FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 29 september 2012

Onderzoekers vinden remedie tegen Farmville-bots

Onderzoekers van N.C. State university hebben een remedie gevonden die bots binnen Farmville kan detecteren zonder hiervan melding aan de gebruiker te geven. Deze gegevens kunnen doorgegeven worden aan Zynga om zo de mensen die hier hun miljoenen aan verdienen uit het systeem te kicken.

De techniek hierachter is dat bots nooit de willekeurige muisbewegingen van echte gebruikers kunnen nabootsen. De muisbewegingen zijn heel direct en eentonig vergeleken bij menselijke gebruikers. Na een tijdje zijn de verschillende patronen te ontdekken en wordt de bot geconstateerd.

Het team is erg optimistisch over de binnengekomen resultaten en verwacht het product snel te kunnen verkopen aan de grotere ontwikkelaars. Wanneer de techniek gebruikt gaat worden is vooralsnog onbekend.

Amsterdam wacht nog op Kwakoe-geld

Het Amsterdamse stadsdeel Zuidoost wacht nog altijd op een totaalbedrag van ruim 55.000 euro dat aan Kwakoe-organisatie Kofoe is geleend.

Het grootste deel van de rekening betreft een garantstelling die het stadsdeel verstrekte toen Kwakoe tijdens de laatste editie van het festival de veiligheid niet meer kon garanderen.

In een memo die het dagelijks bestuur van Zuidoost onlangs stuurde aan de deelraadsleden van het stadsdeel staat te lezen dat het overgrote deel van de schuld op 24 september betaald had moeten zijn. Stichting Kofoe heeft het dagelijks bestuur echter op 19 september een voorstel voor een betalingsregeling gedaan.

Het dagelijks bestuur schrijft in de memo dat deze regeling niet voldoet aan de terugbetalingseisen die het stadsdeel had gesteld. Ondanks het feit dat Kofoe al door het stadsdeel gewaarschuwd is dat er mogelijk op korte termijn een incassobureau wordt ingeschakeld, heeft Zuidoost besloten eerst antwoord te geven op de brief van Kofoe. 'Wij zullen de stichting op korte termijn een reactie geven', stelt het dagelijks bestuur. 'Het voorstel van Kofoe beantwoorden met een incassobureau zou ook wel erg wrang zijn', licht een woordvoerder van het stadsdeel toe.

Ubisoft geeft $4.000.000,- uit aan marketing Assassin's Creed III

Ubisoft wil zeker zijn van de nummer een-plek tijdens kerst. Hiervoor hebben ze een marketingcampagne van vier miljoen dollar gepland voor Assassin's Creed III. Dit is het hoogste bedrag dat Ubisoft ooit aan de marketing van een game heeft uitgegeven.

De verwachtingen zijn dat FIFA 13 en Black Ops II de grootste kanshebbers zijn op de nummer een-plek tijdens kerst. Door deze stap neemt Ubisoft met Assassin's Creed III ook plaats in de ring.

Assassin's Creed III volgt het verhaal van Connor Kenway, de half Britse/half indiaanse assassin. De game speelt zich af omstreeks 1800 en de game zal ongeveer zestig jaar van Connors leven laten zien. Het speelt zich af op het continent van de mogelijkheden die rond die tijd belaagd werd door verschillende volken uit Europa, waaronder de Nederlanders. Veel van de Amerikaanse grondleggers en belangrijke historische personen maken hun opwachting in het vijfde deel van deze populaire serie.

Bekijk een trailer van de game hieronder.

Verdeeld en verknipt

Laatst was er in een documentaire (Jelle Brandt Corstius reist door Rusland) een voormalig Russisch strijder (Afghanistan) te zien, die in tranen liet weten dat hij het in oorlogstijd pas goed had gehad: er was daar onderlinge verbondenheid! Hij en zijn acht manschappen vertrouwden volledig op elkaar. Ze steunden en hielpen elkaar en kenden elkaar door en door. Maar nu, terug in Rusland, was het: iedereen trekt zijn eigen kar.
De man had géén leven meer, in deze situatie.

Nepkogeltje kost chef beveiliging de kop

Het hoofd van de beveiliging van de Tsjechische president Vaclav Klaus, Jiri Sklenka, is zaterdag afgetreden, nadat zijn baas was beschoten met plastic kogeltjes.

"Ik was niet bij het incident aanwezig, maar na de video gezien te hebben, voel ik mij verantwoordelijk voor de daden van mijn ondergeschikten", aldus Sklenka.

Toen Klaus vrijdag in het dorp Chrastava een brug opende, schoot een 26-jarige man in camouflagepak van een meter afstand op hem met een plastic pistool. De bewaking was zo verbaasd dat ze de schutter lieten gaan. De aanvaller kon nog een sigaret roken en een interview geven aan de media voordat de politie hem in de kraag vatte.

Nepkogeltje kost chef beveiliging de kop
Nepkogeltje kost chef beveiliging de kop (Foto: ANP)

Uitslag Ajax - FC Twente

Om 20.45 uur begon in de Eredivisie de wedstrijd tussen Ajax en FC Twente. De Amsterdammers wonnen het duel met 1-0 door een doelpunt van Christian Eriksen. Hieronder vind je alle karakteristieken van dit duel.

In de eerste helft speelden beide ploeg in een laag tempo. Ajax had het meest in balbezit terwijl Twente loerde op de counter. Toch kreeg Ajax pas vlak voor rust de eerste serieuze kans. Moisander stond na een voorzet van Eriksen vrij bij de eerste paal, maar zijn inzet ging naast. Ook Twente werd slechts een paar keer gevaarlijk. Schilder kwam met zijn hoofd niet bij de bal na een voorzet van Tadic en een kopbal van Chadli werd gekeerd door keeper Vermeer.

Ook in de tweede helft bleef Twente zijn verdedigende spel spelen maar kreeg op de counter wel een paar zeer goede kansen. Doelman Vermeer keerde een inzet van Castaignos en een kopbal van Chadli en hield zo de thuisploeg ternauwernood overeind. Halverwege de tweede helft brak Ajax dan toch door de verdediging van Twente. Eriksen scoorde met een schot van afstand. Daarna kreeg het nog een grote kans op 2-0, maarAlderweireld en De Jong scoorden niet. Twente werd na de achterstand gedwongen om de aanval te zoeken, maar slaagde er niet meer in om te schakelen.


Sana en Van Rhijn in de achtervolging op Chadli (Foto: Pro Shots) 

AFC Ajax

1 - 0

FC Twente

 68' Eriksen    
 
 Gele kaart: , Tadic, Brama (FC Twente)
 
Stadion: Amsterdam ArenA, Amsterdam
Toeschouwers: 50.772
Arbiter: Vink
 
Opstelling:   Opstelling:
Vermeer
v.Rhijn
Alderweireld
Moisander
Blind
S.de Jong
C.Poulsen
Eriksen
Sana
Babel (Sporkslede/87)
Boerrigter (Sulejmani/78)
  Michailov
Rosales
Wisgerhof (Boyata/84)
Douglas
Braafheid
Janssen (Gutiérrez/78)
Brama
Schilder
Tadic
Castaignos
Chadli

Geld voor je achievements op Xbox Live

De Amerikanen mogen in hun handjes knijpen. Voor hun introduceert Microsoft namelijk het Achievement Reward-systeem. Gamers worden ingedeeld tussen 3000 en 9999 punten, 10.000 en 24.999 punten en 25.000+ punten. Gamers die veel spelen, zullen dus een extra grote bonus van ome Gates' bedrijf krijgen.

De functie is nog niet in Europa uitgebracht en het is onduidelijk of en wanneer we dit ook krijgen. De bonussen die per niveau worden vrijgespeeld zijn als volgt:

Contender: (3000 - 9999 punten)
- Een speciaal cadeautje tijdens je geboortemaand. (denk aan een nieuw kledingstuk of een feesthoed voor je avatar.)

Champion: (10.000 - 24.999 punten)
- 1% van je uitgaven op Xbox marketplace terug.
- Een speciaal cadeautje op je verjaardag. 

Legend: (25.000+ punten)
- 2% van je uitgaven op Xbox marketplace terug.
- Een speciaal cadeautje op je verjaardag. 
 

Xbox Live Rewards

Bescherm je bunker in Cortex Command

Het is altijd weer bijzonder als een game met een lange ontwikkeltijd wordt uitgebracht. Vandaag is Cortex Command te koop op Steam. De game werd elf jaar geleden opgestart door de Zweedse scholier van negentien jaar oud. De scholier is inmiddels een 30-jarige man die, woonachtig in Amerika, eindelijk zijn project heeft afgerond. 

De game kan beter zelf laten zien wat het inhoudt. Op de site kun je meer informatie vinden. Bekijk de trailer hieronder.

Wildplasser vast om bezit vuurwapen

De politie heeft zaterdag een 30-jarige wildplasser aangehouden die in het bezit bleek te zijn van een vuurwapen en drugs. Dat heeft de politie gemeld.

De man, een inwoner van Haren, stond te plassen in de Kleine Peperstraat in Groningen en liep naar zijn auto toen de politie hem wilde bekeuren. Toen ze hem aanspraken zagen ze dat hij een vuurwapen bij zich had. Hij werd direct gearresteerd. De politie vond daarna in de auto van de 30-jarige man een grote hoeveelheid softdrugs.

Wildplasser vast om bezit vuurwapen
Wildplasser vast om bezit vuurwapen (Foto: ANP)

Het land ploegen voor luie aspirant-boeren

Elk jaar worden de bekende franchises weer vernieuwd. Er komt een nieuwe FIFA, Call of Duty, Assassin's Creed en ga zo maar door. Een van deze legendarische franchises die jaarlijks wordt vernieuwd is de Farming Simulator. Met Farming Simulator 2013 krijgen we nog meer land, nog meer planten en nog meer dieren. Maar bovenal: nieuwe schijnende bolides. Dat moet geshowd worden, dacht de makers.

In de onderstaande trailer krijgen we de nieuwe trekkers te zien.

Iran haalt weer eens uit naar VS

Iran heeft zaterdag de Verenigde Staten scherp veroordeeld, omdat Washington de Iraanse linkse-islamitische verzetsgroep Mujahedin-e Khalq (MEK) heeft geschrapt van de lijst van verboden terreurorganisaties.

Het Amerikaanse besluit maakt het mogelijk dat de MEK-leiding weer bij zijn banktegoeden kan en zich vrijelijk kan bewegen in de VS. Volgens Teheran is de MEK, die onder Saddam Hussein bases had in Irak, verantwoordelijk voor de dood van duizenden Iraniërs. De MEK zegt 10 jaar geleden het geweld te hebben afgezworen en nu alleen langs vreedzame weg het regime in Teheran omver probeert te werpen.

Spaanse staatsschuld blijft stijgen

De Spaanse staatsschuld komt dit jaar uit op tot 85,3 procent van het bruto binnenlands product en stijgt in 2013 verder naar 90,5 procent. Dit bleek zaterdag uit de rijksbegroting.

Ondanks de problemen in de Spaanse bankensector verwacht het land te kunnen voldoen aan de begrotingstekorteis van Europa. Het begrotingstekort komt dit jaar uit op de gewenste 6,3 procent van het bruto binnenlands product. Dit is gerekend zonder de hulp die Spanje moet verstrekken aan de Spaanse banken. Inclusief deze hulp bedraagt het tekort 7,4 procent, maar volgens Bloomberg heeft minister van financiën Cristobal Montoro tijdens een persconferentie gezegd dat deze hulpkosten kunnen worden uitgesloten van het tekort.

Vrijdag bleek uit onderzoek van Oliver Wyman dat de Spaanse bankensector behoefte heeft aan een kapitaalinjectie van ruim 59 miljard euro. In 2013 daalt het begrotingstekort tot 4,5 procent van het bbp en de Spaanse overheid voorziet een verdere daling in de daarop volgende jaren. Voor dit jaar rekent Spanje op een krimp van de economie van anderhalf procent, waar dit volgend jaar een half procent krimp zal zijn.

Uitslagen Eredivisie (29/09/2012)

Vanavond stonden in de Eredivisie om 19.45 uur drie duels op het programma. Feyenoord speelde voor de tweede keer deze week tegen N.E.C. Nijmegen, FC Utrecht nam het thuis op tegen Vitesse en Heracles Almelo ontmoette ADO Den Haag. Hieronder lees je de uitslagen van deze duels.

Immers scoort driemaal tegen N.E.C. Nijmegen (Foto: Pro Shots)

Feyenoord

5 - 1

N.E.C. Nijmegen

 16' Pellè
 44' Pellè
 47' Immers (pen)
 63' Immers
 85' Immers
   49' Rieks
 
 Gele kaart: Roorda, George, Van Eijden (N.E.C. Nijmegen)
 
Stadion: De Kuip, Rotterdam
Toeschouwers: 45.000
Arbiter: Nijhuis
 
Opstelling:   Opstelling:
Lamprou
Janmaat
Kongolo
Martins Indi
Nelom
Leerdam
Clasie
Immers
Verhoek (Schaken/46)
Pellè (Vilhena/81)
Cissé (Fernandez/68)
  Babos
Breuer
Van Eijden
Cmovs
Conboy
Sno (Roorda/34)
Foor (Ten Voorde/77)
Koolwijk
George
Platje
Rieks (Van der Velden/67)

Utrecht-doelman Ruiter geklopt door Bony (Foto: Pro Shots)

FC Utrecht

1 - 2

Vitesse

 71' Mulenga    55' Van Ginkel
 60' Bony
 
 Gele kaart: Gerndt, Wuytens (FC Utrecht), Kashia, Van Ginkel (Vitesse)
 
Stadion: De Galgenwaard, Utrecht
Toeschouwers: 15.278
Arbiter: Van Boekel
 
Opstelling:   Opstelling:
Ruiter
Van der Maarel
Van der Hoorn
Wuytens
Bulthuis
Sarota (Badjeck/82)
Kali
Asare (Schepers/69)
Oar
Van der Gun (Mulenga/61)
Gerndt
  Velthuizen
Kalas
Kashia
Van der Heijden
Van Aanholt
Ibarra (Cziommer/78)
Van Ginkel
Janssen
Bony
Reis (Pröpper/88)
Havenaar

Rienstra (Heracles) probeert ADO-speler Poepon af te stoppen (Foto: Pro Shots)

Heracles Almelo

3 - 3

ADO Den Haag

 20' Overtoom (pen)
 29' Overtoom (pen)
 32' Gouriye
   11' Duarte (e.d.)
 24' Holla (pen)
 73' Holla
 
 Gele kaart: Te Wierik, Overtoom, Dorda (Heracles Almelo), Holla, Wormgoor, Chery, Omeruo, Beugelsdijk (ADO Den Haag)
 
Stadion: Polman Stadion, Almelo
Toeschouwers: 8.295
Arbiter: Dierick (Bel)
 
Opstelling:   Opstelling:
Pasveer
Te Wierik
Rienstra
Dorda
Bruns
Quansah
Overtoom
Duarte
Gouriye (Pedro/78)
Armenteros (Castillion/78)
Everton
  Coutinho (Zwinkels/59)
Omeruo
Wormgoor
Beugelsdijk
Meijers
Jansen (Vicento/72)
Holla
Toornstra
Chery
Poepon (Visser/87)
Van Duinen

Duizenden Polen boos om verhoging pensioenleeftijd

Duizenden Polen hebben zaterdag in Warschau lucht gegeven aan hun verontwaardiging over de verhoging van de pensioenleeftijd. De demonstratie was georganiseerd door onder meer de conservatief-nationalistische oppositiepartij van oud-premier Jaroslaw Kaczynski en de vakbond Solidariteit.

De regering van premier Donald Tusk heeft hoopt met een reeks bezuinigingen, waaronder de geleidelijke verhoging van de pensioenleeftijd, de staatsschuld te verminderen. Maar veel Polen voelen er weinig voor straks tot hun 67e te moeten doorwerken. Nu kunnen mannen er op hun 65e, en vrouwen op hun 60e verjaardag met pensioen.

Maar de betogers uitten tijdens de 'Polen, wordt wakker'-demonstratie ook hun woede over het innemen van de uitzendvergunning van de katholieke televisiezender TV Trwam. Veel behoudende katholieken zien dat besluit als een poging hen de mond te snoeren. Maar de Poolse omroepraad houdt vol dat TV Trwam is gestraft omdat de zender verzuimde inzage te bieden in de boekhouding.

Project X Amersfoort met veel agenten

In Amersfoort is zaterdagavond veel politie op de been vanwege een mogelijk Project X-feest. Op Facebook staan meerdere aankondigingen over een 'feest' bij winkelcentrum Emiclaer dat om 21.00 uur zou beginnen.

Volgens RTV Utrecht lijkt het erop dat er nauwelijks mensen komen, maar neemt de politie het zekere voor het onzekere. Er rijden busjes van de mobiele eenheid rond en er is meer politie te paard ingezet dan op een normale uitgaansavond.

Voor vrijdagavond was in de Arnhemse wijk Klarendal een Project X-feest aangekondigd. Het feest was door de gemeente uit vrees voor rellen, zoals in Haren vorige week, verboden. In de stad was een noodbevel van kracht, waarmee onruststokers konden worden geweerd. Zeker 120 mensen werden weggestuurd. Zij hadden alcohol bij zich en konden geen goede reden opgeven voor hun komst naar de stad.

In Haren werd vorige weekeinde voor miljoenen euro's schade aangericht en raakten tientallen mensen gewond. De feesten zijn vernoemd naar de film Project X, waarin een verjaardagsfeestje uit de hand loopt.

[Bundesliga] Dortmund verplettert Mönchengladbach

In Duitsland liet Borussia Dortmund geen spaan heel van Borussia Mönchengladbach. De regerend kampioen leidde bij rust met 2-0 door treffers van Marco Reus en Neven Subotic en breidde die score in de tweede helft gestaag uit: 5-0. Opnieuw Reus, Ilkay Gündogan en Jakub Blaszczykowski vonden nog het net.

Dortmund staat derde met elf punten, zeven minder dan koploper Bayern München. Gladbach, dat de twaalfde plek bezet met zes punten, moest het stellen zonder Luuk de Jong. De spits had te veel last van een vleeswond in zijn voet. Roel Brouwers was wel van de partij.

[Premier League] Tottenham Hotspur verrast United

Tottenham Hotspur heeft zaterdag een verrassende overwinning behaald op Manchester United in de Premier League. De ploeg van trainer André Villas-Boas won met 3-2 op Old Trafford. Jan Vertonghen opende na twee minuten de score voor de Spurs, dat door een treffer van Gareth Bale met een royale voorsprong ging rusten.

De thuisploeg kwam in de 51e minuut terug in de wedstrijd via Nani, die scoorde na voorbereidend werk van Robin Van Persie. De Nederlander had ook bij de tweede United-treffer van Shinji Kagawa een aandeel, maar de bezoekers waren even daarvoor al verder uitgelopen via Clint Dempsey.

Door de zege klimmen de Spurs naar de vijfde plaats met elf punten. Manchester United blijft steken op de derde plek met twaalf punten, vier minder dan koploper Chelsea.


Tottenham Hotspur verrast Manchester United (Foto: Novum)

Uitslag sc Heerenveen - NAC Breda

sc Heerenveen heeft in de Eredivisie de eerste overwinning van het seizoen geboekt. In het eigen Abe Lenstra Stadion was de ploeg van trainer Marco van Basten met 2-0 te sterk voor NAC Breda. Finnbogason en De Ridder zorgden voor de goals aan Friese zijde.

Van la Parra in duel met De Roover (Foto: Pro Shots)

sc Heerenveen

2 - 0

NAC Breda

 9' Finnbogason
 40' De Ridder
   
 
 Gele kaart: De Roon, Kums, De Ridder (sc Heerenveen), Buijs, Gudelj, Luijckx, Janse, Ten Rouwelaar (NAC Breda)
 
Stadion: Abe Lenstra Stadion, Heerenveen
Toeschouwers: 24.500
Arbiter: Van Sichem
 
Opstelling:   Opstelling:
Nordfeldt
Van Anholt
Gouweleeuw
Zomer
Raitala
De Roon
Djuricic
Marecek
De Ridder (Fazli/72)
Finnbogason
Kums (Van La Parra/60)
  Ten Rouwelaar
De Roover
Luijckx
Botteghin
Janse
Buijs
Gudelj
Leugers (Hadouir/46)
Hooi
Schalk (Ciftci/78)
Lurling (Verbeek/60)

[Ryder Cup] Amerikanen lopen uit

De Amerikaanse golfers hebben in de strijd om de Ryder Cup hun voorsprong op Europa verder uitgebouwd. De Verenigde Staten tilden zaterdag in Medinah, Illinois, in de foursomes de stand van 5-3 naar 8-4.

Vrijdag werden de Europeanen onder de voet gelopen bij de fourballs, alleen de Belg Nicolas Colsaerts had tegenstand kunnen bieden. Zaterdag waren de Amerikanen nog altijd in vorm en de Britten Ian Poulter en Justin Rose waren de enigen die niet voor hen onderdeden.

De beste Amerikanen waren Phil Mickelson en Keegan Bradley, die gehakt maakten van de Britten Lee Westwood en Luke Donald. De Amerikanen hadden de buit na twaalf holes al binnen. Het was pas de derde keer in de geschiedenis van de Ryder Cup  dat na twaalf holes het duel al beslist was.

[Premier League] Dzeko voorkomt puntverlies Manchester City

Manchester City heeft de eerste uitzege van het seizoen in de Premier League geboekt. De regerend landskampioen had een laat doelpunt van invaller Edin Dzeko nodig om Fulham op Craven Cottage met 2-1 te verslaan. De Citizens stijgen door de zege van de zevende naar de vierde plaats, met een achterstand van vier punten op koploper Chelsea.

Martin Jol beleefde met Fulham een prima start door een snelle openingstreffer van Martin Petrov. Twee minuten voor rust trok Sergio Agüero de stand gelijk. De wedstrijd leek op een gelijkspel af te stevenen, totdat Dzeko zich in de 87e minuut na dramatisch uitverdedigen van Fulham tot gouden wissel ontpopte.

Liverpool boekte op de zesde speeldag eindelijk de eerste zege van het seizoen. Mede dankzij drie doelpunten van Luis Suarez werd de uitwedstrijd bij Norwich City met 5-2 gewonnen. Michel Vorm leed met Swansea City al de derde nederlaag op rij. Uit bij Stoke City verloor de ploeg uit Wales, waar Dwight Tiendalli en Jonathan de Guzman de bank warm hielden, met 2-0.

Voor Everton ziet het er veel zonniger uit. Door een 3-1 thuiszege op Southampton klimmen de Toffees, waar John Heitinga in de basis stond, naar de tweede plaats. Manchester United kan die positie zaterdagavond bij een zege op Tottenham Hotspur weer overnemen.


Dzeko voorkomt puntverlies Manchester City (Foto: Novum)

FOK!filmtips van de dag: Things to Do in Denver When You're Dead

Elke dag zijn er wel meerdere films op de televisie te zien. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daar aan een dvd-tip. Valt er vanavond nog wat te zien? Je leest het op FOK!

Vanavond gaan we weer eens ouderwets genieten van een crimineel fijne film. Things to Do in Denver When You're Dead is een heerlijke moderne film noir van Gary Fleder. Jimmy "The Saint" Tosnia (Andy García) is een voormalig gangster die het criminele wereldje achter zich heeft gelaten om op eerlijke wijze zijn brood te verdienen. Hij is in Denver een bedrijfje begonnen die de laatste woorden van stervende mensen op video opneemt voor hun nabestaanden. Dan krijgt hij een mooie aanbieding van zijn vroegere baas, The Man With The Plan (Christopher Walken). Voor een flinke smak geld moet hij het nieuwe liefje van de ex van zijn zoon eens goed aan het schrikken brengen. Als dat echter helemaal verkeerd afloopt krijgt hij de duivelse huurmoordenaar Mr. Shhh (Steve Buscemi) achter zich aan.


Things to Do in Denver When You're Dead is gebaseerd op een liedje van Warren Zevon. De film kent een zeer sterke cast met onder meer Andy Garcia, Christopher Lloyd, William Forsythe en Steve Buscemi in de belangrijkste rollen. En aangezien hij wordt uitgezonden op het reclameblokvrije Nederland 3 om 22.40 uur lijkt ons dit een uitstekende FOK!filmtip van de dag.

Veel kijkplezier.

Ook meehelpen aan de FOK!filmtip? Meld je aan als redacteur nieuws voor FOK!film. Stuur een bericht met motivatie naar film@fok.nl!

Vereniging Franse Roma luidt noodklok

De belangenvereniging van Franse Roma luidt de noodklok over het lot van de etnische minderheid, die in Frankrijk steeds verder in het nauw zou raken. De organisatie wil 7 oktober in vijftien landen demonstreren om 'het recht van de Roma om te worden gehoord te heroveren'.

Donderdagavond verdreef een groep inwoners van Marseille een stuk of vijftig Roma uit hun kamp en brandde dat vervolgens plat. De buurtbewoners schreven een recente inbraakgolf toe aan de kampbewoners en namen het recht in eigen hand.

De omgang van de Franse regering met de Roma-minderheid is al jaren omstreden. De Europese Unie tikte Parijs al eens op de vingers.

In augustus sloot Frankrijk een reeks illegale nederzettingen rond Parijs en elders in het land, en zette honderden Roma uit naar Roemenië. Maar veel Roma zijn in Frankrijk achtergebleven. Ze kunnen naar eigen zeggen niet terug naar Roemenië omdat ze daar niet eerlijk behandeld zouden worden.

Duitsers demonstreren voor extra belasting rijken

Duizenden mensen zijn zaterdag in een veertigtal Duitse steden de straat opgegaan om een eerlijker verdeling van de welvaart te eisen. De demonstranten bepleitten een belasting op rijkdom en op financiële transacties.

De betogingen in onder meer Berlijn, Frankfurt en Keulen waren georganiseerd door vakbonden, maatschappelijke organisaties en de antiglobalistenbeweging Attac. Op de demonstraties kwamen in totaal veertigduizend mensen af, schatten de organisatoren. De politie hield het op enige duizenden minder.

De nieuwe belastingen zouden volgens de organisatoren slechts de rijkste een procent van de bevolking treffen.

2300 mannen laten al DNA afnemen

Op de eerste dag van het grootschalig DNA-verwantschapsonderzoek in de zaak Marianne Vaatstra hebben zaterdag bijna 2300 mannen wangslijm laten afnemen. Dit maakte het Openbaar Ministerie zaterdag bekend.

Dit betekent dat al meer dan een kwart van alle 8080 uitgenodigde mannen DNA heeft afgestaan. Volgens het OM is de dag goed verlopen. "We merken dat veel mannen met veel enthousiasme naar de afnamepunten komen", aldus een woordvoerder van het OM. Tussen twaalf uur en half 1 was er een piek in de opkomst. Dit zorgde er voor dat er bij sommige punten even moest worden gewacht.

Politie en justitie hopen met het DNA-onderzoek 13 jaar na de moord op Marianne Vaatstra een familielid van de dader op het spoor te komen. Op de eerste dag zijn 2400 mannen opgeroepen. Medewerking aan het onderzoek is op vrijwillige basis.

Het gaat om alle mannen die op 1 mei 1999, de dag waarop Marianne dood en verkracht in een weiland bij Veenklooster werd gevonden, tussen de 16 en 60 jaar waren en op maximaal 5 kilometer afstand woonden. Er zijn in totaal 8080 mannen aangeschreven.

Het OM heeft 2 weken uitgetrokken voor de afname van het wangslijm. Het DNA wordt de daaropvolgende maanden door het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) bestudeerd en vergeleken met het genetisch materiaal van de moordenaar van Marianne, dat op haar lichaam en een aansteker is gevonden. Het NFI verwacht minstens 5 maanden nodig te hebben.

Diddy voedt kroost op als 'normale' kinderen

Diddy voedt zijn kroost niet op als rijkeluiskinderen. Dat beweert de 42-jarige rapper, die zes kinderen grootbrengt met verschillende vrouwen, in een interview met tv-programma Access Hollywood.

Volgens Diddy heeft zijn zoon Justin Combs, die op hoog niveau American football speelt, alles 'op de normale manier' gedaan. "Dat is een van de dingen die ik en de moeders van mijn kinderen doen, wij voeden ze niet op als beroemdheden."

De rapper, die eigenlijk Sean Combs heet, is zelf ook even geen beroemdheid als hij bijvoorbeeld naar een wedstrijd van zijn zoon Justin gaat. "Ik ga daar naartoe als vader. Ik zeg dan tegen mensen: ik ben vrij vandaag, ik ben hier om mijn zoon te steunen."

'Tanja Nijmeijer kan er goed vanaf komen'

De 34-jarige Tanja Nijmeijer maakt wegens haar status bij de FARC een kans op amnestie door de vredesonderhandelingen die de guerrillabeweging gaat voeren met de Colombiaanse regering. Dat zegt mensenrechtenactivist Liduine Zumpolle tegen Novum Nieuws. De FARC probeert volgens haar voor belangrijke leden amnestie uit te onderhandelen.

Nijmeijer, afkomstig uit het Overijsselse Denekamp, sloot zich in 2002 aan bij de Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia (FARC). Zij kreeg in 2007 internationaal bekendheid toen haar dagboeken werden gevonden en gepubliceerd. Later werd ze door de FARC ingezet om een internationaal gezicht te geven aan de marxistische beweging, die al sinds 1964 in strijd is met de regering. De groep legt zich nu ook toe op ontvoeringen en drugshandel.

Zumpolle zegt dat ze regelmatig gedemobiliseerde FARC-leden spreekt die haar informatie verstrekken over Nijmeijer. De Nederlandse zou nu deel uitmaken van een internationaal comité van de FARC, dat zich wijdt aan vertaalwerk, contacten met het buitenland en propaganda. Omdat Nijmeijer nu internationaal bekendheid geniet is zij volgens Zumpolle niet meer militair actief.

Nijmeijer zou zich ophouden in het grensgebied met Venezuela, waar volgens de mensenrechtenactiviste nu niet de zwaarste gevechten plaatsvinden. "Ik heb aanwijzingen dat ook het leger haar spaart", zegt zij. Dit zou gebeuren om Colombia voor slechte publiciteit te behoeden.

In augustus werd bekend dat de vredesonderhandelingen tussen de regering en de FARC waarschijnlijk in oktober in Noorwegen of Cuba van start gaan. De commandant van Nijmeijer, Wilson Valderrama Cano, alias 'De dokter', zit ook aan de onderhandelingstafel. De onderlinge vijandelijkheden gaan ondertussen door.

Mocht Nijmeijer in Colombia amnestie krijgen loopt er een arrestatiebevel van de VS en Interpol. Ze wordt onder meer verdacht van betrokkenheid bij drugshandel en het gevangenhouden van een groep Amerikanen in de Colombiaanse jungle.


'Tanja Nijmeijer kan er goed vanaf komen' (Foto: Novum)

Canadese 'kindsoldaat' terug uit Guantanamo

Voormalig kindsoldaat Omar Khadr is zaterdag teruggekeerd van het Amerikaanse detentiecentrum Guantanamo Bay op Cuba naar zijn geboorteland Canada.

Khadr vocht in Afghanistan en werd daar in 2002 op 15-jarige leeftijd door Amerikaanse troepen opgepakt en naar Guantanamo Bay overgebracht. Hij werd in 2010 veroordeeld tot 40 jaar gevangenisstraf, onder meer wegens moord, samenzwering en spionage.

Khadr bekende schuld en kreeg daarom strafvermindering. Hij moet nog een paar jaar zitten in een Canadese gevangenis.

Khadr werd zaterdag overgevlogen naar een militaire basis in Canada en vandaar uit overgebracht naar de Millhaven-gevangenis in Bath, in de provincie Ontario.

Canadese'kindsoldaat' terug uit Guantanamo
Canadese 'kindsoldaat' terug uit Guantanamo (Foto: ANP)

Politie zoekt drie minderjarige kinderen

De politie en Bureau Jeugdzorg zijn op zoek naar drie minderjarige meisjes (2, 5 en 6 jaar oud) uit Hoogezand. De zusjes worden sinds vrijdagmiddag vermist. De politie gaat ervan uit dat ze door hun biologische ouders zijn ontvoerd, zo liet ze zaterdag weten.

De drie zusjes verbleven bij pleegouders. De biologische ouders van de meisjes waren uit de ouderlijke macht ontzet. In het kader van een omgangsregeling hadden de biologische ouders vrijdagmiddag een ontmoeting met hun kinderen. De kinderen werden na deze ontmoeting niet meer teruggebracht naar hun pleegouders.

Politie zoekt drie minderjarige kinderen
Politie zoekt drie minderjarige kinderen (Foto: ANP)

'Facebookgasten' verstoren feestje Duitsland

Zo'n veertig onwelkome gasten hebben zich vrijdagavond in het Duitse Steglitz met geweld toegang verschaft tot een feestje van twee tienerbroers. De groep had naar eigen zeggen een Facebookuitnodiging voor het feest ontvangen.

Wie die uitnodigingen heeft verstuurd is vooralsnog onduidelijk. De twee gastheren van 17 en 19 hielden volgens de politie vol van niets te weten.

Toen de broers de onwelkome feestgangers niet wilden binnenlaten reageerden die woedend. Ze forceerden de deur en sloegen ruiten in om alsnog binnen te komen. Pas toen de broers de politie alarmeerden nam de opdringerige groep de benen.

Glimmende kant boven

Afgelopen zaterdag had ik plannen om per motor naar het Columnistencabaret in Ljouwert te gaan. Met goed weer is dat een mooie rit, uit de provincie Utrecht. Alleen, de terugrit moest dan wel in het donker en dat is toch wat minder. Dus uiteindelijk ben ik toch maar met de trein gegaan. Dat is nog een hele onderneming, want ik moest tweemaal overstappen, in Deventer en Zwolle. Ben je toch zowat twee uur en twintig minuten onderweg. Met de Honda gaat dat heel wat rapper.

Rodriguez wint Lombardije en World Tour

Joaquin Rodriguez heeft de Ronde van Lombardije gewonnen. De Spanjaard reed in de afdaling van de laatste klim van de dag, de Villa Vergano, weg uit een groep met favorieten. De voor Katusha rijdende Rodriguez is door zijn overwinning zeker van de eerste plaats in de eindstand van de World Tour. Hij springt in de stand over Tour de Francewinnaar Bradley Wiggins heen.

Rodriguez bleef op de streep in Lecco in de stromende regen zijn landgenoot Samuel Sanchez en de Colombiaan Rigoberto Uran negen seconden voor. Bauke Mollema werd knap zevende. Rodriguez is pas de eerste Spaanse winnaar van de Italiaanse wielerklassieker, die dit jaar zijn 106e editie beleefde.

De Ronde van de Vallende Bladeren, die dit jaar beduidend eerder op de kalender staat dan in voorgaande jaren, werd geteisterd door noodweer. Het werd onder anderen wereldkampioen Philippe Gilbert fataal. De Belg moest na een val de koers verlaten.

Tom-Jelte Slagter maakte deel uit van een kopgroep van tien man die een tijd voor het peloton uit mocht rijden. Op de zware Muur van Sormano, met de top op tachtig kilometer van de streep, hield alleen Romain Bardet stand. De Fransman van AG2R moest wat later echter ook het hoofd buigen.

Nadat een aanval van Rui Costa ongedaan was gemaakt, plaatste Rodriguez op de laatste klim zijn beslissende aanval. Een achtervolgende groep, waarbij Mollema in de afdaling aansluiting vond, kwam tekort om Rodriguez van zijn tweede klassieke zege (na de Waalse Pijl van dit jaar) af te houden.

[Bundesliga] Bayern zet Bremen pas in slotfase opzij

Bayern München heeft zaterdag in de uitwedstrijd bij Werder Bremen pas in de slotfase het eerste puntverlies in de Bundesliga kunnen voorkomen. De ploeg van trainer Jupp Heynckes beleefde een moeizame middag in het Weserstadion, maar trok dankzij treffers van Luiz Gustavo en Mario Mand?ukic toch aan het langste eind: 2-0.

De Braziliaanse middenvelder Gustavo brak in de 81e minuut de ban met een bekeken schot. Voor invaller Mand?ukic was het twee minuten later een koud kunstje om alleen voor doelman Sebastian Mielitz de wedstrijd te beslissen. Het was alweer de zesde treffer in evenzoveel competitieduels voor de Kroaat.

Eljero Elia had een basisplaats bij Bremen, de nummer acht van de ranglijst. Een halfuur voor tijd werd hij gewisseld, waarna hij zijn onvrede daarover botvierde op een bidon. Bayern, waar Arjen Robben ontbrak vanwege spierklachten, is als enige club nog altijd foutloos met achttien punten uit zes duels.

Rafael van der Vaart toonde opnieuw zijn waarde voor Hamburger SV tijdens het treffen met Hannover 96. De aanvallende middenvelder stelde Artjoms Rudnevs in staat om voor het enige doelpunt van de wedstrijd te tekenen: 1-0. HSV heeft net als Bremen zeven punten, maar staat op basis van het doelsaldo tiende.

Geslachte koe gevonden in weiland Boxtel

Onbekenden hebben vrijdag of zaterdag in een weiland in Boxtel een koe geslacht. De poten van het dier waren er op 'vakkundige wijze' afgesneden, laat de politie zaterdag weten.

De eigenaar van de dieren had zijn zeven koeien vrijdagochtend nog zien grazen op het weiland. Toen hij zaterdagochtend weer in de wei kwam, trof hij een van de dieren dood aan. De politie vermoedt dat het dier om het vlees is geslacht.

De politie is op zoek naar getuigen van de slachting.

Uitgaansverbod in Tikrit om jacht op gevangenen

In het Iraakse Tikrit is een uitgaansverbod ingesteld om de jacht te vergemakkelijken op de tientallen gevangenen die vrijdag uit de Tasfirat-gevangenis zijn ontsnapt.

Bij de uitbraak uit zijn zestien bewakers en vier gedetineerden omgekomen. De ontsnapping was een opzetje van enkele cipiers en gevangenen, liet de Iraakse minister van binnenlandse zaken weten.

Het ministerie stelde vast dat bewakers en gevangenen 'duidelijk hebben samengespannen'. Wapens werden tijdens familiebezoeken de gevangenis binnengesmokkeld, en gevangenbewaarders lieten sloten open.

Gewapende gevangenen leverden vrijdag urenlang slag met bewakers en namen een groot deel van het complex over. Een derde van de gedetineerden, onder wie veel ter dood veroordeelde Al-Qaidastrijders, wist vervolgens te ontsnappen door medegevangenen als menselijk schild te gebruiken. Vier gedetineerden zijn gedood en 23 al weer opgepakt, maar 75 zijn nog spoorloos.

De politiecommandant van de provincie Salahuddin is na de uitbraak ontslagen.

'Stilste festival van het land' in Arnhem

Arnhem staat dit weekeinde in het teken van wat de organisatie noemt "het stilste festival van Nederland." In de Gelderse hoofdstad verzamelen zich namelijk ongeveer 150 levende standbeelden uit de hele wereld om mee te doen aan het wereldkampioenschap Living Statues op zondag. Ook zaterdag zijn er al tal van standbeeldenactiviteiten in de stad.

Een bijzondere act zal de Portugese Antonio Gomes dos Santos laten zien, zo voorspelt de organisatie. Deze Portugees, die ook het wereldrecord stilstaan op zijn naam heeft staan, slaagt er in om een halve meter boven zijn sokkel te zweven. Tot nu toe heeft hij geheim weten te houden hoe hij dat doet.

Een andere opvallende act is die van Sergio Alberto Gambetta. Dit Spaanse standbeeld verrijst als een fonkelende feniks uit een berg as. Alle standbeelden die in Arnhem om het wereldkampioenschap 2012 strijden, zijn in eigen land op de hoogste plekken in de voorrondes geëindigd. Voor Nederland doet Tukkers Connexion mee, dat met de voorstelling Samen Schaatsen in Valkenburg Nederlands kampioen werd.

Wegens het festival gelden dit weekeinde in en rond Arnhem tal van verkeersmaatregelen.

'Stilste festival van het land' in Arnhem
'Stilste festival van het land' in Arnhem (Foto: ANP)

Dode honden in Brabantse rivier gedumpt

De politie heeft vrijdagmiddag twee dode honden uit de rivier de Dommel gevist in het Brabantse Sint-Michielsgestel. Een van de dieren zat in een sporttas, laat de politie zaterdag weten.

Een voorbijganger belde aan het begin van de middag de politie met de mededeling dat er in de rivier een zwarte sporttas dreef die heel erg stonk. Agenten die gingen kijken troffen een dode hond aan in het water. Ook in de sporttas bleek een dode hond te zitten.

Het is nog niet duidelijk hoe de dieren aan hun einde gekomen zijn. De politie is op zoek naar getuigen die hebben gezien wie de honden in het water hebben gedumpt.

Sony is verbaasd over samenwerking met anderen

In een interview met Gamasutra geeft SCEI baas Shuhei Yoshida toe dat het niet zo goed gaat met de verkopen van de PlayStation Vita. Volgens Yoshida komt dat mede doordat er geen goede third party spellen voor de handheld worden gemaakt. Hij ging er vanuit dat developers er voor in de rij zouden staan op games op de PS Vita uit te brengen, maar dat viel tegen.

“Het was voor ons een teleurstelling hoe weinig third party developers  en publishers de PS Vita oppakte. Achteraf gezien zijn er zoveel systemen waar  publishers uit kunnen kiezen, dat wij er niet meer vanuit kunnen gaan dat zij automatisch onze nieuwe platformen kiezen zoals enkele jaren geleden wel het geval was.”

Wat ook niet mee zat was dat Nintendo Monster Hunter 4 inpikte van Sony als een Nintendo 3DS exclusieve titel. De Monster Hunter serie zorgde voor een groot succes van de PlayStation Portable en de rede dat de PSP deze dagen nog goed verkoopt.

Maar Yoshida is nu bezig om de samenwerking tussen Sony en third party’s te verbeteren. “We zijn ervan overtuigt dat wij de juiste hardware platform hebben met de PS Vita.” 

Yoshima

Oude centrum Aleppo brandt

Honderden winkels van de eeuwenoude overdekte markt in het oude centrum van de Syrische stad Aleppo staan in brand. Dat meldden activisten zaterdag. Het oude centrum van Aleppo, de grootste stad van Syrië en een van de oudste steden ter wereld, staat op de Werelderfgoedlijst van VN-cultuurorganisatie Unesco.

De branden zijn mogelijk ontstaan door de zware bombardementen en beschietingen van vrijdag. In de stad braken toen zware gevechten uit tussen rebellen en regeringstroepen. Activisten schatten dat tot nu toe 700 tot 1000 winkels zijn vernietigd.

Rebellen proberen al maanden Aleppo in handen te krijgen. In Aleppo, de belangrijkste handelsstad van Syrië, concentreerde de strijd zich tot nu toe in enkele huizenblokken, maar inmiddels wordt er op meerdere fronten gevochten.

Ghosn: "Renault blijft in Formule 1"

Renault zal de komende jaren zeker in de Formule 1 actief blijven, zo heeft de hoogste baas Carlos Ghosn laten weten. Hij is tevreden met de rol die de Franse fabrikant als motorenleverancier in de sport vervult. Een eigen team is voorlopig geen optie meer.

Renault levert in 2012 de motoren aan Caterham, Lotus, Red Bull Racing en Williams. "We zitten in de sport en we willen zeker blijven. We leveren de motoren aan een team (Red Bull) dat al twee titels heeft gewonnen en momenteel weer leidt in het constructeurskampioenschap."

Het Franse merk werkt nu koortsachtig aan de introductie van een V6-turbomotor die in 2014 de nieuwe standaard moet gaan worden. De krachtbron heeft al op de testbank gelegen.

Gilbert stapt af na val in Lombardije

Philippe Gilbert heeft zijn favorietenrol in de Ronde van Lombardije niet kunnen waarmaken. De kersverse wereldkampioen hield het voor gezien na op ongeveer zeventig kilometer van de streep ten val te zijn gekomen. Gilbert won de Italiaanse wielerklassieker, die dit jaar beduidend vroeger op de kalender staat dan in voorgaande jaren, in 2009 en 2010.

Gilbert kon op de loodzware Muur van Sormano het tempo van een groepje favorieten niet volgen. Toen hij in de afdaling ook nog ten val kwam, stapte de Belg in de ploegleidersauto. Hij had de achtste winnaar in de regenboogtrui kunnen worden in Lombardije.

[Premier League] Chelsea wint bij Arsenal

Chelsea blijft ook na dit weekend koploper in de Premier League. De club van trainer Roberto di Matteo ontnam Arsenal de ongeslagen status door in het Emirates Stadium met 2-1 te winnen. Juan Mata maakte acht minuten na de pauze uit een vrije trap de winnende goal.

Fernando Torres had Chelsea na twintig minuten voor een eerste keer op voorsprong gezet. De Spanjaard toonde zich bij een voorzet van Mata attenter dan verdediger Laurent Koscielny. Kort voor rust bracht Gervinho Arsenal met een geweldig schot uit de draai op gelijke hoogte.

Het winnende doelpunt van Chelsea kwam ietwat gelukkig tot stand. Een vrije trap van Mata werd licht van richting veranderd door Koscielny, die daarmee zijn eigen doelman Vito Mannone kansloos liet. In blessuretijd liet invaller Olivier Giroud een grote kans om zijn ploeg alsnog een punt te bezorgen liggen door in het zijnet te schieten.

Chelsea komt door de overwinning op zestien punten uit zes wedstrijden. Manchester United heeft vier punten minder, maar zaterdag nog de thuiswedstrijd tegen Tottenham Hotspur tegoed. Arsenal staat met negen punten vijfde.


Chelsea blijft koploper na winst bij Arsenal (Foto: Novum)

NS bouwt toch toiletten in Sprinters

De NS gaat toch toiletten installeren in Sprinters. Lange tijd wilde de onderneming daar niet aan, maar op dat standpunt wordt nu teruggekomen. Alle nieuwe treinen worden uitgerust met toiletruimtes met een urinoir, een toilet, een wasbak en een verschoontafel voor baby's, bevestigt een NS-woordvoerder na berichtgeving van het AD.

De aanvankelijke weigering om toiletten in te bouwen in Sprinters zorgde voor veel kritiek. De Tweede Kamer vroeg in 2010 aan verkeersminister Melanie Schultz van Haegen (VVD) om in te grijpen, maar dat vond zij in tijden van crisis te duur.

De installatie van een apart urinoir moet de treintoiletten vrouwvriendelijker maken. De NS werkte in samenwerking met de TU Delft aan een nieuw ontwerp. De nieuwe toiletruimtes moeten ervoor zorgen dat mensen niet alleen bij hoge nood naar het toilet gaan, maar het moet een ruimte worden waar mensen graag naartoe gaan, zegt TU Delft-onderzoeker Marian Loth in de krant.

Oranjemars Belfast kalm ondanks 'schenden afspraak'

Een omstreden optocht van Noord-Ierse protestanten in Belfast is zaterdag vreedzaam begonnen. Maar katholieken klagen dat de ongeveer tweeduizend deelnemers aan de Oranjemars afspraken aan hun laars hebben gelapt.

De Oranjemannen hadden beloofd dat zij bij het passeren van de katholieke Sint Patrickskerk in de Noord-Ierse hoofdstad slechts religieuze liederen zouden zingen. Maar volgens omwonenden van de kerk zetten enkele blaaskapellen het bekendste strijdlied van de protestanten, The Sash, in voor ze de kerk goed en wel voorbij waren.

Dat lied is een eerbetoon aan de Nederlandse protestant Willem III, de Nederlandse stadhouder die in de zeventiende eeuw de Engelse troon bemachtigde door de katholieke koning Jacobus II te verslaan. Protestantse Noord-Ieren herdenken die overwinning jaarlijks met verscheidene Oranjemarsen.

Bij de katholieken wekken deze marsen veel wrevel, omdat zij deels door katholieke wijken voeren. Hoewel de beide gemeenschappen door een geslaagd vredesproces nader tot elkaar zijn gekomen blijven de parades een open zenuw.

De Oranjemars langs Sint Patrickskerk is slechts het voorspel van een parade waaraan naar verwachting tienduizenden mensen zullen deelnemen. Het ziet in Belfast blauw van de agenten, die moeten voorkomen dat de mars op rellen uitloopt.

Brabander vast voor brand gemeentehuis Moerdijk

Een 58-jarige man uit het Noord-Brabantse Standdaarbuiten is vrijdag aangehouden voor brandstichting bij het gemeentehuis van Moerdijk afgelopen zondagnacht. Dat meldt de politie zaterdag.

Door de brand raakte de hoofdingang van het pand aan de Pastoor van Kessellaan in Zevenbergen zwartgeblakerd. Ook was de pui ontzet en waren enkele ruiten gesprongen. Het vuur is volgens de politie kennelijk vanzelf uitgegaan. Een medewerker van de beveiliging ontdekte de brandstichting maandagochtend vroeg.

De Brabander zit vast en wordt maandag voorgeleid aan de rechter-commissaris. Over zijn motief is nog niets duidelijk. Volgens de politie lijkt er in ieder geval geen verband te zijn tussen de brandstichting en het bezoek van minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) en de commissaris van de koningin van Noord-Brabant Wim van de Donk aan het gemeentehuis op de dag van de brand.

CDA wil opheldering over chaos NS en Prorail

Het CDA wil opheldering van minister van Infrastructuur Melanie Schultz van Haegen (VVD) over de organisatorische chaos bij de NS en Prorail. De Telegraaf meldde zaterdag dat uit een intern rapport blijkt dat de problemen op het spoor in de winter kwamen door de organisatie en niet door materieelpech.

Een woordvoerder van de NS bevestigde dat er een rapport is met die strekking. CDA-Kamerlid Sander de Rouwe wil dat het rapport zo snel mogelijk naar de Kamer wordt gestuurd. Dat zou eerder niet zijn gedaan omdat het bedrijfsgevoelige informatie zou bevatten.

De Maatschappij Voor Beter OV laat in een reactie weten dat allang duidelijk was dat de NS voor te ingewikkelde oplossingen kiest. De 'hardnekkige beweringen' van de NS dat de problemen door defecte wissels zouden komen, worden volgens de reizigersclub nu gelogenstraft.

De NS kan niet garanderen dat de komende winter beter verloopt. Het kan jaren duren voordat de ingewikkelde organisatiestructuur op de schop is genomen. Het probleem zit hem vooral in het bijsturen van vertraagde treinen. De huidige werkwijze is volgens het rapport te ingewikkeld, waardoor oplossingen weer nieuwe problemen veroorzaken.


CDA wil opheldering over chaos NS en Prorail (Foto: Novum)

Ferrer kansloos onderuit in halve finale Kuala Lumpur

David Ferrer is er niet in geslaagd de finale van het ATP-toernooi van Kuala Lumpur te bereiken. Een dag na zijn moeizame zege op Igor Sijsling ging de als eerste geplaatste Spanjaard hard onderuit tegen de Fransman Julien Benneteau (7): 4-6 en 1-6.

Ferrer liet het op het Maleisische hardcourt vooral op de beslissende momenten afweten. Zo wist hij in de tweede set geen van zijn negen breakpoints te benutten. Benneteau kreeg slechts twee kansen op een break, maar verzilverde deze allebei. De Fransman speelt in de finale tegen de Argentijn Juan Monaco (2), die won van de Japanner Kei Nishikori (3).

De finale van het ATP-toernooi van Bangkok wordt een Frans onderonsje. Gilles Simon (4) schakelde in Thailand de als eerste geplaatste Serviër Janko Tipsarevic uit. Richard Gasquet (2) knokte zich moeizaam langs de Finse dertiger Jarkko Nieminen (7): 3-6, 7-5 en 6-2.


Ferrer kansloos onderuit in halve finale (Foto: Novum)

Daniel Radcliffe wil rol in Frankenstein

Harry Potter-acteur Daniel Radcliffe zou graag de hoofdrol vervullen in Frankenstein, de nieuwe film van Paul McGuigans. Hij heeft zijn zinnen gezet op het personage Igor, de gebochelde. Dit personage is volgens de omschrijving in het script pathologisch smerig en tevens gekleed in een oud clownspak.

Het scenario is afkomstig van  Max Landis (bekend van Chronicle, 2012) en naar verluidt wordt er een sci-fi draai gegeven aan originele verhaal van Mary Shelley. De productie is in handen van Fox, waar men nog dit jaar zal gaan beginnen met het aantrekken met acteurs en actrices.

Willem Nijholt nieuwsgierig naar de dood

Willem Nijholt denkt naarmate hij ouder wordt steeds vaker na over de dood. De 78-jarige acteur is er niet bang voor en er zelfs nieuwsgierig naar geworden.

"Ik ben inmiddels een oude man. Iemand die geen drie regels kan schrijven omdat mevrouw artrose dat verhindert", zegt hij zaterdag in het AD. "Veel doodsberichten gaan over mensen die jonger zijn dan ik. Dan denk ik: gut, ik heb het weer overleefd."

"Ik ben niet bang voor de dood", vervolgt Nijholt. "Ik ben er zelfs wel nieuwsgierig naar: hoe gaat dat voelen?" Als het zover is wil hij in ieder geval niet dat Joop van den Ende zich met de afscheidsceremonie gaat bemoeien. "Ik wil niet zoals Jos Brink op zo'n praalwagen door Amsterdam worden gereden voor publiek. Nee, nee, nee, dat hoeft voor mij niet."

Deens blad toont nieuwe naaktfoto's Kate

Het Deense blad Se og Hor (Zie en Hoor) heeft zaterdag nieuwe naaktfoto's van Kate Middleton gepubliceerd.

Dat hebben Deense en Britse media gemeld. De foto's lijken te zijn gemaakt tijdens de vakantie van de Britse prins William en zijn vrouw Kate in Frankrijk. Eerder publiceerde het Franse blad Closer foto's die tijdens die vakantie zijn gemaakt.

Waren in Closer de ontblote borsten van Middleton te zien, het Deense blad heeft foto's van haar terwijl ze van bikinibroekje wisselt. De foto's maken deel uit van een special van 16 pagina's. Mogelijk zijn er 200 foto's van Kate en William gemaakt, terwijl ze op het terrein van een afgelegen kasteel in Zuid-Frankrijk van de zon genoten.

Deens blad toont nieuwe naaktfoto's Kate
Deens blad toont nieuwe naaktfoto's Kate (Foto: ANP)

Natuurclubs willen van subsidie-infuus

Vijftig Nederlandse natuurorganisaties willen minder afhankelijk worden van subsidies en nauwer gaan samenwerken. Er wordt gedacht aan een krachtige brancheorganisatie die als 'advocaat van de natuur' moet gaan optreden. De organisaties hebben de koppen bij elkaar gestoken en presenteren hun plannen zaterdag in dagblad Trouw.

Het gaat niet alleen om natuurbehóud. Het doel is om in vijftien jaar tijd het aantal soorten in Nederland te verdubbelen. De koerswijziging moet er ook voor zorgen dat de organisaties zelf geld kunnen gaan verdienen met natuur.

Directeur Chris Kalden wil Staatsbosbeheer radicaal omvormen tot een 'National Trust', naar Engels voorbeeld. Mensen kunnen daardoor straks betaald lid worden. Ook worden sponsoring en commerciële samenwerking mogelijk.

Een grote meerderheid van de natuurorganisaties die bijeenkwamen in de bossen van Zeist toonde zich voorstander van verbreding van de werkzaamheden. Door ook naar gezondheidszorg, waterveiligheid en energievoorziening te kijken kan makkelijker geld worden verdiend aan natuur, is het idee.

Staatsbosbeheer en het Wereld Natuur Fonds (WNF) organiseren in samenwerking met Trouw een prijsvraag voor jonge professionals. Doel is om plannen te stimuleren om de biodiversiteit te vergroten. De winnaar wordt op 31 januari bekendgemaakt.

Advocaat: geen geweld tegen inbreker Diessen

Tegen de inbreker die dinsdag overleed bij een inbraak in Diessen is geen geweld gebruikt door de bewoners. Dat zegt advocaat Willem van der Putten zaterdag namens het echtpaar in het Brabants Dagblad. Ze zouden de 36-jarige Tilburger alleen hebben vastgehouden.

"Deze mensen willen ook heel graag weten wat er is gebeurd want ze vinden het raar dat de man is overleden", laat de raadsman in de krant weten. "Er is geen buitensporig geweld gebruikt. Ze hebben niet gemept, ik heb nergens opgevangen dat er een wapen zou zijn gebruikt."

Er is inmiddels sectie verricht op de dode inbreker, maar het Openbaar Ministerie heeft de resultaten daarvan bewust stilgehouden. Aan de onderzoeksresultaten zou niet direct een conclusie te verbinden zijn. Justitie wil voorkomen dat er wordt gespeculeerd.

Ali B denkt steeds beter na

Ali B laat zich tegenwoordig niet zo snel meer gek maken. De 30-jarige rapper, die met zijn tv-programma Ali B Op Volle Toeren kans maakt op een Gouden Televizier-Ring, denkt naar eigen zeggen 'steeds beter na'.

"Op Twitter zeggen sommigen dat ik de Televizier-Ring wel zal winnen omdat ik Marokkaan ben. Als een soort positieve discriminatie. Het beste is niet kwaad worden op zulke opmerkingen, hoewel dat dus wel in mijn temperament zit", zegt hij zaterdag in De Telegraaf. "Dat is misschien wat er in mij is veranderd met de jaren. Ik denk steeds beter na."

Tot 1 oktober kan worden gestemd voor de Gouden Televizier-Ring, waarna de genomineerden bekend worden gemaakt. Onder anderen Mies Bouwman en minister-president Mark Rutte steunen Ali B Op Volle Toeren.

Little Britain-acteur experimenteerde met mannen

David Walliams heeft op jonge leeftijd 'homoseksuele ervaringen' gehad. De 41-jarige Britse komiek, die is getrouwd met het Nederlandse model Lara Stone, onthult in zijn biografie Camp David dat hij daar best even door verward was.

"Ik ben blij dat ik eerlijk ben geweest over mijn seksuele ervaring in mijn jeugd, omdat ik denk dat er genoeg andere mensen zijn die het zullen lezen en denken: dat is best normaal, dat is mij ook overkomen en verwarde mij ook", zegt Walliams in de Britse boulevardkrant The Sun.

De komiek heeft sinds 2009 een relatie met model Stone. In het voorjaar van 2010 stapten ze met elkaar in het huwelijksbootje.

Contract waterpolobondscoach Maugeri verlengd

De Nederlandse zwembond KNZB heeft het contract van waterpolobondscoach Mauro Maugeri met twee jaar verlengd. Hoewel de Italiaanse trainer er niet in slaagde om de vrouwen van Oranje naar de Spelen van Londen te loodsen, wilde de zwembond toch de samenwerking continueren.

De waterpolodames werden tijdens het EK in eigen land zesde en dat was het slechste resultaat in lange tijd. Na afloop vertelde technisch directeur Kees Van Hardeveld dat het functioneren van Maugeri zou worden geëvalueerd. Toen de ploeg zich in april bij het olympisch kwalificatietoernooi niet wist te plaatsen voor Londen kwam de Italiaan nog meer onder vuur te liggen. 

"Natuurlijk kijk ik naar de resultaten, maar ik focus me toch vooral op het proces", verklaarde Van Hardeveld. "Mauro is een uitstekende coach en ook vanuit de speelstersgroep kwam het verzoek om met hem door te gaan."

'Waterpijpen gevaarlijker dan gedacht'

De gezondheidsrisico's bij het gebruik van de waterpijp zijn veel groter dan vaak wordt gedacht. Veel mensen denken volgens het Jellinek en Stivoro dat de, steeds populairder wordende, waterpijp minder schadelijk is dan een sigaret. Het tegendeel is waar, schrijft Het Parool zaterdag.

De shishalounges, gelegenheden waar waterpijp kan worden gerookt, schieten momenteel als paddenstoelen uit de grond. Alleen al in Amsterdam zijn er zeker twintig. Ook maakt de verkoop van waterpijptabak een opmars op Marktplaats.

Het idee dat het water de schadelijke rook filtert klopt niet. De waterpijp is schadelijker dan het roken van een sigaret. Een sessie met een waterpijp duurt al snel veertig minuten, een stuk langer dan het roken van een sigaret. Bovendien wordt bij een waterpijp per ademteug meer rook ingeademd.

Een extra risico is volgens Stivoro dat een waterpijp vaak wordt gedeeld. Daardoor kunnen bacteriën uit de mond gemakkelijk worden overgedragen.

Vrouw en drie kinderen vermoord gevonden in België

In een woning in het Belgische Etterbeek zijn vrijdagavond de lichamen gevonden van een vrouw en drie kinderen. Bij alle vier was de keel doorgesneden, melden Belgische media.

Het Openbaar Ministerie in Brussel, waar Etterbeek onder valt, heeft de viervoudige moord bevestigd. Verdere bijzonderheden verstrekte justitie niet. Zo is vooralsnog onduidelijk of de gevonden vrouw de moeder van de vermoorde kinderen is.

Van diefstal verdachte butler paus staat terecht

In het Vaticaan is zaterdag het proces begonnen tegen de butler van paus Benedictus XVI. Butler Paolo Gabriele zou brieven uit het appartement van de kerkvorst hebben gestolen en aan een journalist hebben doorgespeeld.

De 46-jarige Gabriele hangt tot vier jaar gevangenisstraf boven het hoofd. Hij werd in mei gearresteerd en zit sindsdien vast. Gabriele heeft al schuld bekend.

De ex-butler rechtvaardigde zijn daden door te wijzen op zijn goede bedoelingen: hij wilde 'het kwaad en de verdorvenheid' in de kerk aan het licht brengen. De Heilige Geest zou hem daarbij hebben geleid. Gabriele, vader van drie kinderen, heeft de paus gevraagd hem gratie te verlenen. Dat is volgens Vaticaankenners geen ijdele hoop. Als Gabriele wordt veroordeeld mag hij rekenen op de genade van de paus, verwachten zij.

De strafzaak ging zaterdagochtend van start in de sobere, afgetimmerde rechtszaal waar het tribunaal van het kerkstaatje zetelt. Het proces is openbaar, maar in de krappe zaal is slechts plaats voor acht uitverkoren verslaggevers.

In de maanden na de diefstal verscheen informatie uit de documenten in een opzienbarend boek van journalist Gianluigi Nuzzi en in de pers. De vertrouwelijke stukken brachten verscheidene vooraanstaande kardinalen in verband met intriges en corruptie. Gesuggereerd werd onder meer dat er geknoeid zou worden met de financiën van het Vaticaan. Ook legden de documenten het interne gekibbel bloot over de pogingen van het Vaticaan om meer openheid te betrachten over de financiën.

Franse finale in Bangkok na comeback Gasquet

Het ATP-toernooi in Bangkok krijgt een geheel Franse finale. Nadat Gilles Simon zich eerder vandaag al plaatste leek het er heel lang op dat Jarkko Nieminen het morgen tegen hem op zou nemen, maar zijn tegenstander Richard Gasquet knokte zich in stijl terug in de wedstrijd en won uiteindelijk in drie sets; 3-6, 7-5 en 6-2.

Gasquet brak Nieminen nog wel meteen in diens eerste game, maar werd direct teruggebroken en de Fin won met bij vlagen oogstrelend tennis de eerste set met 6-3.

Ook in de tweede set ging het Nieminen voor de wind. Hij brak Gasquet vroeg en kon op 5-4 uitserveren, maar de Fransman ging opeens beter spelen en dwong zijn tegenstander tot fouten, waardoor hij terug kon breken en weer helemaal terug in de wedstrijd was. Op 6-5 brak Gasquet opnieuw, waardoor de score weer helemaal gelijk was.

Gasquet zette zijn stijgende lijn voort in de beslissende set, terwijl Nieminen het hoge niveau dat hij daarvoor had laten zien niet kon vasthouden. De Fransman brak de Fin twee keer en won de derde derhalve met 6-2.

Het is de tweede keer dit toernooi dat Gasquet vanuit geslagen positie terugkomt. Twee wedstrijden eerder kon Grigor Dimitrov de wedstrijd in de tweede set uitserveren, maar ook toen toonde de Fransman veerkracht door uiteindelijk de partij te winnen.

Roemer: hoge peilingen werkten verlammend

De hoge peilingen en torenhoge verwachtingen aan het begin van de verkiezingsstrijd hebben verlammend gewerkt voor SP-leider Emile Roemer. Dat zei hij zaterdag tijdens een partijraad in Amersfoort.

"Tijdens de eerste debatten was ik niet helemaal mezelf. Ik was te voorzichtig", zei Roemer. Hij sprak van bizarre verkiezingen. "We hebben lang op een roze wolk geleefd", sprak hij. "En de sympathie hebben we niet weten om te zetten in stemmen."

Daarnaast heeft de SP zich volgens Roemer laten verrassen door aanvallen van tegenstanders, bijvoorbeeld toen werd gezegd dat de partij draaide over de AOW. Roemer stelde dat hij zijn plannen "niet goed naar voren heeft gebracht, waardoor ,,anderen de kans kregen dat te framen. En dan schiet je in de verdediging", concludeerde Roemer.

Toch wordt door de lokale afdelingsvoorzitters niet aan Roemer getwijfeld. De eerste spreker op de partijraad zei te hopen dat de partijleider aanblijft en kreeg een groot applaus als bijval. ,,Aan een slecht debatje heeft het niet gelegen hoor, Emile", zei een andere spreker. En: ,,Ik ga er vooralsnog vanuit dat het eerste kabinet-Roemer er nog wel komt", zei iemand.

Wel werd er ook kritiek geuit. De partij is te 'regeringsgeil' geweest. Ook was de doorrekening van de plannen door het Centraal Planbureau (CPB) moeilijk uit te leggen. Tevens werd gezegd dat de SP tijdens de campagne niet dicht genoeg bij het socialistische gedachtegoed is gebleven.

Roemer: hoge peilingen werkten verlammend
Roemer: hoge peilingen werkten verlammend (Foto: ANP)

Brawn: "Twijfel bij Schumacher oorzaak breuk"

De breuk tussen Mercedes en Michael Schumacher heeft de zevenvoudig wereldkampioen Formule 1 voornamelijk aan zichzelf te wijten. Dat zegt teambaas Ross Brawn.

Hij noemt het feit dat 'Schumi' geen knoop wilde doorhakken over zijn toekomst de reden voor het besluit om Lewis Hamilton aan te trekken. "Michael was altijd onzeker over datgene wat hij ging doen", zei Brawn tegen de Britse omroep BBC.

Schumacher zou nooit duidelijk hebben gemaakt wat hij aan het einde van het jaar gaat doen, terwijl Hamilton zeer gemotiveerd was om bij Mercedes aan de slag te gaan. Daardoor besloot de Duitse renstal om de Brit te contracteren, ten koste van Schumacher.

Van Geel: "Weten dat het tijd nodig heeft"

Feyenoord mocht vanwege de tweede plaats van de vorige editie van de Eredivisie aan de Champions League ruiken, maar bleef uiteindelijk met lege handen achter. Zelfs Europa League werd niet bereikt. "Europees is het uiteindelijk teleurstellend geweest, dat is heel jammer", bekende technisch directeur Martin Van Geel tegenover RTV Rijnmond.

"Tegen Dinamo Kiev zaten we er dichtbij, hadden we het eigenlijk zelfs naar ons toe moeten trekken. Sparta Praag was ander verhaal en uiteindelijk waren wij er na vier wedstrijden toch uit. Een teleurstelling. Dat hebben wij met elkaar even moeten verwerken."

"Over de competitie ben ik redelijk tevreden, bij PSV uit kan je verliezen", vervolgde Van Geel. "Verder is het heel behoorlijk gegaan, we weten dat we een elftal hebben dat in opbouw is. Vorig seizoen is het ook pas gaan lopen in december. Die lijn hebben we vervolgens doorgetrokken in de tweede seizoenshelft."

Van Geel merkt dat de veranderde status van zijn club ook gevolgen heeft voor het verwachtingspatroon. "We worden weer voor vol aangezien, weer als een topclub. Maar wij weten dat het tijd nodig heeft. Otman Bakkal en John Guidetti stonden er ook niet gelijk. Iedereen heeft gezien hoe John zich ontwikkeld heeft. Er wordt veel meer van ons verwacht, dat hoort bij een club als Feyenoord. Als je daar niet tegen kunt moet je hier niet werken."

[Ryder Cup] Primeur voor Woods met reservebeurt

Tiger Woods zal bij de eerste sessie van vandaag in de Ryder Cup niet in actie komen. De Amerikaanse golfer verloor vrijdag zowel bij de fourballs als bij de foursomes, waarna coach Davis Love III, besloot hem langs te kant te zetten.

De reservebeurt voor Woods is een primeur voor de voormalig nummer één van de wereld. In zijn zeven eerdere deelnames hoefde hij nooit vanaf de zijlijn toe te kijken. Ondanks de twee verliespartijen staan de Amerikanen nog wel op voorsprong tegen Europa; 5-3.

Rutte: twee voorwaarden voor deelname kabinet

Voor VVD-leider Mark Rutte gelden twee voorwaarden voor hij met de PvdA in een kabinet stapt.

Zo'n kabinet moet allereerst in staat zijn Nederland sterker uit de crisis te laten komen. Daarnaast moet het een stabiel team zijn dat een volledige regeerperiode tot de verkiezingen in mei 2017 wil blijven zitten.

Dat zei Rutte zaterdag bij een partijraad van de VVD in Noordwijk. Volgens Rutte heeft de kiezer er "schoon genoeg" van om om de 2 jaar naar de stembus te moeten.

"Een stabiel kabinet en Nederland sterker uit de crisis. We zullen alleen tekenen als aan die twee randvoorwaarden is voldaan", zei Rutte. Inhoudelijk wilde hij niets zeggen over de formatieonderhandelingen met de PvdA.

Mónaco naar finale in Kuala Lumpur

Juan Mónaco heeft zich ten koste van Kei Nishikori geplaatst voor de finale van het ATP-toernooi van Kuala Lumpur. In de Maleisische hoofdstad wist de Argentijn pas in de tiebreak van de derde set af te rekenen met de Japanner.

Het werd uiteindelijk 6-2, 2-6 en 7-6 (4) voor de nummer twee van de plaatsingslijst. Nishikori, als derde geplaatst, wist een voorsprong in de derde set niet te behouden en kon in de tiebreak ook niet toeslaan. In de finale treft Mónaco de winnaar van de partij tussen Julien Benneteau en David Ferrer, die gisteren nog alle moeite had met Igor Sijsling.

Simon verschalkt Tipsarevic in Bangkok

De Fransman Gilles Simon heeft zaterdag de finale bereikt van het ATP-toernooi van Bangkok. De als vierde geplaatste speler rekende in de halve eindstrijd af met de als eerste geplaatste Janko Tipsarevic uit Servië: 6-4 en 6-4.

Simon staat zondag in de finale tegenover de winnaar van het duel tussen de Fransman Richard Gasquet en de Fin Jarkko Nieminen. Dat duel wordt later vandaag gespeeld.

Bosz onder de indruk van ADO Den Haag

Na een moeizame start lijkt Peter Bosz zijn Heracles Almelo op de rails te hebben. In de competitie werd gewonnen van NAC Breda en een punt gehaald op bezoek bij Vitesse. Daarnaast werd ten koste van FC Lienden de derde ronde van de KNVB beker behaald. Op het digitale thuis van Heracles geeft Bosz aan content te zijn met de wijze waarop zijn team zich ontwikkelt.

"Helemaal tevreden ben je als trainer nooit, maar in grote lijnen kunnen we tevreden zijn", zei Bosz "Ik vond ons in Arnhem een groot gedeelte van de wedstrijd erg goed spelen en een punt meenemen uit Arnhem zal niet veel ploegen gegeven zijn dit seizoen. In Lienden gaven we in de beginfase teveel kansen weg, maar we wisten zelf op juiste momenten te scoren. Uiteindelijk was het een verdiende overwinning met overtuigende cijfers (4-0, red.)."

Van aanstaande tegenstander ADO Den Haag is Bosz onder de indruk. "Wij zullen ons eigen spel gaan spelen en als we dat goed doen maken we een goede kans om te winnen. Ik vind wel dat ADO goed aan de competitie is begonnen."

"Ik heb ze bijvoorbeeld zondag aan het werk gezien tegen Ajax en toen slaagden ze er lange tijd in om spelbepalend te zijn tegen een zeer goede tegenstander. Het zal zeker niet gemakkelijk worden, maar met de fanatieke steun van onze supporters reken ik op een goede wedstrijd."

Minder asielzoekers naar Nederland

In het eerste half jaar van 2012 zijn er minder asielzoekers naar Nederland gekomen. Het aantal asielaanvragen lag in de eerste 6 maanden van 2011 op 5710, dit jaar zijn dat er 4600.

Dat blijkt uit een nieuwe rapportage over de vreemdelingenketen die minister Gerd Leers (Asiel) zaterdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Daarin schetst hij dat asielverzoeken steeds vaker snel worden afgehandeld en dat de bezetting van de opvangcentra verder is gedaald. Meer veroordeelde vreemdelingen zijn bovendien aantoonbaar vertrokken uit Nederland.

Minder asielzoekers naar Nederland
Minder asielzoekers naar Nederland (Foto: ANP)

[Upd] NS-top is oorzaak van niet-winterbestendig spoor

Uit een analyse van NS en ProRail blijkt dat de incompetente organisatie de grootste oorzaak is van winterse problemen op het spoor. Hierdoor kan NS komende winter niet uitsluiten dat er weer reizigers stranden bij de eerste sneeuwvlokjes. Dit schrijft Harry van Gelder in De Telegraaf.

Het kan met de huidige bestuursvorm nog jaren gaan duren totdat er een betere werkwijze wordt ontwikkeld om vertragingen snel en accuraat bij te sturen. Zoals het er nu aan toe gaat, veroorzaakt een incident een sneeuwbaleffect aan problemen binnen de organisatie. Het rapport maakt melding van falende communicatie tussen personeelsleden die de problemen juist moeten oplossen.

Er is onvoldoende duidelijkheid wie welke verantwoording draagt. Dit resulteert in besluiteloosheid. Doordat ook de NS-ICT niet optimaal functioneert is er geen of onvoldoende totaaloverzicht.

Een NS-woordvoerder wist te vertellen dat de rapportage die De Telegraaf nu in handen heeft, reden was om Minister Schultz van Verkeer in juni al hiervan te informeren. Deze brief bevatte tevens een uitgebreid programma om winterse problemen sneller op te lossen.

Update 11.00 uur
Reizigersorganisatie Voor Beter OV laat in een reactie aan FOK! weten dat al jaren wordt gewezen op de nodeloos ingewikkelde dienstroosters van het personeel, met alle daaruit voortvloeiende narigheid voor reizigers. Woordvoerder Rikus Spithorst: “Door die veel te gecompliceerde dienstroosters raakt personeel letterlijk zoek bij verstoringen, en niet alleen in de winter. We zeggen al jaren dat het bedroevend is, dat de NS-top zich laat gijzelen door de bonden, met de reizigers als slachtoffer.”

Alderweireld: "Twente pak op de broek geven"

De seizoensstart van Ajax verloopt in tegenstelling tot die van FC Twente vooralsnog niet vlekkeloos. Vanavond kunnen de Amsterdammers hun concurrent voor het eerst pijn doen. Het duel in de Amsterdam ArenA wordt de eerste echte test voor de Tukkers en volgens Toby Alderweireld gaan de Enschedeërs met de staart tussen de benen weer huiswaarts.

"De ploeg mag geen punt verloren hebben en veel vertrouwen uitstralen, maar wij spelen thuis", weet Alderweireld. "Als we ons eigen spel kunnen spelen, zoals bij FC Utrecht, is er in de Eredivisie geen enkele tegenstander die ons in de ArenA kan verslaan. Ook al zit FC Twente in een goede fase, Ajax is in Amsterdam altijd favoriet."

Alderweireld kent de krachten van zijn opponent. "Het is een sterk team dat nog geen punt verloren heeft. Ik heb het team vaak zien spelen. Dusan Tadic maakt natuurlijk een sterke indruk, Nacer Chadli kennen we. Het zal niet gemakkelijk worden, maar ik ga er vanuit dat we hen het eerste pak op de broek geven."

Tsjetsjeense rechtbank eens met booslims

Een rechter in de Russische deelrepubliek Tsjetsjenië heeft de anti-islamfilm Innocence of Muslims verboden. De film is 'extremistisch en zaait religieuze en etnische haat', oordeelde de rechtbank in de Tsjetsjeense hoofdstad Grozny. Of het verbod alleen voor het overwegend islamitische Tsjetsjenië geldt of voor heel Rusland is vooralsnog onduidelijk.

Als de rechter online videoplatform YouTube gelast de video te blokkeren moet Youtube-eigenaar Google daaraan gehoor geven, waarschuwde de Russische minister van communicatie eerder. Doet Google dat niet, dan blokkeert Rusland heel YouYube.

Innocence of Muslims, dat in de Verenigde Staten is gemaakt, steekt de draak met de profeet Mohammed en zijn volgelingen. Moslims hebben wereldwijd met verontwaardiging en soms met geweld op de berichtgeving over de film gereageerd.

Arnhem heeft X-relvrije nacht

Arnhem kende een Project-X relvrije nacht. Ongeveer 120 mensen die toch op de uitnodiging waren afgekomen werden weggestuurd bij de stadsgrenzen. Er vonden negen arrestaties plaats, zo meldt de gemeente waar tot acht uur deze ochtend een noodbevel van kracht was.

Onder anderen twee mannen die het noodbevel wilden negeren en een 23-jarige Arnhemmer die op internet aan het opruiien was, zijn opgepakt. De 23-jarige riep op om auto's in brand te steken.

De politie had op diverse toegangswegen fuiken opgezet waar de feestgangers vroegtijdig in belandden. Tevens hield de politie Twitter en Facebook nauwlettend in de gaten.

De meesten die in de politiefuiken belandden waren jongeren die drank in de auto vervoerden en geen duidelijk verhaal hadden wat ze kwamen doen in Arnhem. Ook het openbaar vervoer werd gecontroleerd op feestgangers; er werden flyers uitgedeeld met informatie over het noodbevel.

Mike Tyson zet zichzelf voor paal in Scary Movie 5

Mike Tyson is er niet vies van om zichzelf voor paal te zetten. Een tijd terug speelde de wereldberoemde bokser al eens in The Hangover I en II, en nu gaat hij zijn filmcarrière voortzetten door een rol in Scary Movie 5 te vertolken. Dat meldt de New York Post op zaterdag.

Een bron meldt aan de krant dat ook actrice Heather Locklear in Atlanta is gezien. Scary Movie 5, de komedie waarin films en bekende mensen te kijk worden gezet, heeft eerder Lindsay Lohan en Charlie Sheen voor een rolletje vast weten te leggen.

Mike Tyson speelde zichzelf in beide Hangover films. Dat koste hem vrij weinig moeite indertijd. Enkele rake klappen uitdelen is aan hem wel besteed en naar verluidt had hij ook een goede side-kick in de vorm van een tijger. Hij zou ook gevraagd zijn voor de derde en laatste Hangover-film.

Fox News zendt live zelfmoord uit

Fox News staat niet bekend als een zender die ethische journalistiek hoog in het vaandel heeft staan. Toch waren ook zij ernstig geschokt door wat ze vrijdag zelf de huiskamers inzonden: een live zelfmoord.

De zender zond live een achtervolging uit van een man op een snelweg ten westen van Phoenix, in de Amerikaanse staat Arizona. Terwijl presentator Shepard Smith de beelden van commentaar voorzag, stopte de wagen en stapte de man uit. Daarop volgde een gruwelijk tafereel: de man liep een veldje op, zette een vuurwapen tegen zijn hoofd, en haalde de trekker over.

Ondertussen bleven de camera's van Fox News draaien. Zodra Smith doorhad wat op het punt stond te gebeuren, riep hij tegen het productieteam: "Draai weg, draai weg!", maar het was al te laat. Direct daarna ging men naar de reclame.

Zodra het programma weer terugkwam, bood Smith zijn excuses aan: "Ik bied persoonlijk mijn excuses aan jullie aan voor wat gebeurde. [..]We hebben het echt verkloot, en het spijt ons enorm. Dat hoort niet op tv." Vervolgens legde hij uit hoe er gewoonlijk een vertraging van vijf seconden in acht wordt genomen, precies om zulke dingen te voorkomen.

Hoge pief bij Fox Michael Clemente schrijft in een verklaring waar het fout is gegaan: "We hebben voorzorgsmaatregelen genomen tegen zulke incidenten door de helikopterbeelden vijf seconden te vertragen. Maar helaas, deze fout was het gevolg van ernstig menselijk falen en we bieden onze excuses aan voor wat de kijkers uiteindelijk op hun scherm te zien kregen."


Coach: "Wiggins moet zich richten op Giro en Vuelta in 2013"

Als het aan de hoofdcoach Shane Sutton ligt van Team Sky dan zal Bradley Wiggins komend jaar niet zijn titel verdedigen in de Tour de France. Sutton zou graag zien dat Wiggins, die ook nog eens olympisch kampioen werd, zich in 2013 richten op de Giro d’Italia en de Vuelta à España.

"Het is en blijft een fenomenale prestatie dat Bradley als eerste Brit de Tour won. Maar of hij zijn titel wil prolongeren, weet ik niet", zei Sutton tegen Eurosport. "Ik zie hem graag afscheid nemen als een legende. De Vuelta kan-ie aan, zeker weten. In 2011 werd hij ondanks een slechte voorbereiding derde. De Giro is wellicht een ander verhaal, maar als iemand die ronde kan winnen, is het Bradley."

Of Wiggins de raad van zijn trainer zal volgen is niet bekend. De Tour de France viert volgend jaar zijn 100ste editie en zal met een mooie route uitpakken, met waarschijnlijk aankomsten op de Mont Ventoux en de L’Alpe d’Huez.

Lokhoff eist winnaarsmentaliteit bij VVV

Zowel PSV als VVV-Venlo maakte geen goede beurt in de KNVB beker deze week. Zondag biedt een onderlinge ontmoeting de kans op eerherstel. VVV-Venlo ging tijdens het midweekse bekeravontuur in een bloedstollend duel uiteindelijk ten onder tegen Go Ahead Eagles. Trainer Ton Lokhoff verwacht meer van zijn ploeg, zo zegt hij via de officiële website van zijn werkgever.

"We weten dat we kunnen voetballen, acties maken, en ook kunnen scoren, maar dat heb ik te weinig gezien in de laatste wedstrijden. En dat willen we terugkrijgen", klinkt hij strijdbaar. Ook tegen PSV dicht Lokhoff zijn team kansen toe.

"Als VVV-Venlo durft, kunnen we met de kwaliteiten die we in huis hebben, kansen creëren tegen elke ploeg, ook tegen PSV. Zondag moeten we het veld in met een winnaarmentaliteit en het afmaken!"

Valverde niet in Lombardije door griep

Alejandro Valverde zal vandaag niet aan de start verschijnen van de Ronde van Lombardije. De Spanjaard, die vorige week nog brons won op het wereldkampioenschap in Valkenburg, kampt met de griep.

Dit jaar is de Ronde van Lombadrije niet de afsluiter van het klassiekerseizoen. Volgende week zondag wordt immers Parijs – Tours nog verreden, die normaal gesproken de week voor Lombadrije wordt gehouden. Wereldkampioen Philippe Gilbert is de grote favoriet.

'Anne Hathaway trouwt zaterdag'

Anne Hathaway geeft zaterdag het jawoord aan Adam Shulman. De traditionele Joodse ceremonie vindt plaats in het Californische kustplaatsje Big Sur, schrijft entertainmentsite Radar Online.

"Anne wordt een prachtige bruid", weet een bron. Eerder werd bekend dat de 29-jarige actrice trouwt in een jurk van Valentino. Ook haar bruidsmeisjes dragen japonnen van de ontwerper.

Hathaway is sinds eind vorig jaar verloofd met Shulman. Eerder gingen geruchten dat de twee pas volgend jaar zouden gaan trouwen.

Ryugyong hotel

Het 105 etages hoge hotel zou eigenlijk in 1989 haar deuren openen als hoogste hotel ter wereld, maar de val van de Soviet Unie en financiële problemen zorgden ervoor dat het nooit afgemaakt werd. Na zoveel jaar heeft Noord-Korea eindelijk foto's vrijgegeven van de binnenkant, waaruit blijkt dat er nog heel wat gedaan moet worden als ze dit hotel ooit in gebruik willen nemen. De lobby is in ieder geval gigantisch.

ryugyong

Tadic: "Liever assist dan doelpunt"

De wittebroodsweken van Dusan Tadic bij FC Twente verlopen tot dusver naar ieders tevredenheid. Toch ziet de Serviër ook verbeterpunten. Volgens trainer Steve McClaren zou zijn duurste aankoop soms wat egoïstischer mogen zijn. Tadic zelf beaamt die stelling. "Het zit in mijn spel om altijd eerst te kijken of ik een assist kan geven", aldus de flankspeler in gesprek met De Telegraaf.

"Als ik moet kiezen tussen eerste worden in het topscorersklassement of eerste in het combinatieklassement, dan kies ik voor het laatste, want ik wil behalve met mijn doelpunten ook met mijn assists belangrijk zijn voor het elftal."

FC Twente kan vanavond een belangrijke stap zetten in de strijd om het kampioenschap, door de achterstand op concurrent Ajax eigenhandig te vergroten. "Wij hebben voldoende kwaliteit om dit seizoen kampioen te worden, maar het is nog veel te vroeg om daar nu al over te praten. Het seizoen is nog heel lang en de ploeg met de meeste kwaliteit wordt niet zomaar kampioen."

"Die moet het elke dag opnieuw bewijzen. Je hebt er niet veel aan, als de mensen nu zeggen dat we zo’n goede ploeg hebben. Ik heb liever dat ze aan het einde van het seizoen kunnen zeggen, dat we de beste waren."

[Ryder Cup] VS neemt leiding na eerste dag

Na de eerste dag heeft de Verenigde Staten de leiding genomen bij de Ryder Cup. Bij de fourballs nam de thuisploeg de leiding door drie punten te pakken en staat het op de Medinah Country Club met 5-3 voor tegen Europa.

Na de foursomes stond het nog gelijk, maar de Amerikanen liepen bij de fourballs al snel uit naar 5-2. De Belg Nicolas Colsaerts wist te voorkomen dat de Amerikanen ook de vierde partij op de fourballs wisten te pakken. De debutant was de beste bij dit onderdeel en noteerde acht birdies en één eagle.

Hij was daarmee ruim beter dan Lee Westwood, waarmee bij een koppel vormde tegen het Amerikaanse duo Tiger Woods/Steve Stricker. Zelfs de voormalig nummer één van de wereld Woods had geen antwoord op het sterke spel van Colsaerts, die als nummer 35 van de wereld de laagst geplaatste speler is bij de Ryder Cup van dit jaar.

Advocaat: "Ik vraag om een overwinning, meer niet"

PSV is dit seizoen buitenshuis geen schim van de ploeg die het in het Philips Stadion kan zijn. Na het ternauwernood voorkomen echec in de beker is Dick Advocaat er klaar mee. De 2-3 uitzege bij de amateurs van Achilles '29 in de strijd om de KNVB beker heeft Dick Advocaat ertoe gebracht om zijn ploeg te waarschuwen dat hij meer vraagt van zijn spelers. De Hagenaar verwacht verbetering.

"Alleen door wedstrijden te winnen, kun je dat doorbreken", zei Advocaat in De Telegraaf over de teleurstellende resultaten in uitwedstrijden. "Ik vraag geen gekke dingen in uitwedstrijden. Het enige dat ik vraag is een overwinning. Dat is niet zoveel."

"Je moet als speler jezelf zijn, zowel uit als thuis. Als je dat bent, breng je altijd die kwaliteiten waarom je bij PSV speelt. Het lijkt mij niet zo moeilijk, maar het schijnt bij sommigen toch anders te liggen. Toch zullen de spelers daar een antwoord op moeten vinden. Anders ben je geen kampioenskandidaat."

FIFA geeft arbiters spuitbus voor lijntjes

De wereldvoetbalbond FIFA wil komende winter bij het WK voor clubteams in Japan een test gaan uitvoeren met het gebruik van een spuitbus voor de scheidsrechters. Met die spuitbus kunnen de arbiters een witte lijn op het veld spuiten en zo zou een muur bij een vrije trap op 9,15 meter moeten blijven staan bij een vrije trap.

Dit meldde voorzitter Joseph Blatter vrijdag na een bijeenkomst van de FIFA. De spray zou na een minuut moeten verdwijnen. Tevens meldde Blatter dat op het WK van 2014 geen gebruik zal worden gemaakt van lijnrechters bij de achterlijn, zoals ze al wel door de UEFA worden ingezet bij het EK en de Champions League.

"Over de hele wereld worden de kwalificatiewedstrijden voor het WK in de conservatieve samenstelling geleid, dat wil zeggen met een scheidsrechter, twee assistenten en een vierde man. Het zou niet erg consistent zijn dat systeem te veranderen voor de eindronde”, aldus Blatter.

'MMO's spelen verbetert je prestaties'

Normaal gesproken is geen enkele bedrijfsleider te overtuigen dat het spelen van MMO-games goed voor je is en vooral niet tijdens werktijd. Een nieuw onderzoek vanuit een universiteit in Kreta bewijst echter anders. 

Uit het onderzoek blijkt dat het spelen van MMO-games juist erg goed is om je prestaties op de werkvloer te verbeteren. Blijkbaar onthult het onderzoek veel over het gedrag van MMO-spelers. Zo blijkt dat deze groep spelers vaardigheden vanuit de spelwereld meeneemt naar het dagelijks leven. Die groep past vertoond soortgelijk gedrag, gelijk aan hun online alter ego.Tevens verbetert het spelen van MMO's belangrijke vaardigheden, zoals plannen en samenwerken in teams. Bovendien hebben MMO-spelers er over het algemeen minder moeite mee om hun doelstellingen te halen.

"From collaboration to meeting targets, team work to resolve complex missions, strategic planning, allocating resources, to recruiting new players to form groups, there is a clear link between the skills needed to enjoy a good game performance, and the real corporate world. For this reason, the players who have had to manifest good leadership skills and gaming behaviors to succeed in MMORPGs, were more likely to see these characteristics spill over from games to their real work-life", aldus onderzoeker Dr. Savvas Papagiannidis. 

Wie graag meer over dit onderzoek wilt weten kan het volledige artikel hier bekijken. 

Eeuwig rondjes lopen voor Mario

Dat Mario veel fans heeft en dus ook veel fan-art is bekend. De user joabaldwin van shapeways.com, heeft wel een heel apart item gemaakt: een mobius-strip van het eerste level van Super Mario Bros.

Een mobius-strip is een stuk papierwerk waarop je een strip door kunt blijven lezen tot je een ons weegt, want het heeft geen begin en geen eind. Joabaldwin heeft deze Mario-strip met een 3D-printer gemaakt na flink wat digitaal geknutsel. In onderstaande video laat hij zien hoe het eruit ziet legt hij uit hoe het gemaakt is.

Ook Mario-fan, maar niet handig met de tools die hij laat zien? Je kunt het kopen voor 24 dollar.

FOK! wat een weer...Een paar buien

Goedemorgen! Morgen gaat de beste dag van het weekend worden, want er zijn dan perioden met zon en het blijft overal droog. Dat kunnen we vandaag niet zeggen. Een paar buien trekken van west naar oost over ons land, maar ik verwacht zeker geen grote hoeveelheden. In de middag komen er van het westen uit opklaringen ons land binnen.

In het noorden van het land blijft de kans op een bui tot in de avond nog aanwezig. De meeste zon vinden we vanmiddag langs de kust en daar zal de zonsondergang het beste te zien zijn. De meeste wind staat morgen op de Wadden en komt uit het westen. De middagtemperatuur zal vergelijkbaar zijn met vandaag en oplopen tot ongeveer 16 graden.

Kijken we toch nog even naar Spanje. Er zijn helaas 4 dodelijke slachtoffers gevallen door het noodweer. De enorme onweersbuien hielden vooral huis in het zuiden en midden van Spanje. De zwaarste buien vielen in het door droogte geteisterde Andalusië. Er viel daar op veel plaatsen 50 tot 100 mm. Dit echter wel in hele korte tijd, zodat we helaas deze trieste gevolgen kregen.

Wij zouden graag zien waar onze users vandaag uithangen en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's verschijnen bij het weerbericht van morgen.

Wil je eindelijk wel eens weten waarom het steeds precies boven jouw hoofd regent? Of waarom de zon altijd lijkt te schijnen op het moment dat jij met een kater wakker wordt? Mail je vragen over het weer naar weer@fok.nl en de weercrew maakt je weer wijzer.

WaterhoosDebby Doodeman zag deze waterhoos bij Enkhuizen afgelopen week en legde deze vast op de gevoelige plaat.

Autobahn 3 maanden dicht groot succes

Een revolutionair experiment met wegwerkzaamheden in Duitsland is een doorslaand succes gebleken. Een van de belangrijkste snelwegen van het land is 3 maanden lang compleet afgesloten geweest. De gevreesde chaos bleef uit.

Het gaat om de Autobahn A 40, die het Ruhrgebied van west naar oost dwars doorsnijdt, van Duisburg naar Dortmund. Vernieuwing van het wegdek volgens de traditionele methode, met een of meerdere rijstroken nog open, had 2 jaar geduurd en was 5,5 miljoen euro duurder geweest. Doorslaggevend voor het succes was het instellen van goede omleidingsroutes, aldus weekblad Der Spiegel vrijdag.

Autobahn 3 maanden dicht groot succes
Autobahn 3 maanden dicht groot succes (Foto: ANP)

Grunberg in race voor AKO Literatuurprijs

Arnon Grunberg en Mensje van Keulen bevinden zich onder de zes auteurs die nog kans maken op de AKO Literatuurprijs 2012. Dat heeft juryvoorzitter en burgemeester van Den Haag Jozias van Aartsen vrijdagavond bekendgemaakt in het televisieprogramma Nieuwsuur. Ook Elvis Peeters, Stefan Enter, Peter Terrin en Anton Valens zijn nog in de race.

Grunberg is genomineerd voor zijn boek De Man Zonder Ziekte, Mensje van Keulen voor Liefde Heeft Geen Hersens, Enter voor Grip en Peeters voor Dinsdag. Peter Terrin wist met Post Mortem en Anton Valens met Het Boek Ont door te dringen tot de laatste zes.

De zes werden vrijdag tijdens een vergadering in Museum Meermanno in Den Haag gekozen uit de tiplijst van 25 boeken die eerder deze maand bekend werd gemaakt. De jury had volgens Van Aartsen twee uur nodig om tot een beslissing te komen. "Het was een ingewikkelde discussie, maar dat moet ook."

Op 29 oktober wordt de winnaar bekendgemaakt in de Centrale Bibliotheek in Den Haag. De schrijver van het winnende boek ontvangt naast een sculptuur van Eugène Peters vijftigduizend euro.

Schippers tegen wachtlijsten als kostenreductie

Wachtlijsten in de zorg om de kosten te beheersen zijn onethisch. Dat zegt minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) vrijdag in reactie op een artikel in de Volkskrant. Daarin wijzen experts op het nut dat wachtlijsten kunnen hebben om de kosten in de hand te houden.

De deskundigen, onder wie hoogleraren en onderzoekers van het Centraal Planbureau, wijzen erop dat wachtlijsten ervoor kunnen zorgen dat met name overbodige zorg wordt teruggedrongen. Artsen zouden minder overbodige behandelingen gaan uitvoeren en patiënten zouden minder snel een beroep doen op zorg, is de theorie.

Schippers gelooft daar niets van en vindt wachtlijsten om kosten omlaag te brengen bovendien onwenselijk. "Wachtlijsten schrikken alleen maar mensen met een laag of een modaal inkomen af, anderen gaan naar een privékliniek", zegt zij. "Daarnaast, als mensen zorg nodig hebben dan hebben ze zorg nodig. Dat verandert niet door een wachtlijst."

Justine Pelmelay wil na rampjaar opnieuw beginnen

Justine Pelmelay kijkt nu al uit naar het nieuwe jaar. De zangeres wil na alle pech die ze dit jaar heeft gehad met een positief gevoel 2013 in. "Dan begin ik opnieuw", vertelt ze aan RTL Boulevard.

Pelmelay overleefde begin dit jaar de ramp met het cruiseschip Costa Concordia. Een maand geleden belandde ze in het ziekenhuis met hevige buikpijnen, waarna ze drie keer werd geopereerd. De zangeres, die sinds vorige week weer thuis is, zag het soms even niet meer zitten. "Als iemand na twee operaties zegt: je moet er nog een keer tegenaan, heb ik zoiets van: ik trek het niet. Toen heb ik gezegd: ik ga het niet halen."

"Niemand verdient dit", gaat de 54-jarige Pelmelay verder. "Ik heb de boot gehad, en nu dit. Dan denk ik: het houdt maar niet op. Ik wil wel vechten, maar het is een lange weg. Daar heb ik een beetje moeite mee."

Honderden Libiers eisen ontbinding milities

Honderden Libiërs zijn vrijdag in Tripoli de straat opgegaan om de ontbinding van gewapende facties te eisen. De demonstranten bepleiten de oprichting van een nationale krijgsmacht en politie. De betogers verzamelden zich op het Plein van de Martelaren in het centrum van de Libische hoofdstad. De veiligheidsdiensten stonden paraat en op scherp. Ze leidden het verkeer van het plein weg en zetten controleposten op op belangrijke wegen.

De menigte die naar het plein was gekomen sloeg daarmee diverse waarschuwingen en een herderlijk schrijven van de grootmoefti van Libië in de wind. 'Libië zit in de val. Er is geen leger of politie' was op protestborden te lezen. De demonstranten scandeerden "Waar is het leger van Libië?".

De demonstratie deed denken aan de protesten van vorig weekeinde in de Oost-Libische stad Benghazi. Die mondden echter uit in een bloedige veldslag, toen betogers het hoofdkwartier van twee milities bestormden.

Spaanse banken hebben 59,3 miljard euro nodig

De Spaanse bankensector heeft 59,3 miljard euro aan extra kapitaal nodig om een zware economische neergang op te kunnen vangen. Dat blijkt uit een stresstest onder de Spaanse banken, waarvan de resultaten vrijdag naar buiten kwamen.

Het onderzoek werd uitgevoerd onder de 14 grootste Spaanse banken. In het meest slechte scenario werd rekening gehouden met een economische krimp in Spanje van 6,5 procent tussen 2012 en 2014.

Volgens de onderzoekers heeft de helft van de onderzochte banken extra kapitaal nodig en is er 49 miljard euro nodig voor de banken die reeds genationaliseerd zijn.

Aangehouden supporters bekerwedstrijd weer vrij

Alle negen supporters die woensdagavond tijdens de bekerwedstrijd FC Utrecht - Ajax zijn aangehouden zijn weer op vrije voeten. Twee van hen moeten zich 10 oktober op een supersnelrechtzitting van de politierechter verantwoorden, meldt het Openbaar Ministerie in Utrecht.

Een van de mannen die op de zitting moet verschijnen is een 22-jarige man die wordt verdacht van opruiing. Hij zou andere supporters hebben aangezet stenen naar de politie te gooien. De tweede verdachte, een man van 20, wordt verdacht van het gooien van stenen naar de politie. Hij verklaarde dat hij niet bij de wedstrijd aanwezig was, maar pas na de wedstrijd naar het stadion gegaan is.

Van de overige zeven opgepakte supporters zijn er twee minderjarig. Ze zijn doorverwezen naar bureau Halt voor een straf. Drie andere mannen, van 18, 19 en 34 jaar kregen een boete voor vuurwerkbezit en baldadigheid. Een man die tijdens de wedstrijd het veld opliep en stewards bedreigde met een cornervlag moet zich later voor de rechter verantwoorden. In de zaak tegen een 36-jarige man ten slotte wordt nog onderzoek gedaan door de politie.

Justitie noemt het opvallend dat geen van de aangehouden supporters een strafblad had.

'Diensten HTM-chauffeurs gevaarlijk zwaar'

Bestuurders van trams en bussen van HTM draaien sinds begin dit jaar zulke zware diensten dat gevaarlijke situaties kunnen ontstaan. Dat stelt Omroep West vrijdag na onderzoek.

De bestuurders zeggen regelmatig diensten van negen uur te draaien, terwijl velen vinden dat ze zich na zeven of acht uur rijden minder goed kunnen concentreren. Als chauffeurs daarnaast achterlopen op hun schema, moeten ze dat in hun eigen pauze inhalen. Daardoor zouden ze soms heel korte pauzes hebben en urenlang achter elkaar in de tram rijden.

Een bijkomend probleem is dat de kaartverkoop in de tram sinds de invoering van de OV-chipkaart fors is toegenomen. Bestuurders kiezen er regelmatig voor kaartjes onder het rijden te verkopen, opdat ze niet achter op schema komen te liggen. Daarbij hebben ze minder aandacht voor het verkeer. De ondernemingsraad van HTM krijgt volgens Omroep West veel klachten over de werkdruk binnen van zowel tram- als buschauffeurs. Het aantal kop-staartbotsingen met trams is de laatste tijd toegenomen, zo constateert de or daarnaast. De raad wil daarom dat de directie kijkt of een verband bestaat tussen de hoge werkdruk en de botsingen.

De HTM-directie heeft aan de regionale zender laten weten geen klachten te hebben ontvangen over de werkdruk en concentratieproblemen onder buschauffeurs en trambestuurders. Directeur van HTM Dirk le Clercq zegt dat hij nog niets van de ondernemingsraad heeft gehoord. De directie zou pas een onderzoek overwegen als de raad met een officieel verzoek komt.

Gerard Joling verplettert kikker

Gadver... Volkszanger Gerard Joling heeft vrijdag bij het aantrekken van zijn hardloopschoenen een kikker verpletterd.

'Heeel erg, doe ik net mijn loopschoenen aan die buiten staan, trap ik zo op een kikker, ik schrok ....... Arme kikker! Pffff ben er helemaal raar van', schrijft de sportief aangelegde entertainer op Twitter.

Gelukkig had la Joling nog wel de helderheid van geest om een foto van de verpulverde amfibie te plaatsen. Klik hier voor het plaatje.

Doorgereden fietser meldt zich

De man die er van verdacht wordt door te zijn gefietst na een aanrijding in het Centrum van Amsterdam heeft zich gemeld bij de politie.

Dit laat de politie Amsterdam-Amstelland vrijdagmorgen weten. Donderdag gaf het korps een foto vrij van de man, die werd gezocht in verband met een aanrijding op de Kloveniersburgwal begin september. Bij de aanrijding kwam een voetganger ten val en brak hij zijn heup. De fietser die het ongeval veroorzaakte viel ook, stond op en ging er vervolgens vandoor.

Aanvankelijk hoopte de politie dat de man zich zou melden, maar toen dat enkele weken na de aanrijding nog niet gebeurd was, werd een foto van de verdachte vrijgegeven. Vrijdagochtend meldde de man zich. 'Hij was erg geschrokken. Zijn familie herkende hem toen ze gisteravond tv zaten te kijken en de foto voorbij zagen komen', aldus de politie.

Doodstraf voor pyromaan die bosbrand stichtte

Een Amerikaan is vrijdag ter dood veroordeeld omdat hij in 2003 een bosbrand had aangestoken. Daarbij waren vijf mensen om het leven gekomen. Meer dan 80.000 mensen moesten worden geëvacueerd . In 9 dagen tijd gingen ongeveer duizend huizen in het zuiden van Californië in vlammen op.

Volgens de jury had de aan drugs verslaafde man doelbewust op een winderige dag een vuurpijl in het struikgewas gegooid, wat neerkomt op moord.

De aanklager omschreef de pyromaan als een wrede, sadistische crimineel. De krant Los Angeles Times meldde dat hij een celgenoot in de gevangenis heeft verkracht, iets dat hij eerder twee vriendinnen ook had aangedaan.

'Half miljard risico ziekenhuizen door derivaten'

Ziekenhuizen lopen voor een half miljard euro aan risico's omdat ze leningen hebben afgedekt met rentederivaten. Dat stelt accountancydocent Robin Litjens van Nyenrode Business Universiteit op basis van een steekproef onder zorginstellingen in opdracht van Het Parool.

Uit de steekproef zou blijken dat het UMC St Radboud in Nijmegen vorig jaar voor 48 miljoen euro risico liep door derivatencontracten. In Amsterdam heeft het AMC 45 miljoen euro uitstaan en het VUmc achttien miljoen euro. Het Jeroen Bosch Ziekenhuis uit Den Bosch loopt voor 32 miljoen euro risico, aldus de onderzoeker.

De derivaten zijn ooit afgesloten om het risico van een hoge rente op leningen af te dekken. Door de huidige lage rente hebben die contracten echter een negatieve marktwaarde gekregen. Bij verschillende ziekenhuizen kunnen banken bij een nog verder dalende rente het verschuldigde bedrag in een keer opeisen, stelt Litjens.

"Zoals het er nu naar uitziet raken ziekenhuizen heel veel geld kwijt aan de financiering van deze contracten", zegt Litjens tegen Het Parool. "Het voortbestaan van een ziekenhuis kan uiteindelijk zelfs afhangen van wat de rente gaat doen."

VUmc ontkent dat het voor achttien miljoen euro risico loopt. "Er is geen sprake van schuld, omdat VUmc geen storting van onderpand verschuldigd is in het geval van een negatieve marktwaarde van een rentederivaat", stelt het ziekenhuis. VUmc ontkent onverantwoorde renterisico's te hebben genomen.

Eerder raakten verschillende woningcorporaties in de problemen door derivatencontracten, met als toppunt de Zuid-Hollandse corporatie Vestia, dat vrijwel failliet ging. Woensdag kondigde het demissionaire kabinet aan te kijken naar strengere regels voor publieke instellingen zoals scholen, ziekenhuizen en gemeenten. De regels voor corporaties werden al eerder verscherpt.

Op bezoek bij Wii U van Nintendo

Of ik op een maandag naar Frankfurt wilde vliegen om op het hoofdkantoor van Nintendo te spelen met een Wii U? Mijn antwoord was een volmondige JA! Wie mij kent weet dat ik geen Nintendo-consoles heb of bespeel en over de Wii U was ik eigenlijk best wel skeptisch. Maar ik kan je nu al vertellen dat Nintendo met Wii U echt wat anders doet dan anders en ik nu ook de potentie inzie van de Wii U GamePad.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.