen die graag willen meedingen naar deze bijzondere bruiloft kunnen zich tot 7 oktober opgeven bij de organisatie van het filmfestival.

De film Four Weddings And a Funeral is een romantische Britse komedie uit 1994 en was destijds een groot succes en betekende tevens de doorbraak van acteur Hugh Grant (Notting Hill, Love Actually). De film wordt ook nu nog beschouwd als een van de beste Britse films ooit gemaakt.

Fransen Gasquet en Simon door in Bangkok

Frankrijk is goed vertegenwoordigd in de halve finales van het tennistoernooi van Bangkok. Richard Gasquet en Gilles Simon schaarden zich vrijdag zonder setverlies bij de laatste vier. Gasquet (2) versloeg met 7-6 (5), 6-4 de Australiër Bernard Tomic. Simon (4), die het toernooi in 2009 al eens won, rekende in een Frans onderonsje af met Gaël Monfils: 6-4, 6-1.

Simon stuit in de halve eindstrijd op de als eerste geplaatste Janko Tipsarevic. De Serviër versloeg Fernando Verdasco uit Spanje: 7-6 (5), 6-4. Jarkko Nieminen mag door zijn 6-3, 7-6 (3) zege op Milos Raonic (3) de degens kruisen met Gasquet. Vorig jaar zegevierde de Brit Andy Murray in Bangkok.

Jongeren weggestuurd uit Arnhem

Ongeveer tien jongeren zijn vrijdag aan het begin van de avond in Arnhem weggestuurd. De tien wilden per auto de stad in en hadden drank bij zich. Verder is het rustig in de Gelderse stad, meldt een woordvoerder van de gemeente. Een politiewoordvoerder laat weten dat nog geen arrestaties zijn verricht rondom het Project X-feest.

De jongeren hadden geen goede reden waarom ze in Arnhem moesten zijn. Ze werden rond 18.30 uur staande gehouden. De zegsvrouw benadrukt dat de tien niet zijn opgepakt. Waar de jongeren vandaan komen, weet ze niet.

De jongeren konden worden weggestuurd, omdat in Arnhem een noodbevel van kracht is. Het noodbevel is afgekondigd om problemen rond een Project X-feest in de stad te voorkomen. Tot zaterdagochtend is de stad verboden terrein van mensen die er de openbare orde dreigen te verstoren.

Op toegangswegen en stations vinden controles plaats. Die blijven voortduren, zegt de woordvoerder.

Meisje (15) en wiskundeleraar in Frankrijk teruggevonden

Megan Stammers, het 15-jarige Britse schoolmeisje dat vorige week wegliep met haar 30-jarige wiskundeleraar, is terecht. Franse politie arresteerde de leraar van het meisje. Het stel werd hand-in-hand lopend gespot door winkelend publiek in Bordeaux.

Op een persconferentie zei de stiefvader van Megan niet te kunnen wachten om herenigd te worden met de tiener. De biologische vader van het meisje liet weten niet boos te zijn op Megan. "We doen allemaal gekke dingen als we jong zijn, zonder de gevolgen te overwegen", zei hij. Ook de ouders van de wiskundeleraar lieten weten opgelucht te zijn dat het tweetal terecht is.

Zowel het tienermeisje als de leraar zijn momenteel nog in Frankrijk. Laatstgenoemde zit in de cel in afwachting van zijn uitlevering aan de Britse autoriteiten. Hij kan tot vijf jaar cel worden veroordeeld wegens het onttrekken van een minderjarige aan het ouderlijk gezag.

[Ryder Cup] Gelijke stand na foursomes

De teams van Europa en de Verenigde Staten staan op gelijke hoogte na de eerste sessie in de Ryder Cup. Het staat 2-2 na de foursomes op de Medinah Country Club nabij Chicago.

Het Amerikaanse koppel Phil Mickelson/Keegan Bradley opende de score voor de VS, de Noord-Ieren Rory McIlroy en Graeme McDowell gaven daarna Europa een punt. Jason Dufner en Zach Johnson brachten vervolgens de thuisploeg weer aan de leiding, maar het Engelse duo Justin Rose/Ian Poulter trok de stand weer gelijk.

Rose/Poulter versloeg het Amerikaanse topduo Tiger Woods/Steve Stricker. Captain Davis Love III hield vertrouwen in golflegende Woods. Hij mag met Stricker ook in de middagsessie spelen, als de teams vier partijen fourball afwerken. Het Amerikaanse duo neemt het daarin op tegen de Engelsman Lee Westwood en de debuterende Belg Nicolas Colsaerts. 

Film over Hitchcock opent AFI Film Festival

Het AFI Film Festival opent in november met de biografische film Hitchcock. De film gaat over de legendarische filmmaker Alfred Hitchcock, geacteerd door Anthony Hopkins.

Jacqueline Lyanga, directeur van het Film Festival, zei tijdens de persconferentie: "Hitchcock is één van de meest invloedrijke filmmakers ter wereld. De film vertelt het verhaal over de samenwerking tussen Hitchcock en zijn vrouw Alma tijdens het maken van het meesterwerk Psycho uit 1960. Het is de perfecte opening voor dit festival."

De rol van Hitchcock's vrouw Alma Reville wordt gespeeld door Helen Mirren. Verder spelen ook Scarlett Johansson en Jessica Biel prominente rollen in de film van Sacha Gervasi. De Brit maakte tot nu toe documentaires zoals Anvil! The Story of Anvil, Hitchcock wordt zijn filmdebuut als regisseur.

Het AFI Film Festival is van 1 tot en met 8 november in Los Angeles. Hitchcock draait vanaf februari in de Nederlandse bioscopen.

Anthony Hopkins Hitchcock

De Boer vindt dat Eriksen volgende stap moet maken

Frank de Boer vindt dat Christian Eriksen toe is aan de volgende stap in zijn carrière. Volgens de coach van Ajax moet de 20-jarige Deen het stempel van talent kwijtraken en uitgroeien tot een bepalende speler. "Nu moet hij de volgende stap maken. Dat is de verantwoordelijkheid om altijd een 7 of een 8 te scoren, met heel vaak een uitschieter naar hoger", zei De Boer vrijdag op een persconferentie.

De Boer beseft dat het proces naar een constante prestatie van Eriksen tijd kost. "Het is een gewenning voor hem. Dat gaat met ups en downs. Het gaat erom dat hij uiteindelijk een heel constante speler wordt, die altijd zijn stempel kan drukken op het ritme van de wedstrijd."

De discussie rond Eriksen is al enige tijd gaande. Niet alleen bij Ajax, maar ook bij het nationale team van Denemarken werd de getalenteerde middenvelder bekritiseerd. "Soms kan dat tegen je werken", zegt De Boer. "Iedereen hamert erop dat je dominant moet zijn. Dat gaat wel in het hoofd rondspoken van zo'n speler. Natuurlijk heeft hij ook geen geweldig EK gespeeld. Dat zal er allemaal mee te maken hebben."

De Boer heeft er vertrouwen in dat Eriksen door hard werken op trainingen en wedstrijden er bovenop komt. "Hopelijk was afgelopen woensdag een stap in de goede richting", sprak de trainer, doelend op de 3-0 bekerzege bij FC Utrecht, waarin Eriksen een goede indruk achterliet en de derde treffer Amsterdamse treffer maakte.

Aulas: "PSG houdt het niet lang vol"

Paris Saint-Germain zal over twee jaar stappen terugzetten op financieel gebied. Dat stelt Olympique Lyon-voorzitter Jean Michel Aulas.

"De staat van de sportieve bewapening in de Ligue 1 is door de enorme investeringen van PSG vooruitgegaan", verklaart Aulas aan L'Equipe. "Wij hebben niet de capaciteiten om PSG te verslaan. De komende twee jaar zal iedere ploeg daar moeite mee hebben."

Aulas verwacht dat er daarna een daling valt waar te nemen in de bestedingen van de Nouveau Riches. Vooral de invoering van het 'fair play belastingbeleid' speelt daarin een rol. "PSG heeft daar slim op geänticipeerd, maar met de nieuwe wetgeving zal ze het lachen snel vergaan."

De preses denkt dat de Parijzenaren niet per definitie kampioen zullen worden in de Ligue 1. "Het is niet vooraf vastgesteld wat voor resultaten ze zullen boeken. PSG zal echt niet iedere week met 7-0 winnen. En mocht dat wel gebeuren, dan zal de lol er voor het publiek snel af zijn."

Grote brand op industrieterrein Oirschot

Op industrieterrein De Scheper in het Brabantse Oirschot heeft vrijdagmiddag een grote brand gewoed. Dat meldt de brandweer. De brand ontstond in een loods van een bouwbedrijf. Hoewel aanvankelijk voor slachtoffers werd gevreesd, zijn bij de brand geen gewonden gevallen.

De rookwolken die vrijkwamen waren zichtbaar tot in Eindhoven. In de omgeving zijn metingen verricht om te kijken of er giftige stoffen in de rook zaten, maar deze werden niet aangetroffen. De brand was volgens een woordvoerder rond 15.30 uur onder controle was. Een deel van de loods is ingestort.

Een dieseltank op het terrein werd koel gehouden door de brandweer. Ook wist de brandweer te voorkomen dat de brand oversloeg naar een naastgelegen bedrijf waar onder meer autobanden lagen opgeslagen. Enkele Porsches die daar ook in opslag stonden, zijn door het personeel in veiligheid gebracht.

Op de nabijgelegen A58 werd de maximumsnelheid vanwege de rook korte tijd verlaagd naar negentig kilometer per uur, liet een woordvoerder van Rijkswaterstaat weten. Inmiddels is deze beperking weer opgeheven.

De brandweer verwacht nog enkele uren bezig te zijn met nablussen. Het is nog niet bekend hoe de brand, die veel omstanders trok, is ontstaan.

Nick & Simon meteen aan kop met nieuwe plaat

Nick & Simon gaan deze week in de Album Top 100 aan kop met hun nieuwe album Sterker. Het schijfje, dat vorige week uitkwam, was voor de release al goed voor een gouden plaat omdat in de voorverkoop al meer dan 25.000 exemplaren werden verkocht.

"Omdat we met ons nieuwe album Sterker een grote switch maakten en een risico namen, is het des te geweldiger dat die durf nu wordt beloond met een nummer 1-positie", reageren de Volendammers. De plaat werd gelanceerd bij een albumpresentatie in Carré, die in 55 bioscopen in het land te volgen was.

Sterker is het vijfde studioalbum van de zangers en na Vandaag, Luister en Fier het vierde dat de hoogste positie bereikt in de Album Top 100. De zangers hebben met Sterker Ilse DeLange verdreven van de eerste plaats. Zij staat nu derde met Eye of the Hurricane. Mumford & Sons bezetten de tweede plek met Babel.

In de Single Top 100 heeft PSY de eerste plaats veroverd met Gangnam Style. De Zuid-Koreaanse artiest wisselt stuivertje met Asaf Avidan, die nu tweede staat met One Day/Reckoning Song. The Voice of Holland-kandidate Sandra van Nieuwland maakt net als vorige week de top drie compleet met More.


Nick & Simon meteen aan kop met nieuwe plaat (Foto: Novum)

Homovoorlichting vanaf december verplicht op school

Scholen moeten vanaf december verplicht voorlichting geven over homoseksualiteit. Demissionair minister van Onderwijs Marja van Bijsterveldt (CDA) heeft de kerndoelen voor basisscholen en voor het voortgezet onderwijs aangepast. De aanpassing had eigenlijk al aan het begin van het schooljaar moeten ingaan, maar dat was niet gelukt.

De minister was aanvankelijk tegen de verplichte voorlichting over seksuele diversiteit, zoals het lespakket officieel wordt genoemd. Op aandringen van de Tweede Kamer heeft ze de kerndoelen nu toch aangepast, waardoor het een verplicht onderdeel wordt van het onderwijs op alle scholen in het primair en voortgezet onderwijs.

Van Bijsterveldt beloofde de Kamer in juni nog voor het einde van het jaar homovoorlichting verplicht te stellen. De invoering liep vertraging op, doordat een advies van de Onderwijsraad over het pakket op zich liet wachten. Van Bijsterveldt ontkende de invoering bewust te hebben vertraagd.

COC Nederland, een van de aanjagers van de verplichte voorlichting, reageert verheugd dat de minister haar belofte nakomt om de invoering voor het einde van het jaar af te ronden. Volgens de homobelangenorganisatie worden homoseksuele scholieren vaak gepest. Voorlichting zou moeten bijdragen aan de acceptatie van homoseksualiteit.

Burgemeester: inzet politie ook verhalen op rellers

Ook de inzet van agenten bij situaties als in het Groningse Haren moet worden verhaald op relschoppers. Dat vindt de Alkmaarse burgemeester Piet Bruinooge (CDA). Voor de camera van de NOS zei hij vrijdag dat hij wil dat raddraaiers niet alleen opdraaien voor de daadwerkelijke, maar ook voor de 'maatschappelijke schade'.

Om Project X-achtige situaties in goede banen te leiden, is soms massale inzet van agenten nodig. Volgens Bruinooge, in wiens gemeente zaterdag ook een Project X-feest dreigde te ontstaan, kunnen die agenten daardoor dus niet elders worden ingezet, bijvoorbeeld in het geval van een inbraak.

Mocht het verhalen van de maatschappelijke schade niet binnen de huidige regelgeving kunnen, dan moet volgens de Alkmaarse burgemeester de Kamer ervoor zorgen dat het wel kan.

De politie waarschuwde zaterdagavond niet naar de Paardenmarkt in Alkmaar te komen nadat oproepen daartoe waren gedaan. De politie was er volop aanwezig. Volgens RTV Noord-Holland keken kleine groepjes jongeren of er wat te beleven viel, maar bleef het verder rustig.

OM zwijgt over sectie dode inbreker Diessen

De voorlopige resultaten van de sectie op de 37-jarige inbreker die dinsdag overleed na een inbraak in het Brabantse Diessen, worden vooralsnog niet bekendgemaakt. Volgens een woordvoerder van het Openbaar Ministerie in Breda zijn aan de onderzoeksresultaten niet onmiddellijk een conclusie te verbinden.

De 37-jarige man werd door de bewoners tijdens zijn inbraak betrapt, waarop een vechtpartij ontstond. Agenten troffen hem na een melding over de inbraak buiten bewustzijn aan. Hij werd gereanimeerd en naar een ziekenhuis gebracht. Hij overleed kort na aankomst.

De twee bewoners zijn aangemerkt als verdachten, maar zitten niet vast. De zegsvrouw vertelt dat in de zaak veel te onderzoeken valt. "We treden niet elke keer naar buiten als er nieuwe onderzoeksresultaten zijn, tenzij we onmiddellijk een conclusie aan de resultaten moeten verbinden."

Flinke lastenverzwaringen voor Fransen

Frankrijk gaat flinke belastingenverhogingen doorvoeren om volgend jaar het begrotingstekort op drie procent te krijgen. De lastenverzwaringen zijn het belangrijkste onderdeel van een pakket van dertig miljard euro aan ombuigingen. Dat maakte de Franse regering vrijdag bekend.

Vooral de rijken worden aangeslagen door de regering van de socialistische president François Hollande. Zo gaat het toptarief voor inkomens boven de een miljoen euro tijdelijk omhoog naar 75 procent. Fransen die meer dan 150 duizend euro verdienen moeten voortaan 45 procent belasting betalen. Ook bedrijven krijgen flink meer belastingen voor de kiezen.

Volgens de regering kan met de begroting het gevecht tegen werkloosheid worden gewonnen. Ook moet de Franse economie weer gaan groeien. Minister van financiën Pierre Moscovici zei vrijdagochtend op een Frans radiostation dat met de begroting drie gevechten worden aangegaan: tegen de financiële crisis, tegen ongelijkheid en tegen de schuld.

Economen waarschuwen echter dat Frankrijk veel verder in het moeras kan wegzakken als het niet harder in de uitgaven snijdt. Nu wordt slechts een derde van het pakket van dertig miljard euro binnengehaald door te bezuinigen.

Nieuw dodelijk virus gevonden in Congo

Onderzoekers hebben een nieuw dodelijk virus ontdekt dat mogelijk van mens op mens kan worden overgedragen. De ziektekiem die de naam Bas-Congovirus of BASV heeft meegekregen, is aangetroffen bij drie mensen, van wie er twee zijn overleden.

De sterfgevallen deden zich voor in 2009 in de zuidwestelijke provincie Bas-Congo in de Democratische Republiek Congo. Blootstelling aan het virus lijdt tot ernstige bloedingen waarna de dood intreedt. "Er zijn maar drie gevallen bekend, maar er kunnen zich in de toekomst meer uitbraken voordoen", waarschuwt onderzoeker Charles Chiu van de Universiteit van Californië.

Het Bas-Congovirus is niet verwant aan bekendere Afrikaanse ziektes als ebola of marburg. De ziektekiem staat dichter bij het virus dat rabies veroorzaakt. Hoe dodelijk het nieuw ontdekte virus is, is niet duidelijk. Een verpleegkundige die een van de patiënten had verzorgd, werd ziek maar overleefde het.

Bij een persoon die de verpleegkundige vervolgens verzorgde, is het virus in zijn bloed aangetroffen maar hij vertoonde geen ziekteverschijnselen.

Nieuw dodelijk virus gevonden in Congo
Nieuw dodelijk virus gevonden in Congo (Foto: ANP)

'Kanker kost EU jaarlijks 124 miljard'

Kanker kost de EU jaarlijk 124 miljard euro. Dit heeft een team onder leiding van dr. Ramon Luengo-Fernandez van de University of Oxford - UK becijferd. Ze hielden hierbij niet alleen rekening met directe kosten, zoals kosten van hospitalisatie, revalidatie en medicatie, maar ook informele kosten als gederfde inkomsten en economische schade voor mantelzorgers.

Ze hebben tevens de kosten van verschillende vormen van kanker bekeken. Qua directe kosten is de duurste vorm borstkanker, met 6 miljard euro per jaar, zo'n 13% van het totale budget. Longkanker brengt daarentegen de grootste economische schade, zo'n 19 miljard, waarvan 10 miljard veroorzaakt wordt door vroegtijdig overlijden.

Daarnaast onderzocht men de directe kosten per capita voor de verschillende lidstaten. Als goedkoopste komt Litouwen uit de bus, met 32 euro per jaar. Het duurste is Duitsland, met 168 euro per jaar. Landen in Noord- en Centraal-Europa hebben de hoogste kosten. "Landen met de laagste kosten per capita zijn overwegend lidstaten die in 2004 bij de EU zijn gekomen en een lager nationaal inkomen hebben", zo verklaart Luengo-Fernandez.

Er werd een speciale nadruk gelegd op mantelzorgers. Mantelzorgers van kankerpatiënten blijken een slechtere lichamelijke en geestelijke gezondheid te hebben dan andere mantelzorgers, ze zijn vaker afwezig van werk, en vaker zelf ziek. Op basis van die uitkomsten trekt dr. Isabella Gilloteau van Bristol-Myers Squibb, belast met dat deel van het onderzoek, een opmerkelijk vergelijking: volgens haar zijn de fysieke problemen gelijk aan die van een hepatitis C-patiënt, terwijl de geestelijke problemen van dezelfde orde zijn als die van een patiënt met reumatoïde artritis.

Luengo-Fernandez benadrukt zelf het belang van zijn onderzoek: "De gezondheidszorg zal een goed idee hebben [..] van de kosten die kankerzorg met zich meebrengt. Echter, het verlies in productiviteit en de informele kosten [..] zullen minder goed begrepen worden en hun grootte onderschat." Ook het praktische nut van zijn studie staat hem duidelijk voor ogen: "Een doel van een studie als deze is om vergelijkingen tussen de last van verschillende ziektes mogelijk te maken, zodat beleidsmakers schaarse onderzoeksbudgetten beter kunnen verdelen."

Lamprou opgenomen in voorselectie Griekenland

Tot zijn eigen verbazing is Feyenoord-goalie Kostas Lamprou opgenomen in de voorselectie van het nationale elftal van Griekenland. De 21-jarige Lamprou maakt zo kans om in de selectie te zitten voor de WK-kwalificatiewedstrijden tegen Bosnië en Slowakije.

Lamprou, die op 15 september zijn debuut maakte voor Feyenoord tegen PEC Zwolle, reageerde erg verbaasd op de voorselectie. "Dit is een grote verrassing voor mij. Natuurlijk ben ik hier ontzettend blij mee. Ik had dit niet verwacht. Ik hoop ontzettend dat ik ook bij de definitieve selectie zit, dat zou fantastisch zijn."

Lamprou is momenteel eerste keeper van Feyenoord, omdat Erwin Mulder geblesseerd is. De Griekse keeper heeft tot nu toe twee competitieduels en één bekerwedstrijd achter zijn naam. Hij had totaal niet verwacht dat hij nu al opgeroepen zou worden voor Griekenland.

"Het gaat allemaal heel snel de laatste weken. Deze uitverkiezing voor de voorselectie maakt het allemaal extra mooi", aldus Lamprou. De definitieve selectie wordt op 5 oktober bekend gemaakt. De interlands van Griekenland staan gepland voor 12 en 16 oktober.

Waarschuwing voor besmette supermarktzalm

In een groot aantal supermarkten is gerookte zalm verkocht die besmet is met de salmonellabacterie. Dat meldt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) vrijdag. Consumenten kunnen aan de hand van een code op de verpakking zien of ze besmette zalm in huis hebben gehaald.

Het gaat om een partij zalm die door visfabrikant Foppen is geleverd aan meerdere grote supermarktketens, waaronder Albert Heijn en Aldi. De besmette zalm is uit de handel gehaald. Dat heeft er volgens de NVWA voor gezorgd dat het merendeel van de gerookte zalm uit de Nederlandse supermarktschappen is verdwenen.

Mensen die onlangs gerookte zalm hebben gekocht wordt geadviseerd de verpakking te controleren en besmette vis niet te eten. Op de verpakking is bij de streepjescode een ovaal beeldmerk te zien met een nummer. Verpakkingen met de nummers EL-41A82EC en NL-6115EG bevatten de mogelijk gevaarlijke vis.

Salmonella kan binnen 12 tot 48 uur na consumptie van besmet voedsel leiden tot koorts, diarree, misselijkheid, braken, buikkrampen en hoofdpijn. De darmbacterie komt voor in kippen-, kalfs- en varkensvlees, visproducten, rauwe eieren, bepaalde zuivelproducten en in groenten en fruit.


Waarschuwing voor besmette supermarktzalm (Foto: Novum)

Comeback van Bonjansky gaat door

De terugkeer van kickbokser Remy Bonjansky gaat volgende week zaterdag 6 oktober in Brussel gewoon door. De drievoudig wereldkampioen raakte een maand terug geblesseerd aan zijn hamstring, maar is fit genoeg om toch de ring in te stappen.

"We hebben de afgelopen week twee keer per dag gespard met jongens uit Duitsland en ik moet zeggen: ik ben zeer verrast door het herstel van zijn been", aldus Ivan Hippolyte, de trainer van Bonjansky. "Remy laat daarom vandaag aan de organisatie weten dat hij de ring in kan."

De inmiddels 36-jarige Bonjansky, die drie jaar geleden voor het laatst in de ring stond, liet eerder weten dat een blessure aan zijn hamstring zijn voorbereiding had verstoord. "Het probleem is nu vooral mijn conditie", meldde de kickbokser. "Als in de training blijkt dat ik vijf rondjes los kan gaan, dan zeggen we ja. Haal ik dat niet, dan wordt het een nee."

Volgens Hippolyte verliep de voorbereiding niet gemakkelijk. "Fysiek gezien is hij nu in orde, de komende week zullen we op het gebied van zijn uithoudingsvermogen de puntjes op de i zetten."

Vanwege problemen met zijn oog kwam Bonjansky sinds 2009 niet meer in actie. "We zijn bij de beslissing om terug te keren in de ring dan ook niet over één nachtje ijs gegaan", benadrukt Hippolyte. "We hebben het uitgebreid doorgenomen en de artsen hebben het groene licht gegeven."

Saudi-Arabië zet vrouwelijke pelgrims uit

Saudi-Arabië is begonnen met het uitzetten van elfhonderd vrouwelijke pelgrims uit Nigeria. Ze reisden zonder een mannelijke voogd, in weerwil van de Saudische wet.

De vrouwen werden na aankomst op het internationale vliegveld van Jiddah opgesloten, schrijft de staatsnieuwssite El-Eqtisad op gezag van een regeringsmedewerker. Donderdag werden al 171 vrouwen naar Nigeria teruggestuurd, en de overige pelgrims wacht hetzelfde lot. Sommige vrouwen zitten al sinds maandag vast.

In Saudi-Arabië zijn vrouwen verplicht te reizen in gezelschap (of met toestemming) van een 'mahram', een mannelijke begeleider. Maar tot dusver lieten de Saudische autoriteiten doorgaans toe dat groepen vrouwen de hadj, de bedevaart naar Mekka, maakten onder de hoede van mannelijke reisleiders. Waarom de autoriteiten de wet nu naar de letter handhaven is niet duidelijk.

Schippers blijft buiten conflict bij VUmc

Minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) is niet van plan om zich te gaan bemoeien met de ruzie tussen het VUmc en de op non-actief gestelde longarts Piet Postmus. Ze vindt dat het om een arbeidsrechtelijk conflict gaat, waar beide partijen onderling uit moeten komen. Dat schrijft ze vrijdag aan de Tweede Kamer.

Postmus had begin juli zijn zorgen geuit bij de raad van toezicht en de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) over de patiëntveiligheid in het ziekenhuis. Daarop werd het ziekenhuis onder verscherpt toezicht gesteld.

De directie van het ziekenhuis stelde de klokkenluider op non-actief. Begin deze maand kwam uit een gesprek tussen de twee partijen dat Postmus een notitie mag schrijven waarin hij uiteenzet hoe de relaties en de communicatie tussen hem en zijn collega's kunnen worden hersteld.

Schippers onderstreepte het belang van het in vrijheid en veiligheid melden van misstanden. De IGZ zal daar ook extra op toezien bij het in opspraak geraakte ziekenhuis.


Schippers blijft buiten conflict bij VUmc (Foto: Novum)

Geen bewijs voor racisme dodelijke burenruzie

Het Openbaar Ministerie heeft geen aanwijzigen gevonden dat een dodelijke burenruzie eind juni in Almelo een racistische achtergrond had. Volgens justitie werd wel over en weer gescholden, maar bewijs dat racisme ten grondslag lag aan het conflict ontbreekt. Ook worden de twee niet langer verdacht van doodslag.

De vechtpartij ontstond na een woordenwisseling tussen een 59-jarige vrouw en een 36-jarige man van Turkse afkomst over een langlopende kwestie. Toen de echtgenoot van de vrouw zich met het conflict begon te bemoeien liep het uit de hand. Daarop mengden ook hun zoon en de vader van de 36-jarige man zich in de vechtpartij.

De 64-jarige Turkse man kwam ten val en raakte zwaargewond. Hij overleed later in het ziekenhuis aan zijn verwondingen.

Volgens justitie is geen sprake van opzet bij het incident. Vader en zoon zouden niet van plan zijn geweest hun achterbuurman te doden. De twee worden dan ook niet langer verdacht van doodslag, maar van openlijk geweld met de dood tot gevolg.

De vader blijft in voorarrest, de zoon wordt op vrije voeten gesteld. De rechtszaak tegen de twee wordt in december inhoudelijk behandeld. Naast hen staat ook de 36-jarige zoon van het slachtoffer terecht. Het Openbaar Ministerie beraadt zich nog op vervolging van de vrouw.

President Tsjechië aangevallen met speelgoedpistool

De Tsjechische president Vaclav Klaus is vrijdag tijdens een bezoek aan de stad Chrastava aangevallen door een man met een speelgoedpistool. Klaus bleef ongedeerd en de 26-jarige aanvaller is gearresteerd, meldt de politie.

Klaus was in de noordelijke stad Chrastava voor de ceremoniële opening van een nieuwe brug. De man schoot van dichtbij op Klaus met een plastic pistool dat kleine plastic balletjes kan afschieten. Het is onduidelijk waarom de lijfwachten van de president niet meteen ingrepen.

Polen zwaar mishandeld in caravan

Drie Polen zijn donderdagnacht zwaar mishandeld in een caravan in het Noord-Hollandse Hauwert. Een 29-jarige Pool werd in zijn nek gestoken. Hij ligt in een ziekenhuis en is buiten levensgevaar. Ook de twee andere Polen moesten voor behandeling naar een ziekenhuis, meldt de politie.

De drie mannen van 29, 31 en 33 jaar zaten in de caravan aan de Tuinstraat toen op de deur werd geklopt. De jongste deed de deur open. De 31-jarige man hoorde kort daarna dat er iets mis was en liep naar de deur. Daar trof hij de 29-jarige Pool op de grond aan. Hij liep naar buiten, waarop hij met een ketting op zijn hoofd werd geslagen. De 31-jarige man liep hierbij een hoofdwond op. Ook de 33-jarige liep een hoofdwond op. Hoe hij hier aan kwam, is nog onduidelijk.

De politie onderzoekt de zaak.

Bayern zonder Robben naar Bremen

Ook dit seizoen blijft blessureleed Arjen Robben achtervolgen. Onze landgenoot is komend weekend niet van de partij als Bayern München op bezoek gaat bij Werder Bremen.

Trainer Jupp Heynckes wil geen risico nemen met de Nederlander en laat hem daarom buiten de selectie. De international was net hersteld van een liesblessure, die hij enkele weken geleden had opgelopen bij het Nederlands elftal.

Heynckens kan komend weekend wel weer beschikken over Thomas Müller en Javi Martinez, die beiden weer hersteld zijn van hun blessures. Met vijftien punten uit vijf duels gaat Bayern aan kop in de Duitse Bundesliga.

'Document met vrouw van Jezus is nep'

Een naar verluidt eeuwen oud stuk papyrus waarin Jezus voor het eerst zijn vrouw introduceert, is nep. Een onbeholpen vervalsing, schrijft de officiële krant van het Vaticaan, L'Osservatore Romano, deze week in een hoofdredactioneel commentaar.

In de krant staat ook een analyse waarin Alberto Camplani van de Universiteit Sapienza van Rome twijfels plaatst bij de echtheid van het document. Daarin spreekt Jezus over 'mijn vrouw'.

Karen King, kenner van het vroege christendom aan de Harvard Divinity School, onthulde het omstreden document vorige week op een conferentie in Rome. Het zou gaan om een 4e-eeuws koptisch document.

FOK!filmtip van de dag: Muppets From Space / Fight Club

Elke dag zijn er wel meerdere films op de televisie te zien. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daar aan een dvd-tip. Valt er vanavond nog wat te zien? Je leest het op FOK!film.

Hoewel vanavond zowel Robin Hood (20.30, SBS6als Hellboy (22.00 uur, RTL7) speelt, stemmen wij onze televisie toch af op Comedy Central. Toch de avond beginnen met een lach, om het te eindigen met iets meer agressie. Onze eerste filmtip begint om 21.00 uur op Comedy Central: Muppets From Space. Wanneer Gonzo in zijn ontbijt een boodschap uit de ruimte krijgt, komt hij erachter dat hij een buitenaards wezen is. Gonzo the Great is jarenlang bestempeld als een "whatever", terwijl zijn vrienden precies weten wat ze zijn: kikkers, beren, varkens, garnalen. In Muppets From Space komt de waarheid naar boven, of eigenlijk: beneden. Er is een buitenaards wezen op aarde en zijn naam is Gonzo the Great.

De tweede tip begint om 22.45 op RTL5, namelijk Fight Club. Edward Norton speelt in deze film een verzekeringsagent die het niet meer ziet zitten. Op een oersaaie dag komt hij de mysterieuze Tyler Durden tegen, gespeeld door Brad Pitt. Deze rebel sleurt hem de ondergrondse wereld van de vechtsport in, waar mannen die hun normale bestaan beu zijn elkaar in bloederige vuistgevechten te lijf gaan. De buitenwereld weet hier niets van want de eerste regel van het geheime gezelschap verbiedt dit. Een grimmige klassieker naar het gelijknamige boek van Chuck Palahniuk door regisseur David Fincher.

Fight Club

Speler van Hoffenheim in levensgevaar na ongeluk

Boris Vukcevic, speler van het Duitse 1899 Hoffenheim, verkeert na een ernstig ongeluk in levensgevaar. De Duitse middenvelder kwam vanmiddag met zijn Mercedes in botsing met een vrachtwagen.

Het ongeluk gebeurde op de weg tussen Hoffenheim en Heidelberg. Volgens de politie zou de auto door te hoge snelheid op de verkeerde rijbaan terecht gekomen zijn, waardoor hij frontaal op de tegemoetkomende vrachtwagen botste. De brandweer moest het autowrak opensnijden om de zwaargewonde Vukcevic te bevrijden.

Op de weg waar het ongeluk gebeurde, geldt een maximumsnelheid van 70 kilometer per uur. De vijftigjarige bestuurder van de vrachtwagen zou slechts lichtgewond zijn geraakt.

Met een helikopter werd hij vervolgens naar het ziekenhuis vervoerd, waar hij later vandaag een operatie zal ondergaan. Vukcevic heeft levensbedreigende verwondingen aan zijn hoofd en wordt kunstmatig in coma gehouden.

"We zijn allemaal geschokt", liet manager Andreas Müller van Hoffenheim in een eerste korte reactie. "Onze gedachten zijn bij Boris en zijn familie."

Vukcevic werd geboren in het Kroatische Osijek, maar is jeugdinternational voor Duitsland. In 2008 maakte hij de overstap van VfB Stuttgart naar 1899 Hoffenheim.

Jongen plast tegen politieauto voor ogen agenten

Agenten hebben donderdagnacht een 16-jarige Fries opgepakt in Sneek. De jongen uit Uitwellingerga plaste voor hun ogen tegen een politieauto. Ze zagen hoe de jongen van zijn fiets stapte en tegen de zijkant van de politiewagen begon te wateren. Ook spuugde de jongen tegen de ramen van de auto.

De agenten hadden hun auto rond 01.30 uur in de Napjesstraat geparkeerd om te voet naar een melding te gaan. Ze betrapten de jongen toen ze terugkwamen. De 16-jarige is naar een politiebureau gebracht. Met een proces-verbaal voor baldadigheid op zak werd hij later die nacht weer op vrije voeten gesteld.

Sporkslede weer in selectie Ajax

Fabian Sporkslede is door Ajax-trainer Frank de Boer opgenomen in de wedstrijdselectie voor het duel met FC Twente. De 19-jarige middenvelder profiteert net als in het Bekerduel met FC Utrecht van de absentie van Thulani Serero. Verder heeft Ajax geen nieuwe blessuregevallen.

De Boer wees er in zijn persconferentie op dat Twente in 2005 voor het laatst won in de Arena. De oud-verdediger wil dat dat na het weekeinde ook nog zo is. "Thuis mag je nooit verliezen. Wij willen hun morgen hun eerste nederlaag toebrengen."

Tegen Twente verwacht De Boer een spannende wedstrijd. Hij laat dan ook niets aan het toeval over. Vrijdag trainde zijn ploeg voor de pers, maar toen op vrije trappen werd geoefend aan het einde van de oefensessie moesten de mediavertegenwoordigers inrukken.

Goed nieuws was er verder uit de ziekenboeg van de Amsterdammers. Eyong Enoh is toe aan zijn eerste minuten bij Jong Ajax. Die zou hij maandag al kunnen maken, maar dan speelt de ploeg uit bij Jong De Graafschap op kunstgras. Daarom is besloten dat de Kameroener pas een week later zijn opwachting maakt. Nicolai Boilesen kan over enkele weken weer volledig meetrainen. Ook zijn herstel ziet er goed uit.

Sneijder met bovenbeenblessure aan de kant

Wesley Sneijder mist de komende wedstrijden voor zijn club Internazionale. De middenvelder heeft woensdag in het duel tegen Chievo een bovenbeenblessure opgelopen.

Sneijder mist in ieder geval de wedstrijd tegen Fiorentina dit weekeinde en het Europese duel tegen Neftçi Bakoe vier dagen later. Het nog niet duidelijk of hij volgende week kan meespelen in de derby tegen AC Milan.

Na de Milanese stadsderby moet Sneijder zich bij het Nederlands elftal melden voor de WK-kwalificatieduels tegen Andorra en Roemenië. Mogelijk is de spelmaker dan weer fit. "Ik werk hard om zo snel mogelijk terug te komen en fitter te zijn dan voor mijn blessure", meldt de aanvoerder van Oranje op Twitter.


Sneijder met bovenbeenblessure aan de kant (Foto: Novum)

Sijsling kan net niet stunten tegen Ferrer

Tennisser Igor Sijsling heeft zijn stunt tegen Feliciano Lopez geen vervolg kunnen geven tegen David Ferrer. De Amsterdammer verloor in de kwartfinale van het ATP-toernooi in Kuala Lumpur met 6-4, 3-6, 4-6 van de als eerste geplaatste Spanjaard. Ferrer treft nu Julien Benneteau. Kei Nishikori en Juan Monaco spelen de andere halve eindstrijd.

Sijsling begon zijn partij tegen Ferrer sterk en brak de Spanjaard bij de eerste kans die hij kreeg. Die voorsprong gaf de nummer 97 van de wereld niet meer uit handen, ook al kreeg Ferrer, die eerst twee setpunten van Sijsling had weggewerkt, op 5-4 kansen om terug te breken. De Nederlander benutte zijn derde setpunt echter.

Aan het begin van de tweede set was het Ferrer die toesloeg. Sijsling benutte echter ook zijn tweede breakkans en dichtte het gat naar 4-3. Ferrer liet zich de kaas niet van het brood eten en pakte de opslagbeurt van Sijsling direct opnieuw af en serveerde de set uit.

Ook in het derde bedrijf was er een vroege voorsprong voor Ferrer, die naar 2-1 brak. Sijsling kwam meteen terug, maar leverde ook nu weer direct zijn opslag in. Op 4-2 waren er nieuwe breakkansen voor de Spanjaard, maar Sijsling rechtte de rug en hield de achterstand klein. Dat leek hem van pas te komen toen Ferrer op 5-4 voor de wedstrijd serveerde. Sijsling kreeg bij die stand vier breakkansen, maar wist niet te profiteren.

Benetteau had het aanzienlijk makkelijker tegen de Colombiaan Alejandro Falla: 6-2, 6-2. Kei Nishikori zag Nikolay Davydenko na een set opgeven met een bovenbeenblessure. De Japanner had toen de eerste set al met 6-4 naar zich toegetrokken. Monaco klopte Vasek Pospisil met 6-3, 6-4.

Vele cameo's op nieuwe Wreck-It Ralph-posters

Vandaag zijn er vijf nieuwe posters voor de film Wreck-It Ralph uitgegeven. Net zoals is de eerder uitgegeven trailer staan ook de posters bol van de cameo's.

Wreck-It Ralph (John C. Reilly) wil niet langer in de schaduw staan van de perfecte 'good guy' Fix-It Felix (Jack McBrayer). Het probleem is dat niemand van 'bad guys' houdt, alleen van echte helden. Als een moderne first-person shooter op de markt verschijnt met de bikkelharde sergeant Calhoun (Jane Lynch) ziet Ralph dit als een mogelijkheid tot ultiem heldendom en geluk. Hij sluipt in het spel met als doel een medaille winnen, maar door zijn slopende karakter ontsnapt er een dodelijke vijand die ieder spelpersonage in de arcadehal bedreigt. Ralphs enige hoop is Vanellope von Schweetz (Sarah Silverman), een glitch uit een zoete kartgame die alles weet van goed gedrag. Maar weet Ralph op tijd zich te beteren en de arcadehal te redden, of is het definitief game over?

Wreck-It Ralph verschijnt op 6 december in de Nederlandse bioscoopzalen.

Wreck-It Ralph

Wreck-It Ralph

Wreck-it ralph

Wreck-It Ralph

Wreck-It Ralph

World of Warcraft buigt voor FIFA 13

Het online spel World of Warcraft moet zijn meerdere erkennen in FIFA 13. De PlayStation 3- en Xbox 360-versie van het voetbalspel staan bovenaan in de Nederlandse verkooptoptien, terwijl World of Warcraft: Mists of Pandaria met de derde plaats genoegen moet nemen. Dat blijkt vrijdag uit gegevens van marktonderzoeksbureau GfK.

Zowel FIFA 13 als World of Warcraft: Mists of Pandaria is nieuw in de Nederlandse verkooptoptien. FIFA 13 weet onder meer concurrent Pro Evolution Soccer 2013 achter zich te houden, terwijl World of Warcraft hetzelfde doet met het drie weken geleden verschenen online spel Guild Wars 2.

Onder in de top tien heeft het racespel F1 2012 twee plekken ingenomen. De PlayStation 3-versie staat op de zevende plek, terwijl de Xbox 360-versie nieuw binnenkomt op plaats tien.

De volledige verkooptoptien ziet er in week 39 als volgt uit:
01. FIFA 13 (PlayStation 3)
02. FIFA 13 (Xbox 360)
03. World of Warcraft: Mists of Pandaria (pc)
04. Pro Evolution Soccer 2013 (PlayStation 3)
05. Borderlands 2 (Xbox 360)
06. Borderlands 2 (PlayStation 3)
07. F1 2012 (PlayStation 3)
08. FIFA 13 (pc)
09. Guild Wars 2 (pc)
10. F1 2012 (Xbox 360)


World of Warcraft buigt voor FIFA 13

Apple door het stof voor kaartflaters

Apple heeft excuses aangeboden voor de slechte Maps-applicatie in zijn nieuwe mobiele besturingssysteem iOS 6. In een open brief biedt topman Tim Cook zijn 'diepste verontschuldigingen' aan voor de frustratie die de app heeft veroorzaakt bij iPhone- en iPad-gebruikers Hij belooft beterschap en raadt applicaties van concurrenten aan.

De nieuwe applicatie is een stap terug ten opzichte van de app die werd meegeleverd in de vorige versies van het besturingssysteem. Die waren gebaseerd op data van Google. Vanwege de hevige concurrentie tussen de twee Californische bedrijven wil Apple zo min mogelijk afhankelijk zijn van Google, waarop het een eigen kaartendienst aankondigde.

De kaarten in de Maps-app zijn echter verre van foutloos. Daardoor vallen bijvoorbeeld hele straten weg, lijken sommige steden niet te bestaan, en worden locaties fout gelabeld. De fouten leidden tot kritiek op Apple, dat normaal gebruiksvriendelijkheid en het goed functioneren van zijn producten hoog in het vaandel heeft staan.

Volledige cast Catching Fire bekendgemaakt

Lionsgate heeft vandaag de cast van The Hunger Games: Catching Fire op de Facebook-pagina van de film bekendgemaakt. Naast namen zoals Jennifer Lawrence, Josh Hutchersun en Liam Hemsworth voegen nu ook Justin Hix, Megan Hayes en Bobby Jordan zich tot de lijst van strijders.

Na het winnen van de brute Hunger Games (Hongerspelen) keren Katniss (Jennifer Lawrence) en Peeta (Josh Hutcherson) terug naar District 12 in de hoop dat zij in vrede verder kunnen leven. Maar hun winst heeft gezorgd voor een rebelse opstand, waarop de Capitol besluit dat er iemand voor moet boeten.

Katniss en Peeta verplicht zijn om de districten te bezoeken tijdens de Capitols Victory Tour, zijn er meer gevaren voor de twee dan ooit tevoren. Als zij de wereld niet kunnen overtuigen dat zij nog steeds smoorverliefd op elkaar zijn, volgen er verschrikkelijke consequenties. Juist dan ontvouwt zich een vreselijk tafereel: de volgende strijders voor de Hunger Games worden geselecteerd, en Katniss en Peeta zijn beiden weer de 'gelukkige winnaars' om te strijden voor hun district.

The Hunger Games: Catching Fire verschijnt op 22 november 2013 in de bioscoop.

(Met dank aan Down With The Capitol voor onderstaande castlijst)

District 12:
Katniss Everdeen • Jennifer Lawrence IMDB ¦ Facebook
Peeta Mellark • Josh Hutcherson IMDB ¦ Twitter ¦ Facebook ¦ Website
Gale Hawthorne • Liam Hemsworth IMDB
Haymitch Abernathy • Woody Harrelson IMDB
Mrs. Everdeen • Paula Malcomson IMDB
Prim Everdeen • Willow Shields IMDB ¦ Facebook ¦ Twitter ¦ Tumblr

The Capitol:
President Snow • Donald Sutherland IMDB
Effie Trinket • Elizabeth Banks IMDB ¦ Twitter ¦ Website
Caesar Flickerman • Stanley Tucci IMDB
Seneca Crane • Wes Bentley IMDB
Claudius Templesmith • Toby Jones IMDB
Plutarch Heavensbee • Philip Seymour Hoffman IMDB
Cinna • Lenny Kravitz IMDB ¦ Twitter
Portia • Latarsha Rose IMDB
Octavia • Brooke Bundy IMDB
Venia • Kimiko Gelman IMDB
Flavius • Nelson Ascencio IMDB

District 1:
Marvel • Jack Quaid IMDB ¦ Twitter ¦ Facebook
Glimmer • Leven Rambin IMDB 
Gloss • Alan Ritchson IMDB ¦ Twitter
Cashmere • Stephanie Leigh Schlund IMDB ¦ Twitter

District 2:
Cato • Alexander Ludwig IMDB ¦ Twitter ¦ Facebook
Clove • Isabelle Fuhrman IMDB ¦ Twitter ¦ Facebook ¦ WhoSay
Brutus • Bruno Gunn  IMDB ¦ Twitter
Enobaria • Meta Golding IMDB

District 3:
Tribute Boy • Ian Nelson IMDB ¦ Twitter
Tribute Girl • Kalia Prescott IMDB ¦ Twitter ¦ Facebook ¦ Tumblr ¦ Website ¦ YouTube
Beetee • Jeffrey Wright IMDB
Wiress • Amanda Plummer IMDB

District 4:
Tribute Boy • Ethan Jamieson IMDB ¦ Twitter
Tribute Girl • Tara Macken IMDB ¦ Twitter ¦ Facebook ¦ YouTube
Mags • Lynn Cohen IMDB
Finnick Odair • Sam Claflin IMDB ¦ Twitter

District 5:
Tribute Boy • Chris Mark IMDB ¦ Twitter ¦ Website 
Foxface • Jackie Emerson IMDB ¦ Twitter ¦ Facebook ¦ Tumblr ¦ YouTube
Tribute Boy (75) • James Logan IMDB ¦ Twitter ¦ Website
Tribute Girl (75) • Ivette Li-Sanchez Twitter

District 6:
Tribute Boy • Ashton Moio IMDB ¦ Twitter
Tribute Girl • Kara Petersen IMDB ¦ Twitter
Tribute Boy (75) • Justin Hix Profile
Tribute Girl (75) • Megan Hayes IMDB ¦ Twitter

District 7:
Tribute Boy • Sam Ly IMDB ¦ Twitter
Tribute Girl • Leigha Hancock IMDB ¦ Twitter
Johanna Mason • Jena Malone IMDB ¦ Instagram
Blight • Bobby Jordan IMDB

District 8:
Tribute Boy • Sam Tan  IMDB ¦ Twitter
Tribute Girl • Mackenzie Lintz IMDB ¦ Website ¦ Twitter
Woof • John Casino IMDB
Cecelia • Elena Sanchez IMDB ¦ Twitter ¦ Facebook

District 9:
Tribute Boy • Imanol Yepez-Frias IMDB ¦ Twitter
Tribute Girl • Annie Thurman IMDB ¦ Twitter ¦ Facebook
Tribute Boy (75) • Daniel Bernhardt IMDB
Tribute Girl (75) Marian Green IMDB

District 10:
Tribute Boy • Jeremy Marinas IMDB ¦ Twitter ¦ Tumblr | YouTube
Tribute Girl • Dakota Hood IMDB ¦ Twitter Tumblr
Tribute Boy (75) • Jackson Spidell ¦ IMDB
Tribute Girl (75) • Tiffany Waxler Twitter

District 11:
Thresh • Dayo Okeniyi IMDB ¦ Twitter ¦ Facebook
Rue • Amandla Stenberg IMDB ¦ Twitter ¦ Facebook ¦ Website
Seeder • Maria Howell IMDB ¦ Twitter ¦ Facebook ¦ Website ¦ Flickr
Chaff • E. Roger Mitchell IMDB

Miscellaneous Cast:
Avox Girl • Amber Chaney IMDB
Katniss’s Father • Phillip Troy Linger IMDB
Game Center Tech #3 • Tim Taylor IMDB ¦ Twitter

Tientallen verdachten hypotheekfraude voor rechter

De rechtbank Assen behandelt vanaf maandag een grote hypotheekfraudezaak. Er staan in totaal 35 verdachten terecht voor het verkrijgen van hypotheken met valse gegevens. Met deze hypotheken werden huizen gekocht die dienden als hennepkwekerij. Dit meldt justitie in Zwolle vandaag. 

De politie kwam de fraude op het spoor toen bij een woningbrand in het Drentse Nieuw-Weerdinge in 2007 een hennepkwekerij werd aangetroffen. De hypotheekverstrekker ontdekte vervolgens dat de hypotheek was verstrekt op basis van valse werkgeversverklaringen en valse loonstrookjes. Uit nader onderzoek bleek dat bij meerdere hypotheekverstrekkers te zijn gebeurd.

Uiteindelijk kon de politie 35 verdachten in de zaak aanhouden, waarvan negen gelden als hoofdverdachte. Zij staan terecht voor valsheid in geschrifte, hennepkweek, deelname aan een criminele organisatie en witwassen. Alle verdachten, voornamelijk Vietnamezen, zijn inmiddels op vrije voeten.

De behandeling van de zaak gaat volgens justitie bijna twee maanden duren. De negen hoofdverdachten staan in oktober terecht, de overige verdachten in november. De uitspraak van de rechter staat gepland voor begin volgend jaar.

Met dwergen gevulde poster voor The Hobbit

Niemand minder dan Peter Jackson presenteerde vandaag een nieuwe poster voor The Hobbit: An Unexpected Journey. Op zijn Facebook-pagina is een nieuwe afbeelding geplaatst met dwergen...zeer veel dwergen. Dames en heren, maak kennis met Fili, Kili, Oin, Gloin, Thorin Oakenshield, Dwalin, Balin, Bifur, Bofur, Bombur, Dori, Nori en Ori.

The Hobbit: An Unexpected Journey is de nieuwste film van regisseur Peter Jackson. De film speelt zich af in Midden-Aarde, zo’n zestig jaar voor The Lord of the Rings. Het avontuur gaat over het titelpersonage Bilbo Balins (Martin Freeman), die een epische expeditie begint naar het verloren dwergenrijk Erebor. Dit rijk is veroverd door de afschrikwekkende draak Smaug. Tijdens de reis wordt Bilbo benaderd door de tovenaar Gandalf de Grijze (Ian McKellan) en sluit hij zich aan bij een groep van dertien dwergen, onder leiding van de legendarische krijger Thorin Eikenschild. De tocht voert hem naar de Wildernis en verraderlijke gebieden vol Aardmannen en Orks, dodelijke Wargen en Reuzenspinnen, Huidverwisselaars en Tovenaars. Ofschoon hun doel in het Oosten ligt, in de woestenij van de Eenzame Berg, moeten zij eerst door de tunnels van de Aardmannen. Daar ontmoet Bilbo een personage dat zijn leven voor altijd verandert: Gollum. Aan de rand van een ondergronds meer, vindt Bilbo een bijzondere en kostbare ring, met onverwachte en bruikbare eigenschappen. Een ring die bepalend is voor het lot van Midden-Aarde, maar waar Bilbo zich dan nog niet bewust van is.

De film The Hobbit: An Unexpected Journey verschijnt op 13 december in de bioscoop.

The Hobbit

Paspoort en identiteitskaart langer geldig

Paspoorten en identiteitskaarten voor mensen ouder dan 18 jaar worden tien jaar geldig. Nu hebben ze nog een geldigheidsduur van vijf jaar. De ministerraad heeft vrijdag ingestemd met het plan voor de verlenging. Omdat bij kinderen het gezicht nog erg in verandering is geldt de langere geldigheidsduur niet voor hen.

Doordat de identiteitsbewijzen langer geldig zijn nemen de administratieve kosten af. Wanneer iemand zijn paspoort of identiteitskaart kwijtraakt, worden bij de aanvraag van een nieuw document geen extra kosten meer in rekening gebracht.

Minister van Binnenlandse Zaken Liesbeth Spies (CDA) heeft ook laten weten dat bij de aanvraag van een identiteitskaart geen vingerafdrukken meer worden afgenomen. De plannen moeten nog worden goedgekeurd door het parlement.

paspoorten
Paspoort voortaan langer geldig (Foto: Novum)

'Mannen in elkaar getrapt, niemand doet iets'

Bij metrostation Nieuwmarkt in Amsterdam is volgens een ooggetuige op vrijdagmiddag rond kwart over drie een vechtpartij geweest. Daarbij zouden in ieder geval twee jongeren van rond de 25 tot bloedens toe in elkaar getrapt zijn.

Ze zouden zijn aangevallen door een grotere groep jongeren, waarvan er drie actief meededen. Het zou volgens ooggetuigen mogelijk om twee homoseksuele jongens gaan die ook daarom aangevallen zouden zijn. Van de ongeveer twintig mensen die in het metrostation aanwezig waren, was het grootste deel een gevalletje 'ik stond erbij en keek ernaar'.

Uiteindelijk belde iemand 112 om ambulance en politie in te lichten. Hoe het nu met de jongens gaat is onduidelijk.

Ook e-mail gaat onder briefgeheim vallen

E-mails en privéberichten op sociale media gaan onder het briefgeheim vallen. Het kabinet heeft een grondwetswijziging hiertoe in de steigers staan. De aanpassing van grondwetsartikel 13, waarin staat dat het brief-, telefoon- en telegraafgeheim onschendbaar is, werd eind vorig jaar al aangekondigd door toenmalig minister van Binnenlandse Zaken Piet Hein Donner (CDA).

In de toekomst zal in het artikel worden gerept over het 'brief- en telecommunicatiegeheim'. Ook bestanden die opgeslagen zijn 'in de cloud' zullen onder het brief- en telecommunicatiegeheim vallen. Dit betekent dat deze berichten niet gelezen mogen worden door andere mensen dan waarvoor ze bedoeld zijn.

Het is nog niet bekend wanneer het parlement zich gaat buigen over de voorgenomen grondwetswijzigingen.

Schwarzenegger noemt affaire 'stomste actie ooit'

Arnold Schwarzenegger noemt zijn affaire met huishoudster Mildred Baena het stomste dat hij heeft gedaan tijdens zijn huwelijk met Maria Shriver. "Het was verschrikkelijk."

"Ik heb Maria en de kinderen ongelooflijk veel pijn gedaan", zegt de acteur in een interview met het CBS-programma 60 Minutes, dat zondag wordt uitgezonden in de Verenigde Staten. Schwarzenegger verwerkte een kind bij Baena. Hun zoon Joseph kwam slechts enkele dagen na de geboorte van Schwarzeneggers jongste kind met Shriver ter wereld.

De 65-jarige Schwarzenegger, die 25 jaar getrouwd was met Shriver, brengt maandag een autobiografie uit onder de titel Total Recall: My Unbelievably True Life Story. In het boek vertelt hij over zijn jeugd in Oostenrijk, zijn carrières als bodybuilder en acteur en zijn breuk met Maria Shriver.

Volgens de acteur, die momenteel te zien is in The Expendables 2, heeft zijn ex zijn autobiografie niet gelezen. "Ik denk dat Maria me het beste wenst."

Ewan McGregor wint oeuvreprijs in San Sebastian

Ewan McGregor is donderdag tijdens het zestigste internationale filmfestival van San Sebastian geëerd met een Donostia Lifetime Achievement Award. Dat laat de organisatie vrijdag weten. De Schotse acteur werd omschreven als 'een van de beste acteurs ooit'. Eerder deze week kregen regisseur Oliver Stone en acteur John Travolta al een oeuvreprijs op het Spaanse festival.

"Het was geweldig om de liefde van het Spaanse filmpubliek te voelen", zei de 41-jarige acteur. Hij was op het festival om zijn nieuwe film The Impossible te promoten. Het drama over de tsunami in Thailand in 2004, waarin McGregor en Naomi Watts de hoofdrollen spelen, dingt ook mee in de competitie van het festival.

De film zorgde overigens voor nogal wat opschudding tijdens de eerste vertoning. Een van de festivalgangers viel flauw bij het zien van een van de hyperrealistische scènes waarin de vloedgolf het vasteland raakt en moest op een brancard de zaal uit worden gedragen.


Ewan McGregor wint oeuvreprijs in San Sebastian (Foto: Novum)

Famke Janssen dolblij met acteercomeback

Famke Janssen was zeer gelukkig om in Taken 2 weer voor de camera te gaan staan. De Nederlandse Hollywoodactrice had drie jaar lang alle rollen afgeslagen om haar regiedebuut Bringing Up Bobby van de grond te krijgen en kon niet wachten om weer Liam Neesons ex-vrouw Lenore te spelen.

"Toen ik de geruchten hoorde dat Taken 2 gemaakt zou worden, wilde ik er hoe dan ook in spelen, wat ze ook met mijn personage zouden doen", zegt de actrice over de harde actiefilm. "Toen ik ook werkelijk gevraagd werd, was ik dolblij."

Het maken van Bringing Up Bobby duurde veel langer dan de actrice had verwacht. "Het is tegenwoordig ontzettend moeilijk om nog een onafhankelijke film te maken", weet de 47-jarige Janssen, die met de film niet alleen haar regiedebuut maar ook haar debuut als scenarist maakte.

In Taken 2 wordt Lenore tijdens de familievakantie in Istanbul door een bende ontvoerd. Al snel blijkt dat die wordt aangestuurd door de vader van een van de vermoorde mannen uit de eerste film. Uiteraard stelt Neeson, in de rol van voormalig CIA-agent Bryan Mills, weer met harde hand orde op zaken.

De opnames van Taken 2 waren voor Janssen ongetwijfeld zwaar. Het personage van de voormalige Bondgirl wordt gedurende zowat de gehele film gefolterd of met een zak over haar hoofd van hot naar her gesleept. Toch vond Janssen ze een fijne ervaring.

"Het was fijn om weer met Liam te acteren", vertelt Janssen. "We kenden elkaar al van de eerste film en hadden daardoor veel meer chemie. Ook was het scenario veel meer dan een harde actiefilm met ontploffende auto's. Het was een prachtige balans van drama en actie."

Taken 2 draait vanaf 25 oktober in de Nederlandse bioscopen.

Ontmoet de cast in Skyfall-fotocollectie

Na vanmorgen een grote Skyfall-update te hebben geplaatst, hebben we 's middags een tweede update: een grote collectie aan screenshots. Ontmoet Bond, M, Q, Silva en Eve in de reeks van 25 foto's.

In Skyfall wordt James Bond (Daniel Craig) zijn loyaliteit aan M (Judi Dench) op de proef gesteld als haar verleden terugkomt om haar te bedreigen. 007 moet het gevaar opsporen en vernietigen, ongeacht de prijs.

Als Bond (Daniel Craig) zijn meest recente missie gruwelijk mislukt en geheim agenten van over de hele wereld worden onthuld, wordt MI6 aangevallen waardoor M het kantoor moet te verplaatsen. Deze gebeurtenissen zorgen dat haar autoriteit en positie binnen de organisatie onder druk worden gezet door Gareth Mallory (Ralph Fiennes), de nieuwe voorzitter van de Intelligence and Security Committe. Terwijl MI6 zowel van binnen als van buiten niet meer veilig is, blijft M achter met de enige persoon die zij kan vertrouwen: Bond. 007 moet zich in de schaduwen gaan begeven met alleen veldagent Eve (Naomie Harris) als hulp om het spoor van de mysterieuze Silva (Javier Bardem) te volgen, wiens dodelijke en verborgen motieven nog volledig onbekend zijn.

Skyfall verschijnt op 31 oktober in de bioscoop.

Skyfall

Skyfall

Skyfall

Skyfall

Skyfall

Skyfall

Skyfall

Skyfall

Skyfall

Skyfall

Skyfall

Skyfall

Skyfall

Skyfall

Skyfall

Skyfall

Skyfall

Skyfall

Skyfall

Skyfall

Skyfall

Skyfall

Skyfall

Skyfall

Peuterspeelzaal Dol-fijn niet fijn

Peuterspeelzaal Dol-fijn, gelegen aan de Paasberg in Oosterbeek, was voor het pleegkleinkind van de directrice niet zo fijn. De peuter werd door haar pleegoma op een stoeltje vastgebonden met een sjaal wegens 'onrustig' gedrag.

De directrice, die ook meewerkt als leidster, werd betrapt tijdens een inspectie door de GGD en verklaarde dit nooit bij andere kinderen te doen. Andere peuters op de speelzaal waren echter wel getuige van het tafereel.

De inspectie ontdekte tevens dat de peuteropvang op dertig tot veertig procent van de eisen niet aan de regels voldoet. Zo zitten er onder andere te veel kinderen op een groep en waren verklaringen omtrent gedrag van het personeel niet in orde. Ook het pedagogisch plan was niet volgens de normen. Het Renkums college vindt dat de veiligheid niet langer voldoende gewaarborgd is en gelaste sluiting van de speelzaal.

Het niet voldoen aan de eisen speelde al enkele maanden. Als weer aan de voorwaarden wordt voldaan mag de peuterspeelzaal weer open. De directrice heeft toegezegd er voor te gaan zorgen dat het zaaltje zo snel mogelijk weer open kan.

Verder was er deze ochtend een bijeenkomst geregeld voor de ouders van de kinderen op de speelzaal en volgt er 1 oktober nogmaals een besloten bijeenkomst zodat alle ouders hun ongerustheid in deze kwestie kunnen uitspreken.

Geen klacht om naaktfoto's Harry

Het Britse koningshuis dient geen klacht in wegens het publiceren van naaktfoto's van prins Harry. Boulevardkrant The Sun drukte de pikante kiekjes vorige maand af, nadat ze eerder al op het internet waren verschenen.

Een woordvoerder van de prins heeft vrijdag laten weten dat er geen klacht wordt ingediend bij de Press Complaints Commission, de Britse variant van de Raad voor de Journalistiek. Het zou 'niet verstandig' zijn om de kwestie verder op te rakelen met het oog op Harry's werk in Afghanistan, waar hij momenteel actief is als helikopterpiloot.

Op de foto's was te zien hoe de 27-jarige prins in zijn adamskostuum een feestje vierde in een hotelkamer in Las Vegas. Het Britse koningshuis kwam wel in actie na het verschijnen van naaktfoto's van prinses Kate Middleton. Een Frans tijdschrift publiceerde onder meer kiekjes waarop ze topless te zien was, waarna het koningshuis het blad voor de rechter sleepte. De Franse rechtbank bepaalde vervolgens dat de foto's ingeleverd moesten worden.

Teeven bereid te helpen bij verhalen schade Haren

Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) ziet mogelijkheden om de schade die vorige week werd aangericht in Haren te verhalen op de relschoppers. Wel zijn er 'problemen op het gebied van privacy', maar hij denkt dat die te verhelpen zijn. Dat zei hij vrijdag na afloop van de ministerraad.

Het Verbond van Verzekeraars wil dat justitie strafdossiers beschikbaar stelt zodat de schade op de relschoppers kan worden verhaald. Teeven zegt dat er momenteel overleg wordt gevoerd tussen zijn ministerie en de verzekeraars. "Ik denk wel dat er mogelijkheden zijn en heb een positieve grondhouding", zegt hij.

"In sommige gevallen gaat het over dossiers van mensen die alleen nog maar verdachte zijn. Dat kan een probleem geven", stelt de bewindsman. "Maar als je zegt: vandalen gaan betalen, moet je ook bekijken hoe je dat kunt regelen."

Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) zei eerder deze week al dat hij de schade van het uit de hand gelopen Project X-feest op de daders wil verhalen.


Teeven bereid te helpen bij verhalen schade Haren (Foto: Novum)

'Harder optreden nodig op Koninginnedag Amsterdam'

Mensen die zich op Koninginnedag in Amsterdam misdragen moeten nog harder worden aangepakt. Dat blijkt uit een uitgelekte evaluatie van afgelopen Koninginnedag, schrijft Het Parool vrijdag. Koninginnedag verliep dit jaar volgens het instituut voor veiligheids- en crisismanagement COT positief, maar de handhaving was onvoldoende.

Met name op de aangekondigde maatregel dat bezoekers maar één alcoholische consumptie per keer mochten kopen, werd onvoldoende toegezien. Dat zou de geloofwaardigheid van politie en gemeente kunnen aantasten. Het beleid moet volgens de onderzoekers volgend jaar strenger worden gehandhaafd, vooral op stations, bij de ingang van evenementen en op populaire locaties als de Prinsengracht.

Het rapport is ook kritisch over het feest van SlamFM op het Java-eiland. De politie besloot daar het terrein af te sluiten omdat het vol was. Dat had problemen op kunnen leveren. Dat geldt ook voor de Jordaan en de Prinsengracht, waar hulpdiensten in noodgevallen niet snel hadden kunnen optreden.

Uit de evaluatie blijkt verder dat het verbieden van het 538-feest op het Museumplein verstandig was. Grootschalige evenementen zouden alleen nog ver buiten de binnenstad toegestaan moeten worden.

De evaluatie van het COT wordt volgende week dinsdag besproken door het college van burgemeester en wethouders van Amsterdam. Daarna wordt ze openbaar. De gemeente wil nu nog niets kwijt over de inhoud, meldt een woordvoerder.

Bonusmateriaal Prometheus alleen op Blu-ray

Op 3 oktober verschijnt de film Prometheus in de winkels. Goed nieuws voor de Blu-rayspelereigenaren en iets minder goed nieuws voor de dvdspelereigenaren: alle mysteries van de film worden alleen op Blu-ray meer uitgediept.

Alleen op de Blu-ray worden raadsels opgelost en antwoorden gegeven op vragen die onbeantwoord bleven in de bioscoopversie. De Prometheus 4-Disc Collector’s Edition en 2-Disc Blu-ray bestaat uit de originele bioscoopversie en zal beschikbaar zijn in premium-packaging. De Collector’s Edition bevat onder meer de onthullende achter-de-schermen documentaire Furious Gods, een alternatief begin en einde, verlengde en verwijderde scènes, commentaar van regisseur en schrijvers en veel meer.

Het archeologenpaar Elizabeth Shaw (Rapace) en Charlie Holloway (Marshall-Green) ontdekt een sterrenkaart die ze interpreteren als een uitnodiging van de voorlopers van het mensdom, de 'Engineers'. Om meer over hen te weten te komen gaat het paar aan boord van het wetenschapsschip Prometheus, opgericht en gefinancierd door Peter Weyland (Pearce), CEO van Weyland Corporation.

Onder leiding van missiedirecteur Meredith Vickers (Theron) en opgevolgd door Weylands androïde David (Fassbender), vindt het onderzoekersteam een aanwijzing van het ontstaan van het mensdom op Aarde. Ze schepen in voor een opwindende reis naar de donkerste uithoeken van het universum waar ze een angstaanjagend gevecht aangaan om de toekomst van de mensheid te redden.

Prometheus verschijnt op 3 oktober op Blu-ray en dvd.

Prometheus 4-Disc Collector’s Edition Blu-ray Extra’s
Disc 1
• Bioscoopversie
• Commentaar van regisseur-producent Ridley Scott
• Commentaar van auteur Jon Spaihts en auteur-executive producer Damon Lindelof
• The Peter Weyland Files
• Verwijderde en alternatieve scènes waaronder een alternatief begin/einde

Disc 2
• The Furious Gods: Making Prometheus
• Enhancement Pods
• Weyland Corp Archives met previsualisaties, screentests en meer

Disc 3
3D bioscoopversie

Disc 4
DVD

Prometheus 2-Disc Blu-ray Extra’s
Disc 1
• Bioscoopversie
• Commentaar van regisseur-producent Ridley Scott
• Commentaar van auteur Jon Spaihts en auteur-executive producer Damon Lindelof
• The Peter Weyland Files
• Verwijderde en alternatieve scènes waaronder een alternatief begin/einde

Disc 2
DVD

'Fans, stop met masturberen!'

Rapper 50 Cent heeft het beste met zijn fans voor. Zo wil hij ze volgens het Algemeen Dagblad maar wat graag behoeden voor het begaan van zonden. Hij heeft daarom op Twitter een oproep aan zijn fans geplaatst om te stoppen met masturberen.

In vier opeenvolgende tweets geeft de rapper zijn fans zelfs een vierstappenplan om het stoppen met fappen makkelijker te maken. "Stap 1: Stop met het bezoeken van pornosites. Stap 2: Kijk knappe mensen op straat niet na. Stap 3: Ga niet naar stripclubs. Stap 4: Vermijd tijdschriften vol lust."

In hoeverre de oproep van de rapper, die zelf ongetwijfeld een zeer godvruchtig leven leidt, gevolg zal krijgen, is niet bekend.

RvS vraagt Europese hulp bij paspoortkwestie

De Raad van State stelt vragen aan het Hof van Justitie van de Europese Unie over het opslaan van vingerafdrukken in identiteitsbewijzen. Vier mensen die hun afdrukken niet wilden afgeven spanden een zaak aan, nadat hun aanvraag voor een paspoort niet in behandeling werd genomen.

De raad vraagt aan het hof in Luxemburg of de Europese verordening, die lidstaten van de Europese Unie verplicht tot het opnemen van vingerafdrukken in paspoorten en reisdocumenten, in strijd is met het recht op privacy. Ook wil de raad weten of de verordening van toepassing is op identiteitskaarten. Tot slot vraagt de raad of moet worden gewaarborgd dat de vingerafdrukken niet voor andere doeleinden worden verzameld en gebruikt.

De zaak draait om twee mannen uit Nuth en Skarsterlân en twee vrouwen uit Den Haag en Amsterdam. Zij weigerden de verplichte vingerafdrukken af te geven. De burgemeesters besloten daarop hun aanvraag voor een paspoort of identiteitskaart niet in behandeling te nemen.

De vier hebben bezwaar tegen het afnemen van hun vingerafdrukken, omdat onduidelijk is wat ermee gebeurt. Ze vrezen dat de overheid de afdruk in de toekomst voor andere doeleinden gaat gebruiken dan alleen voor de afgifte van identiteitsbewijzen.

Voor de aanvraag van een paspoort of identiteitskaart moeten sinds 2009 vingerafdrukken worden afgegeven. Twee afdrukken worden opgeslagen op een chip in het identiteitsbewijs.

Sinds april 2011 mogen de afdrukken niet langer bewaard worden dan de tijd tussen het moment van afgifte en het uitgeven van het paspoort. De zes miljoen al geregistreerde vingerafdrukken moesten toen vernietigd worden. Daarmee was ook het plan voor een centrale databank van de baan.

In augustus oordeelde de Raad van State al dat gemeenten geen identiteitsbewijs hoeven af te geven zonder vingerafdruk. Een vrouw uit Amsterdam spande de procedure aan, omdat zij vond dat haar privacy geschaad werd. De hoogste bestuursrechter vond dat niet voldoende bewezen.

De behandeling van de vier zaken wordt geschorst tot de vragen beantwoord zijn. Naar verwachting duurt dit een tot anderhalf jaar.

De regels omtrent de identiteitskaart worden mogelijk aangepast. De ministerraad stemde vrijdag op verzoek van minister van Binnenlandse Zaken Liesbeth Spies (CDA) in met de Paspoortwet. De identiteitskaart wordt hierin niet langer als reisdocument aangemerkt, waardoor niet meer hoeft te worden voldaan aan de Europese verordening.

Het voorstel wordt ingediend bij de Tweede Kamer.

Parlement Zwitserland verwerpt boerkaverbod

Het Zwitserse parlement heeft vrijdag een wetsvoorstel voor een verbod op boerka's of andere gezichtsverhullende sluiers in openbare ruimtes verworpen. Dat meldde persbureau Sipa. Van de parlementariërs stemden 87 voor het door het kanton Aargau ingediende voorstel en 93 tegen.

Nationalisten drongen aan op het verbod, omdat het de openbare veiligheid zou verbeteren. Tegenstanders spraken van een buitensporige maatregel, omdat maar zeer weinig vrouwen in Zwitserland een dergelijk gewaad dragen.

Na een referendum in 2009 leek het erop dat anti-islamitische sentimenten de overhand kregen in Zwitserland. Toen stemden Zwitserse kiezers voor een verbod op de bouw van nieuwe minaretten in het land.


Parlement Zwitserland verwerpt boerkaverbod (Foto: Novum)

Sociale werkvoorziening Licom vraagt surseance aan

De sociale werkvoorzieningsorganisatie Licom vraagt uitstel van betaling aan. De aandeelhouders, elf gemeenten in Zuidoost-Limburg, willen Licom niet langer financieren, zo bleek donderdag op een aandeelhoudersvergadering. Ze hebben te weinig vertrouwen in de toekomst van het bedrijf.

Het gebrek aan vertrouwen komt door risicovolle projecten uit het verleden. Ook houden de verliezen van Licom naar verwachting de komende jaren aan, mede door de onduidelijkheid rondom wetgeving en subsidies voor de sociale werkvoorzieningen.

Het bedrijf is met ruim vierduizend sociale werkers een van de grootste werkgevers in de provincie. De contracten van de mensen in de sociale werkvoorziening en hun salarissen zijn niet in het geding, meldt het bedrijf. De medewerkers van Licom, dat actief is in onder meer schoonmaak, groenvoorziening en facilitair onderhoud, kunnen vrijdag gewoon aan het werk.

Over een mogelijke doorstart wil een woordvoerder van Licom donderdag nog niet speculeren. "Daarvoor is het nog veel te vroeg."

GroenLinks-fractievoorzitter in de Tweede Kamer Jolande Sap riep donderdag gemeenten en het bedrijfsleven in het zuidoosten van Limburg op de handen ineen te slaan om de werknemers van Licom aan het werk te houden. Volgens haar zou het oprichten van een soort 'maatschappelijk uitzendbureau' in de regio uitkomst bieden om ervoor te zorgen dat de werknemers aan de slag kunnen blijven.


Sociale werkvoorziening Licom vraagt surseance aan (Foto: Novum)

Ouders laten gezinscentra links liggen

Ouders maken weinig gebruik van de loketten van het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG). De in 2007 door minister voor Jeugd en Gezin André Rouvoet (ChristenUnie) bedachte adviespunten voor opvoedkundige vragen worden nauwelijks gebruikt of zijn inmiddels zelfs gesloten, schrijft NRC Handelsblad vrijdag na een rondgang.

In Amsterdam komen gemiddeld vijf tot tien ouders per week naar het gezinscentrum. Rotterdam telt er gemiddeld zes en in Den Haag zijn het er een 'handjevol'. Eindhoven en Breda hebben hun gezinscentra gesloten.

Voor de oprichting van het CJG en voor het ontwikkelen van regionaal jeugd- en gezinsbeleid is tot nu toe 1,2 miljard euro uitgegeven.

De Algemene Rekenkamer constateerde in juni al dat de centra met imagoproblemen kampen. Er zou een te hoge drempel zijn voor ouders om met problemen bij een afdeling van het CJG binnen te stappen. De centra zouden te veel met het Bureau Jeugdzorg, dat hulp biedt bij grotere problemen, worden geassocieerd. Jeugdzorg heeft de naam vooral kinderen snel bij de ouders weg te willen halen en gezinnen uit elkaar te rukken waar dat niet noodzakelijk is.

Politie VK 'miste kansen' in misbruikzaak

Gisteren is een onthullend en ontluisterend rapport verschenen, over hoe de politie in Rochdale, een dorpje onder de rook van Manchester, om is gegaan met een grootschalige misbruikzaak. Het rapport spreekt van 'gemiste kansen', maar de vader van een van de slachtoffers spreekt van geruïneerde levens.

Tussen 2004 en 2010 dwong een groep 'Aziatische' mannen, in concreto acht Pakistanen en één Afghaan, meisjes van tien tot zeventien jaar oud tot seks. Ze drogeerden de meisjes, gaven hen cadeautjes, en eisten vervolgens seks. Meisjes werden van school opgehaald en 'rondgegeven' voor seks. Pas in 2010 kwam de bal aan het rollen, nadat een meisje twee dagen spoorloos verdween. De politie pakte de mannen op, en ze werden veroordeeld voor onder meer verkrachting en samenzwering om seks te hebben met minderjarigen.

Het onderzoek kwam echter veel te laat, zo blijkt uit een rapport van de National Health Services (NHS), dat The Guardian mocht inzien. Tussen 2004 en 2010 kwamen bij politie en overheid 83 meldingen binnen van de sociale diensten over mogelijk misbruik, en er waren 44 waarschuwingen van het crisisinterventieteam. Deze werden allemaal genegeerd door politie en gemeente.

De manier waarop met slachtoffers omgegaan werd, is zo mogelijk nog schokkender. Een vijftienjarig meisje dat voor de winkel van haar verkrachters stond te schreeuwen, werd opgepakt. Ze stond haar ondergoed af voor DNA-onderzoek. Desondanks werden de verdachten negen maanden later vrijgesproken, omdat de rechter het meisje een 'onbetrouwbare getuige' vond. Een vader die verhaal kwam halen bij de politie, kreeg te horen dat zijn dochter zich 'als een hoer gedroeg'. Toen een van de slachtoffers zwanger werd, hielpen ze haar niet, maar dreigden ze haar kind weg te halen.

Dit laatste was typerend voor de houding van de officiële instanties. Het mantra 'meisjes op die leeftijd maken hun eigen keuzes en stemmen dan in met seks’ werd steeds herhaald. Een slachtoffer getuigt: "De sociale diensten waren al ingeschakeld, maar ze deden niets. Ze zeiden mijn vader en moeder dat ik een prostituee was en dat het mijn keuze van levensstijl was."

Men lijkt nu ook de conclusies te willen bagatelliseren. Hoofd van de raad van Rochdale County Jim Taylor zegt: "Dit rapport geeft aan dat alle agentschappen niet adequaat samen hebben gewerkt en het is heel duidelijk dat, in het verleden, kansen zijn gemist om hulp te bieden." Annette Anderson, divisionele commandant van de politie van Rochdale, zegt de bevindingen te erkennen, maar voegt toe: "Criminelen zijn uiteindelijk zelf verantwoordelijk voor hun misdaden."

Ondertussen zijn de veroordelende woorden van slachtoffers en hun verwanten veel sterker. Eén vader wil dat de schuldigen 'benaamd, beschaamd en ontslagen' worden. "Hun gestuntel, hun nalatigheid, hun fouten", zo gaat hij verder, "hebben levens kapot gemaakt. Als je je baan slecht doet, moet je ontslagen worden."

Eenieder die vreest dat het hiermee is afgedaan voor de blunderende ambtenaren, kan zich gerustgesteld voelen, want het verhaal krijgt nog een staartje, in de vorm van een parlementair onderzoek.

Politie zoekt schrijvers anonieme brief

De politie Zeeland is op zoek naar de schrijvers van een anonieme brief die donderdag binnen is gekomen. De briefschrijvers willen dat de politie actie onderneemt tegen een man die zich al enige jaren schuldig zou maken aan seksueel misbruik.

De man zou uit de gemeente Vlissingen komen. De anonieme brief was ondertekend met 'inwoners van Walcheren'. De politie neemt de brief serieus, maar de informatie in de brief is niet genoeg om onderzoek op te baseren. Daarom vraagt ze de schrijvers uit de anonimiteit te treden.

Strijd om Ryder Cup barst los in Chicago

De tweejaarlijkse strijd tussen de beste golfers van de Verenigde Staten en Europa om de prestigieuze Ryder Cup barst vrijdag om 14.20 uur (Nederlandse tijd) weer los. Het golfevenement vindt dit jaar plaats in Chicago. Op de Medinah Country Club nemen twaalf golfers per ploeg het in drie dagen tegen elkaar op. Voor Europa komt onder anderen de Belg Nicolas Colsaerts in actie.

Europa is de titelverdediger en won twee jaar geleden op het Celtic Manor Resort in Wales met het kleinst mogelijke verschil: 14,5-13,5. Van de laatste vijf ontmoetingen wisten de Europeanen er vier te winnen. Sinds 1979, toen voor het eerst niet alleen golfers van het Verenigd Koninkrijk en Ierland, maar ook andere Europeanen mochten meedoen, is de score 8-7 in het voordeel van Europa. Eén keer werd het gelijk en behield titelhouder Europa de beker.

De Ryder Cup bestaat uit drie onderdelen. Vrijdag en zaterdag worden vier fourballs en vier foursomes gespeeld. Een dag later worden de afsluitende twaalf singles afgewerkt. Bij de fourballs spelen deelnemers in koppels tegen elkaar en heeft elke speler een eigen bal. Bij foursomes spelen de spelers met één bal per duo. Het team of speler die de meeste holes wint, is de winnaar van de partij.

Captains José María Olazabal (Europa) en Davis Love III (VS) hebben beiden een ijzersterke selectie tot hun beschikking. De Europeanen bezetten vier van de eerste vijf plaatsen op de wereldranglijst. Europa heeft bovendien de beschikking over de nummer een van de wereld, de Noord-Ier Rory McIlroy. De Amerikanen hebben vijf golfers in de top tien en alle twaalf spelers binnen de top 25 van de wereld.

De 23-jarige McIlroy bijt samen met zijn landgenoot Graeme McDowell het spits af voor Europa. Zij nemen het in de eerste foursome op tegen het Amerikaanse duo Jim Furyk en Brandt Snedeker. In de tweede partij kruist het duo Luke Donald en Sergio García de degens met Phil Mickelson en Keegan Bradley.

De Engelsman Donald en de Spanjaard García verloren nog nooit een foursome in Ryder Cup verband. Donald won er zes, Garcia acht. De Amerikaan Mickelson kan met vier optredens het record verbreken van meeste partijen gespeeld in Amerikaans verband. Mickelson staat op 34, het record is nu met 37 optredens nog in handen van Billy Casper.

De derde paring van de dag gaat tussen Lee Westwood en Francesco Molinari en Jason Dufner en Zach Johnson. De Engelsman Westwood is ongeslagen in zijn laatste tien foursome partijen. De laatste clash van de dag gaat tussen de Engelsen Ian Poulter en Justin Rose tegen Tiger Woods en Steve Stricker. De Britten wonnen vier jaar geleden samen drie van hun vier partijen.

'Blokkades Arnhem om dreigend Project X-feest'

De politie bereidt vrijdagmiddag wegafzettingen voor om de twaalf belangrijkste toegangswegen naar Arnhem te blokkeren. Dat meldt Omroep Gelderland. De gemeente wil daarmee voorkomen dat een aangekondigd Project X-feest in de wijk Klarendal plaatsvindt. Het feest is verboden uit vrees voor rellen, zoals afgelopen vrijdag in Haren.

Na het dramatisch verlopen 'verjaardagsfeestje' in Haren zijn in verschillende plaatsen soortgelijke massale feesten aangekondigd. De Facebook-pagina van het feest in Arnhem heeft inmiddels bijna tweeduizend 'likes'. Dat is overigens een fractie van het aantal aanmeldingen voor het feest in Haren.

In Haren werd een Facebook-uitnodiging voor een feest van een meisje dat haar zestiende verjaardag wilde vieren per ongeluk publiekelijk verstuurd. Tienduizenden mensen meldden zich aan. De feesten worden vernoemd naar de film Project X, waarin een verjaardagsfeestje finaal uit de hand loopt en een hele woonwijk schade oploopt.

In het Groningse dorp werd voor miljoenen euro's schade aangericht door onder meer ingegooide winkelruiten, vernield straatmeubilair en in brand gestoken auto's. Ongeveer vijftig mensen deden aangifte. Vijftien politieagenten en tientallen burgers raakten vrijdag gewond, onder wie een bejaarde man die een klap kreeg met een stoeptegel.

Op de Facebook-pagina van het Arnhemse initiatief wordt nadrukkelijk opgeroepen het rustig te houden. "Wij willen dat het rustig verloopt en dus geen rellen", staat op de website. Een woordvoerder van de gemeente geeft aan rekening te houden met de ergst mogelijke scenario's, maar kan niets zeggen over eventuele maatregelen die worden genomen.

GVB wil ook wel samenwerken met NS

Het Amsterdamse vervoerbedrijf GVB ziet een samenwerking met de Nederlandse Spoorwegen wel zitten. Dat zegt directeur Bart Schmeink in een vrijdag gepubliceerd interview met NRC Handelsblad. Wat hem betreft hoeft dat echter niet in de vorm van een overname of deelname.

Schmeink reageert hiermee op de donderdag aangekondigde verkoop van 49 procent van de aandelen van de Haagse vervoerder HTM aan NS. NS-directeur Merel van Vroonhoven - donderdagavond gekozen tot Topvrouw van het Jaar - zinspeelde toen al op een samenwerking met de vervoerbedrijven van de andere grote steden.

"Een vorm van samenwerking tussen NS en GVB is vrij logisch", reageert Schmeink tegen de krant. "Veel klanten maken gebruik van beide netwerken." De GVB spreekt al regelmatig met de NS, maar ook met HTM en het Rotterdamse RET.

Samenwerking kan volgens Schmeink miljoenen opleveren door gezamenlijke inkoop van brandstof, verzekeringen en opleidingen. Een fusie zit Schmeink niet zitten. "Dan krijg je van die organisaties die alleen maar ambtelijker en bureaucratischer worden."


GVB wil ook wel samenwerken met NS (Foto: Novum)

Limburgse burgemeesters willen uitstel wietpas

Acht Limburgse burgemeesters willen uitstel van de landelijke invoering van de wietpas. Dat laten ze weten in een brief aan minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten, meldt L1. De regels gelden al in het zuiden van Nederland en moeten op 1 januari landelijk ingevoerd worden.

De burgemeester stellen dat de drugscriminaliteit is toegenomen sinds de invoering van de omstreden 'clubpas'. Mensen worden afgeschrikt door de registratieplicht. Een legitimatieplicht zou afdoende moeten zijn. De minister moet volgens de burgemeesters het onderzoek naar de gevolgen van de nieuwe regels eerst afronden.

De brief van de burgemeesters sluit aan bij kritiek uit Maastricht op de wietpas. Burgmeester Onno Hoes (VVD) sprak zich begin deze maand al uit voor het verplichte lidmaatschap van een coffeeshop.

Steeds meer steden boven de rivieren laten eveneens weten geen voorstander te zijn van de invoering van de wietpas. Onder meer Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Haarlem zien niets in de maatregel. Ook volgens Den Haag heeft de pas geen toegevoegde waarde.

Demissionair premier Mark Rutte (VVD) liet eerder al weten dat hij later dit jaar wil bekijken of er aanpassingen nodig zijn in de pas. De nieuw geïnstalleerde Tweede Kamer vroeg al een spoeddebat over de nieuwe regels aan.


Limburgse burgemeesters willen uitstel wietpas (Foto: Novum)

Ontvoering blijkt ontgroening

De politie heeft donderdagavond in Driebergen de handen vol gehad aan een ontvoering die achteraf een ontgroening van een Belgische studentenvereniging bleek te zijn. Een vrouw belde de politie toen ze langs de weg twee mannen zag met een afgeplakt gezicht, van wie er een werd afgevoerd.

Agenten troffen bij aankomst een aantal jongeren met afgeplakte gezichten op hun knieën aan, laat een woordvoerder vrijdag weten. Ook stonden er meerdere auto's met Belgische kentekens. Al snel kwam de voorzitter van een Belgische studentenvereniging op de politiemannen af om uit te leggen dat het om een ontgroening van eerstejaarsstudenten ging.

De politie benadrukt dat het niet handig van de studenten was om de ontgroening langs een openbare weg uit te voeren. "Voor hetzelfde geld waren we er met getrokken wapens naartoe gekomen."

'Formule 1 verdwijnt achter decoder'

Het lijkt erop dat de Formule 1-wedstrijden in Nederland vanaf volgend jaar achter de decoder gaan verdwijnen, zo meldt de Telegraaf. Sport 1 is in onderhandeling met het Formula One Management om de uitzendrechten voor de komende jaren te bemachtigen.

RTL 7 zal in ieder geval vanaf komend seizoen niet meer het volledige seizoen uitzenden. Wel is de zender samen met SBS 6 nog in de race om samenvattingen uit te zenden. Mogelijk zullen via het deelpakket enkele Grands Prix toch op het open net te zien zijn.

Sky haalt Spanjaard Lopez

De Britse wielerploeg Sky heeft zich voor de komende twee jaar versterkt met David Lopez. De 31-jarige Spanjaard komt over van Movistar, waar hij al sinds 2007 zijn geld verdient. Eerder reed de Bask ook twee seizoenen voor Euskaltel. Lopez is een knecht die in de bergen goed uit de voeten kan. Zijn grootste zege was een etappewinst in de Vuelta van 2010.

Lopez weet met welk doel hij gehaald is. "Ik wil zo hard als ik kan werken om succes te hebben met het team. Het grootste deel van de tijd zal dat voor iemand anders zijn, maar als de kans op persoonlijk succes zich voordoet, zal ik die zeker proberen te grijpen."

Technisch directeur Nicolas Portal van Sky reed drie seizoenen samen met Lopez en gelooft dat de Spanjaard perfect in de ploeg past. "Hij heeft veel ervaring en heeft een kalmerende invloed op mensen om hem heen." Portal vindt Lopez verder 'zeer indrukwekkend in de bergen'. "Hij is erg trouw en hardwerkend."

Ron P. vrijgesproken van moord Van der Stap

Ron P. is vrijdag vrijgesproken van de moord op de Rijswijkse studente Anneke van der Stap. De rechtbank in Den Haag vindt dat er onvoldoende bewijs is om hem te veroordelen. Het Openbaar Ministerie (OM) had twee weken geleden nog de zwaarste straf geëist.

Het lichaam van Van der Stap werd in juli 2005 gevonden in de bosjes bij het Jaagpad in Rijswijk. P. werd eerder wel veroordeeld voor de moord op Christel Ambrosius, de geruchtmakende Puttense moordzaak. Hij kreeg daarvoor vorig jaar in hoger beroep 18 jaar celstraf.

Snedeker: "Ga hersens inslaan"

Brandt Snedeker is gebrand om dit jaar met de VS de Ryder Cup te winnen. De 32-jarige nieuweling speelt voor de eerste keer mee in het tweejaarlijkse evenement, maar heeft al een goede generale repetitie achter de rug door vorige week het PGA Tour Championship te winnen.

"Ik ben zeer competitief", aldus de nummer tien van de wereld. "Dat snappen mensen niet, omdat ik heel beleefd ben. Maar ik ga zo hard mogelijk proberen hun hersenen in te slaan. Ik vind het leuk om het [goede spelers] moeilijk te maken."

Ook aan Europese kant is de sfeer competitief. Voor Ian Poulter is het de vierde keer dat hij het met Europa opneemt tegen de VS. "Dit evenement is uniek. Ik vind het niet leuk om te zeggen, maar we liggen elkaar drie dagen lang niet," aldus de Engelsman over de rivaliteit tussen Europese en Amerikaanse golfers. "Die scheiding is er gewoon."

"We zijn allemaal de beste vrienden aan beide kanten van de oceaan, maar er is iets aan de Ryder Cup dat me intrigeert," vervolgt Poulter. "Hoe kun je de beste vrienden zijn met iemand maar ze tijdens het toernooi wel zou willen vermoorden?"

Rocker Tommy Lee aangeklaagd om 'drumachtbaan'

Mötley Crüe-drummer Tommy Lee wordt voor de rechter gesleept vanwege de 'drumachtbaan' die hij tijdens zijn concerten gebruikte. Het concept van de ronde stellage die de rocker met drumstel en al ondersteboven kan laten draaien zou zijn gestolen. De man die zegt de bedenker te zijn, heeft een rechtszaak tegen de drummer aangespannen.

Ingenieur Scott King beweert dat hij een eerste concept van de constructie, die werd gebruikt tijdens Mötley Crües toer van vorig jaar, al in 1991 aan Lee had voorgelegd. King wil een schadevergoeding van vier ton voor het stelen van zijn idee, schrijft de Amerikaanse entertainmentwebsite TMZ.

De ingenieur kondigde vorige maand al aan dat hij naar de rechter zou stappen als Lee niet over de brug zou komen. De advocaten van de rocker ontkennen dat het concept is gestolen en zijn niet onder de indruk van Kings verhaal.


Tommy Lee en 'drumachtbaan' in actie (Bron: YouTube)

Op inbreker lijkende zoon doodgeschoten door vader

In de Amerikaanse staat Connecticut heeft een man in de nacht van woensdag op donderdag zijn bloedeigen zoon doodgeschoten. De man begon te schieten nadat hij dacht een inbreker op straat te zien. Bij nader inzien bleek dit echter zijn 15-jarige zoon te zijn. De jongen overleed ter plekke.

De buurvrouw van de onfortuinlijke Jeffrey Giuliano sloeg alarm over een inbreker die op straat zou lopen. De man pakte zijn wapen en ging zelf ook de straat op. De Amerikaan begon te schieten toen hij de 'inbreker' opmerkte. Het duurde niet lang voor hij doorhad dat hij zijn eigen nageslacht om het leven had gebracht.

De tiener, Tyler Giuliano, droeg een skimasker en zwarte kleding. Het voorwerp dat hij in zijn hand had leek op een vuurwapen. Waarom hij deze kleding droeg is nog onduidelijk. De aangeslagen vader zal niet worden aangeklaagd; de politie spreekt van een tragedie.

Formatiebesprekingen maandag hervat

De formatiebesprekingen tussen VVD en PvdA gaan na het weekeinde verder. Vrijdag spraken VVD-leider Mark Rutte en PvdA-leider Diederik Samsom onder leiding van informateurs Henk Kamp en Wouter Bos van 08.00 uur tot 10.00 uur met elkaar. Daarna vertrok Rutte naar de ministerraad.

Maandag spreken de formatieteams elkaar in drie sessies. De eerste bespreking is van 10.00 uur tot 11.00 uur, daarna volgt een langere sessie van 13.30 uur tot 17.00 uur en om 19.00 uur komen de onderhandelaars nogmaals bij elkaar, voor een gesprek van twee uur.

Over de voortgang van de onderhandelingen worden geen mededelingen gedaan. De twee partijen hebben 'radiostilte' afgesproken en houden zich daar tot nu toe strikt aan.

Luiten wil in 2014 aan Ryder Cup deelnemen

Vandaag begint op de Medinah Cuntry Club in Illinois de Ryder Cup, de tweejaarlijkse golfwedstrijd tussen de beste golfers van Europa en de Verenigde Staten. De Nederlander Joost Luiten was hier graag bij geweest, maar hij slaagde er niet in zich hiervoor te kwalificeren.

De 26-jarige Luiten sprak met NUsport over zijn ambities om de eerste Nederlander op het prestigieuze toernooi te worden. "De Ryder Cup is in mijn ogen een uniek evenement en het summum in de golfsport. Het is een uniek toernooi dat in mijn ogen puur draait om prestige. Het geld is allemaal leuk en aardig, maar ik ben golfer geworden omdat ik van het spelletje houd en prestaties wil neerzetten. Ik zat er de afgelopen jaar redelijk dichtbij, maar ik heb niet constant genoeg gepresteerd. Ik moet nog stappen maken, maar ik denk dat ik er in 2014 klaar voor ben."

Dat jaar wordt het toernooi weer in Europa gehouden. Nederland als organiserend land van de Ryder Cup zit er volgens KLM Open-directeur Daan Slooter voorlopig niet in. "Tot 2018 ligt namelijk al vast waar de Cup wordt gehouden en in de jaren erna denk ik dat Zweden en Italië in de mix zitten. Zolang er geen Nederlanders geselecteerd worden, denk ik dat de Ryder Cup in Nederland sowieso niet aan de orde is. Al denk ik dat het in de toekomst zeker mogelijk is."

OM blundert in fraudezaak thuiszorg Rotterdam

Politie en het Openbaar Ministerie hebben fouten gemaakt in het onderzoek naar miljoenenfraude bij een thuiszorginstelling in Rotterdam. Het politieteam en de officier van justitie hebben bij het onderzoek dat in 2007 werd gestart onvoldoende rekening gehouden met gevoeligheden rondom medische gegevens.

Het OM wil de zaak tegen UenZo Thuiszorg en vier bestuurders van de organisatie voortzetten, maar houdt er rekening mee dat van verdere vervolging moet worden afgezien. De nieuwe officieren van justitie die zich met de zaak bezighouden hebben dat aan de verdachten en hun advocaten laten weten.

De rechtbank moet nu beslissen of de zaak kan worden voortgezet. Dit jaar zijn enkele tientallen getuigen opgeroepen in de zaak. Het OM wil dat een beslissing over de zaak wordt genomen om te voorkomen dat zij mogelijk voor niets komen opdraven.

Vier bestuurders van UenZo, een thuiszorginstelling met een islamitische grondslag, werden in maart 2008 opgepakt. Ze zouden cliënten die de taal niet machtig zijn hebben opgelicht. Van de persoonsgebonden budgetten die ze aanvroegen staken ze een deel in eigen zak.

Naar aanleiding van de zaak is de manier waarop geld wordt toegekend uit de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) aangepast.

Storing op UWV-website werk.nl

De website werk.nl van uitkeringsinstantie UWV is sinds donderdag 17.00 uur niet bereikbaar door een storing. De storing gaat nog zeker de hele vrijdag duren, meldt een woordvoerder van het UWV.

Nu de site uit de lucht is, kunnen nieuwe werkzoekenden zich niet online inschrijven bij het UWV. Wie een uitkering wil aanvragen kan dat telefonisch doen. Klanten van de uitkeringsinstantie hebben via de site veel contact met hun werkcoach en kunnen er hun persoonlijke gegevens inzien. "Dat is vrijdag onmogelijk en deze klanten moeten even geduld hebben", zegt de woordvoerder.

De storing wordt veroorzaakt door een fout in het rekencentrum van het UWV, maar wat er exact mis is wordt nog onderzocht. Hoelang de storing gaat duren is onbekend.

De website van het UWV kampte eerder dit jaar ook met problemen. Zo was de site vaak uit de lucht en kregen gebruikers onduidelijke foutmeldingen. Ook bleek dat werklozen die hun cv achterlieten, vaak verkeerde baansuggesties kregen door een technisch probleem.

Rowling niet onder indruk van scheldkritiek

J.K. Rowling slaat de kritiek op de vloeken en de grove taal in haar eerste boek voor volwassenen, Een Goede Raad, in de wind. "Het zou raar zijn als sommige personages niet zouden schelden", zei ze donderdagavond in het Southbank Centre in Londen tegen Novum Nieuws. Het boek, vatte ze samen, gaat over 'wat er gebeurt in het vacuüm nadat iemand is overleden'.

Het boek van de Harry Potter-schrijfster kwam donderdag uit in Groot-Brittannië als The Casual Vacancy. Sommige Engelse kranten reageerden onthutst op het boek, onder meer vanwege de grove taal. Een recensent van The Daily Mail vergeleek het boek met een 'socialistisch manifest van vijfhonderd pagina's'.

Waar The Guardian nog mild was, haalde de Amerikaanse krant The New York Times hard uit naar Rowling. "Het echte leven dat ze optekent op deze pagina's is helaas zo moedwillig banaal, zo deprimerend cliché, dat Een Goede Raad niet alleen teleurstellend is, maar gewoon saai."

De kans dat de schrijfster de kritieken al heeft gelezen is klein. De eerste dag dat het boek in de winkels lag was ze vooral bezig met het ontlopen van kranten. "Kritiek kan heel nuttig zijn", zegt ze, maar pas 'later na publicatie'. In plaats van met het lezen van recensies bracht ze de dag door met haar man en dochter. "We hebben in ons hotel naar Men in Black III gekeken. Die had ik nog niet gezien."

Publieke optredens van Rowling zijn zeldzaam. Het vraaggesprek in het Southbank Centre is de enige bijeenkomst voor de promotie van Een Goede Raad in de Britse hoofdstad.

De laatste keer dat de schrijfster op het podium te zien was, was tijdens de openingsceremonie van de Olympische Spelen deze zomer in Londen. "Danny Boyle moest me twee keer vragen voordat ik 'ja' zei." Pas toen de regisseur van de openingsceremonie zei dat ook de koningin zou optreden, zei ze toe. "Dan val ik niet eens op", dacht ze.

Rowling stond vijftien jaar wereldwijd in de schijnwerpers als auteur van Harry Potter. Ze kan het succes van de zevendelige reeks over de jonge tovenaar, die in acht delen werd verfilmd, nog altijd niet bevatten. Ze realiseert zich naar eigen zeggen maar af en toe wat er in die tijd allemaal is gebeurd. Een van die momenten was tijdens de openingsceremonie, toen ze 'een enorme Voldemort' voor zich zag verschijnen op het podium. "Dat was ooit gewoon een idee op een stuk papier."

Een Goede Raad heeft echter weinig te maken met de magie en onschuld van Harry Potter. De enige gemene deler lijkt de prominente rol van de dood. Rowling weet niet waar dat vandaan komt. "Het voor de hand liggende antwoord is dat mijn moeder overleed toen ik 25 jaar oud was."

Ook spelen in Een Goede Raad jongeren een belangrijke rol. Zij zijn alleen grover in de mond dan die in Harry Potter, en zijn getekend door het echte leven.

Een belangrijk personage voor Rowling is de getraumatiseerde tiener Krystal Weedon. Ze gebruikt scheldwoorden als stopwoord en is volgens de schrijfster niet iemand van wie je wilt dat je kinderen ermee omgaan. Krystal is dan wel fictief, maar ze is ook gebaseerd op Rowlings eigen ervaringen op school en voor de klas, benadrukt de schrijfster. "Om Krystal te kenschetsen, zonder dat Krystal vloekt, zou absurd zijn, echt absurd."

Het idee voor het boek kwam, net als dat voor Harry Potter, onderweg. "Ik kreeg het idee toen ik op toer was in de Verenigde Staten voor Harry Potter en de Relieken van de Dood." Ze zat in het vliegtuig en had net gehoord over een stel jongeren dat lokale verkiezingen had geboycot.

Een ander boek voor kinderen dat toen half af was en dat nu nog steeds is, werd op de lange baan geschoven. "Twee jaar dat ik aan Een Goede Raad werkte dacht ik: je hoeft dit niet te publiceren. Niemand wist waar ik mee bezig was. Dat was een prettige plek om te zijn na Harry Potter."

Een Goede Raad ligt vanaf 17 oktober in de Nederlandse schappen. Ondanks de wisselende kritieken verwachten kenners en critici dat het boek een bestseller wordt.

Brabander opgepakt voor steekpartij en brand Uden

De politie heeft een 28-jarige man uit Uden opgepakt die vermoedelijk betrokken is geweest bij de steekpartij en brand woensdagnacht in de Brabantse plaats. Hij werd donderdag aangehouden in een woning in Oss, laat de politie vrijdag weten.

De verdachte stak het slachtoffer, een 59-jarige man, neer in een appartementencomplex aan de Harpstraat en stichtte daarna brand in de woning. Het slachtoffer werd even later door de brandweer gevonden. Hij had ernstige verwondingen opgelopen.

De politie liet direct al weten uit te gaan van een misdrijf. De verdachte zit voorlopig vast.

Gier veroorzaakt vliegtuigcrash

In Nepal is een vliegtuig met negentien mensen aan boord vrijdag vlak na het opstijgen neergestort nadat het met een gier in botsing was gekomen. Geen van de inzittenden heeft de crash overleefd. Het toestel vervoerde bergbeklimmers. Aan boord waren naast de drie Nepalese bemanningsleden zeven Britten en vijf Chinezen. De overige passagiers waren Nepalezen.

Het toestel van vliegmaatschappij Sita Air was van de Nepalese hoofdstad Kathmandu op weg naar Lukla, voor veel bergbeklimmers de toegangspoort tot de Mount Everest. Het crashte op slechts vijfhonderd meter afstand van Kathmandu's luchthaven Tribhuwan. Kennelijk heeft de piloot geprobeerd na de botsing met de gier naar de luchthaven terug te keren.


Gier oorzaak crash Nepal (Foto: Novum)

Van Marwijk wordt analyticus bij NOS

Oud-bondscoach Bert van Marwijk gaat als analyticus aan de slag bij de NOS. Dat heeft de omroep vrijdag bekendgemaakt. Van Marwijk, die na het mislukte EK vertrok als keuzeheer van Oranje, schuift aan bij Champions Leaguewedstrijden. Ook is hij enkele keren dit seizoen te gast bij Studio Voetbal.

Naast Van Marwijk analyseren ook Jan van Halst, Youri Mulder en Edwin van der Sar wedstrijden uit het kampioenenbal voor de NOS. De 60-jarige Van Marwijk, die eerder deze maand bij Borussia Dortmund - Ajax al was uitgenodigd, debuteert als vaste kracht bij Ajax - Real Madrid. Dat duel wordt woensdag gespeeld.

Molotovcocktail beschadigt joods centrum Malmö

Bij een joods centrum in het Zweedse Malmö is een molotovcocktail naar binnen gegooid. Er werd alleen materiële schade aangericht, zei de politie. Twee jongeren zijn als verdachten opgepakt.

De ongeveer twintigduizend zielen tellende joodse gemeenschap in Zweden ziet een duidelijke toename in het aantal antisemitische acties. De toename valt te constateren sinds Israëls invasie in de Gazastrook in 2009.

Boorwerkzaamheden Vijzelgracht maandag hervat

De boorwerkzaamheden voor de Noord/Zuidlijn aan de Vijzelgracht in Amsterdam worden maandag hervat. De boorspoeling, een mix van water en een soort klei, die maandag de bouwput inliep is de afgelopen dagen opgeruimd. Vrijdag worden de laatste tests uitgevoerd om er zeker van te zijn dat het lek goed afgedicht is, meldt een woordvoerder van de metrolijn.

Boor Victoria ligt nog met haar achterzijde in het gat van de stationswand. Wanneer maandag de boor aangezet wordt, zal Victoria langzaam naar voren bewegen. Het duurt na de start nog 24 tot 36 uur voordat de boor helemaal uit het station is verdwenen.

Een lek in de boormachine zorgde maandag voor verzakking van vier panden aan de Vijzelgracht. De bewoners werden uit voorzorg naar een hotel gebracht en de straat werd afgesloten. De Amsterdamse gracht werd woensdag weer vrijgegeven.

In het station blijven de komende dagen werknemers aanwezig om de situatie in de gaten te houden.

Duizenden hennepplanten ontdekt in maïsveld Brabant

De politie heeft woensdagmiddag in een maïsveld in het Brabantse Sint-Oedenrode ruim 2100 volgroeide hennepplanten aangetroffen. De pachter van de grond ontdekte de planten en belde de politie. De planten zijn gerooid en vernietigd, meldt de politie vrijdag.

De planten stonden midden in een maïsveld aan de Lieshoutseweg. In het zes hectare grote veld stond een gebied van 2500 vierkante meter vol met hennepplanten.

De grondpachter doet aangifte van vernieling omdat een deel van zijn maïsveld verloren is gegaan. De politie onderzoekt wie de hennep in het maïsveld heeft geplant.

Dna-onderzoek in zaak Vaatstra van start

Het dna-onderzoek in de moordzaak Marianne Vaatstra start zaterdag op elf Friese locaties. De politie zoekt onder ruim achtduizend opgeroepen mannen naar een dna-spoor van een familielid van de dader. Vrouwen zijn niet opgeroepen omdat erfelijke verwantschap met de dader via hen niet is op te sporen.

De eerste groep van 2400 Friezen wordt zaterdag verwacht in de gymzalen en sporthallen in onder meer Buitenpost, Kollum en Veenklooster. In totaal staan 180 politiemedewerkers klaar om de mannen wangslijm af te nemen.

Een woordvoerder van het Openbaar Ministerie is voorzichtig optimistisch over de opkomst. "De bevolking reageerde enthousiast op straat en in de media. Toch ligt er een drempel tussen zeggen dat je dna afstaat en het daadwerkelijk doen."

Het verwantschapsonderzoek is volgens justitie de laatste kans om de moordenaar van Vaatstra te vinden. Het lichaam van het destijds 16-jarige meisje uit Zwaagwesteinde werd in mei 1999 in een weiland aangetroffen. Ze was verkracht, gewurgd en haar keel was doorgesneden.

'Steinbrück kanselierskandidaat SPD'

Ex-minister van financiën Peer Steinbrück wordt de kanselierskandidaat van de SPD bij de Bondsdagverkiezingen van 2013. De keuze is op Steinbrück gevallen nu SPD-fractievoorzitter Frank-Walter Steinmeier zich niet beschikbaar stelt. Maandag wordt de kandidatuur van Steinbrück officieel bekendgemaakt. Dit melden Duitse media vrijdag.

Functionarissen van de SPD wilden niet op de berichten reageren, maar voormalig collega-minister Brigitte Zypries schreef op Facebook 'het is waar, hij wordt het'.

De SPD krijgt er volgend jaar een harde kluif aan om Angela Merkel van de CDU te verslaan, maar de economisch onderlegde Steinbrück (65) heeft tijdens de financiële crash van 2008-2009 over de partijgrenzen heen bewondering afgedwongen als crisismanager. Bij het gewone partijvolk van de SPD is de koele rekenaar minder geliefd. Met hem als lijsttrekker verloor de SPD in 2005 de deelstaatverkiezingen in Noordrijn-Westfalen met het slechtste resultaat sinds 1954.

Deze week publiceerde Steinbrück een plan om 'de financiële markten te temmen'. Verwacht wordt dat het stuk de basis zal vormen voor de verkiezingscampagne van de SPD.


'Steinbrück kanselierskandidaat SPD' (Foto: Novum)

Stekker uit Phantasy Star Universe getrokken

Het online rollenspel Phantasy Star Universe is niet meer te spelen. Sega heeft, nadat de game-uitgever twee jaar geleden de pc- en PlayStation 2-versies van de game offline had gehaald, donderdagnacht ook de stekker uit het spel voor de Xbox 360 getrokken. Te weinig mensen spelen het spel volgens de Japanse game-uitgever nog.

De game was een van de eerste online spellen waarbij het mogelijk was tegen betaling online te spelen op een spelcomputer. Het verscheen in 2006 op de markt. Phantasy Star Universe werd de afgelopen jaren hoofdzakelijk gespeeld door Japanse gamers.

Gamers die goede herinneringen hebben aan het online spel, delen deze via screenshots en filmpjes op de officiële fora van Sega. Dit najaar verschijnt Phantasy Star Online 2, een ander online spel van dezelfde makers, voor Android- en iOS-apparaten. Volgend jaar moet het spel voor de PlayStation Vita verschijnen.


Stekker uit Phantasy Star Universe getrokken (Foto: Novum)

Sloveense premier wijst bail-out van de hand

Slovenië heeft geen lening nodig uit het nieuwe Europese reddingsfonds ESM om zijn bankensector van een faillissement te redden. Dat heeft de Sloveense premier Janez Jansa donderdag gezegd bij de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York.

De grootste bank van Slovenië, Ljubljanska Banka, heeft mogelijk een kapitaalinjectie van honderden miljoenen euro's nodig. De bank is zo goed als afgesneden van de internationale kapitaalmarkt, en is voor zijn financiering afhankelijk van leningen van de Europese Centrale Bank. Ook andere Sloveense banken verkeren in zwaar weer.

Jansa wil de problemen in de sector oplossen door het bankwezen te hervormen en voor enkele miljarden euro's aan slechte leningen van de banken over te nemen. "We hebben geen geld nodig van het ESM", benadrukte Jansa.

De premier wijt de slechte staat van de nationale bankensector aan het gebrek aan hervormingen in de afgelopen jaren. Slovenië heeft slechts twee miljoen inwoners, maar kent volgens de centrale bank van het land liefst negentien verschillende consumentenbanken.

In augustus verlaagde kredietbeoordelaar Moody's de rating van Slovenië met drie stappen naar Baa2, nog maar twee treden boven de junkstatus. Het bureau gaf de zwakte van de Sloveense bankensector als reden.

Blizzard eert blinde gamer en vriend

Ex-militair Ben Shaw speelde graag World of Warcraft. Toen hij eerder dit jaar in Irak betrokken was bij een explosie verloor hij zijn zicht en moest blind door het leven. Dat weerhield Shaw niet om WoW verder te spelen en Blizzard eert hem en een vriend met twee in-game voorwerpen.

Shaw, een Engelsman, wordt in het spel geholpen door een ander lid van zijn guild die in Schotland woont. De twee werken samen met verschillende macro's die de computers samen laat werken. Hierdoor kan Shaw met zijn personage, Hexu, gewoon deelnemen in het spel op alle fronten onder begeleiding van de Schot die Davidian heet in het spel.

Blizzard heeft nu twee in-game voorwerpen naar de spelers genoemd met bijbehorende omschrijvingen:

Birgit Schuurman choqueert theaterpubliek

Birgit Schuurman laat haar publiek flink schrikken met de theatervoorstelling Het Grote Verlangen. Ze vertelt op het podium onder meer over vreemdgaan. "Ik heb alle liedjes van Ginuwine en R. Kelly op een hoop gegooid en de teksten een op een naar het Nederlands vertaald. Daardoor wordt het één grote pornografische aangelegenheid."

Volgens Birgit, wier show vanaf zaterdag in reprise gaat, weet haar publiek af en toe niet waar het moet kijken als de schuine teksten voorbijkomen. "Je ziet ze soms schuiven, zo van: oké, hoe gaat ze zich hieruit redden, want het wordt steeds heftiger", vertelt de zangeres en actrice voor de camera van Novum Nieuws. "En op een gegeven moment is het bam, black-out, en gaat we over naar een a-capellaversie van De Verzoening van Frank Boeijen."

De 35-jarige Schuurman, die vorig jaar zo'n twintig keer op de planken stond met Het Grote Verlangen, hoopt een carrière te kunnen opbouwen in de theaterwereld. "Nu gaan mensen naar mijn voorstellingen en zeggen ze: ik wist niet wat ik moest verwachten, maar het was prachtig. Ik hoop over een aantal jaren zo ver te zijn dat mensen weten wat ze kunnen verwachten en dus naar mijn voorstelling gaan", droomt Birgit. "Dus ik voel dat ik in een heel spannend beginstadium ben van mijn theatercarrière."

Van Gansewinkel kondigt reorganisatie aan

Afvalverwerker Van Gansewinkel kondigt vrijdag aan medewerkers en vakbonden een reorganisatie aan. Een woordvoerder van het bedrijf heeft dat vrijdagochtend bevestigd. Meer mededelingen worden om 13.00 uur gedaan.

Het zou gaan om het verlies van ongeveer 800 banen als gevolg van de economische omstandigheden. Bij Van Gansewinkel werken ongeveer 7500 mensen. Het bedrijf heeft een jaaromzet van 1,2 miljard euro en is vooral actief in de Benelux.

'Plan Schultz minder verkeersdoden niet haalbaar'

De plannen van minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz van Haegen (VVD) om het aantal verkeersslachtoffers terug te dringen zijn niet haalbaar. Dat stelt de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) na onderzoek.

In april bleek het aantal verkeersdoden voor het eerst in tien jaar weer licht gestegen. Schultz kondigde daarop een plan aan waarmee het aantal verkeersdoden in 2020 teruggebracht moet worden tot vijfhonderd en het aantal gewonden tot 10.600. Volgens haar zou dat kunnen door het veiliger aanleggen van wegen en fietspaden, fietslichtcampagnes en verkeerscursussen voor ouderen.

Volgens de SWOV blijkt uit onderzoek echter dat de streefaantallen van de minister te ambitieus zijn op basis van de maatregelen die zij voorstelt. Het aantal verkeersdoden in 2020 zou volgens berekeningen van SWOV op zo'n honderd meer uitkomen. De stichting stelt daarom dat er extra maatregelen nodig zijn, zoals strengere alcoholcontroles en een strengere aanpak van snelheidsovertredingen.

Vorig jaar kwamen 661 mensen om in het verkeer, het jaar ervoor waren dat er nog 640. Met name het aantal verongelukte fietsers onder 65-plussers nam toe.

Vierduizend Duitse kinderen kotsmisselijk

In Berlijn en omgeving zijn sinds dinsdag zeker zo'n vierduizend kinderen kotsmisselijk geworden van eten dat hun op school of bij de dagopvang was voorgeschoteld.

De kinderen kregen niet alleen last van misselijkheid, maar kampten ook met diarree.

Het Robert Koch-Instituut probeert via onderzoek te achterhalen wat de verschijnselen heeft veroorzaakt. Gedacht wordt aan het norovirus.

Arnhemse gaat buurman met hamer te lijf

Een 46-jarige vrouw uit Arnhem is donderdagnacht aangehouden omdat ze een buurman met een hamer te lijf zou zijn gegaan. Een omstander kon de vrouw overmeesteren en de hamer afpakken, meldt de politie vrijdag.

De politie kreeg rond 01.00 uur een melding binnen dat een vrouw op de Dovenetellaan in Arnhem stond te schreeuwen. Agenten troffen daar twee mannen aan die zeiden een hamer te hebben afgepakt van de vrouw. Zij had daarmee een ruit ingeslagen en wilde vervolgens een van de twee mannen aanvallen.

Nadat haar hamer was afgepakt stapte de vrouw in een auto en ging ze ervandoor. Op aanwijzing van getuigen kon de politie de vrouw kort daarop op de nabijgelegen Gelderse Rooslaan aanhouden. De vrouw is vastgezet.

Fotocentrale lapte Veldhovense pedopastoor erbij

De Veldhovense pastoor die werd opgepakt op verdenking van het bezit van kinderporno viel door de mand doordat hij een fotoalbum met naaktfoto's van jonge meisjes liet maken. De foto-ontwikkelcentrale tipte de politie, waarna de man kon worden aangehouden.

De 50-jarige pastoor wilde het boek laten maken omdat hij dat 'een moreel minder erge stap' vond dan het bezoeken van pornosites, schrijft hij in een conceptbrief aan zijn parochianen die in handen is van het Eindhovens Dagblad.

"De foto-ontwikkelcentrale heeft terecht deze foto's doorgespeeld naar de politie, die mij vervolgens eind mei heeft aangehouden als verdachte en heeft verhoord", aldus de pastoor.

Het bisdom Den Bosch liet vorige maand weten dat hij voorlopig op non-actief staat. Volgens de politie ging het overigens om 'een geringe hoeveelheid' kinderporno. De man zit niet vast.

Metal Gear Rising krijgt lamp

Konami heeft bekendgemaakt dat Metal Gear Rising: Revengeance en Zone of the Enders HD beide een collectors edition zullen krijgen. Die van Metal Gear Rising zal er een 'High Frequency Plasma Lamp' bij krijgen met het zwaard van Raiden er in.

De edite van ZOE HD krijgt niet zo'n bijzonder cadeau, die krijgt namelijk een soundtrack en een honderd pagina tellend boek. Prijzen zijn nog niet bekendgemaakt maar bekijk een plaatje van de lamp hieronder.

Lamp

Auteur seksboek legt het af tegen John Travolta

De auteur die John Travolta aanklaagde voor smaad heeft bakzeil gehaald bij de rechter. Robert Randolph stelde in zijn boek dat de acteur seks had met mannen, onder wie hijzelf. Travolta en zijn advocaat reageerden met een brief waarin stond dat de auteur mentaal niet in orde is, waarop de schrijver een rechtszaak tegen hen aanspande.

Een rechter veegde de rechtszaak donderdag echter van tafel, schrijft de Amerikaanse entertainmentwebsite TMZ. Hij oordeelde dat de brief een rechtmatig onderdeel was van een juridisch conflict en daardoor is beschermd door de Amerikaanse grondwet.

Al jaren wordt gefluisterd dat Travolta homoseksueel is. De afgelopen tijd werd de Saturday Night Fever-acteur, die is getrouwd met Kelly Preston, door meerdere mannen beschuldigd van aanranding.

Cast Bellicher: Cel geplaagd door internetboeven

Niemand is echt veilig op het internet. Dat weten de castleden van de nieuwe Nederlandse thriller Bellicher: Cel maar al te goed. "Het internet is een schimmige wereld waarin geen echte sheriff is", zegt Daan Schuurmans, die in de film de hoofdrol van Michael Bellicher speelt. "Dat kan soms helemaal fout uitpakken."

In de film wordt Bellichers identiteit 'geleend' door een organisatie die allerminst het beste met hem voor heeft. Hij riskeert zijn leven, en dat van zijn naasten, als hij op zoek gaat naar de dader.

Gelukkig heeft Schuurmans geen echt nare ervaringen met internet. "Iemand heeft een keer een e-mailadres met mijn naam aangemaakt en onder mijn naam mailtjes verstuurd, maar dat is het wel." De 40-jarige acteur is dan ook extreem voorzichtig. "Ik koop zelfs niets online."

Tim Murck, die een van de weinige vertrouwelingen van Bellicher speelt, heeft een veel smeriger ervaring met internet. "Ik ben meermaals benaderd door zogenaamde tienermeisjes die helemaal geen tienermeisjes bleken te zijn", zegt de 30-jarige acteur.

"Daar bleek dan een man achter te zitten die mij uit mijn onderbroek probeerde te praten", vertelt hij. "Zeker als BN'er ben je een gewilde prooi, want daarmee stijgt de geloofwaardigheid van een account van zo iemand."

Voor Don Diablo, die de soundtrack van de film verzorgde, is het juist omgekeerd. De dj merkt steeds dat het internet hem juist een identiteit verschaft, die lang niet altijd strookt met zijn echte identiteit.

"Mensen die jou niet kennen, schenken jou een identiteit", zegt de 32-jarige dj. "Daarbij speelt negativiteit een steeds grotere rol op het internet. Daar moet je mee leren leven. Negen van de tien keer kun je het negeren, maar die tiende keer zou je ze het liefst de nek omdraaien."

Overigens is voor het 'lenen' van iemands identiteit het internet allerminst noodzakelijk. Huub Stapel, die in de film een man speelt met een wel heel eigen visie op binnenlandse veiligheid, weet daar alles van.

"Ik kreeg een brief van het Centraal Justitieel Incassobureau of ik even 228 euro wilde betalen omdat ik te hard gereden zou hebben", vertelt de 57-jarige acteerveteraan, nog steeds enigszins verbolgen. "Ik lees die brief en weet dat ik nooit op dat moment op die plek ben geweest. Ik stond namelijk op het toneel."

"Er is dus een of andere gek die mijn nummerbord heeft gekopieerd, dat op een auto als de mijne heeft geplakt en even lekker is gaan racen. En ik vind 228 euro best veel geld."

Bellicher: Cel van Peter de Baan, met ook Anniek Pheifer en Gijs Naber, draait vanaf 4 oktober in de Nederlandse bioscopen. De film gaat vrijdag in première op het Nederlands Film Festival in Utrecht.

Verbeek: "Wat kwam Veendam doen?"

AZ had een rustig avondje in het bekertoernooi en won met 4-1 van Veendam. Na afloop bromde Gertjan Verbeek over de geringe tegenstand van de noorderlingen.

De analyse van Veendam-trainer Gert Heerkes zette kwaad bloed bij Verbeek. "Hij zei net dat Veendam wel aardig mee kon. Nou, ik vraag me af wat ze hier kwamen doen. Ze hadden deze wedstrijd net zo goed schriftelijk kunnen afdoen", zei de AZ-trainer volgens de Telegraaf.

Volgens Verbeek had zijn ploeg 90 minuten lang gedomineerd. "Zij hebben geen enkele moeite gedaan om de wedstrijd te veranderen, zelfs niet toen ze met 3-0 achter stonden. Het is dat we onszelf in de eerste helft niet belonen met meer goals, anders had een uitslag van 6-1 of 7-1 me niet verbaasd. Wij waren ook de tweede helft superieur, alleen speelden we in een wat lager tempo."

Bij rust stond het al 3-0 door drie goals van Viktor Elm. In de tweede helft schoot Jozy Altidore nog een strafschop erin. Alleen Tom Overtoom kon namens de Veendammers nog tegenscoren.

Football Manager 2013 begin november verkrijgbaar

Het managementspel Football Manager 2013 is vanaf 2 november verkrijgbaar voor de pc en Mac. Gamers die het spel vroegtijdig kopen, krijgen toegang tot een testversie. De voortgang die wordt geboekt in deze versie is overdraagbaar naar de uiteindelijke versie van het spel. Dat heeft uitgever Sega vrijdag bekendgemaakt.

In Football Manager 2013 is de gamer de coach en leidinggevende van een voetbalelftal. Het spel kent verschillende nieuwe functies, waaronder de mogelijkheid de managementtaken te delegeren naar trainers en assistenten.

De Football Manager-reeks is een van de populairdere pc-spellen en verkoopt goed. Vorig jaar stond Football Manager 2012 enkele weken in de top tien best verkochte spellen. Ook in Groot-Brittannië is de serie populair. Binnen de reeks zijn sinds 2008 meer dan vier miljoen exemplaren verkocht.


Football Manager 2013 begin november verkrijgbaar (Foto: Novum)

Petrova en Radwanska bereiken finale in Tokyo

Nadia Petrova en Agnieszka Radwanska hebben de finale bereikt van het WTA-toernooi van Tokyo. De Russische Petrova rekende in twee sets af met de Australische Samantha Stosur, de nummer acht van de plaatsingslijst: 6-4 en 6-2. Radwanska, de nummer drie van wereld, had geen kind aan de Duitse Angelique Kerber (5). In minder dan een uur stond er twee keer 6-1 op de borden.

De 30-jarige Petrova speelde solide vanaf de baseline en serveerde uitstekend. Negen aces kreeg Stosur om de oren, die gedurende de hele wedstrijd geen enkel breekpunt wist te creëren. Voor de Russin wordt het haar tweede finale van het seizoen. Eerder won ze al het grastoernooi in Rosmalen, in de aanloop naar Wimbledon.

De 23-jarige Radwanska verzekerde zich met een klinkende zege van de finale. Vooral op haar tweede service was Kerber, de nummer zes van de wereld, uiterst kwetsbaar. Ze won maar zes punten op haar tweede opslag. Voor Radwanska wordt het haar vijfde finale van het jaar. Ze won er drie: in Dubai, Brussel en Miami was ze de beste.


Petrova en Radwanska bereiken finale in Tokyo (Foto: Novum)

[Upd] Hamilton tekent bij Mercedes

Lewis Hamilton zal zijn Formule 1-loopbaan voort gaan zetten bij Mercedes, zo weet de BBC te melden. De McLaren-coureur zou het nieuws later vandaag bekend gaan maken. Mercedes-rijder Michael Schumacher zal zijn F1-helm waarschijnlijk voor de tweede maal in zijn carrière aan de wilgen gaan hangen.

Hamilton werd al op zijn dertiende door McLaren onder zijn hoede genomen. De Brit bewandelde verschillende raceklassen voordat hij in 2007 in de Formule 1 terecht kwam. De 27-jarige coureur werd een jaar later wereldkampioen en eindigde regelmatig hoog in de titelstrijd.

Toch maakt Hamilton de overstap naar Mercedes. De Brit zou in drie jaar tijd tot 75 miljoen euro op kunnen strijken en een grotere vrijheid hebben om persoonlijke sponsordeals af te sluiten. Dit zou echter niet de reden zijn voor de overstap, want de coureur zelf ziet meer toekomstperspectief bij Mercedes dan bij McLaren. Bij Mercedes wordt Hamilton de eerste coureur, terwijl Nico Rosberg de andere coureur bij de renstal is.

De overstap van Hamilton zorgt ervoor dat er veel verschuivingen bij de verschillende teams zullen zijn. Zo zou Sauber-coureur Sergio Perez de overstap naar McLaren maken en wordt zijn plaats bij het Zwitserse team ingenomen door Jaime Alguersuari. De Spanjaard is momenteel testrijder voor Pirelli.

Update 11.12 uur

Mercedes AMG Petronas heeft bekendgemaakt dat Lewis Hamilton een driejarig contract voor het team heeft getekend. De wereldkampioen van 2008 is de vervanger van zevenvoudig wereldkampioen Michael Schumacher. Het is nog niet bekend wat de Duitser in de toekomst zal gaan doen.

Oud-wereldkampioen Niki Lauda zal in de nabije toekomst tot de raad van bestuur van het Formule 1-team van Mercedes toetreden. Hij is daar een van de niet uitvoerende directeuren.

Oud-Feyenoorder Ono naar Australië

De Japanse oud-Feyenoorder Shinji Ono gaat in Australië spelen. De 33-jarige middenvelder tekende een tweejarig contract bij de nieuwe ploeg Western Sydney Wanderers. In die periode gaat hij naar verluidt zo'n 1,23 miljoen euro verdienen. Na Alessandro del Piero en Emile Heskey is Ono de derde grote ster die zijn weg naar Australië vindt binnen enkele weken.

Ono, wiens contract bij Shimizu S-Pulse in zijn vaderland werd ontbonden om de overstap mogelijk te maken, werd in 2002 Aziatisch voetballer van het jaar. Datzelfde jaar had hij met Feyenoord de UEFA Cup gewonnen. Met Urawa Red Diamonds had hij al eerder de titel in de J-League en de Aziatische Champions League gewonnen.

Ono speelde op de WK's van 1998, 2002 en 2006 voor zijn land. Hij kwam tot 56 interlands. Na zijn vertrek bij Feyenoord in 2006 keerde Ono terug naar zijn eerste club Urawa Red Diamonds. Van 2007 tot en met 2010 speelde hij in de Bundesliga voor VfL Bochum voordat hij in 2010 naar Shimizu S-Pulse verkaste.

Dronken bromfietsers krijgen geen alcoholslot meer

Autobezitters die dronken worden aangehouden op een bromfiets, krijgen niet langer een alcoholslot in hun auto. Minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz van Haegen (VVD) heeft besloten de regels aan te passen, meldt een woordvoerder van het ministerie.

Veel mensen vonden de maatregel onlogisch. Betrapte bromfietsers kregen wel een alcoholslot in hun auto, maar konden gewoon op hun bromfiets blijven rondrijden. Andere maatregelen, zoals een cursus over alcoholgebruik in het verkeer, blijven wel van kracht.

De aanpassing van de regel die op 1 december werd ingevoerd, geldt met terugwerkende kracht. Zo'n vierhonderd bromfietsers werden sindsdien betrapt. De zegsvrouw kon niet zeggen of zij allemaal al een alcoholslot in hun auto hebben gekregen. Ze worden vrijdag door het Centraal Bureau Rijvaardigheid geïnformeerd.

Het alcoholslot is sinds de invoering vorig jaar ruim drieduizend keer opgelegd. In het alcoholslot moet worden geblazen voordat de auto start. Als het alcoholpromillage dan boven de 0,2 uitkomt, start het voertuig niet.


Dronken bromfietsers krijgen geen alcoholslot meer (Foto: Novum)

[WRC] Loeb gaat minder rally's rijden

Veelvoudig rallywereldkampioen Sébastien Loeb heeft aangekondigd dat hij volgend seizoen maar een beperkt programma zal gaan rijden. De Citroën-coureur zal in ieder geval in Monte Carlo deel gaan nemen, maar de rest van het seizoen staat nog niet vast. Voor de toekomst zouden hij en Citroën een overstap naar het World Touring Car Championship overwegen.

Ondertussen lijkt de toekomst van het WRC er rooskleuriger uit te gaan zien. Volkswagen wil volgend seizoen met twee Polo R's deel gaan nemen en ook andere merken lijken de handschoen op te pakken. Ford blijft actief in de rallysport, terwijl Hyundai met de gloednieuwe i20 enkele evenementen zal rijden om vanaf 2014 de auto volledig in te gaan zetten.

Ford geeft ondertussen de nieuwe R5-klasse een boost door M-sport een R5 Fiësta te laten bouwen. Deze auto's gaan voornamelijk in regionale en intercontinentale rally's rijden. Ook Peugeot heeft met de 208 R5 haar deelname toegezegd. Het doel van deze klasse is om het rallyrijden betaalbaar te houden.

Rutte en Samsom gezamenlijk naar informateurs

De onderhandelaars van de VVD en PvdA zijn vrijdagochtend vroeg weer om tafel gegaan met de informateurs. VVD-leider Mark Rutte en PvdA-leider Diederik Samsom kwamen gezamenlijk en goedgehumeurd aan op het Binnenhof in Den Haag.

Daaruit hoeft niets te worden geconcludeerd, stelden de heren. "Ik liep het Torentje uit en kwam de heer Samsom toevallig tegen", aldus Rutte, die als premier kantoor houdt in het Torentje.

Beiden wilden niet ingaan op de agenda van de dag. De onderhandelaars en informateurs hebben radiostilte afgesproken over de inhoud van de gesprekken en laten dan ook weinig los. Eerder kwam wel al de financieel-economische situatie in het land aan de orde, evenals de vraag hoeveel er de komende jaren moet worden bezuinigd.

Sinds een week onderhandelen de VVD en PvdA over een regeerakkoord. Rutte doet dit samen met Stef Blok. Samsom heeft Jeroen Dijsselbloem als rechterhand. Ze spreken met informateurs Henk Kamp (VVD) en Wouter Bos (PvdA).

Wisgerhof: "We kunnen Ajax verslaan"

Het vertrouwen is groot in het FC Twente-kamp in de aanloop naar de topper met Ajax. Zaterdag gaat de ongeslagen koploper op bezoek in Amsterdam.

De eerste zes competitiewedstrijden won FC Twente van relatief makkelijke tegenstanders. Ajax is de eerste grote test voor de Tukkers, al is Wout Brama het daar niet helemaal mee eens. "De wedstrijden in de Europa League tegen Bursaspor en Hannover 96 waren natuurlijk al wel momenten waarop we getest zijn als team. Sterke tegenstanders tegen wie we hebben laten zien dat we goed kunnen voetballen."

"Maar in de eredivisie zijn we nog niet maximaal getest, daarin hebben we op papier niet de sterkste tegenstanders gehad", vervolgt Brama tegen NUsport. "Wat niet wegneemt dat je ook die wedstrijden eerst maar eens moet zien te winnen en dat hebben we wel gedaan. We werden in 2010 kampioen juist omdat we geen punt verloren tegen clubs uit het rechterrijtje."

Peter Wisgerhof reist met geloof af naar de hoofdstad. "Als we winnen van Ajax, lopen we flink bij ze weg. En we hebben het gevoel dat we over de kwaliteit beschikken waarmee we ze kunnen verslaan. Ik bedoel, we hebben achttien punten uit zes wedstrijden gehaald en bij vlagen goed gevoetbald, het zou raar zijn als we geen vertrouwen zouden hebben."

Sergio Perez naar McLaren

Sergio Perez rijdt vanaf volgend jaar in dienst van McLaren. Hij heeft een contract voor meerdere jaren getekend bij de Britse renstal. De Mexicaan wordt er de vervanger van Lewis Hamilton, die zo goed als zeker zal vertrekken naar Mercedes. Dit zou later vandaag bekend moeten worden.

Perez presteerde dit jaar goed bij Sauber. Hij stond onder andere meerdere keren op het podium. De afgelopen tijd werd hij in verband gebracht met Ferrari, waar hij de vervanger zou worden van de matig presterende Felipe Massa. Nu is er echter de verrassende overstap naar McLaren.

"Ik ben ongelooflijk blij dat ik getekend heb bij Vodafone McLaren Mercedes", aldus Perez. "De naam van McLaren is één van de grootste in de geschiedenis van de Formule 1 en het is een team waar zo'n beetje elke coureur voor wil rijden. Ik ben opgegroeid met verhalen over de vele kampioenschappen van Ayrton Senna en ik ben vereerd met het feit dat ik vanaf 2013 naast Jenson mag rijden."

"Ik heb in 2012 keihard gewerkt aan mijn potentieel, maar ik ben altijd nederig en geconcentreerd gebleven. Ik zal Peter Sauber en het team altijd dankbaar zijn voor hun geloof in mij en voor de kansen die ze me hebben gegeven. Ik ben Martin Whitmarsh nu ook net zo dankbaar voor deze volgende stap in mijn carrière. Ik maak me geen illusies: dit is een enorme stap. Maar ik ben er klaar voor. Ik zal de rest van het seizoen mijn uiterste best doen voor Sauber en ik kijk uit naar mijn samenwerking met McLaren en Jenson, die ik lang heb bewonderd als een briljante coureur en een groot kampioen."

Doelman Verhoeven tekent bij Utrecht

Jeroen Verhoeven heeft eindelijk een nieuwe club gevonden. De oud-doelman van RKC Waalwijk, FC Volendam en Ajax zal aan de slag gaan bij FC Utrecht. Hij tekent naar verluidt een contract voor drie seizoenen.

Het contract van Verhoeven liep afgelopen zomer af bij Ajax. Hij vertrok naar Utrecht om daar zijn conditie op peil te houden. Bij Utrecht zal hij moeten strijden om de plek van tweede doelman. Robbin Ruiter is de vaste goalie bij de Domstedelingen.

Eroglu verwachtte ophef homorol GTST

Sinan Eroglu hield al rekening met ophef over zijn rol als homoseksuele moslim in de soap Goede Tijden, Slechte Tijden. Het personage van de 25-jarige acteur van Turkse komaf, Bilal Demir, was deze week te zien in een spraakmakende erotische scène met het personage Lucas Sanders.

"Ik hield serieus rekening met negatieve reacties, omdat homoseksualiteit onder allochtone mannen anno 2012 nog lang geen geaccepteerd fenomeen is", zegt hij vrijdag in het AD. "Maar sinds ik als moslimpersonage met de nodige moeite uit de kast ben gekomen, vallen de reacties erg mee."

De negatieve reacties komen vooral van 'mensen die denken dat ik Bilal ben, kijkers die mijn rol even verwarren met de realiteit'. "Dat hoort bij het vak."

Williams-zusjes niet in Beijing

Serena Williams doet vanwege ziekte niet mee aan het WTA-toernooi in Beijing. Dat heeft de organisatie vrijdag gemeld op Sina Weibo, een Chinese website vergelijkbaar met Twitter. "Dit is vervelend nieuws en we hopen dat Serena Williams snel weer beter is", liet de organisatie weten.

Williams schreef zelf op Twitter de korte boodschap 'griep niet leuk', maar liet niets los over het toernooi in de Chinese hoofdstad. De Amerikaanse deed in 2009 voor het laatste mee in Beijing. In 2004 won ze het toernooi. Ook haar zus Venus heeft zich afgemeld in Beijing. Zij kampt met een rugblessure.

Meander in Amersfoort beste in ziekenhuistest

Het Meander Medisch Centrum in Amersfoort is volgens het AD dit jaar het beste ziekenhuis van het land. Het ziekenhuis, dat eveneens locaties heeft in Soest en Baarn, eindigde op de eerste plaats in de Ziekenhuis Top 100 van de krant, schrijft het AD vrijdag.

Het ziekenhuis stond vorig jaar nog op de achttiende plaats in de lijst. Het Delfzicht Ziekenhuis in Delft staat onderaan. De complete lijst wordt zaterdag in de krant gepubliceerd. Het is de negende keer dat het AD de ziekenhuizen in Nederland test. Vorig jaar was het Rotterdamse Sint Fransiscus Gasthuis nog de beste.

Minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) is blij met de test van het AD. Het openbaar maken van medische prestaties vormt een belangrijke stimulans om de kwaliteit te verbeteren, vindt ze. "Je ziet dat patiënten ziekenhuizen mijden waar ze geen vertrouwen in hebben. Reken maar dat ziekenhuisdirecteuren morgen eerder de krant hebben gekocht dan anderen."

Bestuursvoorzitter Jan Kleijne van het winnende Meander Medisch Centrum reageert verheugd. "Het behalen van de eerste plaats is een compliment voor alle medewerkers en een stimulans om door te gaan met verbeteringen."

BlackBerry weer in rode cijfers

Research in Motion (RIM), de producent van de BlackBerry, heeft in het tweede kwartaal verlies geleden en fors minder omzet geboekt. Het Canadese bedrijf verloor wederom marktaandeel aan rivalen Samsung en Apple.

RIM zag de omzet in het afgelopen kwartaal op jaarbasis met 31 procent dalen naar 2,9 miljard dollar (2,24 miljard euro). Het nettoverlies kwam uit op 235 miljoen dollar. Het verlies is wel ruim de helft lager dan in het voorafgaande kwartaal, toen een verlies van 518 miljoen dollar bekend werd gemaakt.

Het afgelopen kwartaal daalde het aantal verkochte BlackBerrys van 10,6 miljoen naar 7,4 miljoen stuks. Concurrenten Apple en Samsung rapporteerden in deze periode juist een dubbelcijferige groei. Het bedrijf heeft nog wel 2,3 miljard dollar achter de hand om te investeren in een nieuwe serie smartphones die zal draaien op zijn eigen besturingssysteem BlackBerry 10.


Blackberry weer in rode cijfers (Foto: Novum)

Batmans cowl bij Dark Knight Rises Blu-ray

Het slotstuk van de Dark Knight trilogie komt in de Verenigde Staten op 4 december in de winkels. Batman-fans (of Bane-symphatisanten) kunnen dan ook een Limited Edition Blu-ray Combo Pack kopen.

De speciale release bevat, naast natuurlijk de Blu-ray, ook een replica van Batmans cowl zoals het achterbleef na het eerste gevecht met Bane. Leuk voor in de dvd-kast. 

The Dark Knight Rises Limited Edition Blu-ray (1)

The Dark Knight Rises Limited Edition Blu-ray (2)

De inhoud van de schijfjes zal er ook niet om liegen. Onder andere een documentaire over de Batmobile, 17 featurettes die het maken van de film laten zien en The Journey of Bruce Wayne zijn op de Blu-ray te vinden. Daarnaast zijn er trailers en art galleries.

Tegelijk met de release van The Dark Knight Rises op dvd en Blu-ray zal ook een The Dark Knight Trilogy Limited Edition Giftset verschijnen. Deze bevat dezelfde extra's als de losse release, plus een speciaal boek die exclusief is voor deze collectie.

The Dark Knight Trilogy Limited Edition Giftset

Het is nog niet bekend wat de Nederlandse releasedatum wordt.

iPhone 5 gelanceerd in Amsterdam

Exact om 08.00 uur was het moment waar kwijlende Apple-fans en andere techfreaks al maanden op wachtten daar: de iPhone 5 ging  éindelijk in de verkoop. 

Een paar fans (of zijn het sekteleden?) lagen al sinds gisteren in de rij voor de nieuwe yuppenknuffel en dat aantal is afgelopen nacht alleen maar groter geworden. Een half uur voor de vervroegde opening van het Nederlandse Mekka voor Applefanaten was die rij al gegroeid naar een paar honderd man.

Drukte voor launch

Vijf minuten voor de opening begon het kleine leger aan personeel al te joelen en om 8.00 uur ging de deur open. George van Hassel uit Roosendaal is de gelukkige eigenaar van de eerste iPhone 5 die verkocht werd in Nederland, wat door luid gejoel van zowel personeel als pers als de rest van de wachtrij onthaald werd. "Geweldig, superblij, echt waar! Ik was hier donderdagochtend om negen uur en ik heb totaal voor deze iPhone 23 uur in de rij gestaan", aldus Van Hassel met een glimlach van oor tot oor. Nadat hij zijn nieuwe liefde vol trots aan de pers heeft gepresenteerd sleepten de medewerkers hem weer de winkel in om het bijbehorende abonnement in orde te maken.

Eerste iphone5 user

Ook Rens uit Gemert stond in de rij en dat is niet voor de eerste keer: "Ik ben eigenlijk bij alle grote lanceringen sinds de Apple-store hier in Amsterdam zit aanwezig geweest. De opening van de store, de nieuwe iPad en nu dus de iPhone 5." Waar veel andere fanaten hun oude iPhone moesten verkopen om de nieuwe te betalen, heeft Rens ze allemaal nog: "Ik ben iOS-developer en vind het wel fijn om alle toestellen te kunnen testen." Wat hem meteen opviel is dat oudere apps niet schalen maar zwarte balken boven en onder tonen. 

Geen zin om helemaal naar de hoofdstad af te reizen om 'shut up and take my money' te roepen? Het nieuwe speeltje (met ijzersterke behuizing gesmeed door elfen bij maanlicht) is ook bij de mobiele providers te bestellen met prijzen die beginnen vanaf €650.

Starbucks opent eerste filiaal in India

Starbucks opent eind oktober zijn eerste koffiehuis in India. De grootste stad van het land, Mumbai, krijgt de primeur. Dat maakte Starbucks vrijdag bekend.

De aankondiging van Starbucks komt later dan verwacht. In januari liet het concern namelijk weten eind dit jaar in India vijftig cafés geopend te willen hebben. Dat doel gaat de koffieketen echter bij lange na niet halen.

Starbucks wordt in India actief via een samenwerkingsverband met de drankenafdeling van het Indiase conglomeraat Tata, dat ook de hoogovens in IJmuiden bezit. Beide bedrijven bezitten vijftig procent van de aandelen in Starbucks India.

Eerder deze maand besloot de Indiase regering het voor buitenlandse multinationals als Starbucks makkelijker te maken de Indiase markt te betreden. Binnenkort mogen Indiase dochterbedrijven van buitenlandse firma's als het aan premier Manmohan Singh ligt voor meer dan de helft in handen zijn van hun buitenlandse moederbedrijven.


Starbucks opent eerste filiaal in India (Foto: Novum)

Vijf doden bij schietpartij in Minneapolis

Een man heeft het vuur geopend in een winkel in de Amerikaanse stad Minneapolis en vier mensen doodgeschoten. De schutter heeft daarna zichzelf gedood, meldde de politie vrijdag.

Het incident gebeurde donderdag bij het bedrijf Accent Signage Systems, dat in een woonwijk ligt. De politie zei aanvankelijk dat er twee doden waren gevallen en meerdere gewonden. Over het motief van de dader is nog niets bekendgemaakt.

Skyfall: Titelsong, lyrics, synopsis en UK poster bekend

Het mag geen verrassing meet zijn dat Adele de titelsong van de aankomende Bond-film Skyfall verzorgd. Showbizz 411 heeft een stukje van de track kunnen beluisteren en komt vandaag met zowel de titel als een fragment van de songtekst.

Het nummer heet Let The Sky Fall. Voor het eerst sinds Die Another Day wordt de titel van de film zelf weer in zowel de lyrics als titel gebruikt, hetzij met een spatie tussen de woorden. Volgens de website gaat het refrein als volgt:

Let the sky fall / Let it crumble / We will stand tall / And face it all / together.

Skyfall / Is where we start / A thousand miles and poles apart / Where worlds collide / and days are denied / You can take my name / But you’ll never take my heart.

De eerste woorden van het nummer zijn ook bekend. De volgende woorden worden gezongen, waarna er een pianosolo te horen is:

This is the end / Hold your breath and count to ten / Feel the Earth move and then /Hear my heart burst again

Adele en platenmaatschappij Sony Music lanceren het nummer, waarschijnlijk met een bijbehorende videoclip, in de eerste week van oktober. Volgens Per Friedman die naar het nummer heeft geluisterd is Let The Sky Fall "een inhoudsvolle, dramatische ballad met veel hoorns en bazuinen die door Adele's kenmerkende stemgeluid schallen. Het is fris, nieuw en origineel."

Helaas kunnen wij nu nog geen audiofragment plaatsen van de titelsong, maar wel een stukje van de achtergrondmuziek. Componist Thomas Newman maakte de score van Skyfall. Een fragment van een van de nummers uit de film is HIER te beluisten.

Ook de synopsis is bekendgemaakt. Waar we het eerder moesten doen met een klein, bijna nietzeggend fragment, heeft MI6-HQ een korte tijd geleden zowel de UK poster als synopsis voor de Bond-film geplaatst.

In Skyfall wordt James Bond (Daniel Craig) zijn loyaliteit aan M (Judi Dench) op de proef gesteld als haar verleden terugkomt om haar te bedreigen. 007 moet het gevaar opsporen en vernietigen, ongeacht de prijs.

Als Bond (Daniel Craig) zijn meest recente missie gruwelijk mislukt en geheim agenten van over de hele wereld worden onthuld, wordt MI6 aangevallen waardoor M het kantoor moet te verplaatsen. Deze gebeurtenissen zorgen dat haar autoriteit en positie binnen de organisatie onder druk worden gezet door Gareth Mallory (Ralph Fiennes), de nieuwe voorzitter van de Intelligence and Security Committe. Terwijl MI6 zowel van binnen als van buiten niet meer veilig is, blijft M achter met de enige persoon die zij kan vertrouwen: Bond. 007 moet zich in de schaduwen gaan begeven met alleen veldagent Eve (Naomie Harris) als hulp om het spoor van de mysterieuze Silva (Javier Bardem) te volgen, wiens dodelijke en verborgen motieven nog volledig onbekend zijn.

Skyfall verschijnt op 31 oktober in de bioscoop.

Skyfall

[Upd] Giel gaat dronken de zender op

Giel Beelen gaat weer eens een experiment op de radio doen. De DJ die zich ooit live op de radio liet pijpen gaat morgen dronken worden.

Het is onderdeel van een experiment. Beelen wil onderzoeken of dronken mensen nooit liegen. Dus gaat Beelen nuchter beginnen om 6 uur maar wordt hij langzaam dronken gevoerd. Het experiment is in het kader van het DiscoveryFestival. 

Update 9.26 uur
Het experiment is gelukt. Giel is momenteel dronken en kan moeilijker liegen. En moeilijker presenteren. Je hoort nu dat hij dronken is. En eerlijk. Zo kapte hij Seal met Kiss From a Rose al na 15 seconden af. "Dit wil niemand horen, volgende plaat", aldus Beelen. 

Codemasters laat de deur open voor Wii U

Codemasters heeft momenteel nog geen plannen voor een Wii U-game maar ze laten wel de deur open voor de toekomst. Volgens de ontwikkelaar zijn er verschillen per welk platform geschikt is voor een bepaald type spel. Wanneer de Wii U geschikt is zullen ze vanzelf zien.

Codemasters is bekend van de jaarlijkse F1-racespellen en is momenteel bezig met GRID 2 die in 2013 uit moet komen voor Windows, Xbox 360 en PS3. Een Wii U-versie is mogelijk maar dat is momenteel nog niet zeker.

Miyamoto werkt aan fantastisch project

Reggie Fils-Aime heeft in een gesprek aangegeven dat een aantal Nintendo-ontwikkelaars bezig zijn met games en dat ze mogelijk al getoond gaan worden op de E3 van 2013. Ook Shigeru Miyamoto is bezig met fantastisch project.

Naast Miyamoto zijn ook Nintendo EAD en Retro Studios bezig met geheime projecten die fantastisch moeten worden volgens Fils-Aime. Als laatste heeft Fils-Aime nogmaals aangegeven dat Bayonetta 2 een Wii U-exclusieve titel is die wereldwijd uit zal komen.

Grote borsten komt door fans

Begin dit jaar gaf Team Ninja aan zich te willen richten op het realistische uiterlijk van Dead or Alive 5. Dus weg grote borsten en te kleine outfits. Het eindproduct is uiteindelijk toch iets geworden met grote borsten en te kleine outfits en het is de schuld van de fans.

Team Ninja kreeg vanuit de bedrijven in het Westen te horen dat het sexygehalte omlaag moest. Maar toen fans van de serie de game mochten uitproberen is er aangegeven door deze fans dat het sexygehalte juist terug moest komen. Team Ninja was verrast door deze feedback en heeft het sexygehalte weer opgeschroeft.

Volgens de ontwikkelaar hadden ze in de basis al een goede vechtgame liggen en daar boven op is een laag gemaakt voor mooie personages. De fans vroegen er om en Team Ninja heeft hun vraag beantwoord.

Vrouw kilometers meegesleurd door truck

Een vrouw is vrijdagochtend in Nijmegen om het leven gekomen nadat ze werd geschept door een vrachtwagen en vervolgens kilometers werd meegesleurd. Pas toen ontdekte de chauffeur dat hij iemand had aangereden. De man is opgepakt, meldt de politie.

Het nog onbekende slachtoffer is vermoedelijk rond de Winselingseweg onder de truck terecht gekomen. Terwijl de 40-jarige chauffeur uit Prinsenbeek doorreed kwam de vrouw meerdere keren op het wegdek terecht. Op de Havenweg ontdekte de man dat er iets mis was en stopte hij zijn wagen.

De politie onderzoekt wat er precies is gebeurd. Ook wordt uitgebreid onderzoek gedaan op de route die de vrachtwagen heeft gereden. Daardoor kan enige overlast ontstaan.

Extra content bij Darksiders II voor Wii U

THQ heeft exclusieve bonuscontent in de Wii U-versie van Darksiders II gestopt. Gratis dlc, extra missies en wapens, maar ook een besturing die gebruikmaakt van de mogelijkheden van de Wii U-GamePad.

De exclusieve content op de disc:

  •  Argul’s Tomb – De eerste DLC pack van de game met een nieuw gebied, drie nieuwe dungeons, nieuwe wapens en nieuwe loot om te verzamelen
  •  Death Rides Pack – drie nieuwe site quests
  •  Angel of Death & Shadow of Death packs – nieuwe legendarische bewapening en wapens voor de speller, heel vroeg in de game
  •  Deadly Despair Pack – Upgrade de snelheid van Despair, het paard van Death
  •  Extra unieke bewapening- en munitie-sets

Met de Wii U-GamePad heb je extra mogelijkheden, zoals onmiddellijke toegang tot de inventory en abilities. Het spel is te spelen op je televisie, op de Wii U-GamePad of met de Wii U Pro-controller. Darksiders II voor Wii U is op 30 november beschikbaar.

Darksiders II voor Wii U

Honderden wachten op iPhone 5 in Amsterdam

Bij de Apple Store aan het Leidseplein in Amsterdam hebben zich vrijdagochtend honderden mensen verzameld voor de nieuwe iPhone 5. De verkoop begint daar om 8.00 uur. Beveiligers vertelden mensen achter in de enorme rij dat als zij aan de beurt zijn, de nieuwe smartphone mogelijk is uitverkocht.

Vrijdag is in ons land de verkoop begonnen. Bij een winkel van Hi in de Kalverstraat in Amsterdam, die in de hoofdstad als eerste om 7.00 uur speciaal de deuren opende, stonden welgeteld zeven mensen. Daar worden de apparaten echter alleen met een abonnement verkocht.

Eerder liep het in Duitsland, Japan, China, Amerika en Groot-Brittannië al storm bij de introductie van de nieuwe smartphone. De iPhone5 heeft een groter scherm, is lichter en platter en is uitgerust met de allernieuwstetechnologische snufjes.

Nederlanders die echt niet konden wachten, meldden zich vorige week al in Oberhausen (Duitsland), maar de overigen kunnen vanaf vrijdag hun slag slaan. Behalve in Amsterdam, gingen ook op locaties in Rotterdam, Utrecht, Eindhoven en Groningen de deuren al om 7 uur open om de verkoop zo goed mogelijk te laten verlopen.

Honderden wachten op iPhone 5 in Amsterdam
Honderden wachten op iPhone 5 in Amsterdam (Foto: ANP)

FOK! wat een weer...Minder buien

Goedemorgen! De afgelopen nacht vielen er nog een paar buien, maar deze waren niet meer zo zwaar als gisteren. In Egmond aan Zee viel gisteren in een paar uur tijd 45 mm regen. Deze hoeveelheden zijn voorlopig niet meer aan de orde. De meeste plaatsen zullen het vandaag wel droog houden. Morgen is de kans op een bui weer wat groter.

De zon schijnt vanmiddag geregeld en áls er een bui valt is dat waarschijnlijk alleen in het noorden van het land. In de loop van de dag neemt de bewolking toe, maar pas later in de avond kan er wat lichte regen vallen. De wind waait wel lekker door vandaag en komt uit het zuidwesten. In de avond kan kan de wind langs de kust even toenemen tot hard en in het binnenland tot vrij krachtig. De middagtemperatuur zal vanmiddag bij 16 graden blijven steken.

Bijzonder nat is het in het noordwesten van Spanje, maar ook in het zuiden van het land vallen een paar stevige buien. Dit kunnen ze goed gebruiken daar. De echte hitte zit nu nog in Turkije, want in Bodrum stijgt de temperatuur vrijwel iedere dag naar bijna 36 graden.

Wij zouden graag zien waar onze users vandaag uithangen en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's verschijnen bij het weerbericht van morgen.

Wil je eindelijk wel eens weten waarom het steeds precies boven jouw hoofd regent? Of waarom de zon altijd lijkt te schijnen op het moment dat jij met een kater wakker wordt? Mail je vragen over het weer naar weer@fok.nl en de weercrew maakt je weer wijzer.

ZonsopkomstRico was er vroeg bij en zag deze roze zonsopkomst boven het Veersemeer.

Stainless Games wil Carmageddon naar consoles brengen

Na een succesvol verlopen Kickstarter-project wil gamestudio Stainless Games hun racespel Carmageddon: Reincarnation graag ook uitbrengen op Xbox 360 en PlayStation 3. Dat hebben Neil Barnden en Patrick Buckland van de studio aangegeven in een interview op de Eurogamer Expo.

"We really want to get it out on consoles as well. It depends on additional funding, but we’re working on that anyway. So we’re hopeful it can happen around the same time as the PC version", zegt Buckland. "It’s not like we completely have to re-do all the work to bring them to consoles. A lot of the technology is already there to take it to other platforms. We’re hoping that we can bring it out sooner rather than later", voegt Barnden daar aan toe.

Carmageddon: Reincarnation staat gepland voor een release op pc in februari 2013.

Details New Super Mario Bros 2-DLC

Nintendo Japan heeft een korte Nintendo Direct-presentatie gegeven waarin ze meer details geven over de nieuwe DLC-content voor New Super Mario Bros 2.

Er komen drie packs voor de gamemodus Coin Rush beschikbaar:

- Ippatsu Shoubu de Dokidoki Pack (een heel lastige parkoers)
- Gold Mario Go! Go! Go! Pack (probeer 30.000 munten te pakken)
- Kiroku ni Challenge! A Pack (probeer zoveel mogelijk munten te pakken)

Alle drie de DLC-packs komen in Japan uit op 2 oktober en gaan 200 yen kosten, zo'n 2 euro. Vandaag wordt er een Amerikaanse versie van deze Nintendo Direct verwacht.

Blizzard werkt nu met een groot team aan Titan

Blizzard werkt nu met een groot team aan Titan, het nieuwe, nog steeds mysterieuze MMO-project van de studio. Na de bevestiging dat ze bezig waren met Titan is het heel stil rondom het project.

Baas van de gamedesignafdeling, Rob Pardo, geeft aan dat Titan zeker in het midden van de ontwikkeling is op dit punt. Er werken nu meer dan honderd mensen aan, terwijl nieuwe teams vaak beginnen met zo'n drie mensen om zo verder te groeien naar mate er voortgang wordt geboekt. Blizzard heeft al eerder aangegeven dat ze gingen focussen op het project als Diablo III af was.

Project Titan blijft nog het grootste geheim van Blizzard, sinds de bevestiging in januari 2011 dat het bestaat is wil Blizzard er nog niets over uitwijden. In een gelekt release-agenda van Blizzard staat het spel voor 2013 gepland. De nieuwe MMO moet geen concurrent van World of Warcraft worden en is al intern speelbaar bij Blizzard zelf. Helaas, we hebben geen succes bij de sollicitaties in het bedrijf.

EA annuleert NBA Live 13

EA Sports heeft bevestigd dat NBA Live 13, EA's terugkeer op de basketbalvloer, geannuleerd is. Ze redden het eenvoudigweg niet om het spel op tijd af te hebben voor dit seizoen.

"Na veel te hebben nagedacht hebben we de beslissing genomen om NBA LIVE 13 niet uit te brengen", aldus Wilson, executive vice president van EA Sports. Ondanks een nieuwe studio, veel feedback van fans en hard doorwerken om de beste kwaliteit te krijgen is het niet gelukt het spel in oktober af te krijgen. Om niet midden in het basketbalseizoen uit te komen heeft EA Sports besloten het spel naar volgend seizoen te schuiven. Ze gaan ondertussen werken aan nog meer online features, betere graphics en gameplay.

Dan weten we alvast dat NBA Live 14 uit gaat komen in oktober volgend jaar.

Niet dit jaar

Maker anti-islamitische film aangehouden

Nakoula Basseley Nakoula, de maker van de anti-islamitische film die tot gewelddadige protesten leidde, is donderdag aangehouden. Dat maakte de openbaar aanklager van Los Angeles bekend.

Het is niet bekendgemaakt waar de man voor is aangehouden. De autoriteiten onderzochten eerder of hij de regels van zijn voorwaardelijke vrijlating voor een eerder vergrijp heeft overtreden.

Een actrice die meespeelt in de film The Innocence of Muslims diende vorige week een aanklacht in tegen de man, omdat zij zich 'erin geluisd' voelt.

Maker anti-islamitische filmpje aangehouden
Maker anti-islamitische filmpje aangehouden (Foto: ANP)

Filemon waagt zich weer aan Spuiten en Slikken

Filemon Wesselink keert terug in Spuiten en Slikken. Filemon, die tot 2009 een van de vaste gezichten was van de BNN-show, neemt waar voor de zwangere Nicolette Kluijver. Tim Hofman is een echt nieuw gezicht. Hij gaat op pad met Geraldine Kemper.

"Nicolette heeft het spuiten aan den lijve ondervonden, dus Filemon neemt haar plaats in achter de desk gedurende haar zwangerschapsverlof", aldus BNN. "Spuiten en Slikken is het paradepaardje van BNN en ik vind het heel leuk dat ik weer achter de vertrouwde desk mag zitten", jubelt Filemon. "Heerlijk om terug te zijn!"

Hofman en Kemper gaan op pad voor 'opwindende en spannende' reportages. Ze voelen onder meer Snoop Dogg aan de tand over zijn drugservaringen en storten zich op coffeeshops. "Te gek om onderdeel te zijn van het Spuiten en Slikken-team", vindt de 24-jarige Hofman. "Ik ben heel benieuwd wat m'n moeder ervan vindt als ik op tv tussen de prostaatmelkende mannen sta."

In de eerste aflevering van Spuiten en Slikken schuiven schrijver Robert Vuijsje en acteur Géza Weisz aan. Het seizoen begint volgende week zondag.

Sporen van oud beekje op Mars

De Amerikaanse marsverkenner Curiosity heeft nieuw bewijs gevonden dat er vroeger water op Mars stroomde. In een grote krater liggen kiezelsteentjes die zijn meegevoerd door het water van een beekje.

"Uit de omvang van de steentjes maken we op dat het water met een snelheid van ongeveer een meter per seconde kabbelde en tussen enkeldiep en heupdiep was", maakte de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA donderdag bekend.

Curiosity landde in augustus op Mars. De Curiosity is een rijdend scheikundelaboratorium, dat ongeveer 2 jaar lang het oppervlak omwoelt, rotsen onderzoekt, gassen in de atmosfeer meet en foto's neemt. Wetenschappers willen zo te weten komen of op Mars ooit leven mogelijk is geweest.

[Serie A] Siena na winst uit minpunten

Siena is eindelijk in de positieve punten beland in de Serie A. De ploeg won donderdag met 1-0 van Bologna en staat daardoor op twee punten. Siena begon als gevolg van het omkoopschandaal dat Italië afgelopen seizoen bezighield met zes punten in mindering aan de huidige jaargang.

Het duel met Bologna was spannend, maar niet hoogstaand. Beide ploegen waren goed aan elkaar gewaagd, maar Emanuele Calaio maakte het verschil. Dat deed hij in de zestiende minuut van de tweede helft. Siena staat nu achttiende, Bologna staat met vier punten twee posities hoger. Zonder strafpunten had Siena zesde gestaan.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.