Geen bewijs voor racisme dodelijke burenruzie

Het Openbaar Ministerie heeft geen aanwijzigen gevonden dat een dodelijke burenruzie eind juni in Almelo een racistische achtergrond had. Volgens justitie werd wel over en weer gescholden, maar bewijs dat racisme ten grondslag lag aan het conflict ontbreekt. Ook worden de twee niet langer verdacht van doodslag.

De vechtpartij ontstond na een woordenwisseling tussen een 59-jarige vrouw en een 36-jarige man van Turkse afkomst over een langlopende kwestie. Toen de echtgenoot van de vrouw zich met het conflict begon te bemoeien liep het uit de hand. Daarop mengden ook hun zoon en de vader van de 36-jarige man zich in de vechtpartij.

De 64-jarige Turkse man kwam ten val en raakte zwaargewond. Hij overleed later in het ziekenhuis aan zijn verwondingen.

Volgens justitie is geen sprake van opzet bij het incident. Vader en zoon zouden niet van plan zijn geweest hun achterbuurman te doden. De twee worden dan ook niet langer verdacht van doodslag, maar van openlijk geweld met de dood tot gevolg.

De vader blijft in voorarrest, de zoon wordt op vrije voeten gesteld. De rechtszaak tegen de twee wordt in december inhoudelijk behandeld. Naast hen staat ook de 36-jarige zoon van het slachtoffer terecht. Het Openbaar Ministerie beraadt zich nog op vervolging van de vrouw.