Burgemeester: inzet politie ook verhalen op rellers

Ook de inzet van agenten bij situaties als in het Groningse Haren moet worden verhaald op relschoppers. Dat vindt de Alkmaarse burgemeester Piet Bruinooge (CDA). Voor de camera van de NOS zei hij vrijdag dat hij wil dat raddraaiers niet alleen opdraaien voor de daadwerkelijke, maar ook voor de 'maatschappelijke schade'.

Om Project X-achtige situaties in goede banen te leiden, is soms massale inzet van agenten nodig. Volgens Bruinooge, in wiens gemeente zaterdag ook een Project X-feest dreigde te ontstaan, kunnen die agenten daardoor dus niet elders worden ingezet, bijvoorbeeld in het geval van een inbraak.

Mocht het verhalen van de maatschappelijke schade niet binnen de huidige regelgeving kunnen, dan moet volgens de Alkmaarse burgemeester de Kamer ervoor zorgen dat het wel kan.

De politie waarschuwde zaterdagavond niet naar de Paardenmarkt in Alkmaar te komen nadat oproepen daartoe waren gedaan. De politie was er volop aanwezig. Volgens RTV Noord-Holland keken kleine groepjes jongeren of er wat te beleven viel, maar bleef het verder rustig.